Cara Mendapatkan Akses Internet Sementara

32

Pernahkah anda sangat memerlukan untuk pergi ke dalam talian tetapi tidak mempunyai sebarang sambungan yang berguna? Mungkin anda sedang dalam perjalanan, berpindah rumah atau menghadapi gangguan yang tidak dijangka. Walau apa pun sebabnya, anda tidak pernah tahu betapa anda memerlukan sambungan anda sehingga anda kehilangannya.

Cara Mendapatkan Akses Internet Sementara

Artikel ini akan menerangkan cara untuk terus bersambung ke Internet apabila kaedah biasa anda bukan pilihan.

Hotspot Mudah Alih

Tempat liputan mudah alih selalunya merupakan cara terbaik untuk pergi ke dalam talian dalam sekejap. Ia berguna secara umum, tetapi benar-benar bersinar apabila anda tidak berada berdekatan dengan sambungan Wi-Fi yang stabil. Terdapat dua cara untuk menyambung ke tempat liputan mudah alih. Yang pertama ialah peranti hotspot khusus. Satu lagi ialah ciri hotspot telefon pintar anda.

Peranti Khusus

Peranti khusus wujud untuk tujuan membawa anda ke dalam talian, tetapi ia menggunakan kad SIM seperti telefon. Mereka cenderung melakukan kerja yang lebih baik daripada hotspot telefon anda, terutamanya di kawasan yang liputan mudah alih adalah kukuh. Peranti ini datang dalam pelbagai bentuk dan saiz tetapi biasanya cukup kecil untuk dimuatkan ke dalam poket anda. Ia sesuai untuk sambungan yang stabil untuk bekerja atau bermain semasa dalam perjalanan. Selain itu, ia adalah pilihan sandaran yang bagus untuk saat-saat apabila internet rumah anda memutuskan untuk berehat tanpa dijangka.

Lebih baik lagi, peranti khusus boleh menerima mesej teks, tetapi anda perlu melihatnya pada peranti lain (seperti komputer atau telefon pintar anda). Walau bagaimanapun, anda ingin menggunakan kad SIM khusus untuk data mudah alih. Peranti ini boleh mengendalikan berbilang peranti yang disambungkan kepada mereka, jadi ia bagus untuk sekumpulan rakan atau pesta perjalanan. Ia sama seperti membawa penghala Wi-Fi mini di dalam poket atau dompet anda.

Hotspot Mudah Alih pada Telefon Anda

Menggunakan data telefon pintar sendiri juga merupakan cara yang mudah untuk masuk ke dalam talian pada bila-bila masa, walaupun tanpa Wi-Fi. Anda boleh berkongsi sambungan telefon anda dengan orang berhampiran anda. Jika mereka mempunyai pelan data terhad atau tiada data langsung, telefon anda boleh menghulurkan bantuan. Hanya ambil perhatian tentang had pelan data anda – penstriman episod siri terbaharu boleh memakan data lebih cepat daripada yang anda sangkakan.

Wi-Fi awam

Apakah cara yang lebih mudah untuk pergi ke dalam talian buat sementara waktu daripada menyambung ke tempat liputan Wi-Fi awam? Hari ini, anda boleh menemuinya di mana-mana sahaja: di restoran, pusat membeli-belah, lapangan terbang, hotel, universiti, dan juga bas. Mereka mungkin tidak selalunya yang terpantas (terutamanya di tempat yang sesak yang semua orang cuba berhubung), tetapi ia adalah cara cepat untuk menyemak media sosial anda, membaca berita, menghantar e-mel atau mengesahkan lokasi anda.

Walau bagaimanapun, apabila menyambung ke Wi-Fi awam, perlu diingati kelemahan utama mereka – bersikap terbuka dan awam menjadikan mereka lebih terdedah. Itu benar terutamanya untuk rangkaian tidak disulitkan yang anda tidak memerlukan kata laluan untuk digunakan. Atas sebab itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan perbankan dalam talian semasa disambungkan ke Wi-Fi awam. Simpan mereka sama ada untuk rangkaian rumah selamat anda atau sekurang-kurangnya tempat liputan mudah alih yang dipercayai.

Pengembara Antarabangsa

Jika anda menyukai diri anda sebagai seorang ahli dunia, terdapat insentif yang lebih besar untuk sentiasa berada dalam talian semasa dalam perjalanan. Peranti seperti GlocalMe Numen Air adalah salah satu cara untuk memastikan anda sentiasa dalam talian tidak kira di mana anda berada. Mereka bekerja di pelbagai negara, yang bermaksud anda boleh melompat dari Paris ke Tokyo tanpa perlu risau tentang mencari kad SIM tempatan atau berurusan dengan yuran perayauan yang menarik perhatian.

Mereka bukan sahaja memastikan anda dalam talian seperti menangkap Wi-Fi awam, tetapi melakukannya dengan selamat dan boleh dipercayai. Dengan cara ini, anda boleh terus berhubung dengan keluarga anda, mengurus tempahan perjalanan, mencari kedai makan tempatan atau merujuk apl perbendaharaan kata anda semasa melawat negara lain.

Jalur Lebar Sementara

Anda mungkin memerlukan sesuatu yang lebih stabil sedikit daripada tempat liputan mudah alih, seperti semasa anda berpindah ke tempat baharu dan menunggu internet biasa anda disediakan. Masukkan jalur lebar sementara. Sesetengah penyedia menawarkan kontrak jangka pendek atau pelan bayar semasa anda pergi yang fleksibel, yang sesuai untuk merapatkan jurang itu. Anda tidak akan terikat dengan kontrak jangka panjang, yang bermaksud anda mendapat fleksibiliti yang diperlukan semasa peralihan.

Jalur lebar sementara boleh menjadi penyelamat apabila anda mengubah suai rumah, berpindah atau hanya memerlukan sambungan yang lebih dipercayai untuk tempoh yang singkat atas sebab lain.

Internet Satelit

Walaupun sesetengah orang mungkin menganggapnya sebagai teknologi lapuk, internet satelit ialah suar ketersambungan di hutan belantara kawasan terpencil di luar grid. Apabila anda berada di tempat tanpa sebarang isyarat mudah alih, satelit melangkah masuk. Sudah tentu, ia tidak bertujuan untuk menstrim filem 4K terkini (walaupun anda boleh mencuba), tetapi mendapatkan akses penting. Walaupun kelajuan dan kestabilan sambungan mungkin tidak terbaik pada satelit, kekuatan terbesarnya adalah berada di mana-mana. Satelit, yang berada tinggi di atas atmosfera Bumi, boleh diakses dari mana-mana sahaja di planet ini, tidak kira betapa jauhnya.

Jika anda tinggal di kawasan luar bandar, bekerja di stesen penyelidikan terpencil, mengembara keluar dari laluan terpencil, satelit menyediakan pautan kembali ke tamadun. Ia berfungsi dengan menyambungkan anda terus ke satelit yang mengorbit Bumi, jadi selagi anda mempunyai pandangan langit yang jelas, anda sudah bersedia. Persediaan mungkin memerlukan beberapa peralatan, seperti hidangan satelit, tetapi ia adalah harga yang kecil untuk kekal berhubung di tempat yang paling terpencil.

Pengurusan Data

Menggunakan telefon anda sebagai tempat liputan sudah pasti mudah, tetapi ia boleh membazir jika anda tidak berhati-hati. Anda mungkin tidak menyedari berapa banyak yang anda telah makan sehingga terlambat. Untuk mengelakkan mabuk data (dan bil yang besar), perhatikan penggunaan anda. Kebanyakan telefon pintar membenarkan anda menetapkan had data dan memberi amaran kepada anda apabila anda hampir mencapai had.

Juga, pertimbangkan untuk menukar kepada sambungan bermeter pada peranti yang disambungkan ke tempat liputan anda. Dengan cara ini, mereka akan menggunakan kurang data dengan menangguhkan kemas kini atau sandaran yang besar sehingga anda kembali pada sambungan yang lebih tanpa had. Pendek kata, jadi celik data untuk mengelakkan bil “mengejutkan” pada akhir bulan.

Inisiatif Komuniti

Jika anda pernah menghadiri festival tempatan atau acara komuniti dan terkejut dengan Wi-Fi percuma, itu adalah inisiatif komuniti di tempat kerja. Di banyak tempat, kerajaan tempatan, organisasi, atau individu yang berdaya usaha menyediakan pusat akses internet sementara untuk orang ramai. Inisiatif ini hebat untuk memastikan semua orang sentiasa berhubung, terutamanya semasa acara besar, kecemasan atau di kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan. Mereka mencipta poket kecil ketersambungan di mana anda boleh pergi ke dalam talian untuk menyemak e-mel penting, mengemas kini keluarga dan rakan, atau menyiarkan kemas kini media sosial yang ringkas.

Kekal Terhubung Di Mana-mana

Pepatah berkata, “Anda tidak tahu apa yang anda miliki sehingga anda kehilangannya.” Dengan pergantungan masyarakat moden pada web, ini lebih benar berbanding sebelum ini bagi kebanyakan orang. Dan jika anda seorang pengembara, pekerja jauh, penjelajah atau terdapat gangguan, mewujudkan sambungan sementara boleh menyelamatkan kerja dan kehidupan sosial anda atau mungkin juga membebaskan anda daripada masalah jika anda tersesat dan perlu menyemak peta . Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk pergi ke dalam talian buat sementara waktu, malah ada yang percuma.

Pernahkah anda mencuba mana-mana kaedah ini untuk mendapatkan dalam talian untuk seketika? Adakah anda tahu satu atau dua petua untuk dikongsi tentang kekal berhubung semasa dalam perjalanan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.