Cara Mencerminkan iPad ke Peranti Roku

51

Salah satu faedah terbesar memiliki iPad ialah menyambungkannya ke pemain media Roku anda. Anda boleh duduk dan berehat sambil menonton video dan gambar pada skrin besar daripada iPad anda. Atau perbaiki pembentangan kerja anda dengan menyambungkan peranti mudah alih anda dengan cepat ke Roku, dengan yakin membawa perhatian kepada kandungan penting.

Cara Mencerminkan iPad ke Peranti Roku

Walaupun tidak mungkin untuk mencerminkan keseluruhan paparan kepada Roku, anda masih boleh mencerminkan imej, video dan fail muzik yang disimpan pada tablet. Ini bermakna anda tidak akan melihat permainan video dan apl seperti Twitch. Walau bagaimanapun, menyambungkan kedua-dua peranti menawarkan cara unik untuk mengalami kandungan anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara mencerminkan iPad anda kepada Roku supaya anda memanfaatkan sepenuhnya fail media anda.

Cara Mencerminkan iPad dengan Apl Roku

Mencerminkan pelbagai jenis kandungan ialah proses yang agak mudah setelah anda membuat beberapa pelarasan dan menyediakan peranti Roku anda.

Cara Menyediakan Roku Anda untuk Mencerminkan iPad

Mula-mula anda perlu memuat turun apl Kawalan Jauh Roku ke tablet anda. Anda boleh menemuinya di kedai Apple dan pasangkannya.

Memandangkan apl ini tidak serasi sepenuhnya dengan peranti iPad, anda perlu melaraskan tetapan supaya ia boleh menjalankan skrin penuh. Untuk membesarkan paparan, tekan ikon anak panah di bahagian bawah skrin.

Seterusnya, anda perlu memastikan bahawa tetapan pemain Roku anda akan membolehkan anda mencerminkan iPad anda. Begini cara melakukannya:

 1. Gunakan Kawalan Jauh Roku dan pilih Tetapan dalam bar alat di bahagian kiri skrin Roku anda.
 2. Seterusnya, cari tab Sistem dan klik Pencerminan skrin.
 3. Apabila anda memasuki mod Pencerminan Skrin, anda akan mempunyai dua pilihan. Anda boleh memilih sama ada Prompt atau Sentiasa benarkan. Jika anda menggunakan Prompt, Roku anda akan sentiasa meminta kebenaran apabila anda cuba mencerminkan tablet.

Sebaik sahaja anda telah mendayakan pencerminan skrin pada pemain media Roku, anda boleh teruskan untuk mencerminkan iPad anda.

Cara Mencerminkan iPad dengan Apl Roku

Tablet dan Roku anda perlu disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama, jadi semak tetapan sambungan mereka untuk memastikan perkara itu berlaku.

 1. Lancarkan apl Kawalan Jauh Roku pada tablet anda.
 2. Pilih bahagian Media di bahagian bawah skrin anda untuk mendayakan pemindahan imej, video dan muzik daripada tablet anda ke pemain Roku anda.
 3. Jika anda telah memilih Prompt dalam mod Pencerminan Skrin, apl kini akan meminta anda menyambung ke peranti Roku anda.
 4. Pilih jenis kandungan yang ingin anda pindahkan ke Roku anda. Semak gambar, muzik dan video anda sehingga anda menemui kandungan yang anda inginkan.
 5. Sebaik sahaja anda mengklik imej atau video, Roku anda akan memaparkannya pada skrin TV. Apabila anda memasukkan folder imej, klik ikon Main, dan semua gambar yang disimpan di sana akan muncul dalam tayangan slaid.

Leret dengan jari anda atau gunakan butang kawalan di bawah imej untuk berulang-alik melalui tayangan slaid.

Cara Mencerminkan iPad dengan Apple AirPlay

Menggunakan aplikasi Roku ialah cara paling popular untuk mencerminkan iPad anda, tetapi terdapat satu lagi pilihan terbaik untuk melakukan ini. AirPlay juga membenarkan anda menggunakan perkhidmatan penstriman Roku untuk mencerminkan peranti iOS.

Cara Semak sama ada Peranti Roku Anda Serasi dengan AirPlay

Untuk menyemak sama ada AirPlay akan berfungsi dengan baik dengan Roku, anda perlu mengetahui versi perisian dan model peranti.

Inilah cara untuk menentukan ini:

 1. Pergi ke skrin utama anda dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Sistem.
 3. Klik Perihal. Maklumat peranti kemudiannya akan dipaparkan pada skrin.

Peranti Roku anda harus beroperasi pada Roku OS 9.4 dan lebih tinggi atau Roku OS 10.0 atau lebih tinggi untuk berfungsi dengan AirPlay. Anda boleh mencari senarai peranti yang serasi di sini.

Tablet dengan OS 12.3 atau lebih baru menyokong penstriman dengan Apple AirPlay.

Perkara yang Perlu Dilaraskan Sebelum Menyambungkan AirPlay ke Peranti Roku Anda

Jika anda menggunakan Roku Streambar atau Roku TV, ia akan terputus sambungan daripada rangkaian Wi-Fi anda sebaik sahaja anda mematikannya. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mendayakan ciri untuk mengekalkan sambungan yang stabil. Mengaktifkan ciri ini akan mengukuhkan sambungan wayarles dan membolehkan anda memautkan AirPlay ke peranti anda.

Berikut ialah langkah-langkah untuk membolehkannya:

 1. Klik butang Utama pada alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Seterusnya, tatal melalui pilihan dan tekan Tetapan.
 3. Pilih Sistem, kemudian pilih Kuasa.
 4. Pilih Mulakan TV Pantas pada TV anda atau gunakan Mula Pantas pada Bar Strim.

Tetapan ini kini sepatutnya membenarkan anda menghantar gambar, video dan muzik daripada tablet anda ke peranti Roku menggunakan AirPlay.

Cara Mencerminkan iPad Anda ke Roku Dengan AirPlay

Setelah anda menyemak bahawa tablet dan peranti Roku anda menggunakan sambungan Wi-Fi yang sama, anda boleh mencerminkan iPad anda dan menstrim kandungan pada skrin besar menggunakan AirPlay.

 1. Cari fail imej, audio atau video yang ingin anda hantar ke peranti Roku anda pada tablet anda.
 2. Jika anda ingin memindahkan gambar atau video, pergi ke apl video dan pilih ikon video AirPlay.
  Pergi ke muzik dan apl audio lain apabila anda ingin berkongsi lagu, rakaman atau podcast. Kemudian, pilih audio AirPlay.
 3. Menu AirPlay akan dibuka, tatal melaluinya dan pilih peranti Roku anda.

Ambil perhatian bahawa anda mungkin perlu mengklik butang Kongsi sebelum ikon AirPlay muncul dalam beberapa kes.

Apabila kandungan anda mula menstrim pada skrin Roku, anda boleh menggunakan tablet anda atau alat kawalan jauh Roku anda untuk menjeda, membalikkan atau memainkan media. Tekan ikon Laman Utama pada alat kawalan jauh Roku untuk menamatkan sesi pencerminan.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika Peranti Roku Anda Tidak Dipaparkan dalam Menu AirPlay

Terdapat tiga sebab biasa AirPlay tidak akan mendaftarkan peranti Roku anda apabila anda cuba menstrim kandungan daripada iPad anda:

 • Tablet atau peranti Roku anda mungkin tidak serasi dengan AirPlay.

Pastikan kedua-dua peranti menyokong AirPlay sebelum anda cuba mencerminkan skrin iPad anda.

 • Peranti dan tablet Roku anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang berbeza.

Anda hanya boleh menggunakan AirPlay untuk menstrim kandungan pada Roku apabila kedua-dua peranti menggunakan sambungan wayarles yang sama.

 • Anda telah mematikan AirPlay pada peranti Roku anda.

Langkah berikut akan membolehkan anda menghidupkan AirPlay:

 1. Pada peranti Roku anda, buka Tetapan.
 2. Pilih Apple AirPlay dan HomeKit.
 3. Tekan Hidup untuk mengaktifkan AirPlay.

Cara Menggunakan Apl Pencerminan Skrin

Pilihan terakhir yang akan kami nyatakan ialah meningkatkan pengalaman visual anda dengan apl pencerminan pihak ketiga. The Apl Pencerminan Skrin ialah pilihan yang sangat baik, dan ia membolehkan anda menghantar filem, video, gambar dan dokumen yang telah anda simpan ke peranti Roku anda.

Begini cara menggunakannya:

 1. Muat turun apl pada tablet anda dan lancarkannya.
 2. Pastikan peranti iPad dan Roku berada pada rangkaian wayarles yang sama.
 3. Cari dan pilih fail yang ingin anda hantar ke Roku TV anda.
 4. Klik ikon Hantar Skrin di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Pilih peranti Roku untuk mencerminkan kandungan tablet anda.

Mencerminkan Kandungan Hanya Hanya Beberapa Klik Lagi

Mencerminkan iPad anda ke peranti Roku tidak perlu rumit. Anda berhak menemui potensi penuh peranti anda. Apabila anda mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas kandungan tablet anda, anda boleh menaik taraf pengalaman tontonan anda dengan serius dan berhenti menjeling pada skrin kecil di tangan anda. Kini anda boleh menikmati kandungan kegemaran anda dari keselesaan ruang tamu anda sambil ia dimainkan di skrin TV.

Apakah jenis fail yang biasanya anda cerminkan kepada Roku? Fail foto, video atau audio? Bunyi dalam komen di bawah.