Cara Mendapat Mata Secara Percuma dalam Steam

41

Jika anda baru-baru menyertai Steam, anda mungkin menyedari tiada banyak yang boleh anda lakukan tentang penyesuaian profil anda atau naik level tanpa mata Steam. Anda perlu mengumpul mata dengan membeli permainan, DLC, runut bunyi dan produk lain. Tetapi kadangkala, anda mungkin ingin mengelak daripada menggali lebih dalam ke dalam poket anda untuk mendapatkan mata. Jadi, bolehkah anda memperoleh mata Steam secara percuma?

Cara Mendapat Mata Secara Percuma dalam Steam

Artikel ini membincangkan kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan mata Steam percuma.

Cara Mendapat Mata Steam Secara Percuma

Mata wap ialah produk sampingan wang sebenar dan merupakan cara transaksi di Steam kedai point. Dengan mata Steam, anda boleh melakukan banyak perkara. Mula-mula, anda boleh meningkatkan akaun anda untuk membuka lebih banyak ciri profil. Kedua, anda boleh membeli produk penyesuaian profil seperti bingkai, avatar animasi dan latar belakang.

Cara paling popular untuk memperoleh mata Steam ialah membeli produk Steam, yang memberi anda 100 mata setiap dolar yang dibelanjakan. Contohnya, jika anda membeli permainan seperti BattleBit Remastered, yang berharga $14.99, anda akan memperoleh 1,499 mata. Dari perspektif ekonomi, anda mungkin perlu berbelanja lebih untuk mengumpul mata yang mencukupi untuk meningkatkan tahap dan menyesuaikan profil anda.

Nasib baik, Steam menyediakan cara lain untuk mendapatkan mata tanpa membelanjakan wang di platform. Apakah beberapa cara ini?

1. Membuat Ulasan tentang Permainan yang Anda Ada

Pernahkah anda membeli permainan dan berharap anda mengetahui lebih lanjut mengenainya sebelum membelinya? Anda boleh membantu pemain lain menentukan sama ada permainan adalah untuk mereka dengan memberikan ulasan tentang permainan itu. Ini bukan sahaja berguna untuk pemain lain tetapi anda mungkin memperoleh sendiri beberapa mata ganjaran dalam proses itu.

Di bawah setiap permainan yang anda mainkan di Steam, anda akan menemui bahagian yang bertanya sama ada anda akan mengesyorkan permainan itu kepada pemain lain. Jika anda mengklik padanya, tetingkap terbuka di mana anda boleh menilai permainan dan menaip ulasan anda. Anda boleh menyiarkan ulasan anda kepada komuniti peribadi anda atau orang ramai.

Jika ulasan anda dialihkan ke halaman ulasan yang paling berguna, ia mendapat butang anugerah mata di bawahnya. Mana-mana pemain yang mendapati ulasan anda berguna boleh mengklik padanya untuk memberi anda mata. Perkara yang baik ialah siaran anda kekal di platform dan anda boleh terus mendapat mata ganjaran pada masa hadapan.

Menulis ulasan permainan tidak perlu rumit. Anda hanya perlu bermain permainan dan merumuskan pendapat anda tentang perkara yang anda suka atau tidak suka tentang permainan tersebut.

2. Meminta Orang Ramai Hadiahkan Anda Anugerah

Steam menawarkan beberapa anugerah, antara 300 mata dan ke atas, yang boleh anda hadiahkan kepada pengguna lain di platform. Jika rakan anda telah mengumpul mata Steam yang mereka tidak gunakan, anda boleh meminta mereka menghadiahkannya kepada profil anda.

Untuk seseorang memberi mata kepada anda, mereka perlu membuka profil anda dan memilih ikon anugerah kuning untuk memberi anda mata. Sebaik sahaja ia dibuka, mereka boleh memilih hadiah yang sama dengan bilangan mata yang mereka mahu hadiahkan kepada anda. Ini memindahkan mata dari akaun mereka kepada anda.

3. Membuat Panduan untuk Permainan yang Anda Suka

Steam membolehkan pengguna membuat panduan untuk permainan yang mereka arif untuk menawarkan sokongan kepada pemain baharu. Walaupun anda mungkin menikmati panduan menulis, anda juga mungkin mendapat manfaat daripada anugerah mata yang dihadiahkan kepada anda oleh pemain untuk mendapatkan cerapan berguna anda.

Untuk membuat panduan untuk permainan, ikuti langkah berikut:

 1. Buka akaun Steam anda dan pergi ke “Hab Komuniti.”
 2. Ketik permainan yang anda ingin buat panduan. Pada menu mendatar di bahagian atas, pilih “Panduan.”
 3. Navigasi ke sebelah kanan tetingkap dan pilih “Buat panduan.”
 4. Di bahagian atas, masukkan tajuk panduan anda.
 5. Dalam yang seterusnya, ketik “Pilih fail” untuk menyemak imbas imej kecil daripada peranti anda untuk mendapatkan panduan.
 6. Seterusnya, taip panduan anda dalam bahagian “Huraikan panduan anda”.
 7. Pilih “Kategori” dan “Bahasa” panduan permainan.
 8. Sahkan di bahagian bawah bahawa anda ialah pencipta asal panduan itu dan ketik “Simpan dan teruskan”.

Apabila panduan anda mendapat penilaian yang tinggi, panduan itu akan dipaparkan dalam kategori “Paling Popular” dan pengguna boleh memberi ganjaran kepada anda untuk sumbangan anda.

4. Memuat naik Imej ke Bahagian Karya Seni Steam

Jika permainan kegemaran anda memberi inspirasi kepada anda untuk mencipta karya seni, anda boleh memuat naiknya sebagai pameran di Steam dan memperoleh mata anugerah jika penonton menyukainya. Walau bagaimanapun, anda mesti mencapai tahap 10 untuk mempamerkan karya seni anda atau membelanjakan sekurang-kurangnya satu dolar untuk produk Steam. Selain itu, kandungan yang anda muat naik mestilah berkaitan dengan permainan. Jika anda memuat naik jenis kandungan lain, moderator Steam akan menolaknya.

Selepas membuat karya seni anda, anda boleh memuat naiknya ke profil anda menggunakan langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Steam anda dan buka profil anda.
 2. Navigasi ke bar sisi kanan dan ketik “Kerja Seni.” Pada halaman yang dipaparkan, ketik “Muat naik karya seni”. Pilih “Bukan khusus permainan” pada halaman seterusnya.
 3. Langkah di atas membawa anda ke “Muat naik halaman karya seni.”
 4. Ketik “Pilih fail” di bahagian tengah dan pilih karya seni yang ingin anda muat naik daripada peranti anda. Juga, berikan tajuk kepada karya seni anda.
 5. Tatal ke bahagian bawah halaman, dan pilih “Saya memperakui bahawa saya telah mencipta karya seni ini.” Adalah penting untuk memuat naik karya asal anda untuk mengelak daripada melanggar peraturan hak cipta Steam.
 6. Ketik “Simpan dan teruskan.”

Pameran anda kini pergi ke profil anda. Siapa yang suka boleh bagi anugerah mata.

5. Membuat Lencana daripada Permainan Percuma

Tidak semua permainan percuma di Steam memberikan lencana. Apabila anda menemui seseorang yang melakukannya melalui pengisihan, permainan akan menjatuhkan kad untuk anda, yang boleh anda gunakan untuk membuat lencana. Tetapi kebanyakan masa, kad jatuh perlahan-lahan, dan anda mungkin menghabiskan permainan sebelum mengumpul set lengkap.

Anda boleh menggunakan item inventori anda untuk menukar kad yang hilang dengan rakan anda atau membelinya di kedai komuniti. Sebaik sahaja anda mempunyai set kad yang lengkap, membuat lencana bernilai 100 mata. Anda boleh meningkatkan beberapa lencana sehingga lima kali dengan melengkapkan keperluan yang telah ditetapkan. Jadi, daripada satu lencana, anda boleh membuat sehingga 500 mata.

6. Menyertai Acara Komuniti

Steam mengadakan acara secara kerap untuk meningkatkan penglibatan komuniti. Kadangkala, ahli komuniti mungkin diminta untuk menyelesaikan tugas tertentu, mencapai matlamat atau melakukan perkara lain. Jika anda mengambil bahagian dalam acara ini, anda mungkin mendapat lencana acara, biasanya bernilai 100 mata.

Selain itu, anda boleh mendapatkan mata percuma dengan memperoleh lencana komuniti, yang memerlukan anda melakukan tugas mudah seperti menambah rakan, bermain permainan percuma atau menyiarkan tangkapan skrin. Ia mempunyai tiga tahap bernilai 100, 200, dan 500 mata. Anda meningkatkan peluang anda untuk memenangi lencana jika anda kekal aktif di platform Steam.

7. Mempunyai Pengalaman Bertahun

Memperoleh mata Steam untuk pengalaman bertahun-tahun anda ialah cara percuma terbaik untuk memperoleh mata. Setiap tahun, sejak anda menyertai Steam, anda menerima mata ulang tahun. Untuk tahun pertama, anda menerima 50 mata. Setiap tahun, mata meningkat sebanyak 50. Jadi pada ulang tahun Steam kedua anda, anda akan menerima 100 mata.

Dapatkan Mata Steam Percuma

Jika anda ingin memperoleh mata Steam percuma, kekal aktif. Siarkan kandungan yang berguna untuk membantu pemain lain dan mengambil bahagian dalam acara komuniti. Setiap mata percuma yang anda perolehi dikira semasa meningkatkan tahap dan memberikan profil anda rupa yang canggih.

Berapa banyak mata percuma yang telah anda perolehi di Steam? Adakah anda memperoleh pendapatan dengan mana-mana kaedah di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.