Cara Mencari Rakan di Bandar Tertentu di Facebook

93

Mencari rakan di Facebook tidaklah terlalu rumit apabila mencari nama seseorang. Tetapi apa yang berlaku apabila anda perlu mengecilkan bandar rakan anda? Malangnya, Facebook tidak memudahkan mencari rakan di bandar tertentu.

Cara Mencari Rakan di Bandar Tertentu di Facebook

Tetapi ia tidak mustahil. Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui langkah-langkah mencari rakan baharu di Facebook dengan mencari bandar.

Cara Mencari Rakan di Bandar di Facebook

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mencari rakan Facebook anda mengikut bandar. Kaedah ini berbeza mengikut peranti, jadi kami akan membincangkannya di sini.

Cara Cari Rakan Facebook mengikut Bandar – Pelayar Web

Jika anda lebih suka versi pelayar web Facebook, ikut langkah berikut:

 1. Buka laman web Facebook dan log masuk ke akaun anda.
 2. Klik bar Carian di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Klik Orang dalam menu di sebelah kiri.
 4. Klik pada City.
 5. Semak senarai orang untuk mencari rakan anda.

Cara Cari Rakan Facebook mengikut Bandar – Mudah Alih

Versi Android dan iOS Facebook adalah sama. Apa yang anda perlu lakukan untuk mencari rakan ialah ikuti langkah berikut:

 1. Buka apl Facebook dan ketik pada ikon Carian di bahagian atas.
 2. Taip nama rakan anda di bahagian atas.
 3. Pilih Orang daripada menu di bahagian atas.
 4. Pilih ikon penapis di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Pilih Bandar daripada menu di bahagian bawah halaman.
 6. Taip nama bandar tempat anda mencari rakan anda.

Semak senarai yang muncul untuk rakan anda.

Kemas kini Bandar Anda

Kaedah lain untuk mencari rakan berdasarkan lokasi ialah menukar bandar semasa anda kepada bandar yang anda cari. Untuk berbuat demikian, anda perlu mengakses halaman profil Facebook anda, pilih “Edit Butiran” di bawah Pengenalan, dan pilih “Tambah bandar semasa.”

Apabila anda mengklik pada “Rakan,” Facebook harus mengutamakan orang dari bandar itu di bawah “Cadangan Rakan.” Walau bagaimanapun, ini bukan kaedah terbaik kerana gergasi rangkaian sosial itu mungkin mengambil kira geotag semasa anda.

Oleh itu, hasilnya boleh menyenaraikan pelbagai cadangan bercampur—yang dari bandar yang anda cari dan yang berdasarkan parameter lain. Inilah sebab mengapa lebih baik untuk berpegang pada kaedah pertama yang diterangkan.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang mencari rakan Facebook.

Bagaimanakah cara saya mencari rakan jika saya tidak tahu nama Facebook mereka?

Kadang-kadang orang tidak menggunakan nama sebenar mereka di Facebook. Alias ​​ini menjadikannya lebih sukar untuk mencari rakan anda secara eksponen. Tempat pertama untuk mencari rakan anda ialah akaun rakan bersama. Semak senarai Rakan mereka untuk orang yang anda ingin cari.

Seterusnya, gunakan pilihan penapis di atas untuk mencari sekolah atau tempat kerja mereka. Jika mereka telah menyenaraikan salah satu daripada pilihan ini, anda akan menemuinya di sana. Anda juga boleh mencari nombor telefon atau alamat e-mel mereka.

Akhir sekali, cuba Googling rakan anda dan pastikan anda menaip ‘Facebook.’ Banyak hasil carian akan diisi, mudah-mudahan dapat membantu anda mencari rakan anda.

Bolehkah saya mencari orang baru untuk ditemui di bandar tertentu?

Malangnya tidak. Facebook baru-baru ini telah menghapuskan ciri ini.

Anda Ada Kawan Baru

Walaupun terdapat perubahan dalam demografi Facebook, ia masih merupakan salah satu platform yang paling berkuasa. Dan walaupun UI mungkin kelihatan agak kikuk, Facebook menawarkan salah satu menu carian yang paling komprehensif.