Cara Mencerminkan Windows 10 ke Stick atau Cube Amazon Fire TV

84

Amazon Fire TV Stick digunakan terutamanya untuk berjam-jam dan jam kebaikan televisyen, tetapi adakah anda tahu ia juga membolehkan anda menggunakan TV anda sebagai skrin kedua? Betul; anda boleh menggunakan komputer atau komputer riba Windows 10 untuk memaparkan kandungan penting terus pada televisyen anda.

Cara Mencerminkan Windows 10 ke Stick atau Cube Amazon Fire TV

Mencerminkan Windows 10 ke Amazon Fire TV Stick anda membolehkan anda membuang halaman internet dalam mesyuarat atau berkongsi snap Facebook yang paling memalukan pada skrin yang lebih besar. Anda juga boleh mencerminkan peranti Android atau IOS/iPhone anda kepada Fire TV Stick.

Sama ada anda berkongsi dengan keluarga atau rakan sekerja atau perlu melihat kandungan dengan lebih baik, artikel ini mempunyai semua butiran tentang cara mencerminkan Windows 10 pada Fire TV Stick atau Fire TV Cube.

Menyediakan Pencerminan pada Stick Fire TV Anda

Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah menyediakan Firestick anda untuk pencerminan. Anda boleh melakukan ini dari televisyen anda, tempat peranti disambungkan.

 1. Pada halaman utama, pilih “Tetapan” atau tahan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda. “Tetapan” menyediakan semua pilihan, manakala butang “Rumah” berfungsi sebagai menu “Tetapan Pantas” yang memaparkan pilihan yang paling biasa.
 2. Pilih “Mirroring” daripada menu.
 3. Seterusnya, pilih “Dayakan Pencerminan Paparan.”

Catatan: Anda mungkin perlu membuat semula prosedur ini jika Fire TV Stick berputus asa mencari peranti sebelum menyediakan komputer anda.

Menyediakan Pencerminan untuk Windows 10 kepada Fire Stick

Sebaik sahaja anda berjaya menghidupkan pilihan pencerminan pada Fire TV Stick atau Fire TV Cube anda, tiba masanya untuk mengaktifkan pencerminan pada peranti Windows 10 anda.

Cermin Windows 10 ke Fire TV Stick atau Fire TV Cube menggunakan Connect

 1. Di penjuru kanan sebelah bawah skrin, klik pada ikon “Pemberitahuan”.
 2. Klik “Kembangkan” di penjuru kanan sebelah bawah pop timbul.
 3. Sekarang, pilih “Sambung.” Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci “Win + K” untuk mengakses halaman sambungan secara langsung.
 4. Pilih Amazon Fire TV Stick anda daripada senarai. Jika ia tidak muncul, pastikan anda telah mengaktifkan pilihan pencerminan pada Fire TV Stick anda.
 5. Jika skrin bercermin terlalu kecil, anda mungkin perlu menukar resolusi pada PC anda. Klik kanan pada desktop anda dan kemudian pilih “Tetapan paparan.”
  Menu Desktop Windows
 6. Menu yang anda lihat mungkin kelihatan berbeza bergantung pada model komputer riba anda dan versi Windows 10 anda, tetapi klik pada pilihan “Paparan”, dan anda sepatutnya boleh menukar resolusi anda kepada “1280 x 720.”

Cerminkan PC Windows 10 Anda ke Fire TV Stick menggunakan PLEX

Plex membenarkan pengguna berkongsi kandungan antara Amazon Firestick, PC dan peranti lain. Anda boleh menggunakan Plex untuk mencerminkan kandungan kegemaran anda antara peranti.

 1. Pasang “PLEX” pada Amazon Firestick anda dengan melawati “bar Carian” dan menambah apl baharu.
 2. Log masuk dengan akaun Plex anda yang sedia ada atau buat yang baharu.
 3. Pastikan PC dan Firestick anda disambungkan ke rangkaian wifi yang sama.
 4. Mulakan penstriman menggunakan Plex, seperti yang anda lakukan pada PC anda.

Menyelesaikan masalah Windows 10 kepada Fire TV Stick Mirroring

Pencerminan skrin ialah penyelesaian praktikal yang tidak memerlukan kabel atau perisian khas. Malangnya, seperti semua perkara teknologi, beberapa gangguan dan masalah timbul.

Jika anda menghadapi masalah menyambungkan peranti anda, berikut ialah beberapa perkara untuk membantu menyelesaikannya.

1. Sambungkan Kedua-dua Peranti ke Rangkaian Wi-Fi yang Sama

Tidak mempunyai kedua-dua peranti pada rangkaian yang sama adalah isu yang paling biasa dengan pencerminan. Kebanyakan penghala menawarkan dua jalur: 2.4GHz dan 5GHz. Walaupun anda telah menyemak bahawa kedua-dua peranti berada pada rangkaian yang sama, pastikan ia berada pada frekuensi yang sama. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai komputer riba atau Firestick yang disambungkan ke rangkaian tetamu yang berjalan pada jalur 2.4GHz atau 5GHz tetapi bukan rangkaian selamat yang digunakan oleh peranti anda yang lain.

Terdapat beberapa saluran yang jalur Wi-Fi tertentu boleh beroperasi, sama seperti saluran pada radio. Ciri ini menghalang pertindihan dan gangguan daripada rangkaian lain.

2. But semula Firestick Anda

Beberapa pengguna telah melaporkan menghidupkan ciri Firestick Mirroring, tetapi ia masih tidak berfungsi. Matikan Firestick anda, kemudian hidupkan semula. Proses ini selalunya membantu apabila peranti Windows 10 anda tidak mengesan Firestick, walaupun ia berada pada rangkaian yang sama. Semak sama ada ciri pencerminan didayakan dan imbas untuknya pada komputer anda sekali lagi.

3. Sahkan Fire TV Stick Anda Dikesan dalam Windows 10

Dengan mengandaikan anda telah mencuba dua langkah pertama di atas dan komputer anda masih tidak menunjukkan Firestick anda di bawah fungsi “Sambung”, mungkin terdapat masalah yang lebih ketara. Mula-mula, anda perlu melihat sama ada peranti itu mengesan sebarang peranti lain. Jika ya, ini mungkin bukan isu perkakasan yang bermakna masalahnya adalah dengan Firestick atau perisian komputer anda.

Semak kemas kini perisian dalam Windows 10 dengan menggunakan pintasan papan kekunci Win+I. Jika kemas kini tersedia, pilihnya dan ikut gesaan untuk membawa sistem anda semasa.

Anda juga boleh menyemak sama ada pemandu anda juga terkini. Jika tidak, teruskan dan kemas kininya, kemudian cuba cari Firestick anda.

4. Sahkan Sama ada ia adalah Isu Perkakasan atau Perisian Windows 10

Untuk mengenal pasti sumber yang menyebabkan Fire Stick anda tidak dapat dikesan dalam fungsi pencerminan Windows 10, jalankan Penyelesai Masalah Windows untuk mencari dan membetulkan sebarang ralat dalam komputer anda.

 1. Taip “Penyelesaian masalah” ke dalam bar Carian PC anda dan klik pada “Selesaikan masalah tetapan.” Carian menu Mula Windows
 2. Sekarang, klik pada “Penyelesai masalah tambahan.” Selesaikan masalah menu
 3. Kemudian, pilih “Sambungan Masuk” dan uji ralat. Jika tiada masalah ditemui, anda mempunyai masalah lain. Jika sesuatu berlaku, biarkan Windows membawa anda melalui resolusi.

Terlepas dari alasan anda untuk mencerminkan Windows 10 ke Firestick, anda kini tahu cara melakukannya. Jika anda mengalami masalah sambungan, mulakan dengan menyemak sama ada kedua-dua peranti bersambung ke rangkaian yang sama dan jika itu tidak berfungsi, pastikan peranti anda menyokong pencerminan.

Soalan Lazim Pencerminan Stick TV Api

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang kami terima tentang pencerminan Windows 10 pada Firestick anda.

Apakah yang boleh saya lakukan jika pilihan “Sambung” kelihatan dikelabukan?

Jika anda mengikuti langkah di atas dan pilihan “Sambung” kelihatan dikelabukan, ini mungkin bermakna peranti Windows yang anda miliki tidak mempunyai sokongan Paparan Wayarles (WiDi) terbina dalam. Kami biasanya melihat ini dalam PC yang lebih lama, terutamanya yang dikeluarkan semasa era Windows 7.

Jika anda menggunakan PC yang lebih lama, kemudian dikemas kini kepada Windows 10, anda mungkin tidak mempunyai keperluan yang diperlukan untuk mencerminkan. Anda tidak sepenuhnya kehabisan pilihan di sini; anda boleh membeli pemancar paparan wayarles yang dipalamkan ke dalam port USB anda atau menaik taraf mesin anda.

Mengapakah Fire TV Stick saya tidak dikesan apabila kedua-dua peranti berada pada rangkaian yang sama?

Jika anda menghadapi masalah untuk mendapatkan kedua-dua peranti mengenali antara satu sama lain semasa berada dalam rangkaian yang sama, kemungkinan besar satu peranti berada pada jalur 5Ghz dan satu lagi bersambung ke jalur 2.5Ghz.

Anda perlu pergi ke Tetapan Rangkaian pada setiap peranti dan tukarkannya ke jalur yang sama. Satu peranti mungkin tidak berfungsi dengan jalur 5Ghz.

Untuk menukar jalur, sambungkan ke SSD Wi-Fi yang tidak menyatakan 5Ghz, seperti (“techguy_21” dan bukannya “techguy_21 5Ghz”).

Tidak semua penghala melabelkan SSID 5Ghz sebagai 5Ghz, tetapi ia agak standard.

Bolehkah saya mencerminkan skrin Windows 10 saya kepada Firestick tanpa Wi-Fi?

Anda memerlukan sambungan Wi-Fi untuk memautkan skrin Windows 10 anda ke Firestick. Walau bagaimanapun, anda tidak memerlukan internet. Dengan kabel HDMI, Firestick anda tidak mempunyai port HDMI tambahan untuk menerima pemindahan maklumat. Jika anda perlu menyambungkan komputer riba atau PC anda ke TV tetapi tidak mempunyai Wi-Fi, lebih baik untuk memintas Firestick sama sekali.

Jika anda mempunyai keupayaan Hotspot Mudah Alih pada telefon bimbit anda atau menggunakan peranti tempat liputan, anda boleh menyambungkan kedua-dua Firestick dan Windows 10 PC ke rangkaian itu.

Mencerminkan Amazon Firesticks

Mencerminkan daripada Windows 10 kepada Amazon Firestick adalah proses yang mudah, tetapi kualitinya mungkin bukan yang terbaik apabila ia berkaitan dengan kelajuan dan penyegerakan audio dengan betul. Jika boleh, gunakan rangkaian 5GHz untuk mendapatkan kualiti terbaik semasa membuat pencerminan.