Cara Mencari Lagu oleh Humming

18

Pernahkah anda mempunyai lagu atau melodi yang melekat di kepala anda, tetapi anda tidak dapat mengenal pastinya? Anda mungkin bertanya kepada rakan sama ada mereka mengetahuinya atau berharap anda mendengarnya di tempat lain lagi, tetapi pengalaman itu masih boleh menjengkelkan. Anda mungkin tidak tahu di mana anda pertama kali mendengarnya, tetapi ia menjadi cacing telinga yang menjengkelkan.

Cara Mencari Lagu oleh Humming

Pada zaman dahulu, anda perlu menunggu sehingga anda mendengarnya di radio semula. Nasib baik, kami kini mempunyai alatan dengan teknologi pengecaman audio yang boleh membantu mencari lagu hanya dengan memainkan bahagian, bersenandung atau bersiul. Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana anda boleh mencari lagu dengan bersenandung.

Cara Mencari Lagu oleh Humming

Beberapa alatan boleh membantu anda mencari lagu dengan bersenandung. Yang paling popular ialah ciri Hum to Search dalam apl Google dan Google Assistant. Jika anda pengguna Android, anda tidak memerlukan apl pihak ketiga untuk menikmati ciri ini. Google mempunyai empat cara untuk membantu anda mencari lagu.

Menggunakan Google Assistant pada Android

 1. Tekan dan tahan butang Utama telefon anda untuk mengaktifkan Google Assistant. Atau, secara bergilir-gilir, pegang telefon anda kepada anda dan sebut, “Hey Google.”
 2. Tanya, “Lagu apakah ini?”
  Bertanya Google Assistant "Apa lagu ni"
 3. Bunyi lagu yang ingin anda kenal pasti dan Google Assistant akan menyediakan kemungkinan padanan lagu itu.
  Menyenandungkan lagu kepada Google Assistant
 4. Ketik pada salah satu daripadanya, dan ia akan membawa anda ke halaman hasil carian, tempat anda boleh melihat lirik, mendengar lagu atau menonton video muzik.
  Mengetik pada salah satu Keputusan dalam Google Assistant

Anda juga boleh menyanyikan lagu itu jika anda mengetahui beberapa liriknya. Dalam mana-mana kes, Google Assistant akan mengenal pasti lagu tertentu.

Menggunakan Apl Google

Menggunakan Apl Google untuk mencari lagu dengan bersenandung adalah serupa dengan menggunakan Carian Google. Kaedah ini sesuai untuk pengguna iPhone atau orang yang tidak menggunakan Google Assistant.

 1. Buka apl Google pada telefon anda.
 2. Ketik ikon mikrofon di sebelah kiri bar carian.
  Mengetik ikon Mikrofon dalam apl Google
 3. Ketik Cari Lagu.
  Menekan butang Cari lagu dalam apl Google
 4. Ikut gesaan untuk menyenandungkan nada lagu.
  Menyenandungkan lagu ke apl Google
 5. Cari padanan yang mungkin untuk mencari lagu. Anda boleh melakukan ini dengan memilih setiap hasil carian untuk mendengar pratonton lagu, melihat lirik atau menonton video muzik.
  Melihat hasil lagu dalam apl Google

Menggunakan YouTube

Oleh kerana Google memiliki YouTube, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari lagu dengan bersenandung. Ciri ini berfungsi sama seperti cara “Hum to Search” dalam Google Assistant atau apl Google berfungsi. Buka apl YouTube dan bukannya mencari melalui teks, ketik mikrofon, tukar kepada ketik Lagu dan senandungkan lagu anda. Apl YouTube akan mengenal pasti lagu secara automatik dan menunjukkan hasil carian.

Satu-satunya perkara yang mengecewakan ialah ciri ini hanya tersedia pada apl Android YouTube. Juga, ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menggunakan kaedah ini untuk mengenal pasti lagu yang digunakan dalam video YouTube. Anda mesti menggunakan Shazam atau apl pihak ketiga yang lain untuk itu.

Cara Mencari Lagu dengan Bersenandung Dengan SoundHound

Jika anda tidak mahu menggunakan sebarang alatan Google, anda juga boleh menggunakan apl pihak ketiga. SoundHound ialah alat pengecaman muzik popular yang menggunakan teknologi analisis audio untuk memadankan lagu mengikut nada.

 1. Muat turun SoundHound daripada Google Play atau Apple App Store dan bukanya.
 2. Ketik ikon SoundHound di tengah halaman.
  Mengetik ikon SoundHound dalam aplikasi SoundHound
 3. Senandungkan melodi lagu itu.
  Menyanyikan lagu kepada SoundHound
 4. SoundHound akan memaparkan senarai lagu berpotensi yang mungkin sepadan dengan nada anda.
  Melihat hasil dalam apl SoundHound
 5. Jika anda mengenali tajuk lagu, anda boleh mengetik padanya dan memainkannya. Jika tidak, anda perlu memainkan satu demi satu lagu untuk mencari lagu yang anda cari.

Namakan Lagu Itu

Pada masa lalu, kebanyakan apl penstriman muzik membantu pengguna mengenal pasti lagu, tetapi hanya jika lagu sebenar sedang dimainkan di latar belakang atau melalui carian untuk lirik. Hari ini, kami juga boleh mencari lagu hanya dengan mendendangkan melodi, terima kasih kepada perisian yang sangat canggih dan membuat cacing telinga yang menjengkelkan itu hilang.

Setelah dikenal pasti, anda boleh menetapkan lagu sebagai penggera iPhone anda supaya anda bangun dengan lagu kegemaran anda setiap pagi.

Soalan Lazim

Bolehkah Google masih mengenali melodi itu walaupun saya menyanyi di luar kekunci?

Ya, Google boleh mengecam melodi dan menyediakan padanan yang berpotensi walaupun anda berada di luar kekunci. Google tidak memerlukan anda mempunyai vokal terbaik untuk mengenali nada. Selagi melodinya hampir dengan lagu sebenar, anda boleh menemui lagu yang anda cari.

Mengapa saya tidak dapat mencari lagu dengan bersenandung dengan apl Google saya?

Jika anda tidak dapat mencari lagu dengan bersenandung melalui apl Google anda, anda mungkin menggunakan versi Apl Google yang sudah lapuk. Pergi ke gedung apl anda untuk mendapatkan versi yang dikemas kini dan anda boleh mencari lagu anda dengan bersenandung.