Cara Mencari Lokasi Terakhir Diketahui Menggunakan Cari iPhone Saya

120

Kehilangan iPhone anda boleh menjadi mimpi ngeri sebenar. Anda cuba memanggilnya, tetapi kemudian anda ingat ia berada dalam mod senyap. Lebih teruk lagi, telefon ditutup apabila bateri mati. Jika ini berlaku kepada anda, jangan risau. Anda boleh menggunakan apl Cari Saya untuk mencari iPhone anda, Apple Watch atau mana-mana peranti Apple lain, walaupun baterinya telah mati.

Cara Mencari Lokasi Terakhir Diketahui Menggunakan Cari iPhone Saya

Dalam artikel ini, kami akan membantu anda mencari peranti iPhone atau Apple anda dengan apl Cari Saya dan alat Cari Luar Talian baharunya. Selain itu, anda akan belajar cara mendayakan semua ciri Cari Saya yang diperlukan yang boleh membantu anda mencari iPhone anda pada masa hadapan.

Cari iPhone Saya – Cara Cari Lokasi Terakhir Diketahui

Apabila anda kehilangan iPhone anda, perkara pertama yang anda lakukan ialah memanggilnya. Tetapi jika telefon berada dalam mod senyap, anda tidak akan dapat mendengarnya. Di sinilah apl Cari Saya masuk. Ia membolehkan anda menjejaki semua peranti Apple anda, termasuk iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, AirPods, AirTag dan iPod Touch anda. Malah, anda boleh menyambungkan semua peranti Apple anda ke apl Cari Saya dan memantau lokasinya sekaligus.

Apl Cari Saya telah diprapasang, jadi anda hanya perlu mendayakannya. Ini adalah bagaimana ia dilakukan.

 1. Pergi ke Tetapan pada skrin utama anda.
 2. Ketik pada Apple ID anda di bahagian atas menu.
 3. Teruskan ke pilihan “Cari Saya”.
 4. Pilih “Cari iPhone Saya.”
 5. Togol suis untuk mendayakan apl Cari Saya.

Perlu diingat bahawa iPhone anda (dan peranti Apple lain yang anda mahu jejak) mesti disambungkan ke apl Cari Saya untuk anda menjejaki lokasi mereka. Dan mereka perlu disambungkan ke Apple ID yang sama.

Salah satu ciri terbaik apl ini ialah ia membolehkan anda mencari peranti anda yang sedang di luar talian. Ciri Mencari Luar Talian boleh membantu anda apabila telefon anda ditutup kerana bateri kosong. Apl ini juga boleh mencari iPhone anda jika ia berada dalam mod rizab kuasa atau jika ia telah dipadamkan daripada apl.

Apl Cari Saya akan mengarahkan anda ke lokasi terakhir peranti anda sebelum ia mati. Untuk ciri ini berfungsi, ia perlu didayakan. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara ia dilakukan.

 1. Buka Tetapan.
 2. Navigasi ke Apple ID anda di bahagian atas.
 3. Ketik pada “Cari Saya.”
 4. Pilih “Cari iPhone Saya.”
 5. Togol suis “Cari Rangkaian Saya”.

Kini anda akan dapat mencari peranti Apple anda walaupun ia di luar talian. Ciri ini berfungsi dengan menunjukkan kepada anda tempat terakhir peranti anda berada dalam talian atau kali terakhir peranti anda disambungkan ke Cari Rangkaian Saya. Walaupun ia tidak boleh disambungkan ke iPhone anda secara langsung, ia menggunakan peranti Apple berdekatan untuk mengetahui di mana peranti anda berada.

Jika anda mempunyai iOS 15 atau lebih baru, anda akan dapat menggunakan Cari Rangkaian Saya untuk mencari iPhone anda selepas ia dimatikan selama 24 jam. Jika anda mempunyai iOS 15.2 atau lebih baru, ciri ini boleh mengesan iPhone anda sehingga lima jam apabila ia berada dalam Mod Kuasa Rendah.

Terdapat satu lagi ciri penting yang digunakan oleh apl Cari Saya untuk membantu anda mencari iPhone anda dan ia ialah alat “Hantar Lokasi Terakhir”. Ciri ini boleh membantu anda mencari iPhone anda walaupun ia di luar talian atau mati. Ia melakukan ini dengan menghantar lokasi terakhir iPhone anda yang diketahui ke akaun iCloud anda.

Adalah penting untuk mendayakan ciri ini sebelum anda kehilangan iPhone anda kerana mencarinya akan menjadi lebih sukar jika tidak. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui lokasi terakhir iPhone anda yang diketahui.

 1. Pergi ke Tetapan pada halaman utama anda.
 2. Teruskan ke nama anda di bahagian atas menu.
 3. Pilih apl “Cari Saya” daripada senarai pilihan.
 4. Pilih medan “Cari iPhone Saya”. Anda akan melihat bahawa ia kini tertera “Hidup” di sebelahnya.
 5. Togol suis “Hantar Lokasi Terakhir” di bahagian bawah.

Sebaik sahaja anda mendayakan ciri ini, ia akan menghantar lokasi iPhone anda secara automatik apabila bateri hampir lemah. Jika anda sudah melakukan ini sebelum anda kehilangan iPhone anda, inilah yang perlu anda lakukan seterusnya.

 1. Pilih peranti lain untuk menghidupkan apl Cari Saya.
 2. Ketik atau klik pada ikon “Peranti” pada menu bawah. Semua peranti Apple anda yang disambungkan ke apl Cari Saya akan dipaparkan pada peta.
 3. Cari iPhone anda pada senarai peranti.

Jika bateri pada iPhone anda telah mati, anda perlu melakukan ini dengan cara lain. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara ia dilakukan.

 1. Lawati iCloud tapak web pada penyemak imbas pilihan anda.
 2. Log masuk ke akaun iCloud anda menggunakan Apple ID anda.
 3. Klik pada butang “Benarkan” pada tetingkap pengesahan dua faktor dan masukkan kod.
 4. Pergi ke pilihan “Cari iPhone”.
 5. Pilih iPhone anda daripada senarai pilihan.

Peta akan menunjukkan kepada anda tempat terakhir iPhone anda berada. Mulai saat ini, anda boleh mendayakan pilihan “Mod Hilang”, yang secara automatik mengunci iPhone anda dan melumpuhkan Apple Pay dan perkhidmatan lain. Anda juga boleh mendapatkan arahan yang tepat untuk membawa anda ke iPhone anda. Jika iPhone anda belum mati dan ia tidak berada dalam mod senyap, anda boleh memainkan bunyi untuk mencarinya dengan lebih mudah.

Apl Cari Saya juga membolehkan anda menetapkan pemberitahuan yang akan berbunyi setiap kali anda meninggalkan iPhone anda. Anda boleh menemui pilihan ini pada apl apabila anda mengetik pada peranti anda. Perkara yang menarik tentang ciri ini ialah ia akan sentiasa mendedahkan lokasi semasa iPhone anda. Begini cara anda boleh mendayakannya.

 1. Buka apl Cari Saya.
 2. Ketik pada pilihan “Peranti” dan cari iPhone anda.
 3. Ketik pada pilihan “Apabila Tertinggal” dalam bahagian “Pemberitahuan”.

Jika anda tidak melihat pilihan ini, ini bermakna pilihan itu belum disokong untuk peranti anda lagi.

Jejaki Semua Peranti Apple Anda

Jika anda kehilangan iPhone anda, jangan risau. Apl Cari iPhone Saya boleh membantu anda mencarinya walaupun baterinya mati. Apple sentiasa menambah baik perkhidmatan lokasinya, memastikan anda tidak kehilangan peranti anda. Dengan bantuan apl Cari Saya, anda akan sentiasa mengetahui lokasi iPhone anda. Jika ia di luar talian, ia akan memberitahu anda tempat terakhir ia berada.

Pernahkah anda mencari iPhone anda menggunakan aplikasi Cari Saya? Adakah anda menerima lokasi terakhir iPhone anda yang diketahui, atau adakah anda menggunakan kaedah lain untuk mencarinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.