Cara Mendapat Umpan di Terraria

93

Seperti dunia sebenar, Terraria ialah alam semesta yang mengandungi bentuk kehidupan yang serupa dengan kita, serta beberapa yang hebat. Sesetengah makhluk hanya boleh ditangkap dengan memancing mereka keluar dengan umpan, tetapi anda mesti mencarinya terlebih dahulu. Umpan akan membantu meningkatkan peluang menangkap ikan yang lebih baik.

Cara Mendapat Umpan di Terraria

Banyak jenis umpan hanya boleh ditemui di alam liar, dan anda perlu bercakap dengan Pemancing untuk mendapatkan tiga item umpan terbaik. Teruskan membaca untuk semua butiran.

Mencari Umpan yang Anda Perlukan di Terraria

Bahagian ini akan merangkumi semua item umpan kecuali Umpan Perantis, Umpan Journeyman dan Umpan Induk. Kami akan menghubungi mereka kemudian.

Berikut adalah beberapa makhluk yang boleh anda tangkap sebagai umpan. Kami mengecualikan haiwan eksklusif untuk versi lama Terraria atau hanya ditemui pada keluaran tertentu.

Bahagian 1

 • Jengking Hitam
 • Julia Butterfly
 • Rama-rama Raja
 • Rama-rama Maharaja Ungu
 • Rama-rama Laksamana Merah
 • Rama-rama Sulfur
 • Rama-rama Nimfa Pokok
 • Ulysses Butterfly
 • Kupu-kupu Ekor Walet Zebra
 • Kelip-kelip

Bahagian 2

 • Siput Bercahaya
 • belalang
 • Obor-obor Biru (Umpan)
 • Obor-obor Hijau
 • Obor-obor Merah Jambu
 • Pepijat Kilat
 • kala jengking
 • Siput
 • Truffle Worm
 • cacing

Setiap makhluk umpan mempunyai nilai yang dipanggil “kuasa umpan.” Kuasa dan kelangkaan umpan adalah tanda umpan berkualiti tinggi, dengan bilangan yang lebih tinggi dan oren adalah yang terbaik.

 • Putih, kira-kira 10%
 • Biru, kira-kira 20%
 • Hijau, kira-kira 30%

Umpan oren sekurang-kurangnya 50% dan dengan itu meningkatkan kualiti tangkapan anda.

Kuasa umpan yang lebih tinggi bukan sahaja memberi anda rangsangan peluang. Ia mengurangkan kebarangkalian umpan dimakan semasa anda memancing juga. Anda boleh menghalangnya daripada dimakan dengan melengkapkan Kotak Tackle atau peningkatan yang terdapat dalam beberapa versi.

Untuk menangkap haiwan yang disenaraikan di atas, pemain mesti melengkapkan Bug Net atau item serupa seperti Lavaproof Bug Net atau Golden Bug Net. Haiwan yang digunakan untuk umpan hanya boleh diperolehi dengan cara ini.

Makhluk bertelur dalam persekitaran yang berbeza, bermakna anda mesti mengembara jauh untuk mendapatkan umpan tertentu yang anda inginkan. Prosesnya akan berjalan agak seperti ini.

 1. Lengkapkan Bug Net anda.
 2. Cari mana-mana makhluk.
 3. Gunakan Bug Net pada mereka.
 4. Perjalanan untuk mencari lebih banyak makhluk.
 5. Ulangi proses menangkap.

Waktu siang akan mempengaruhi benih beberapa makhluk. Perhatikan tabiat mereka untuk memastikan anda menangkapnya.

Truffle Worm

Truffle Worm ialah umpan unik yang tidak digunakan untuk memancing. Ia hanya muncul dalam mod Keras dan digunakan semata-mata untuk memanggil Duke Fishron. Apabila Duke Fishron muncul, umpan akan dimakan walaupun anda menggunakan barang yang menghalang umpan daripada dimakan.

Jika anda ternampak Truffle Worm, anda mesti mendekati dengan berhati-hati, kerana ia bersembunyi selepas mengesan anda. Walau bagaimanapun, Bug Net anda akan menangkapnya jika anda menyelinap ke atasnya.

Truffle Worms boleh dikesan oleh Lifeform Analyzer dan versinya yang dinaik taraf jika versi Terraria anda mempunyai item ini.

Pergi ke lapisan Cavern biom Cendawan Bercahaya. Makhluk ini tidak akan bertelur di kawasan permukaan cendawan.

Sebaik sahaja anda mendapatnya, anda boleh memanggil Duke Fishron.

 1. Bawa Truffle Worm ke kawasan lautan.
 2. Pasang umpan pada pancing.
 3. Tunggu Duke Fishron muncul.
 4. Bersedia untuk melawan.

Cara Mendapatkan Umpan Induk

NPC Angler akan bertelur dalam bioma Lautan, dan lokasinya adalah rawak. Dia mula-mula muncul sebagai Pemancing Tidur, tetapi anda boleh membangunkannya, dan dia akan bergerak. Sebaik sahaja anda menemuinya semula, dia akan memberikan anda pelbagai pencarian.

Pencarian biasanya mudah, melibatkan penangkapan ikan yang jarang ditemui. Dia akan memberi ganjaran kepada anda, dan anda boleh menunggu sehingga 4.30 pagi keesokan harinya sebelum bercakap dengannya semula. Ketika itulah pencarian hari itu diedarkan.

Lebih banyak pencarian yang anda lakukan untuknya, lebih tinggi peluang untuk mendapatkan umpan kuatnya. Ia bermula dengan peluang 50% dan akhirnya mencapai 100% selepas menyelesaikan 50 pencarian. Kualiti dan kuantiti umpan kedua-duanya meningkat lebih banyak anda membantunya.

Ini adalah ganjaran umpan yang mungkin dia berikan kepada anda.

 • Umpan Perantis, 15% kuasa umpan
 • Journeyman Bait, 30% kuasa umpan
 • Master Umpan, 50% kuasa umpan

Seperti namanya, Master Bait ialah item umpan terbaik yang anda boleh dapatkan dalam kebanyakan versi Terraria. Hanya Truffle Worm mempunyai kuasa umpan yang lebih baik, berada pada 666%. Tetapi seperti yang diperincikan di atas, item ini hanya digunakan untuk memanggil bos.

Dengan bantuan Beg Tackle, Master Bait hanya mempunyai 9.68% peluang untuk dimakan. Ini menjadikannya sangat boleh digunakan semula dan berbaloi untuk melakukan pencarian.

Terraria Cara Mendapat Umpan Lava

Lavafly adalah item umpan dengan kuasa umpan 25%. Ia hanya muncul dalam versi Terraria ini di bawah.

 • PC
 • Konsol
 • Mudah alih
 • Versi tModLoader

Anda boleh menemui mereka di Underworld pada waktu malam, tetapi Bug Net standard tidak akan menangkap mereka. Mencuba untuk mendapatkan Lavaflies dengan satu akan menyebabkan pemain menerima satu mata kerosakan dan mendapat status Burning selama lima saat.

Sebaliknya, anda perlu menaik taraf Bug Net anda terlebih dahulu. Lavaproof Bug Net atau Golden Bug Net kedua-duanya berfungsi untuk menangkap Lavaflies. Menggunakannya akan menyelamatkan anda daripada kerosakan dan status Pembakaran.

Walau bagaimanapun, itu bukan satu-satunya perkara yang anda perlukan untuk memancing dengan Lavafly. Anda mesti menaik taraf Kotak Tackle menjadi Beg Tackle Lavaproof juga. Selain mengurangkan peluang penggunaan umpan, item ini akan menghalang tali pancing daripada putus, jadi anda akhirnya boleh memancing dalam lava.

Siput Magma dan Rama-rama Neraka ialah makhluk umpan lava yang lain. Mereka mempunyai kuasa umpan 35% dan 20%, masing-masing.

Siput Magma tidak mempunyai masa bertelur tertentu, tetapi pemain hanya akan menemui Rama-rama Neraka pada waktu siang. Oleh itu, masa lawatan anda ke Underworld untuk hasil yang terbaik.

Pemain boleh menangkap ikan ini dalam lava.

 • Koi Flarefin
 • Ikan obsidi

Umpan Menarik

Walaupun tiada cara khusus untuk membuat ladang umpan di Terraria, terdapat beberapa cara untuk meningkatkan hasil anda semasa anda mencari haiwan. Yang paling mudah ialah menternak Kelip-kelip kerana ia bertelur dalam jumlah yang lebih ketara.

 1. Lengkapkan sepasang Kasut Bunga.
 2. Pecut melintasi mana-mana rumput atau hidupan tumbuhan yang menghasilkan haiwan.
 3. Bunuh bunga yang tumbuh.
 4. ulang.

Berlari melalui rumput pada hari hujan akan membantu anda mendapat cacing sebaliknya. Kelip-kelip tidak bertelur apabila hujan.

Kaedah ini adalah semula jadi tetapi lebih perlahan. Namun begitu, anda boleh menggabungkannya dengan teknik pertanian berikut.

 1. Membangunkan sebuah bandar dalam bioma Hutan.
 2. Jemput NPC untuk tinggal di bangunan baharu anda.
 3. Tunggu sehingga malam.
 4. Gunakan Bug Net anda untuk menangkap mereka.

Semasa bulan baru, pemijahan Firefly meningkat dengan pesat. Itulah peluang terbaik anda untuk mendapatkan banyak umpan. Pada malam biasa, anda boleh mendapatkan daripada 20-40 daripadanya.

Terlepas dari kaedah ini, masih tidak ada cara yang sahih untuk membuat ladang umpan. Anda kebanyakannya memahami tabiat makhluk ini dan menghasilkan maklumat serta memanfaatkannya sepenuhnya.

Semasa meneroka, cuba tangkap setiap pepijat yang anda lihat melainkan anda hanya mempunyai mata untuk umpan yang lebih jarang. Ini boleh ditemui di kawasan yang lebih dalam atau lebih berbahaya, tetapi ingat hanya untuk pergi ke sana apabila anda sudah bersedia.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah anda mendapatkan umpan dengan cepat di Terraria?

Cara terbaik untuk menternak umpan adalah dengan meneroka dunia dan mengetahui bila dan di mana haiwan itu bertelur. Anda boleh mendapatkan banyak item umpan dan mula memancing dengan maklumat yang betul. Anda juga boleh membuat bandar dan menggesa Firefly bertelur.

Mengapa Worms Truffle tidak bertelur di Terraria?

Satu-satunya jawapan ialah anda tidak bermain dalam mod Keras. Walaupun anda boleh membawa Truffle Worm ke dalam fail simpan standard daripada fail mod Keras anda, ia tidak akan muncul di luar kesukaran permainan yang mencabar.

Pengembaraan Memancing

Mempunyai pengetahuan yang luas tentang umpan memancing di Terraria adalah penting untuk mendapatkan beberapa tangkapan atau senjata yang jarang ditemui. Walaupun mudah untuk mencari makhluk peringkat rendah, terdapat item yang hebat untuk diperoleh jika anda menyelesaikan pencarian Angler. Pastikan anda menyimpan stok umpan sebelum memancing.

Apakah umpan yang biasa anda ternak di Terraria? Senjata manakah yang anda dapat dengan memancing? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.