Cara Mencari Video Muzik Tanpa Mengetahui Namanya

132

Ia adalah situasi yang mengecewakan yang kita semua alami pada satu masa atau yang lain. Anda mahu melihat video muzik lagu yang anda suka—yang dengan lirik tentang gadis dan lelaki itu—tetapi anda tidak ingat nama lagu itu! Jika anda mempunyai rakaman lagu, walaupun anda tidak tahu namanya, anda boleh menggunakan apl seperti itu Shazamalat popular yang membolehkan anda mengenal pasti lagu dengan memainkannya, atau apl yang serupa.

Cara Mencari Video Muzik Tanpa Mengetahui Namanya

Tetapi jika anda cuba mencari video muzik, dan anda tidak mempunyai lagu untuk dimainkan dan tidak ingat namanya, nampaknya anda kurang bernasib baik.

Jangan takut kerana bantuan sedang dalam perjalanan. Apa yang anda perlukan ialah Google dan artikel ini. Anda akan melihat cara menggunakan pengendali enjin carian yang unik untuk mencari video muzik itu dan memperhalusi pertanyaan carian anda untuk sebarang kesempatan.

Bagaimana Anda Mencari Lagu yang Anda Tidak Tahu Namanya

1. Kenal pasti Perkara yang Anda Tahu dan Cari menggunakan Kata Kunci

Langkah pertama dalam mengecilkan carian anda ialah menetapkan perkara yang anda tahu. Adakah anda tahu nama artis itu? Adakah anda tahu genre muzik? Adakah anda tahu bila lagu itu mula-mula keluar? Paling kritikal, adakah anda tahu mana-mana lirik? Jika anda mengetahui mana-mana perkara ini—walaupun anda hanya boleh mengingati beberapa perkataan lagu itu—anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mencarinya dalam talian.

Anda mempunyai dua pilihan untuk menjalankan carian anda: satu ialah melakukan carian terus di YouTube, dan satu lagi ialah untuk menentukan lagu yang anda cari di Google dan kemudian beralih ke YouTube setelah anda mengetahuinya. Memandangkan enjin carian YouTube berjalan sepenuhnya di Google, ini adalah perkara yang sama.

Walau bagaimanapun, carian di Google adalah disyorkan kerana lebih mudah untuk mencari maklumat tentang lagu daripada sekadar lirik; untuk carian yang rumit, maklumat separa adalah asas yang baik. YouTube mungkin atau mungkin tidak menemui maklumat lagu kerana banyak video wujud dengan perkataan yang serupa, tetapi ia adalah pilihan yang sah.

2. Cuba Beberapa Carian Asas untuk Mencari Artis dan Nama Lagu Video

Pergi ke enjin carian anda, YouTube atau Google dan cuba carian asas. Katakan lagu yang kami cari ialah “You Give Love A Bad Name” oleh Bon Jovi, tetapi kami tidak ingat sama ada tajuk atau artisnya—walaupun, pada hakikatnya, hampir semua orang ingat. Kami hanya ingat satu frasa daripada lagu itu: ia mempunyai perkataan “senyuman malaikat.” Mari pergi ke Google dan taip “senyuman malaikat” dalam kotak carian dan lihat apa yang kami dapat.

Lihatlah itu; terdapat tiga lagu dengan tajuk itu di bahagian atas, bersama-sama dengan 203 juta hits lain. OK, ini akan menjadi mudah untuk menyemak—tekan pautan tersebut dan lihat sama ada ia lagu kami!

Malangnya, kami menyemak ketiga-tiganya, dan tiada satu pun lagu ini—walaupun ia mengandungi lirik kami—adalah lagu yang kami mahukan. Kami boleh meneliti beberapa lagi halaman hasil carian Google, tetapi “senyuman malaikat” jelas sepadan dengan terlalu banyak tajuk lagu. Kita perlu menggali lebih dalam.

3. Gabungkan Syarat Anda untuk Mencari Artis dan Tajuk Video

Dengan menggabungkan istilah, anda boleh memberitahu Google bahawa anda mempunyai beberapa konsep berkaitan yang ingin anda pertimbangkan semasa mencari. Operator gabungan ialah koma, watak “,”. Sebagai contoh, carian pada “buku masakan Mississippi resipi tomato hijau” akan memaparkan kira-kira 921,000 hasil carian, setiap satunya akan mempunyai beberapa atau semua kata kunci tersebut. Jika anda menyertakan keseluruhan rentetan carian dalam petikan, Google akan memberikan anda hanya hasil carian tersebut dengan rentetan tepat itu (sifar, jika anda tertanya-tanya). Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan “,” (koma) untuk menggabungkan konsep anda, anda boleh mendapatkan senarai hasil dengan sambungan kepada ketiga-tiga kemungkinan. Mencari “resipi tomato hijau, Mississippi, buku masakan” memberitahu Google dengan lebih tepat perkara yang anda cari dan memberi anda hasil yang lebih baik.

Dalam pencarian kami untuk lagu senyuman malaikat, mari tambah kata kunci gabungan yang mungkin membantu Google keluar. Anda tahu bahawa lagu yang anda cari adalah rock and roll. Dan anda fikir ia mungkin dikeluarkan pada tahun 1980-an kerana anda masih ingat ayah anda menyanyikannya di dalam kereta ketika itu. Mari tambah kata kunci tersebut dan lakukan carian pada “senyuman malaikat, rock and roll, 1980-an.”

Dan bam, mari kita pergi! Ia adalah hasil carian pertama. Memberitahu Google tempoh umum dan genre membolehkannya menumpukan pada perkara yang kami cari (anda boleh meninggalkan koma, dan Google akan melakukan kerja yang agak baik untuk meneka perkataan mana yang sesuai dengan perkataan lain, tetapi lebih baik menggunakan koma).

4. Operator, Kata Kunci dan Teknik Lain untuk Mencari Artis dan Tajuk Video/Lagu

Operator gabungan bukan satu-satunya alat berkuasa yang boleh anda gunakan. Berikut ialah beberapa lagi pilihan carian untuk dicuba.

Carian YouTube Terperinci

Memandangkan Google memiliki YouTube, terdapat beberapa pengendali carian lanjutan yang boleh anda gunakan untuk mencari perkara yang anda mahukan. Berikut adalah beberapa sahaja.

BAND atau ARTIS, rakan kongsi – Taipkan nama band atau artis dan kemudian rakan kongsi untuk mengehadkan carian kepada video rasmi dan menapis keluar video peminat.

PELAKON, filem – Taip nama dan filem pelakon untuk melihat klip, penggoda dan juga keseluruhan filem di YouTube.

Berita, langsung – Taip berita, permainan atau apa sahaja yang anda minati, dan kemudian secara langsung untuk menunjukkan suapan langsung yang berkaitan dengan subjek.

SUBJEK, hari ini – Taip topik, filem, pelakon, atau apa sahaja, dan kemudian penapis masa. Sebagai contoh, ‘Politik, minggu ini’ mungkin memberikan jumlah rakaman yang lebih berbeza sedikit daripada apa yang anda akan dapati di televisyen, terutamanya jika sesiapa dalam rumah anda terdedah kepada hanya bergantung pada satu rangkaian.

SUBJECT, HD atau 4K – Taip topik dan kemudian formatkannya untuk menapis kandungan bukan HD atau bukan 4K. Langkah ini berfungsi untuk kandungan 3D dan VR atau 360°.

ARTIS, senarai main – Taip artis dan kemudian senarai main untuk menyusun atau mencari senarai main sedia ada untuk artis itu. Anda boleh menyimpan atau menyalinnya jika anda merancang untuk menggunakannya dengan kerap.

Carian Google Terperinci

Pengendali carian membolehkan anda memperhalusi carian anda secara khusus dan mengecilkan hasil carian, dan ia sangat hebat apabila digunakan dengan betul. Berikut adalah beberapa yang anda boleh cuba:

  • Cari hashtag: #videosfromthe90s.

  • Kecualikan perkataan: Tambahkan ‘-,’ jadi ‘-vokalis wanita’ untuk menapis video muzik dengan penyanyi wanita.

  • Padanan tepat sahaja: Gunakan tanda pertuturan, “Anda memberi nama yang buruk kepada cinta,” untuk menyatakan perkataan tersebut hanya dalam carian.

  • Perkataan/Kad Liar tiada: Tambah’*’ untuk mencari kad bebas, Contohnya, ‘Yang terbaik * sepanjang masa.’
  • ATAU: Gunakan “ATAU” untuk menggunakan berbilang penapis ‘Rackspray rock ATAU penyanyi lelaki ATAU band ATAU gitar ATAU berikan nama yang buruk kepada cinta.’
  • DAN: Gunakan “DAN” untuk memberitahu Google supaya memasukkan perkara yang sepadan dengan keseluruhan senarai anda. “Bon Jovi DAN senyuman malaikat DAN 1980-an.”
  • Kumpulan: gunakan kurungan untuk pengendali kumpulan. “(tahun 1980-an DAN Bon Jovi) senyuman malaikat.”
  • Gunakan perhubungan: Gunakan ‘berkaitan’ untuk mencari maklumat tambahan, ‘berkaitan: Bon Jovi.’
  • Cari mengikut tahun/Genre: Jika anda tidak ingat sebarang butiran tentang lagu atau video muzik, cari mengikut video muzik yang boleh keluar pada tahun itu dan genre.

5. Gunakan Reddit atau Forum Dalam Talian Lain

Tidak kira di mana anda berada di dunia mahupun betapa popularnya lagu itu jika anda boleh bertanya kepada setiap peminat muzik yang masih hidup hari ini. Beri salam kepada “r/tipofmytongue” subreddit. Berjuta-juta orang bersedia dan gembira untuk membantu anda mencari lagu anda yang hilang.

Anda boleh menyiarkan apa-apa sahaja daripada “Saya perlukan bantuan dengan lagu yang mempunyai lirik ini…” hingga “Terdapat video muzik dari pertengahan 2000-an di mana dua lelaki berada di sebuah bar.” Jika seseorang biasa dengannya, mereka akan mengulas dengan nama artis, Tajuk Lagu atau pautan ke video muzik. Gunakan subreddit ini untuk mencari maklumat lirik yang anda cari.

Kaedah Alternatif untuk Mencari Artis dan Lagu—Jika Semuanya Gagal

Kebanyakan muzik yang kami kenali datang daripada rakan atau ahli keluarga. Jika lagu yang anda terlupa adalah sesuatu yang diperkenalkan oleh orang lain kepada anda, semak akaun media sosial mereka dan juga profil Spotify mereka untuk mendapatkan petunjuk. Cadangan ini menganggap anda masih berkawan, tetapi walaupun anda tidak, mereka mungkin telah menyenaraikan kumpulan kegemaran mereka pada profil Facebook mereka yang biasanya Umum.

Seterusnya, jika tiada pilihan carian di atas menghasilkan hasil yang berharga, cuba cari sesuatu seperti “Video Muzik Terbaik 90-an” atau “Artis kurang dikenali dari tahun 2000-an.” Banyak blog akan muncul, jadi sudah tiba masanya untuk membaca. Langkah ini mungkin mengambil sedikit masa, tetapi ini satu-satunya pilihan lain apabila anda tidak mempunyai maklumat di luar pemandangan dalam video muzik.

Anda sepatutnya dapat mencari video muzik tanpa mengetahui nama dengan mana-mana petua di atas!

Ada cara lain untuk mengenal pasti video muzik tanpa mengetahui namanya? Mana-mana aplikasi atau perkhidmatan yang boleh melakukannya? Beritahu kami tentang mereka di bawah!