Cara mencetak terus dari telefon pintar atau tablet Android anda

139
Pencetak cetakan awan AndroidPIT
© NextPit

Kebanyakan telefon pintar Android pada masa kini mempunyai keupayaan sempurna untuk stesen kerja semasa dalam perjalanan. Tetapi, bagaimana pula apabila anda perlu mencetak sesuatu pada kertas sekolah lama? Terima kasih kepada perkhidmatan Cetakan Awan Google, kami kini boleh memotong orang tengah PC yang susah payah dan mencetak terus daripada telefon pintar kami melalui Wi-Fi. Berikut ialah cara paling mudah untuk mencetak daripada peranti Android anda.

Perkara yang baik tentang Cetakan Awan Google ialah ia berfungsi pada asasnya dengan setiap pencetak dan satu tan aplikasi. Menggunakan telefon pintar atau tablet Android anda, anda boleh menghantar dokumen dengan selamat ke pencetak anda, dari mana-mana sahaja, tetapi persediaan awal boleh menjadi rumit. Untuk mendapatkan pengalaman terbaik, anda akan mahu menggunakan pencetak “Cloud Ready”, iaitu pencetak yang sudah boleh menyambung ke web (lihat senarai penuh pencetak yang disokong jika anda tidak pasti), dan anda juga perlu menggunakan Google Chrome. Jangan risau jika anda tidak mempunyai pencetak yang didayakan Wi-Fi, anda juga boleh menggunakan pencetak USB anda, walaupun anda perlu menyambungkannya ke PC atau komputer riba anda yang dikuasakan untuk melakukan ini.

Kebanyakan telefon pintar Android sudah menyertakan fungsi Cetakan Awan Google. Untuk menyemak, pergi ke Tetapan > Peranti yang disambungkan dan lihat sama ada anda boleh menyambungkan pencetak di sini. Perkhidmatan ini sering diprapasang, jadi pergi ke pilihan dan tekan “Cetakan Awan” dan hidupkannya. Setiap peranti akan mempunyai antara muka tertentu, jadi beberapa lokasi menu atau perkataan mungkin berbeza sedikit.

cetakan awan google

Cetakan Awan mungkin sudah berada dalam tetapan anda / © NextPit

Jika anda tidak mempunyai pilihan pencetakan dalam tetapan anda, atau anda tidak mempunyai perkhidmatan yang diprapasang, cuma pergi ke Gedung Google Play, muat turun apl Cetakan Awan percuma dan tambah pencetak baharu dari sana.

Sebaik sahaja anda memilih “tambah pencetak” daripada menu pilihan, anda akan dibawa ke halaman web Cetakan Awan Google (atau ke halaman akaun Google anda jika anda tidak dilog masuk).

Halaman Cetakan Awan tidak begitu mesra pengguna, tetapi proses persediaan agak mudah. Ikut langkah untuk pencetak khusus anda, sama ada model luar talian atau model “Sedia Awan”, dan pada akhirnya Google akan memberitahu anda bahawa anda kini boleh menggunakan pencetak itu apabila anda log masuk dengan akaun Google yang sama. Jadi, jika anda hanya menggunakan satu akaun pada telefon anda, anda boleh pergi pada bila-bila masa.

Sekarang, navigasi ke fail yang anda ingin cetak pada peranti Android anda dan dalam menu pilihan, biasanya di mana anda boleh menamakan semula, melihat butiran, memadam item dan lain-lain, anda juga harus mempunyai pilihan untuk mencetaknya. Begini cara melakukannya, langkah demi langkah.

Cara mencetak dari telefon Android anda dengan Cetakan Awan:

  1. Buka fail yang anda ingin cetak (apa-apa sahaja daripada dokumen Google Drive hingga gambar yang disimpan pada telefon anda).
  2. Pilih butang Menu (tiga titik di sudut kanan atas).
  3. Tekan Cetak
  4. Pilih anak panah ‘bawah’ (di sebelah Simpan sebagai PDF)
  5. Pilih pencetak yang ingin anda cetak. Jika anda tidak menemuinya begitu sahaja, pilih Semua pencetak untuk memaparkan senarai pilihan

  6. Setelah anda bersedia, klik butang Cetak (biasanya berbentuk pencetak).

Bolehkah saya mencetak mesej teks dari telefon saya?

Untuk mencetak mesej teks secara khusus, pilihan paling mudah ialah menggunakan aplikasi seperti Sandaran & Pulihkan SMS yang dinamakan dengan mudah. Apl ini hanya menyandarkan mesej SMS anda ke telefon, e-mel atau perkhidmatan awan anda seperti Dropbox atau Google Drive. Hanya sandarkan perbualan yang anda mahu ke destinasi pilihan anda (saya dapati menyandarkannya ke Gmail berfungsi dengan baik) dan kemudian navigasi ke tempat fail disimpan. Contohnya, sandarkan fail anda ke Gmail, kemudian pergi ke akaun Gmail anda dan pilih pilihan “cetak” dalam menu pilihan untuk mencetaknya.

Itu sahaja yang ada. Cetakan Awan ialah perkhidmatan yang sangat baik tetapi sering diabaikan, dan pada masa ini menyokong jenis fail berikut: pdf, jpg, jpeg, docx, ods, xls, xlsx, ppt, odp, txt, doc dan xps. Jika anda mahukan cara yang mudah untuk mencetak mana-mana daripada peranti anda, saya pasti mengesyorkan anda menyemaknya, dan ia adalah percuma. Bagi mereka yang telah mencubanya, beritahu saya dalam ulasan jika proses ini berkesan untuk anda.