Cara Mencari Transaksi yang Dipadamkan dalam Xero

94

Perisian perakaunan berasaskan awan Xero ialah penyelesaian terbaik untuk menguruskan keseluruhan proses perakaunan perniagaan anda. Ia direka untuk pemilik perniagaan yang tidak mempunyai kelayakan perakaunan atau simpan kira dan agak mudah digunakan. Kadangkala kami mengklik sedikit terlalu cepat, jadi jika anda telah memadamkan transaksi yang anda ingin lihat semula, ada caranya. Ia mungkin agak sukar untuk bersenam.

Cara Mencari Transaksi yang Dipadamkan dalam Xero

Artikel ini menunjukkan kepada anda cara mencari transaksi yang dipadamkan dan menyimpannya dengan selamat. Kami telah menyertakan beberapa maklumat berguna tentang jenayah siber dan cara melindungi data perniagaan anda.

Cara Mencari Transaksi yang Dipadamkan

Ikut langkah ini untuk mencari dan memulihkan transaksi yang dipadamkan.

 1. Log masuk ke Xero.
 2. Daripada menu “Perakaunan”, pilih “Akaun bank.”
 3. Pergi ke akaun bank yang anda ingin simpan semula baris penyata bank, kemudian pilih “Urus Akaun” dan “Penyata Bank.”
 4. Daripada pilihan “Menunjukkan”, pilih “Baris penyata.”
 5. Tandai kotak semak di sebelah baris pernyataan yang anda ingin pulihkan.
 6. Klik butang “Pulihkan”.

Pastikan Transaksi Anda yang Dipadamkan Dipulihkan Selamat

Memandangkan anda telah menemui transaksi anda yang dipadamkan, anda perlu menyimpannya dengan selamat. Perisian berasaskan awan menawarkan beberapa faedah untuk perniagaan, termasuk fleksibiliti, mobiliti dan sokongan kerjasama. Malangnya, impian penjenayah siber untuk akses mudah kepada data telah menjadi kenyataan.

Ramai pemilik perniagaan kecil mungkin merasakan mereka berada di bawah radar mengenai jenayah siber. Walau bagaimanapun, perniagaan kecil digodam lebih banyak daripada perniagaan yang lebih besar. Sebelum mempelajari cara melindungi data anda daripada orang jahat, fahami sebab syarikat yang lebih kecil disasarkan lebih banyak.

Setiap Perniagaan Mempunyai Sumber Bernilai Digodam

Semua perniagaan, termasuk kedai satu orang, akan mempunyai data yang berharga kepada penjenayah siber. Contohnya, alamat e-mel, nombor ID cukai, nombor kad kredit dan juga akaun Apple Music. Penjenayah siber boleh memperoleh wang daripada maklumat ini di web gelap.

Syarikat Kecil Lazimnya Kurang Berbelanja untuk Keselamatan Siber

Ramai pemilik perniagaan kecil mendapati perbelanjaan diutamakan seperti tindakan menyulap. Walaupun ramai pemimpin mengetahui kepentingan keselamatan siber untuk perniagaan mereka, ia mungkin tidak menjadi keutamaan.

Penjenayah siber amat menyedari perkara ini. Itulah sebabnya mereka menumpukan pada perniagaan yang lebih kecil, kerana mereka tahu ia akan menjadi kurang mencabar untuk menerima pembayaran daripada yang mereka perolehi daripada usaha yang diperlukan untuk menggodam syarikat yang lebih terkemuka.

Perniagaan Kecil Selalunya Tidak Dilindungi Daripada Ransomware

Sepanjang dekad yang lalu, perisian tebusan telah menjadi salah satu bentuk serangan siber yang paling pesat berkembang. Bilangan mangsa yang telah membayar wang tebusan yang dituntut untuk mendapatkan semula data mereka juga telah meningkat kerana penjenayah dalam talian menggunakan cara yang lebih canggih untuk menipu orang.

Disebabkan kejayaannya yang semakin meningkat, ramai penggodam meneroka laluan perisian tebusan. Penjenayah yang baru bermula akan mula-mula menyasarkan perniagaan kecil untuk pencerobohan yang lebih mudah.

Penggodam Boleh Mendapat Akses kepada Syarikat yang Lebih Besar Melalui Syarikat yang Lebih Kecil

Jika penjenayah siber memecahkan rangkaian perniagaan yang lebih kecil, mereka sering menggunakan kejayaan ini untuk masuk ke syarikat yang lebih besar. Banyak perusahaan kecil menyampaikan perkhidmatan kepada syarikat yang lebih besar, seperti pengurusan tapak web, akaun, pemasaran digital, dll. Peruncit selalunya disambungkan secara elektronik kepada sistem pelanggan tertentu. Persediaan ini boleh memudahkan pelanggaran berbilang syarikat.

Kakitangan Mungkin Tidak Terlatih dalam Kesedaran Siber

Latihan kesedaran siber boleh menjadi satu lagi tugas yang mencabar untuk diberi keutamaan dalam sebuah syarikat kecil dengan pekerja yang sibuk memakai banyak topi. Walau bagaimanapun, kesilapan manusia menyebabkan perniagaan lebih terdedah kepada risiko siber. Untuk serangan siber berjaya, mereka kebanyakannya memerlukan bantuan daripada pengguna. Jika kakitangan tidak dilatih tentang tanda-tanda e-mel pancingan data, sebagai contoh, mereka boleh memainkan peranan dalam serangan yang berjaya. Percubaan pancingan data yang berhasil menyebabkan hampir semua pelanggaran data. Mengajar pekerja cara mengesan muslihat ini boleh mengetatkan keselamatan siber dengan ketara.

Cara Melindungi Perniagaan Anda Daripada Jenayah Siber

Alat berasaskan awan seperti Xero berguna untuk menyokong anda dalam menjalankan perniagaan anda dengan cekap dan kos efektif. Malangnya, penjenayah dalam talian sentiasa mencari cara untuk mendapatkan akses kepada data disebabkan peningkatan pergantungan pada awan.

Anda tidak akan mempunyai masa untuk menjejaki semua ancaman siber yang sentiasa berkembang. Walau bagaimanapun, anda harus dilindungi secukupnya jika anda menumpukan perhatian kepada tiga bidang yang menjadi kebimbangan ini.

1. Perhatikan Phonies

Penjenayah dalam talian mahir menyamar sebagai hampir semua orang dan akan melakukan apa sahaja yang perlu untuk mendapatkan kepercayaan anda dan menipu anda kepada sesuatu yang berisiko. Berikut ialah jenis penipu yang perlu anda dan pasukan anda ketahui dan cara melindungi diri anda dan syarikat anda daripada ancaman siber.

Phishing dan Penipuan Telefon

Pancingan data ialah menghantar mesej yang meniru komunikasi yang sah dalam percubaan penipuan untuk menipu orang supaya mendedahkan maklumat peribadi mereka.

 • Percubaan pancingan data boleh berlaku melalui e-mel, mesej teks atau panggilan telefon yang berpura-pura sebagai sokongan pelanggan atau pekerja lain syarikat.
 • Lampiran dan pautan yang disertakan dalam mesej pancingan data digunakan untuk menjangkiti peranti dan mencuri bukti kelayakan akaun.
 • Penjenayah siber juga boleh menyusup ke peti masuk dengan kata laluan yang lemah dan juga mengubah suai invois PDF.

Pertimbangkan kaedah ini untuk melindungi perniagaan anda:

 • Latih kakitangan anda untuk mengenal pasti tanda-tanda pancingan data e-mel untuk mengurangkan risiko pautan yang diklik.
 • Pasang perisian anti-malware pada semua peranti syarikat.
 • Gunakan kata laluan yang kukuh dan pengesahan pelbagai faktor di seluruh syarikat.

2. Bertahan Menentang Penyerang

Menggunakan teknologi tidak selamat adalah sasaran yang menarik untuk penjenayah dalam talian. Data dan akaun syarikat boleh berisiko daripada serangan jenayah siber apabila penjenayah mencari kelemahan keselamatan dalam teknologi anda. Masalah boleh berlaku melalui penyelenggaraan keselamatan yang tidak mencukupi atau akibat daripada insiden sebelumnya seperti pancingan data.

Memahami kaedah serangan yang digunakan dan cara menyekat kelemahan adalah kunci kepada pencegahan. Sesetengah serangan sukar dikesan dan mungkin menyerupai program atau fail yang sah. Ia mungkin memantau aktiviti anda secara diam-diam.

 • Perisian Hasad – Perisian hasad adalah perisian mengganggu yang bertujuan untuk merosakkan dan memusnahkan komputer dan sistem komputer. Ia boleh membocorkan maklumat peribadi, menghalang akses kepada maklumat dan mendapat akses tanpa kebenaran kepada sistem atau data, antara bentuk gangguan lain.
 • Ransomware – Ini adalah varian malware teruk yang semakin popular. Ia boleh mengambil beberapa bentuk dan mempunyai banyak kesan dan gejala.

Anda boleh melindungi perniagaan anda daripada jenis serangan ini dengan:

 • Menjalankan perisian anti-virus dan memastikan perisian pada peranti anda dikemas kini.
 • Melindungi daripada rampasan akaun dengan menggunakan kata laluan yang kukuh dan unik pada peranti dan akaun syarikat serta memastikan semua orang mengelak daripada menggunakan semula kata laluan.
 • Menggunakan pengurus kata laluan yang boleh membantu mencipta kata laluan yang kukuh untuk akaun anda dan menyegerakkannya merentas beberapa peranti untuk log masuk yang lebih pantas.

3. Selalu Periksa Titik Buta Anda

Apabila perniagaan anda berkembang, saiz dan kerumitan data yang anda pegang meningkat. Ia mungkin menjadi sukar untuk diurus dan mencabar untuk dilindungi. Risiko dan kewajipan yang berkaitan dengan data perniagaan boleh ditemui hanya selepas terlambat. Anda mesti sedar tentang titik buta perniagaan anda bersama-sama dengan palsu dan penyerang.

Selain mendapatkan data syarikat yang sensitif dan sulit daripada ancaman jenayah dalam talian—seperti transaksi anda yang dipadamkan dipulihkan dalam Xero—terdapat satu lagi jenis data yang anda wajib lindungi yang sering diabaikan.

Data peribadi

 • Data peribadi boleh mengenal pasti seseorang secara fizikal dan logistik, dan mungkin berbahaya kepada mereka jika terdedah. Ini termasuk data yang berkaitan dengan anda, pelanggan, pembekal, pekerja atau ahli keluarga anda.
 • Berhati-hati dengan maklumat pembayaran seperti nombor kad kredit, butiran hubungan, nombor ID, nombor akaun bank, nombor keselamatan sosial, nombor pasport dan lesen memandu, dsb.
 • Walaupun data ini berguna untuk operasi perniagaan anda, data ini disertakan dengan keperluan etika, undang-undang dan kontrak mengenai penggunaannya.

Undang-undang Privasi Global

Terdapat perundangan antarabangsa yang diwujudkan untuk memastikan perniagaan bertanggungjawab dan melindungi individu—contohnya, GDPR. Syarikat anda mesti mematuhi undang-undang privasi di kawasan perniagaan anda dan kegagalan mematuhi boleh mengakibatkan tindakan undang-undang yang serius.

Ancaman Orang Dalam

 • Penyalahgunaan – Risiko kepada maklumat perniagaan anda mungkin datang dari dalam perniagaan anda, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja.
 • Salah pengendalian – Kakitangan mungkin secara tidak sedar mendedahkan data sensitif melalui perkongsian atau storan yang tidak selamat.
 • Niat jahat – Pekerja yang tidak berpuas hati boleh menggunakan keupayaan mereka untuk mengakses maklumat tertentu dan menggunakannya untuk keuntungan atau membalas dendam.

Inilah cara untuk melindungi diri anda.

 • Semak maklumat peribadi yang dipegang oleh syarikat anda dan pastikan ia disimpan dengan selamat dan selaras dengan amalan terbaik.
 • Latih pekerja anda tentang cara yang selamat untuk mengendalikan, menyimpan dan berkongsi maklumat peribadi.
 • Biasakan diri dengan undang-undang privasi di negara tempat anda beroperasi, kerana undang-undang mungkin berbeza.
 • Hadkan akses kepada maklumat peribadi. Hanya benarkan akses kepada ahli pasukan yang memerlukannya untuk melaksanakan peranan mereka.
 • Pastikan log masuk yang dikongsi tidak digunakan; ini membantu membangunkan jejak audit sekiranya anda perlu menyiasat insiden.

Soalan Lazim

Berapa lama masa yang diambil untuk mempelajari Xero?

Pensijilan Xero untuk akauntan dan pemegang buku boleh diselesaikan melalui kursus dalam talian, webinar langsung atau penasihat Xero pantas. Ia mengambil masa sekitar 6-8 jam untuk melengkapkan pensijilan Xero.

Bolehkah saya belajar Xero sendiri?

Xero tidak sukar digunakan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak biasa dengan perisian perakaunan dalam talian dan sedang mempelajari cara menggunakannya secara bebas, mungkin terdapat keluk pembelajaran yang agak sukar.

Transaksi yang Dipadam Dipulihkan

Perisian perakaunan Xero menawarkan antara muka yang teratur, tetapi bagi sesetengah orang, mempelajari cara menggunakannya boleh menjadi mencabar. Nasib baik, ia membolehkan anda akses pantas kepada transaksi yang dipadamkan sekiranya sesuatu dipadamkan secara tidak sengaja. Urus niaga yang dipadamkan akan dipaparkan di kawasan Penyata Bank, di mana anda boleh memilih transaksi dan pilih Pulihkan.

Adakah anda dapat mencari dan memulihkan transaksi yang dipadamkan yang anda inginkan? Adakah anda mempelajari sebarang cara baharu untuk melindungi data anda daripada penjenayah siber daripada artikel ini? Kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.