Cara Mencari Julat dalam Excel

13

Jika anda perlu mencari julat set data dalam Microsoft Excel, terdapat banyak cara untuk melakukannya. Ia mungkin semudah satu pengiraan mudah pada set data yang diisih atau sekompleks seperti memasukkan formula bersyarat berbilang bahagian untuk menghapuskan outlier dan anomali.

Cara Mencari Julat dalam Excel

Panduan ini akan memberi anda asas kukuh yang anda perlukan untuk mencari cara terbaik untuk mengira julat dalam hamparan anda.

Fungsi Julat Berguna dalam Excel

Walaupun tidak lengkap, ini ialah senarai fungsi paling biasa yang berkaitan dengan julat dalam Microsoft Excel yang perlu anda ketahui.

 • MAX: Ini mengembalikan nilai maksimum dalam julat. Fungsi berbunyi =MAX(A1:A10).

 • MIN: Ini mengembalikan nilai minimum dalam julat. Fungsi berbunyi =MIN(A1:A10).

 • BESAR: Ini mengembalikan nilai terbesar dalam julat. Sekali imbas, ia mungkin kelihatan sama dengan MAX, tetapi LARGE juga boleh mengira nilai ke-n terbesar dalam julat. Fungsi ini berbunyi =LARGE(A1:A10,k), dengan k ialah kedudukan daripada nilai terbesar.

 • KECIL: Ini mengembalikan nilai terkecil dalam julat. Sekali lagi, ia berbeza daripada MIN dalam mengira nilai terkecil ke-n. Fungsi berbunyi =KECIL(A1:A10,k), dengan k ialah kedudukan daripada nilai terkecil.

 • COUNTA: Ini ialah fungsi anda jika anda melihat berapa banyak nilai dalam julat anda. Ia berfungsi untuk kedua-dua nombor dan teks. Fungsi tersebut berbunyi =COUNTA(A1:A10).

 • COUNTIF: Fungsi ini mencari nilai dalam julat yang memenuhi kriteria tertentu. Jika, sebagai contoh, anda perlu mencari berapa kali nilai tertentu muncul, anda memasukkan nilai tersebut ke dalam kriteria. Fungsi berbunyi =COUNTIF(A1:A10,k), dengan k ialah kriteria.

 • RANK: Ini mengembalikan kedudukan nilai tertentu dalam julat, sama ada menaik atau menurun. Secara lalai, satu ialah pangkat tertinggi. Fungsi tersebut berbunyi =RANK(k;A1:A10), di mana k ialah nilai yang perlu ditarafkan.

 • MEDIAN: Ini mengembalikan nilai purata median dalam julat. Fungsi berbunyi =MEDIAN(A1:A10).

 • JIKA: Fungsi bersyarat ini membolehkan anda menetapkan parameter anda sendiri untuk data. Kami akan mengkaji fungsi ini dengan lebih terperinci kemudian. Fungsi paling asas berbunyi =IF(A1:A10,”rendah”,”tinggi”).

Cara Memasukkan Fungsi

Fungsi Excel ialah formula khas yang ditaip dalam reben arahan untuk melaksanakan tugas yang kompleks dengan cepat. Semuanya bermula dengan tanda =. Fungsi ini menggunakan sel khusus dalam hamparan anda untuk mengira Rujukan Sel (A5, B10, dsb.). Apa yang menjadikan Excel sangat fleksibel dan cekap ialah tidak kira berapa kali data dalam sel ini mungkin berubah, fungsi itu tetap akan mengira.

Jika anda selesa dengan fungsi, anda boleh memasukkannya secara manual dalam Formula Bar. Jika anda tidak pasti tentang format fungsi atau memerlukan panduan, klik pada butang Sisipkan Formula di sebelah Bar Formula (ƒ) dan cari fungsi yang anda inginkan, atau taip penerangan ringkas tentang perkara yang anda cuba lakukan.

Cara Mengira Julat dalam Excel

Julat ialah perbezaan antara nombor tertinggi dan terendah dalam set data. Julat ialah nombor yang anda dapat dengan menolak nombor terendah dalam set daripada yang tertinggi. Jika julat data antara 34-98, maka julat data itu ialah 64. Ini berlaku untuk semua nombor, daripada markah sukan hingga wang.

Memandangkan anda mempunyai asasnya, mari lihat pelbagai cara tentang cara mencari julat dalam Excel untuk tugas dan parameter yang berbeza:

Pengiraan Asas MIN MAX

Katakan anda mempunyai set data rawak yang tidak diisih dan mesti mencari nilai minimum dan maksimum untuk mengira julat. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Pilih sel untuk memasukkan fungsi.
 2. Masukkan formula; ia sepatutnya membaca =MAX(B2:B10)-MIN(B2:B10).
  Memasukkan formula Max dan Min

Anda juga boleh membahagikan fungsi MIN dan MAX ke dalam sel yang berbeza jika mempunyai kedua-dua nilai itu penting. Sebagai contoh, B1 ialah nilai maksimum anda, dan B2 ialah minimum anda. Untuk mengira julat dalam B3, hanya taip =B1-B2.

Pengiraan Asas KECIL BESAR

Fungsi ini boleh mencari kedudukan ke-n bagi sebarang nilai dalam set anda tetapi juga boleh digunakan seperti fungsi MIN dan MAX di atas. Untuk mencari julat, lakukan perkara berikut:

 1. Pilih sel untuk memasukkan fungsi.
 2. Masukkan formula menggunakan BESAR dan KECIL. Ia sepatutnya kelihatan seperti ini =LARGE(C2:C10, “1”) -KECIL(C2:C10, “1”) untuk mengira perbezaan antara nombor terbesar dan terkecil dalam julat C2:C10.
  Menulis formula BESAR

Pengiraan BESAR KECIL Termaju

Katakan anda ingin mencari tiga nilai tertinggi dan tiga terendah set anda. Mungkin anda mempunyai kelebihan atau anomali yang ingin anda kecualikan daripada julat. Formula itu kemudiannya menjadi lebih kompleks. Untuk mencari nilai ini, lakukan perkara berikut:

 1. Dalam tiga sel berasingan, masukkan fungsi berikut =LARGE(A1:A10,k), tukar k kepada nilai 1,2 dan 3 untuk setiap sel. Ini adalah tiga nilai terbesar anda.
  Keputusan untuk nombor Excel terbesar
 2. Lakukan perkara yang sama dalam tiga sel lain menggunakan =SMALL(A1:A10,k), untuk memaparkan tiga nilai terkecil anda.
  Keputusan untuk nombor Excel terkecil
 3. Anda kemudian boleh menggunakan mana-mana nilai ini untuk mengira julat. Hanya tolak nilai yang kecil daripada yang besar.
  Menolak nilai Excel

Pengiraan Bersyarat

Kadangkala, anda mungkin perlu mencari julat dalam Excel berdasarkan syarat atau parameter tertentu. Fungsi IF berjalan melalui set nilai yang dipilih, menguji setiap sel untuk nilai kebenaran dalam formula anda, cth (>2000), mengembalikan nilai Benar atau Salah dengan sewajarnya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, IF telah disepadukan ke dalam fungsi lain untuk memudahkan anda menentukan syarat anda, cth, SUMIF, COUNTIF. Terdapat banyak cara untuk menyediakan fungsi IF untuk mengira julat, tetapi mari fokus pada satu contoh:

Katakan anda mempunyai set nilai yang kebanyakannya mempunyai nombor antara 100 dan 1000. Sesetengah outlier berada di atas dan di bawah julat ini, tetapi anda ingin mengecualikan nilai ini untuk menghasilkan statistik yang lebih dipercayai.

Microsoft 365 dan Excel 2019 atau lebih baharu:

 1. Pilih sel untuk fungsi tersebut.
 2. Taip =MAXIFS, kemudian masukkan julat maksimum, julat kriteria dan kriteria anda. Ia akan kelihatan seperti ini untuk mengembalikan nilai lebih daripada 79: =MAXIFS(C2:C10,C2:C10, “>78”).
 3. Dalam sel yang berbeza, taip =MINIFS, kemudian masukkan julat minimum, julat kriteria dan kriteria anda. Ia akan kelihatan seperti ini: =MINIFS(C2:C10,C2:C10,”>69″)
  Menggunakan MAXIFS dan MINIFS
 4. Akhir sekali, tolak kedua-dua nilai.
 5. Secara bergantian, dalam satu sel, anda boleh menggabungkan formula. =MAXIFS(C2:C10,C2:C10, “>78”)– MINIFS(C2:C10,C2:C10,”>69″).

Versi Excel Sebelum 2019

Jika anda mempunyai versi Excel yang lebih lama, anda perlu meletakkan fungsi IF dalam fungsi MAX dan MIN. Formula akan kelihatan seperti ini: =MAX(IF(C2:C10,”>78″,C2:C10, ))- MIN(IF(C2:C10,”>69″,C2:C10)).

MIN dan MAX dalam versi Excel yang lebih lama

Banyak Cara untuk Mencari Julat

Terdapat beberapa cara untuk mencari julat dalam hamparan Excel. Petua terbaik apabila menggunakan mana-mana fungsi julat adalah untuk tidak terlalu merumitkan pengiraan anda. Jika fungsi paling mudah menyelesaikannya, lakukan itu daripada menggabungkan beberapa baris kod dan bersyarat.

Jika anda lebih suka menggunakan Helaian Google untuk mengira julat, prosesnya adalah serupa, dengan perubahan formula kecil.

Soalan Lazim

Apakah julat data dalam Excel?

Ini mungkin satu set sel, baris atau lajur dalam Excel. Kadangkala, ia juga boleh merujuk kepada perbezaan antara nilai tertinggi dan terendah pilihan.

Mengapa kita mengira julat?

Julat menunjukkan bagaimana kecenderungan pusat mencerminkan data; ia adalah perbezaan antara nombor terbesar dan terkecil dalam set data. Kecenderungan pusat kurang menunjukkan data jika julatnya luas berbanding jika ia sempit.