Cara Mencari Tajuk Baru-baru Ditonton di Netflix

96

Satu perkara yang Netflix berikan kepada kami ialah keupayaan untuk menonton filem dan rancangan TV yang paling rawak. Satu minit anda boleh menonton Chef’s Table dan seterusnya, episod lama Friends. Suatu hari anda menonton Stranger Things dan seterusnya menonton Sons of Anarchy. Untuk sebahagian besar, ini bagus tetapi boleh membuat menjejaki rancangan yang telah anda tonton lebih sukar daripada yang sepatutnya. Itu sehingga anda menemui Yang Ditonton Baru-baru ini.

Netflix mempunyai penjejakan yang minimum tetapi satu perkara yang dijejaki ialah perkara yang anda tonton dan bila. Sebahagian daripada itu adalah untuk menilai sama ada kandungan yang disediakannya popular atau tidak dan satu lagi adalah untuk membantu anda mencari filem bahasa asing rawak yang anda gemari minggu lalu tetapi tidak ingat nama filem itu. Ciri ini, yang dipanggil Recently Watched yang kita bincangkan di sini.

Baru-baru ini Ditonton di Netflix

Bergantung pada cara anda menggunakan Netflix, anda sepatutnya mempunyai bahagian Tonton Lagi pada halaman hadapan Netflix yang akan menunjukkan kepada anda perkara yang telah anda lihat baru-baru ini. Ia tidak akan merangkumi segala-galanya tetapi jika anda cuba mencari filem yang anda tonton sebentar tadi, adalah tempat yang baik untuk bermula.

Apa yang anda perlu lakukan untuk melihat kandungan yang anda tonton baru-baru ini ialah tatal ke bawah halaman utama Netflix sehingga anda melihat bahagian ‘Tonton Lagi’. Tetapi, ini tidak akan menunjukkan kepada anda sejarah kandungan yang lengkap.

Jika tidak, terdapat rekod penuh perkara yang telah anda tonton di sebalik tabir.

  1. Navigasi ke Netflix dan log masuk.
  2. Pilih ikon profil anda di bahagian atas sebelah kanan dan pilih ‘Akaun.’
  3. Tatal ke bawah dan ketik pada profil yang anda minati.
  4. Pilih ‘Melihat Aktiviti’ dari dalam Profil Saya di bahagian bawah halaman.

Di sini anda sepatutnya melihat setiap rancangan TV dan filem yang telah anda tonton pada akaun itu selama-lamanya. Jika anda ingin melihat berapa banyak anda menggunakan Netflix atau sama ada anda mendapat nilai wang anda, di sinilah anda melakukannya! Dengan mengandaikan anda ingin menonton kandungan sekali lagi, cuma klik pada tajuk rancangan atau filem dan tekan main.

Jelas Ditonton Baru-baru ini di Netflix

Jika anda tidak mahu rakan sebilik anda atau orang penting lain melihat betapa banyak Netflix yang anda tonton atau sesetengah suspek menunjukkan anda lebih suka merahsiakan, anda boleh mengosongkan mereka daripada senarai Tonton Baru-baru ini. Ini bukan sahaja akan mengosongkan mereka dari sini tetapi juga dari bahagian Tonton Lagi anda di halaman utama.

  1. Navigasi ke halaman Aktiviti Saya seperti di atas.
  2. Pilih ikon tiada kemasukan di sebelah kanan tajuk yang ingin anda kosongkan.
  3. Ulang untuk semua tajuk yang anda ingin sembunyikan.

Sebaik sahaja anda menekan ikon itu, anda akan melihat mesej yang mengatakan sesuatu seperti ‘Dalam masa 24 jam, TITLE tidak akan muncul lagi dalam perkhidmatan Netflix sebagai tajuk yang telah anda tonton dan tidak akan digunakan lagi untuk membuat pengesyoran kepada anda, melainkan anda menontonnya lagi.’

Anda boleh melakukan perkara yang sama pada apl mudah alih dengan memilih Profil Saya dan Aktiviti Melihat. Pilih X di sebelah kanan mana-mana tajuk untuk mengeluarkannya daripada senarai.

Ini akan mengosongkan bahagian yang Ditonton Baru-baru ini, Tonton Lagi dan Teruskan Menonton di halaman utama Netflix.

Mengosongkan tajuk daripada senarai yang anda tonton baru-baru ini juga mempengaruhi cara Netflix menunjukkan kepada anda tajuk baharu untuk ditonton. Ia mencipta profil perkara yang anda suka tonton dan akan memperhalusi rancangan yang dipaparkan kepada mereka yang difikirkannya paling anda sukai.

Tetapkan semula profil Netflix anda

Jika cadangan tontonan yang dipersembahkan Netflix kepada anda terlalu serupa, ini kerana anda telah menghabiskan beberapa minggu lepas menonton jenis bahan yang sama. Jika anda rasa seperti perubahan, anda perlu menetapkan semula pilihan tontonan anda supaya Netflix tidak lagi memprofilkan anda dan menunjukkan kepada anda tajuk yang dipautkan dengan citarasa anda sebelum ini.

Ini juga merupakan salah satu perkara pertama yang akan dilakukan oleh pasangan selepas putus cinta. Jika anda tidak mahu diingatkan tentang pasangan anda sebelum ini setiap kali anda membuka Netflix, menetapkan semula profil anda ialah salah satu perkara pertama yang anda lakukan.

Untuk menetapkan semula profil anda, anda boleh mengosongkan entri individu daripada Aktiviti Saya seperti di atas atau menetapkan semula semuanya. Untuk menetapkan semula profil anda, tatal ke bahagian bawah halaman Aktiviti Saya dan pilih Sembunyikan Semua. Anda perlu mengesahkan pilihan anda tetapi sebaik sahaja anda melakukannya, Netflix akan memadamkan semua sejarah anda secara beransur-ansur. Ia mengambil masa kira-kira 24 jam untuk melakukannya tetapi setelah selesai, pilihan Netflix anda kini akan menjadi sepenuhnya vanila semula dan anda boleh mula membina profil tontonan anda sekali lagi.

Membersihkan tajuk yang Ditonton Baru-baru ini dalam Netflix adalah seperti memulakan semula. Ia adalah tetapan semula yang menghentikan perkhidmatan menunjukkan kepada anda semua perkara yang difikirkannya ingin anda tonton dan sebaliknya memberikan spektrum tajuk yang lebih luas. Kadangkala ia menyegarkan untuk dilakukan dan memeranjatkan betapa banyak yang anda hilang apabila Netflix fikir ia lebih mengetahui!

Soalan Lazim

Netflix menawarkan banyak hiburan yang hebat. Jika anda masih ada teruskan membaca!

Terdapat rancangan dalam sejarah tontonan saya yang saya tidak tonton. Apa yang sedang berlaku?

Malangnya, Netflix hanya selamat sebagai kata laluan terkuat anda. Jika anda melihat aktiviti yang tidak sepadan dengan kandungan yang anda tonton, kemungkinan orang lain juga menggunakan akaun anda. Aktiviti yang bukan milik anda ialah penunjuk pertama bahawa seseorang telah log masuk ke akaun anda. Berita baiknya ialah (dalam kebanyakan kes) terdapat penyelesaian mudah untuk ini.

Mula-mula, anda perlu pergi ke halaman Akaun anda seperti yang ditunjukkan di atas dan ketik pada pilihan untuk melihat peranti penstriman. Ini akan memberi anda tarikh, masa dan lokasi anggaran semua log masuk. Jika anda melihat sesuatu yang tidak sepadan dengan anda, pilih pilihan untuk ‘Log Keluar dari Semua Peranti.’

Seterusnya, tukar kata laluan anda dan sahkan bahawa alamat e-mel anda adalah betul. Ini akan memastikan bahawa individu yang tidak sepatutnya menggunakan akaun Netflix anda tidak boleh log masuk semula.

Akhir sekali, padamkan sejarah tontonan mereka seperti yang ditunjukkan di atas. Walaupun sejarah tontonan bukanlah, dengan sendirinya, isu keselamatan, ia boleh mengacaukan cadangan dan algoritma Netflix. Dengan mengalih keluar kandungan ini, anda boleh terus menerima rancangan disyorkan yang sepadan dengan minat anda.

Bolehkah saya memadamkan semua aktiviti tontonan saya pada satu masa?

Sudah tentu! Jika anda ingin membuang keseluruhan sejarah anda tatal ke bahagian bawah halaman Aktiviti untuk setiap profil dan ketik pada pilihan untuk ‘Sembunyikan Semua.’ Sejarah tontonan anda akan hilang serta-merta.

Adakah terdapat cara untuk mengetahui bila kandungan itu ditonton?

Netflix akan memberi anda tarikh kandungan itu diakses tetapi ia tidak akan memberi anda cap masa. Malangnya, jika anda bimbang anak anda menonton Netflix pada lewat malam atau semasa waktu sekolah, tiada cara untuk mengetahui dengan pasti. Pertaruhan terbaik anda untuk memantau aktiviti Netflix seseorang ialah dengan menggunakan peranti yang mereka gunakan untuk menstrim. Jika ia adalah peranti iOS atau Android, anda boleh menetapkan had apl.

Kawalan ibu bapa Netflix hanya membenarkan anda mengawal penilaian kematangan tetapi bukan masa ia boleh diakses.