Cara Mendapat Lebih Banyak Paparan di Facebook Marketplace

86

Facebook Marketplace ialah cara terbaik untuk membeli dan menjual item dalam talian, tetapi jika anda ingin memanfaatkannya sepenuhnya, anda perlu mendapatkan lebih banyak paparan pada penyenaraian anda. Mendorong orang untuk melawat halaman anda kadangkala boleh menjadi rumit, tetapi anda boleh meningkatkan keterlihatan dan jualan anda dengan beberapa langkah mudah.

Cara Mendapat Lebih Banyak Paparan di Facebook Marketplace

Dalam artikel ini, kami akan melihat cara untuk mendapatkan lebih banyak paparan pada penyenaraian Pasaran Facebook anda.

Apakah Pasaran Facebook, dan Mengapa Pandangan Penting?

Facebook Marketplace ialah pasaran dalam talian di mana pengguna boleh membeli dan menjual item secara terus antara satu sama lain. Ini cara yang bagus untuk mencari barangan baharu dan terpakai, daripada pakaian dan perabot kepada elektronik dan kereta. Anda boleh menggunakannya daripada profil Facebook anda dan memperibadikannya untuk komuniti setempat, rakan dan pengikut anda.

Apabila anda menyenaraikan item di Facebook Marketplace, ia akan menjangkau rakan Facebook anda secara automatik. Tetapi ia tidak berhenti di situ. Artikel anda juga boleh menjangkau rakan rakan, komuniti setempat anda dan sesiapa sahaja yang menggunakan Facebook. Itulah ramai pembeli berpotensi.

Sebaliknya, kebolehcapaian ini juga bermakna banyak persaingan. Untuk memanfaatkan Marketplace sepenuhnya, anda perlu mendapatkan paparan yang mencukupi pada penyenaraian anda. Pedagang popular yang mendapat klik yang mencukupi akan muncul lebih awal dalam hasil carian. Mendapat tempat tinggi dalam hasil carian meningkatkan keterlihatan anda, yang boleh membawa kepada lebih banyak jualan.

Cara Meningkatkan Pandangan di Facebook Marketplace

Mendapat lebih banyak tontonan di Facebook Marketplace adalah lebih mudah daripada yang disangka. Apa yang diperlukan hanyalah masa dan penggilap untuk menunjukkan kepada bakal pembeli bahawa anda adalah penjual yang boleh dipercayai yang mengambil berat tentang barangan mereka. Berikut ialah beberapa petua untuk meningkatkan keterlihatan anda:

Kongsi Penyenaraian Anda

Berkongsi penyenaraian anda di dinding anda, dalam kumpulan Facebook yang berkaitan dan dengan rakan serta keluarga ialah cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak tontonan. Perkongsian adalah strategi yang mudah dan berkesan. Apa yang anda perlu lakukan ialah:

  1. Pergi ke halaman Marketplace daripada suapan anda.
  2. Klik pada item yang anda ingin kongsi.
  3. Pilih ikon anak panah penunjuk kanan.
  4. Pilih tempat anda ingin berkongsi pautan anda dan siapa yang akan dapat melihatnya.

Cuba yang terbaik untuk mencapai demografi yang sesuai untuk jenis produk anda apabila berkongsi. Ini akan membantu anda membina pengikut dan memastikan pengguna lain berkongsi semula siaran anda dengan rakan dan pengikut mereka. Contohnya, jika anda menjual mainan kanak-kanak buatan tangan, anda perlu berkongsi dengan rakan dan keluarga yang mempunyai anak atau dalam kumpulan keibubapaan dan mainan.

Gunakan Foto Menarik

Imej berkualiti tinggi menunjukkan pembeli anda mengambil berat tentang produk anda dan mahu mereka melihatnya dalam semua kemuliaannya. Apabila menyiarkan item untuk dijual di Facebook Marketplace, pastikan foto anda jelas dan fokus serta pamerkan barangan anda dalam cahaya yang terbaik. Bakal pembeli akan lebih cenderung untuk mengklik pada penyenaraian dengan imej yang kelihatan menarik dan profesional.

Gunakan Tajuk dan Teg Deskriptif

Apabila anda berkongsi penyenaraian anda, sertakan tajuk yang menarik dan penerangan item yang bagus. Anda juga boleh menggunakan hashteg untuk membantu penyenaraian anda muncul dalam lebih banyak hasil carian. Tajuk dan teg adalah penting untuk membantu bakal pembeli mencari penyenaraian anda. Terangkan dengan tepat item anda, cirinya, keadaannya dan perkara yang menonjolkannya. Cuba untuk menjadi sespesifik mungkin.

Cuba untuk tidak menjadikan tajuk dan huraian anda terlalu panjang atau mengelirukan. Memastikan huraian anda ringkas dan mudah dihadam tetapi terperinci dan menggugah akan menjadikannya kelihatan lebih profesional dan sahih.

Gunakan Kata Kunci

Menggunakan kata kunci dalam tajuk dan perihalan anda boleh membantu penyenaraian anda dipaparkan dalam lebih banyak hasil carian, yang membawa kepada lebih banyak paparan. Pertimbangkan perkataan dan frasa yang mungkin dicari dan digunakan oleh bakal pembeli dalam tajuk dan perihalan anda. Contohnya, jika anda menjual komputer riba, sertakan perkataan seperti “komputer riba,” “komputer” dan “permainan” dalam tajuk dan perihalan.

Elakkan menggunakan kata kunci yang tidak menerangkan produk anda dengan tepat. Contohnya, jika anda menjual tablet dengan keupayaan telefon 4G, lebih baik anda memasukkan kata kunci seperti “tablet” dan “4G” berbanding “telefon”, walaupun peranti itu boleh berfungsi sebagai telefon.

Tingkatkan Penyenaraian Anda

Anda juga boleh meningkatkan penyenaraian anda dengan Iklan Facebook untuk menjangkau khalayak yang lebih luas. Pengurus Iklan membantu menyasarkan khalayak tertentu dan memanfaatkan sepenuhnya belanjawan anda. Anda juga boleh memilih tempoh rangsangan dan lokasi yang akan diliputi.

Meningkatkan item anda memerlukan sedikit pelaburan pendahuluan kerana anda perlu membayar setiap kali anda mempromosikan item anda. Walau bagaimanapun, potensi manfaat jauh melebihi kos, jadi meningkatkan produk anda mungkin merupakan cara yang ideal untuk mendapatkan lebih banyak tontonan.

Untuk meningkatkan penyenaraian anda, ikuti langkah mudah ini:

  1. Pergi ke halaman Marketplace dan pilih “Jualan” dalam akaun anda.
  2. Pilih penyenaraian yang anda mahu dan klik “Tingkatkan penyenaraian.”
  3. Klik “Pilih belanjawan dan tempoh tersuai” untuk menyesuaikan promosi anda lagi.
  4. Ubah suai sebarang pilihan penyesuaian mengikut keinginan anda.
  5. Tambahkan atau sahkan kaedah pembayaran anda.
  6. Setelah anda menyediakan segala-galanya, klik pada “Promosikan sekarang,” dan anda sudah bersedia

Berinteraksi Dengan Pengikut Anda

Berinteraksi dengan penyokong anda dengan membalas komen atau mesej membantu membina hubungan dan menggalakkan lebih banyak tontonan. Pastikan anda mengucapkan terima kasih kepada pengikut anda untuk komen mereka dan bersikap membantu dan mesra yang mungkin. Adab yang baik dan interaksi yang menyenangkan akan membantu anda membina reputasi anda dan memberi ganjaran kepada anda dengan iklan mulut ke mulut percuma. Reputasi adalah salah satu faktor yang boleh membuat atau menghancurkan peruncit kecil.

Pos Secara Berkala

Penyiaran secara kerap di Facebook Marketplace membantu mengekalkan penyenaraian anda di bahagian atas halaman dan meningkatkan keterlihatan anda. Cuba siarkan penyenaraian baharu sekali seminggu untuk kekal di bahagian atas halaman.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda berhati-hati untuk tidak keterlaluan.

Siaran anda hendaklah konsisten dan bermaklumat tetapi bukan spam. Selain itu, baca peraturan kumpulan sebelum berkongsi penyenaraian anda. Kumpulan itu perlu menjadi tempat yang sesuai di mana pengguna berkumpul untuk menyemak imbas produk (atau perkhidmatan) dalam niche khusus mereka. Jika peraturan kumpulan menyatakan “Tiada promosi atau spam”, maka kumpulan ini mungkin bukan tempat untuk berkongsi barangan Marketplace anda.

Harga Barangan Adil

Anda boleh menggunakan setiap helah untuk menjadikan penyenaraian anda kelihatan baik dan muncul di bahagian atas hasil carian. Tetapi jika harganya tidak sesuai, anda mungkin tidak mendapat pertunangan yang anda inginkan.

Harga yang tinggi mungkin menghalang bakal pembeli daripada mengklik pada penyenaraian anda. Sebaliknya, jika harga anda terlalu rendah, anda mungkin tidak mendapat keuntungan. Menyelidik dengan teliti untuk menentukan harga yang paling berpatutan untuk jenis, keadaan bahan, jarang dan keinginan item yang anda jual.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak tontonan untuk item saya di Marketplace?

Jika anda perlu memilih satu cara untuk mendapatkan lebih banyak tontonan bagi item anda, sebaiknya promosikannya. Anda boleh melakukan ini dalam pelbagai cara, seperti berkongsi penyenaraian melalui saluran media sosial anda sendiri atau membayar untuk mengiklankannya.

Apakah yang membuatkan item Facebook Marketplace ketara?

Item anda harus menonjol untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman Marketplace anda. Gunakan foto dan video yang hebat, tulis penerangan terperinci dan tepat serta pastikan harga anda kompetitif.

Kreativiti dan keaslian adalah penting dalam pasaran setanding dengan Pasaran Facebook. Jika anda seorang pengrajin bebas, tunjukkan gaya dan personaliti unik anda melalui kerja anda. Jika anda menjual semula barangan komersial, ceritakan kisah mereka dan tekankan perkara yang menjadikan item anda istimewa dalam lautan produk yang serupa.

Berapa kerapkah saya perlu menyemak paparan baharu?

Adalah idea yang baik untuk menyemak pandangan anda dengan kerap untuk menjejaki prestasi penyenaraian anda. Ini akan memberi anda idea yang baik sama ada strategi anda berjaya atau ada sesuatu yang perlu anda ubah. Anda boleh melakukan ini dalam papan pemuka Marketplace anda atau melalui alatan pihak ketiga.

Ia Lebih Mudah Daripada Rupanya

Mendapat lebih banyak tontonan di Facebook Marketplace boleh berasa mencabar, tetapi anda boleh meningkatkan keterlihatan anda dengan strategi yang betul. Dengan perancangan yang teliti, penglibatan pengikut, kata kunci yang hebat dan harga yang hebat, anda boleh menjadikan penyenaraian Facebook Marketplace anda lebih menarik dan diingini, menjadikan perniagaan kecil anda yang bercita-cita tinggi menjadi kejayaan yang hebat.

Strategi manakah yang anda fikir paling sesuai untuk meningkatkan pandangan baharu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.