Cara Mencari Perbualan ChatGPT Anda

21

Jika anda kerap menggunakan ChatGPT untuk menyahmistifikasikan semua pertanyaan anda, anda mungkin mendapati ketidakupayaan untuk mencari melalui perbualan anda sebelum ini sebagai sesuatu yang mengecewakan. Nasib baik, terdapat cara untuk menangani kekurangan keupayaan carian ChatGPT. Di bawah ialah cara berbeza anda boleh mencari melalui perbualan ChatGPT anda yang lalu.

Cara Mencari Perbualan ChatGPT Anda

Cara Mencari Melalui Perbualan ChatGPT Anda

Walaupun ChatGPT ialah bot AI yang mengagumkan, terdapat banyak ruang untuk penambahbaikan dalam antara mukanya. Ia tidak mempunyai ciri carian asli yang boleh anda gunakan untuk meneruskan perbualan yang anda minati sebelum ini dengan cepat. Ini mungkin terdengar asas, tetapi fungsi carian boleh membantu anda menjimatkan masa yang banyak dihabiskan untuk menatal melalui sembang lalu untuk mencari yang anda cari. Syukurlah, terdapat penyelesaian yang boleh anda gunakan untuk mencari melalui sembang ChatGPT anda yang lalu.

1. Menggunakan Sambungan Superpower ChatGPT

Superpower ChatGPT ‘mengecas’ antara muka asas chatbot OpenAI dengan memberikannya fungsi carian khusus. Setelah anda memasang pelanjutan penyemak imbas, taip kata kunci yang anda ingin cari dan anda semua dilindungi. Anda juga boleh menyemak semula hasil carian kerana ia menyimpan sejarah segera anda dalam masa nyata.

Terdapat juga versi Superpower berbayar, yang termasuk ciri tambahan seperti Auto Folder, Galeri Imej dan akses kepada ChatGPT dengan suara. Sambungan penyemak imbas ini berfungsi dengan Google Chrome dan semua penyemak imbas berasaskan Chromium seperti Microsoft Edge.

 1. Tambah Superpower ChatGPT sambungan ke penyemak imbas anda.
  pemasangan sambungan ChatGPT kuasa besar
 2. Klik Dayakan Auto Sync untuk menyegerakkan semua perbualan ChatGPT anda untuk carian pantas.
  Dayakan autosegerak dalam ChatGPT kuasa besar
 3. Muat semula tetingkap penyemak imbas apabila penyegerakan selesai. Anda kini sepatutnya melihat tab Carian baharu di bar sisi kiri.
  carian ChatGPT kuasa besar
 4. Akhir sekali, cari kata kunci yang anda inginkan untuk membuka perbualan ChatGPT yang berkaitan. Sambungan akan menyerlahkan kata kunci yang dicari secara automatik.
  hasil carian ChatGPT kuasa besar

2. Gunakan Sambungan Carian Sejarah ChatGPT

Carian Sejarah ChatGPT ialah satu lagi alat tambah penyemak imbas berguna yang berfungsi dengan Chrome dan penyemak imbas berasaskan Chromium lain untuk mencari dengan pantas melalui perbualan ChatGPT. Walau bagaimanapun, ia berbeza daripada sambungan di atas kerana anda mendapat tetingkap pop timbul untuk mengurus dan mencari perbualan dan bukannya bar carian dalam antara muka ChatGPT. Sambungan ini membolehkan anda melihat perbualan ChatGPT anda yang lalu sehingga 30 hari. Jika anda mempunyai bilangan sembang yang banyak, ia boleh mengambil sedikit masa untuk mengaturnya.

Walau bagaimanapun, versi percuma Carian Sejarah ChatGPT mengehadkan fungsi carian kepada 20 perbualan terakhir.

 1. Pergi ke Kedai Web Chrome untuk memasang Carian Sejarah Perbualan ChatGPT alat tambah penyemak imbas.
  sambungan carian sejarah chatGPT
 2. Buka Sambungan dan klik alat tambah yang dipasang.
  Lancarkan Sambungan Terpasang dalam Penyemak Imbas
 3. Anda kini boleh melihat senarai semua perbualan ChatGPT dengan butang Carian khusus di bahagian atas.
  Ciri bar carian sejarah ChatGPT
 4. Cari kata kunci yang anda inginkan untuk melihat perbualan ChatGPT yang mengandunginya.
  hasil carian sejarah chatGPT

3. Eksport dan Cari Perbualan ChatGPT Secara Manual

Jika sambungan penyemak imbas tidak berfungsi, anda boleh mengeksport data akaun OpenAI anda secara manual untuk menavigasi dan mencari melalui sembang ChatGPT anda. Pergi ke tetapan akaun anda dalam ChatGPT untuk bermula.

 1. Buka ChatGPT dan klik foto profil anda dari bahagian bawah bar sisi kiri.
 2. Klik Tetapan daripada menu yang muncul.
  Tetapan ChatGPT
 3. Tukar kepada Kawalan Data dan eksport data akaun anda dengan butang Eksport.
  Tetapan data eksport ChatGPT
 4. Klik Sahkan Eksport untuk membenarkan tindakan anda. Data akaun anda akan dihantar serta-merta ke alamat e-mel berdaftar anda dalam format yang boleh dimuat turun.
  meluluskan ChatGPT mengesahkan eksport
 5. Buka e-mel yang diterima dan klik Muat turun eksport data untuk menyimpannya ke peranti anda.
  Muat turun eksport data ChatGPT
 6. Ekstrak fail yang dimampatkan dan buka fail chat.html untuk melihat semua perbualan ChatGPT.
  Membuka Sembang daripada fail HTML yang dieksport
 7. Akhir sekali, tatal halaman untuk mencari perbualan yang anda mahukan. Anda juga boleh menggunakan fungsi carian penyemak imbas anda (Ctrl/Cmd + F) untuk mencari sembang dengan cepat.
  Hasil perbualan ChatGPT

4. Gunakan Alat Cari Penyemak Imbas Anda

Anda boleh menggunakan alat Cari/Cari asas penyemak imbas anda untuk mencari perbualan dengan ChatGPT dengan cepat. Berita buruknya ialah kaedah ini hanya berfungsi pada data dalam sesi ChatGPT semasa anda (halaman web) dan tidak termasuk kandungan daripada sembang sebelumnya.

Anda boleh mengakses alat Cari melalui menu tetapan penyemak imbas anda atau menggunakan kekunci pintas cepat untuk memulakan carian baharu.

 1. Klik menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan penyemak imbas anda untuk menggunakan ciri Carinya. Anda juga boleh menggunakan pintasan Ctrl/Cmd+F untuk menggunakan alat Cari. Jika anda menggunakan mudah alih, gunakan ciri Cari dalam Halaman untuk menggunakan alat tersebut.
  Ciri mencari penyemak imbas
 2. Cari kata kunci yang boleh membantu anda mencari perbualan anda dengan ChatGPT dalam sesi semasa anda.
  hasil carian pelayar

5. Minta ChatGPT untuk Mencari Kata Kunci dalam Perbualan Anda

Akhir sekali, anda boleh menggunakan gesaan tersuai dalam ChatGPT, termasuk kata kunci yang anda cari, untuk mendapatkan hasil yang diingini. Sebagai contoh, minta ChatGPT mengimbas sembang dan dapatkan jawapan yang mengandungi perkataan ‘kriket.’ Ini sepatutnya mengambil semua balasan daripada chatbot yang mengandungi perkataan ‘kriket’ daripada sesi semasa. Ini boleh membantu apabila anda telah menjana terlalu banyak respons AI dan ingin menapis hasil tertentu di sekitar kata kunci.

Kata Akhir

Mencari perbualan ChatGPT yang anda inginkan bukanlah sains roket lagi. Anda boleh mengecas penyemak imbas anda dengan alat tambah yang bagus, menggunakan ciri dalam penyemak imbas atau mengeksport keseluruhan data akaun ChatGPT anda untuk mencari perbualan yang anda inginkan.

Jika anda baru menggunakan chatbot OpenAI, anda mungkin ingin belajar cara menggunakan ChatGPT DAN.

Soalan Lazim

Di manakah terletaknya sejarah sembang dalam ChatGPT?

Semua perbualan ChatGPT disimpan pada pelayan OpenAI dan kekal kelihatan kepada anda di bar sisi kiri antara muka. Jika anda menggunakan ChatGPT pada telefon pintar anda, ketik menu dua bar di bahagian atas sebelah kiri untuk menyemak imbas sejarah sembang.

Bagaimana untuk menggunakan sambungan Superpower ChatGPT?

Selain ciri hebat lain, sambungan Superpower ChatGPT memperkenalkan bar carian pantas untuk mencari dan mencari perbualan dengan mudah. Anda boleh menambahkannya pada penyemak imbas anda daripada Kedai Web Chrome.

Tiada pilihan carian dalam ChatGPT. Bagaimanakah kita mencari perbualan ChatGPT sebelumnya?

Anda boleh menambah Superpower ChatGPT atau sambungan Carian Sejarah untuk mencari perbualan sebelumnya dalam masa nyata. Sebagai alternatif, eksport data akaun ChatGPT anda untuk mencari perbualan menggunakan fail chat.html.