Cara Mencari Senarai Hajat Amazon Seseorang yang Anda Kenal

109

Senarai Hajat Amazon ialah ciri berguna dan inovatif yang membolehkan pengguna berkongsi item Amazon yang mereka ingin dapatkan sebagai hadiah daripada rakan mereka. Pada asasnya, jika anda sedang mencari kejutan yang sempurna untuk seseorang yang anda kenali dan mereka menggunakan ciri Senarai Hajat Amazon, anda boleh memesan (dan membayar) hadiah untuk mengejutkan mereka.

Cara Mencari Senarai Hajat Amazon Seseorang yang Anda Kenal

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menjumpai Ciri Senarai Hajat di Amazon, anda mungkin mendapati diri anda agak sukar. Dengan mengambil kira perkara ini, panduan ini membantu anda mencari Senarai Hajat yang dikongsi oleh mana-mana rakan atau ahli keluarga jika ia wujud.

Cara Cari Senarai Hajat Amazon Seseorang daripada Windows 10 atau PC Mac

Terdapat banyak perbezaan antara macOS dan Windows 10, tetapi bukan cara penyemak imbas berfungsi. Sudah tentu, anda tidak akan menggunakan aplikasi Amazon pada komputer anda, jadi penyemak imbas adalah penyelesaian terbaik.

 1. Pergi ke Amazon.com dan log masuk ke akaun anda.
 2. Sekarang, tuding pada entri “Akaun & Senarai” di bahagian atas, kemudian klik pada “Senarai Anda.”
 3. Pilih tab “Rakan Anda”. Anda seharusnya melihat senarai rakan yang telah berkongsi senarai mereka dengan anda.
 4. Anda juga boleh meminta rakan untuk berkongsi senarai mereka dengan anda dengan pergi ke bahagian “Mesej” dan mengklik pada “Salin Mesej” atau “E-mel mesej ini.”
 5. Menggunakan “Salin Mesej” menghantar permintaan melalui mana-mana saluran komunikasi pada PC anda (mesej sosial, e-mel lain, dsb.). Menggunakan “E-mel mesej ini” menghantarnya ke e-mel Amazon mereka, memberikan pemberitahuan apabila mereka membalas.

Selain daripada senarai hajat biasa, terdapat jenis lain yang telah ditambahkan oleh Amazon ke tapak webnya: Pendaftaran Perkahwinan dan Pendaftaran Bayi. Ia adalah jelas; seperti yang anda tahu, ia adalah senarai hajat khusus untuk majlis perkahwinan dan mandi bayi.

 1. Untuk mengakses salah satu daripada kedua-duanya, tuding pada pilihan “Akaun & Senarai” seperti yang anda lakukan sebelum ini, tetapi kali ini, pilih entri “Pendaftaran Perkahwinan” atau “Pendaftaran Bayi”.
 2. Sekarang, taipkan nama rakan anda dan tekan “Cari”. Anda akan melihat senarai semua pendaftaran perkahwinan/bayi di bawah istilah carian yang diberikan. Cari senarai rakan anda, dan kejutkan mereka dengan hadiah hebat yang mereka inginkan dan perlukan!

Cara Cari Senarai Hajat Amazon Seseorang daripada iPhone atau Android

Pada zaman ini, semua orang menghabiskan berjam-jam melihat telefon pintar atau tablet mereka. Ramai orang tidak memiliki komputer pun. Sememangnya, anda boleh memesan dari Amazon pada mana-mana tablet atau telefon pintar yang anda mahukan. Sekarang, agak memalukan jika anda tidak dapat mengakses Senarai Hajat rakan anda dan memesan barangan yang mereka inginkan di Amazon.

Sudah tentu, tidak terlalu ramai orang melayari Amazon dari penyemak imbas mudah alih. Terdapat aplikasi khusus untuknya yang memudahkan segalanya.

Sama ada anda menggunakan peranti iOS atau Android, aplnya adalah sama, dan ini adalah pencapaian yang sangat jarang berlaku!

Untuk mengakses senarai seseorang pada iOS atau Android, dengan syarat anda log masuk dan orang itu telah berkongsi senarai itu dengan anda, ikut langkah berikut:

 1. Akses apl “Amazon Store” pada telefon iOS atau Android anda.
 2. Ketik pada “ikon hamburger” (ikon menu) di penjuru kiri sebelah atas apl.
 3. Pilih “Senarai Anda.”
 4. Gunakan medan “Cari” untuk mencari orang yang mempunyai senarai kongsi daripada Senarai Hajat Amazon mereka.

Cara Mencari Senarai Hajat Amazon Seseorang pada Pembaca Amazon Kindle

Amazon Kindle Readers ialah pengganti digital yang berguna untuk buku. Apabila bercakap tentang membaca, mereka mungkin salah satu jenis peranti terbaik untuknya.

Ya, anda boleh mengakses Amazon Store melalui peranti Kindle anda. Ya, anda boleh membuat Wish List. Dan, ya, anda juga boleh mengakses Senarai Hajat rakan anda.

Berikut ialah cara untuk mencari Senarai Hajat rakan atau ahli keluarga pada Kindle.

 1. Pada skrin utama Kindle anda, navigasi ke apl “Kedai Amazon”.
 2. Log masuk ke akaun Amazon anda menggunakan kelayakan anda jika belum log masuk.
 3. Pergi ke “Pendaftaran” atau “Senarai”. Anda akan menemui pelbagai buku yang disusun mengikut minat, keperluan, atau tujuan tertentu.
 4. Cari buku yang anda ingin beli dan beli.

Membeli Item Daripada Senarai Hajat

Keseluruhan perkara di sini ialah memesan item yang dikehendaki orang lain daripada Senarai Hajat Amazon mereka. Perkara yang anda pesan daripada Senarai Hajat dihantar kepada pencipta senarai—ia seperti membeli-belah hadiah, cuma anda tidak menghadapi risiko membeli sesuatu yang tidak diperlukan atau tidak diingini oleh rakan anda.

Untuk mengelakkan sebarang kesilapan, berikut ialah cara untuk membeli item daripada Wish List untuk rakan anda. Jangan risau tentang proses pembayaran—ia menggunakan prosedur biasa. Satu-satunya perbezaan ialah alamat itu akan dipra-sisipkan di bawah “Alamat lain” untuk menjadikannya awanama.

 1. Pilih hadiah daripada Senarai Hajat rakan. Ini tidak akan membawa anda ke halaman lalai item tetapi halaman Senarai Hajatnya.
 2. Pada halaman, pilih “Tambah ke Troli.”
 3. Sahkannya dalam tetingkap pop timbul seterusnya dengan menggunakan butang “Tambah ke Troli” sekali lagi.
 4. Kemudian, pergi ke “Teruskan ke Daftar Keluar.”
 5. Sekarang, pilih “alamat” pada halaman pembayaran. Pastikan anda menggunakan pilihan “Alamat lain”.
 6. Pergi ke “Pilihan Pemberian” untuk menambahkan mesej pada hadiah.
 7. Anda boleh mengalih keluar “butiran harga” daripada resit. Anda akan mahu melakukan ini untuk hadiah.
 8. Selesaikan dengan memilih “Buat pesanan anda.”

Seperti yang anda lihat, mencari Senarai Hajat seseorang di Amazon adalah sangat mudah, tidak kira apa peranti yang anda gunakan. Anda mesti membaca entri ini sepenuhnya untuk memastikan anda mengelakkan sebarang kesilapan. Lagipun, anda mahu hadiah itu dihantar kepada orang yang betul, alamat yang betul dan mengelakkan pembelian pendua.

Akhir sekali, ingat bahawa terdapat Senarai Hajat Amazon danSenarai “Pendaftaran Perkahwinan” dan “Pendaftaran Bayi”. Oleh itu, jika anda tidak dapat mencari senarai rakan, senarai itu mungkin berada di bawah bahagian pendaftaran bayi atau pendaftaran perkahwinan.

Soalan Lazim Senarai Keinginan Amazon

Bahagian ini termasuk jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang Senarai Hajat Amazon.

Bagaimanakah saya boleh mencari senarai hajat Amazon yang telah dikongsi dengan saya sebelum ini?

Pergi ke “Cari Senarai Hajat” dan masukkan kelayakan anda untuk log masuk jika digesa. Sekarang, sebaik-baiknya, gunakan alamat e-mel orang yang berkenaan. Anda juga boleh menggunakan nama mereka, tetapi alamat e-melnya unik, memastikan padanan yang lebih baik. Kemudian, pilih “Cari” dan semak imbas Senarai Hajat rakan anda. Jika anda ingin menyimpan pautan ke senarai, pilih “Ingat.”

Bagaimanakah saya boleh berkongsi Senarai Hajat Amazon saya?

Ramai orang membeli sesuatu daripada senarai hajat mereka, tetapi anda juga boleh berkongsi senarai anda dengan orang lain.

1. Mulakan dengan menavigasi ke “Senarai Anda”, kemudian pergi ke “Urus Senarai” daripada menu senarai.

2. Di bawah “Privasi”, pilih “tetapan privasi” pilihan anda. “Persendirian” bermakna hanya anda yang akan dapat melihat senarai tersebut. “Awam” bermakna sesiapa sahaja akan dapat mencarinya. “Dikongsi” bermakna hanya orang yang mempunyai pautan ke senarai anda boleh melihatnya.

3. Setelah anda membuat pilihan, klik “Simpan Perubahan” untuk mengesahkan.

Jika anda mengklik “Kongsi,” yang terletak di bahagian atas senarai, anda akan dapat memberitahu orang tentang senarai itu melalui e-mel. Penerima akan menerima URL Wish List anda. Perlu diingat bahawa rakan anda mungkin perlu menunggu sehingga 15 minit sebelum mereka boleh mencari senarai anda. Ingat

Adakah penerima dimaklumkan tentang pembelian hadiah?

Tidak, penerima tidak mendapat pemberitahuan atau mesej apabila membeli hadiah untuk mereka, sekurang-kurangnya bukan secara lalai. Ciri ini dipanggil tetapan “Jangan rosakkan kejutan saya”. Pada asasnya, pilihan ini menghalang penerima daripada menerima sebarang pemberitahuan tentang seseorang yang membeli hadiah untuk mereka. Ciri ini sangat baik untuk kejutan tetapi mungkin mengakibatkan tragedi kecil, di mana penerima akhirnya memesan item daripada Senarai Hajat mereka semasa hadiah yang sama masih dalam perjalanan.

1. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku (tetapi juga untuk merosakkan kejutan anda), pergi ke menu “Senarai Anda”, kemudian klik pada “Urus senarai” pada senarai tertentu yang anda ingin ubah, dan nyahtanda “Simpan item yang dibeli pada anda senaraikan.”

2. Kemudian, pilih sama ada anda mahu menghidupkan atau mematikan tetapan “Jangan rosakkan kejutan saya”. Ia sepenuhnya terpulang kepada anda.

3. Selesaikan dengan memilih “Simpan Perubahan.”

Adakah alamat penerima peribadi pada Senarai Hajat Amazon?

Ya, alamat penerima adalah peribadi pada Senarai Hajat Amazon. Apabila seseorang membeli sesuatu untuk orang itu, mereka hanya akan melihat nama dan maklumat bandar—tiada yang lain. Tindakan ini penting dalam melindungi privasi pengguna di Amazon.

Senarai Hajat Amazon

Mencari Senarai Hajat Amazon seseorang tidaklah begitu sukar. Dengan beberapa klik dan carian, anda akan dapat membeli hadiah yang sesuai untuk seseorang yang anda sayangi. Walaupun membeli hadiah yang ideal mungkin kelihatan seperti menyusahkan, Amazon Wishlist memudahkan anda untuk menentukan perkara yang perlu diberikan untuk rakan, keluarga dan orang lain dalam hidup anda.