Cara Mencerminkan Telefon Android Anda ke PC melalui USB

12

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan pada telefon Android anda. Walau bagaimanapun, skrinnya mungkin terlalu kecil apabila menonton video bersama rakan. Dalam kes ini, anda boleh mencerminkan skrin Android anda kepada PC dengan kabel USB. Walaupun ini mungkin kedengaran sukar, ia adalah mudah jika anda mempunyai alat dan pengetahuan yang betul.

Cara Mencerminkan Telefon Android Anda ke PC melalui USB

Panduan ini menerangkan cara untuk mencerminkan skrin telefon Android anda ke komputer melalui kabel USB untuk mempercepatkan aliran kerja anda.

Pencerminan skrin mungkin berguna apabila membentangkan projek, menonton video dengan rakan atau bekerja pada reka bentuk produk atau kod perisian. Ia membolehkan anda menunjukkan sesuatu kepada orang lain pada skrin yang lebih besar atau mengelak daripada mengangkat telefon anda secara berasingan semasa bekerja. Pencerminan skrin telefon juga boleh mengurangkan ketegangan mata apabila bekerja pada projek atau permainan selama beberapa jam.

Cara Mendayakan Penyahpepijatan USB pada Android

Untuk bermula, anda memerlukan kabel USB dan alat perisian khusus. Pencerminan skrin telefon kabel USB adalah lebih pantas daripada sebarang sambungan wayarles. Ia juga berfungsi pada kebanyakan komputer meja dan kekal stabil sepanjang masa. Sebelum anda mula membuat pencerminan, anda harus mendayakan mod penyahpepijatan USB pada telefon Android anda.

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Perihal peranti.
 2. Ketik Nombor binaan tujuh kali untuk mendayakan pilihan Pembangun.
 3. Beralih kembali ke Tetapan, pilih Tetapan tambahan, diikuti dengan pilihan Pembangun.
  Pilihan Pembangun dalam apl Tetapan.
 4. Bergerak ke bawah dan dayakan togol penyahpepijatan USB.
  Pilihan Penyahpepijatan USB dalam apl Tetapan.
 5. Pilih OK untuk mengesahkan tindakan anda.
  Pilihan OK untuk mengesahkan Penyahpepijatan USB.

Bergantung pada telefon Android yang anda miliki, langkah untuk mendayakan penyahpepijatan USB mungkin berbeza sedikit.

Cara Mencerminkan Skrin Telefon Android Anda ke PC Melalui Kabel USB

Memandangkan anda telah mengaktifkan penyahpepijatan USB, anda boleh berkongsi skrin Android anda pada PC. Walau bagaimanapun, anda memerlukan alat perisian khusus untuk memulakan dan menyelesaikan tugasan ini. Untuk memudahkan kerja anda, berikut ialah beberapa pilihan yang dipilih sendiri untuk dicuba.

Scrcpy

Scrcpy ialah alat pencerminan skrin telefon yang boleh anda temui dalam talian. Selain menyokong semua komputer meja, Scrcpy boleh menggunakan kabel USB atau sambungan Wi-Fi. Alat pencerminan juga membolehkan anda merakam skrin dan menggunakan telefon yang disambungkan sebagai kamera web.

Berikut ialah cara untuk mencerminkan skrin telefon Android anda ke PC anda dengan Scrcpy:

 1. Muat turun Scrcpy dari GitHub. Lampirkan telefon Android anda pada PC anda menggunakan kabel USB.
  pautan muat turun sccrpy pada GitHub.
 2. Ekstrak aplikasi Scrcpy ke folder pada PC anda dan jalankannya dari sana.
  scrcpy memuat turun fail dalam Chrome.
 3. Apabila Scrcpy dibuka, ia akan mengesan telefon anda. Kemudian, ia akan menunjukkan skrin telefon Android anda pada PC anda.
  Cermin telefon melalui apl Scrcpy.

Sila ambil perhatian bahawa Scrcpy tidak akan memajukan fail audio anda melainkan anda menjalankan Android 10 atau lebih baharu.

Harga: Percuma; Platform yang Disokong: Android dan Windows

Vysor

Anda harus cuba melihat skrin Android anda pada komputer melalui kabel USB dengan Vysor. Selepas berjaya menyambungkan kedua-dua skrin, anda boleh menyemak imbas telefon anda pada skrin komputer. Apa yang anda perlukan ialah tetikus dan papan kekunci anda. Sama ada anda ingin menulis kod perisian, mereka bentuk logo, menonton video atau bermain permainan, Vysor akan membantu anda.

 1. Muat turun dan pasang Vysor pada Mac atau Windows PC dan telefon Android anda daripada Gedung Google Play.
  Pilihan muat turun di laman web Vysor.
 2. Wujudkan sambungan antara komputer dan telefon anda menggunakan kabel USB.
 3. Tunggu sehingga peranti Android anda dipaparkan pada senarai pada PC anda.
  Telefon yang disenaraikan pada halaman Vysor.
 4. Klik ikon lihat peranti untuk melihat skrin telefon anda pada PC.
  Lihat ikon peranti pada Vysor.
 5. Anda kemudian boleh menggunakan telefon Android anda daripada PC anda.

Harga: Percuma; Platform yang Disokong: Mac, Windows, Linux, Penyemak Imbas, Android dan iOS

Selain daripada pencerminan, anda boleh memindahkan fail secara wayarles daripada PC Android anda ke Android dan sebaliknya.

Pautan Telefon

Jika anda mempunyai telefon Samsung, anda boleh menggunakan Pautan Telefon, aplikasi Microsoft asli, untuk mencerminkan skrin pada PC Windows anda. Untuk menggunakannya, pasang dahulu Pautan Telefon pada PC Windows anda dan anda telefon Samsung dan menyegerakkannya. Kemudian, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Pautan Telefon pada PC Windows anda dan klik imej telefon anda pada bar sisi kiri.
  Ikon telefon pada apl pautan Telefon.
 2. Pilih pilihan Mula sekarang dalam gesaan yang muncul untuk memberi kebenaran anda untuk mencerminkan skrin telefon anda ke PC anda.
  Pilihan Mula sekarang pada apl Pautan Telefon.

Dan itu sahaja. Skrin telefon Samsung anda akan dipaparkan pada PC Windows anda.

Harga: Percuma; Platform yang Disokong: Telefon Samsung dan Windows

Paparkan Skrin Android anda pada PC

Untuk melihat apl telefon anda pada skrin yang lebih besar, pastikan anda mempunyai PC, kabel USB dan alat atau apl perisian tertentu. Selepas memilih perisian pencerminan terbaik, ikut arahan mudah untuk mencerminkan skrin telefon anda pada PC anda. Kebanyakan program perisian pencerminan skrin telefon boleh berfungsi pada mana-mana sistem pengendalian desktop dan menawarkan sambungan wayarles sebagai bonus.

Sebaik sahaja anda telah mencerminkan telefon Android anda ke komputer anda, anda mungkin berminat untuk mempelajari cara untuk mencerminkan Mac anda ke TV Pintar anda atau telefon Android anda ke Roku.

Soalan Lazim

Bolehkah anda mencerminkan telefon anda menggunakan kabel USB?

Ya, anda boleh cermin telefon anda menggunakan kabel USB. , anda memerlukan apl pencerminan skrin seperti Scrcpy, Aiseesoft Phone Mirror atau ApowerMirror.

Apakah pencerminan USB?

Pencerminan USB ialah proses memaparkan kandungan skrin peranti mudah alih pada paparan yang lebih besar, seperti komputer atau TV anda, menggunakan kabel USB. Ia merupakan alternatif kepada pencerminan skrin wayarles, yang biasanya bergantung pada Wi-Fi.

Mengapa telefon bimbit saya tidak bersambung dengan PC melalui USB?

Telefon anda mungkin gagal menyambung ke PC anda melalui kabel USB terutamanya kerana kabel USB mungkin rosak. Selain itu, isu ini juga boleh berlaku kerana kekurangan kebenaran, pemacu USB yang rosak atau lapuk, dan port USB yang rosak sama ada dalam PC atau telefon anda.