Cara Mencari Shimmer di Terraria

35

Terraria ialah kotak pasir yang sentiasa berkembang. Ia berada dalam kitaran berterusan kemas kini kandungan yang membuatkan anda kembali. Hanya apabila anda fikir anda telah melihat semuanya, anda mengetahui beberapa ciri yang segar dan menarik dan mendapat keinginan untuk mendapatkannya. Salah satu ciri ini ialah Shimmer yang sangat halus. Jika anda ingin mendapatkan barangan ajaib ini, mari kita terokai bagaimana anda boleh menemuinya.

Cara Mencari Shimmer di Terraria

Langkah-langkah Mencari Shimmer

Shimmer tidak terlalu sukar dicari, tetapi anda perlu tahu di mana hendak mencari atau melakukan sedikit carian.

  • Anda perlu mencari Aether Biome. Ini biom mini yang muncul di lapisan Bawah Tanah (Cavern) di sepertiga luar dunia.
  • Bioma ini sentiasa dalam arah dunia yang sama dengan Jungle, jadi jika anda tidak pasti ke mana hendak pergi untuk mencari Aether, pergi ke arah ini.
  • Apabila berada dalam bioma, Shimmer akan menjadi kolam cetek cecair bersinar.
  • Buat Shimmer di Manipulator Purba dengan Baldi Air Tanpa Dasar dan 10 Bar Luminite.
  • Anda juga boleh memperoleh Shimmer dengan menenggelamkan Baldi Air Tanpa Dasar ke dalam kolam Shimmer.

Walau bagaimanapun, semasa anda boleh menggunakan Shimmer dalam keadaan semula jadi, anda mesti mengalahkan Raja Bulan sebelum anda boleh mengepamnya atau menggunakannya dalam Baldi Air Tanpa Dasar.

Bioma Aether dicirikan oleh batu berbintang, kelihatan lebih seperti biom langit berbanding biom bawah tanah.

Alkimia Shimmer

Anda telah berjaya mendapatkan cecair ajaib – ini bukan sekadar untuk pertunjukan. Ia boleh menukar item kepada sesuatu yang lain atau “membongkar” item tersebut. Ini juga mempengaruhi NPC bandar, musuh dan makhluk – hampir setiap item biasa boleh berubah. Ia juga boleh mengubah rupa NPC anda.

barang

Apabila terdedah kepada Shimmer, ia sama ada akan menaik taraf atau menurunkan taraf item tertentu, dan sprite item ini akan bersinar lebih terang. Ramuan akan bertukar menjadi komponen asalnya, kecuali setiap ramuan mempunyai peluang 33% untuk tidak dihasilkan untuk menghentikan pendua. Ini adalah cara permainan untuk mengimbangi keadaan.

Makhluk

NPC akan bertukar menjadi versi mereka yang berkilauan, dan musuh akan menjadi tidak kelihatan buat sementara waktu. Kebanyakan makhluk akan berubah menjadi Faeling, dengan makhluk permata menjadi permata. Tetapi ambil perhatian bahawa ia tidak akan menjejaskan Cacing Emas, Tupai Permata, Arnab Lendir, Arnab Parti, Arnab Krismas atau Arnab Permata.

Macam-macam

Apabila ia bersentuhan dengan cecair lain, Shimmer akan bertukar menjadi Blok Aetherium. Apabila melompat dalam Shimmer, anda akan mendapat kesan Shimmering, yang membolehkan anda melepasi blok sehingga mencapai mana-mana permukaan rata yang tiada dalam Shimmer.

Baldi Shimmer Tanpa Dasar

Selepas anda menjejaki dan mengumpul beberapa Shimmer, anda boleh menukar Baldi Air Tanpa Dasar biasa menjadi Baldi Shimmer Tanpa Dasar yang istimewa. Ini akan memberi anda bekalan Shimmer yang tidak berkesudahan untuk menukar dan mencipta sesuka hati anda.

Pump It Up

Anda boleh mengepam Shimmer ke seluruh dunia Terraria anda, sama seperti air atau sebarang cecair lain. Ia agak standard, dan anda hanya perlu menggunakan pam atau peranti yang serupa. Ini memudahkan untuk memindahkan Shimmer dari satu kawasan dunia ke kawasan lain, supaya anda boleh mencipta biom baharu atau stesen kraf yang cantik.

Ambrosia

Shimmer membolehkan pemain mencipta objek yang mereka tidak boleh datang dengan cara lain, seperti Ambrosia. Ambrosia ialah bahan habis pakai yang meningkatkan kelajuan perlombongan, jubin dan dinding anda secara kekal sebanyak 5%. Dan satu-satunya cara untuk memperolehnya, setakat ini, adalah dengan membuang sebarang buah ke dalam Shimmer, yang akan mengubah hasil biasa menjadi Ambrosia ajaib. Ini menggalakkan pengguna untuk mendalami permainan dan bereksperimen dengan pelbagai objek untuk melihat ramuan yang boleh mereka hasilkan.

Perdagangan Shimmer dan Barter

Satu ciri Shimmer yang kurang dibincangkan ialah penggunaannya dalam ekonomi permainan. Kuasa transformatif dan kualiti seperti pelan tindakan bermakna ia berpotensi untuk meningkatkan kekayaan anda dengan ketara. Berdagang dengan orang lain untuk item yang jarang berlaku atau menggunakannya sebagai bentuk mata wang adalah sama berdaya maju, terutamanya dalam berbilang pemain. Shimmer memanjangkan kemungkinan pertukaran dan perdagangan antara pemain.

Blok Aetherium

Blok Aetherium terbentuk apabila Shimmer bersentuhan dengan cecair lain. Sama seperti Blok Ais, Blok Aetherium berasa licin dan licin untuk berjalan, jadi anda akan menggelongsor semasa anda melintasinya. Anda boleh meminimumkan kesan ini dengan memakai Ice Skates atau aksesori yang serupa. Blok ini juga memancarkan cahaya halus di kawasan tempat anda meletakkannya. Berdiri atau bergerak di atasnya akan menyebabkan zarah habuk bintang muncul, yang kelihatan agak memukau.

Pemain Berkilauan

Apabila anda memasuki Shimmer, debuff yang ditandakan sebagai “Shimmering” akan memberi kesan kepada anda. Debuff ini mempengaruhi watak anda dalam beberapa cara: anda tidak akan dapat mengalihkan atau menggunakan item; selain itu, anda akan mula tenggelam melalui sebarang sekatan pepejal sehingga anda mencapai bukaan saiz 2×3 (atau jatuh ke Underworld), dan anda akan menjadi kebal kepada musuh bukan bos. Jadi ini tidak menyeronokkan jika anda mahu bermain seperti biasa, tetapi ia tidak berguna. Jika anda ingin cepat ke lapisan bawah, maka Shimmering adalah jalan keluar.

Anda juga boleh mengatasi kesan negatif ini dengan memakai Jubah Chromatic. Membuat jubah ini adalah mudah: gabungkan Jubah Bintang anda dengan Shimmer, dan anda boleh melalui kumpulan Shimmer seperti cecair lain, tanpa kesan sampingan yang ganjil.

Keindahan Ethereal Biomes Shimmer

Menambah Shimmer pada biom Terraria anda boleh menghasilkan pemandangan yang menakjubkan. Warnanya yang berkilauan seperti mutiara menambah daya tarikan estetik yang tidak wajar yang sesuai untuk mengubah dunia anda menjadi sesuatu yang seperti mimpi dan halus. Walaupun anda tidak mengambil berat tentang fungsi tambahan, menambah Shimmer menjadikan landskap Terraria anda satu keindahan visual dan membolehkan anda menjadi kreatif dengan pengubahsuaian dunia.

The Aether – Rumah Shimmer

Aether ialah lokasi misteri di bawah tanah kebanyakan dunia Pra-Hardmode. Ia kelihatan sebagai sebuah gua besar semulajadi yang diperbuat daripada Blok Batu, dengan kolam berkilauan di tengahnya dan Pokok Permata yang subur tumbuh di dalamnya. Di sinilah anda akan mengumpul reagen alkimia berharga anda, Shimmer.

Perkara unik mengenainya ialah semua blok gelap sepenuhnya kelihatan seperti mempunyai bintang yang berkelip di latar belakang, memberikan kesan yang hampir ajaib dan menjadikannya seolah-olah anda telah meninggalkan planet ini dan melangkah ke angkasa lepas.

Untuk mencari tempat ini, anda harus menuju ke lapisan terluar kelima dunia anda di sebelah Jungle – biasanya berhampiran pantai di pinggir pantai Lautan – dan cari di mana-mana antara 100 hingga 2200 blok ke bawah ke lapisan Bawah Tanah (Cavern). Ia cenderung muncul tepat sebelum lava muncul.

Adalah idea yang baik untuk membuat jambatan Platform di atas kolam Shimmer untuk mengelakkan terjatuh ke dalamnya secara tidak sengaja atau membuat musuh yang tenggelam ke dalamnya tidak kelihatan.

Berkilauan Hidup

Terraria’s Shimmer ialah permata tersembunyi. Tetapi ia tidak begitu tersembunyi apabila anda tahu di mana hendak mencari. Jadi, berbekalkan pengetahuan daripada panduan ini, anda boleh menangani cabaran untuk memperoleh dan bereksperimen dengan sumber berguna ini. Anda dijamin berseronok berjam-jam. Kemungkinan untuk transmutasi adalah besar, jadi anda akan terus menemui gabungan dan ciptaan baharu yang boleh menjadikan dunia anda cantik, permainan anda lebih menyeronokkan, malah membuat anda sedikit wang di sisi kerana siapa yang tidak menghargai beberapa syiling tambahan? Apakah transmutasi Shimmer yang menarik yang ingin anda temui? Adakah anda mempunyai sumber kegemaran di Terraria atau sumber yang paling menyeronokkan anda perolehi? Kongsi pengalaman dan petua anda dalam ulasan di bawah dan teruskan perbualan.