Cara Mendapatkan Bantuan dalam Windows

11

Walaupun anda telah lama menggunakan Windows, kadangkala anda mungkin menghadapi cabaran yang memerlukan bantuan pakar. Sama ada anda menghadapi ralat samar atau gangguan perisian atau mahukan panduan tentang mengoptimumkan pengalaman Windows anda, mengetahui cara mendapatkan bantuan yang betul untuk isu anda pada PC Windows 11 atau 10 anda adalah penting.

Cara Mendapatkan Bantuan dalam Windows

Cara Mendapatkan Bantuan pada PC Windows Anda

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan bantuan bagi isu Windows, bergantung pada pilihan anda dan jenis masalah anda. Berikut ialah tiga pendekatan berkesan yang boleh membantu anda dalam menangani hampir semua isu atau ciri pada PC Windows anda.

1. Menggunakan Apl Dapatkan Bantuan

PC Windows anda mempunyai apl terbina dalam yang dipanggil Dapatkan Bantuan, yang boleh menjawab soalan berkaitan Windows anda, mendiagnosis ralat dan, jika perlu, menghubungkan anda dengan sokongan Microsoft.

Anda boleh mengakses apl Dapatkan Bantuan dengan mudah dengan menggunakan menu carian pada PC anda. Sekali dalam apl, taip pertanyaan anda ke dalam kotak teks dan tekan Enter. Apl ini akan menyediakan langkah dan pautan yang berkaitan untuk menyokong artikel yang berkaitan dengan isu anda.

Gunakan Apl Dapatkan Bantuan pada Windows

Selain sokongan asas, apl Dapatkan Bantuan boleh menjalankan beberapa penyelesai masalah Windows. Sebagai contoh, anda boleh menaip Penyelesai Masalah Bluetooth dalam bar carian untuk mendiagnosis dan menyelesaikan masalah Bluetooth biasa pada PC Windows anda. Apl itu kemudiannya akan meminta persetujuan anda untuk menjalankan diagnostik automatik. Pilih Ya untuk meneruskan dan ikut arahan untuk menyelesaikan proses.

Jalankan Penyelesai Masalah Bluetooth Menggunakan Apl Dapatkan Bantuan pada Windows

Jika anda tidak berpuas hati dengan jawapannya, klik butang Hubungi Sokongan untuk berbual dengan ejen sokongan Microsoft untuk mendapatkan bantuan lanjut. Ingat bahawa ketersediaan ejen Microsoft mungkin berbeza-beza, jadi anda mungkin mengalami sedikit masa menunggu.

Hubungi Sokongan Microsoft Menggunakan Apl Dapatkan Bantuan

Anda boleh menetapkan semula kilang PC Windows 10 anda jika anda menghadapi masalah perkakasan. Tetapi sebelum itu, anda harus mencuba beberapa penyelesaian lain yang disenaraikan dalam panduan ini.

2. Menggunakan Butang Bantuan Apl

Adakah anda memerlukan bantuan dengan aplikasi atau program tertentu pada PC Windows anda? Anda boleh menggunakan pilihan bantuan atau sokongan terbina dalam program itu.

Kebanyakan apl dan program mempunyai bahagian Bantuan khusus yang boleh diakses melalui pintasan papan kekunci atau menu. Bahagian ini menyediakan maklumat, tutorial dan langkah penyelesaian masalah khusus untuk program itu. Contohnya, jika anda menghadapi masalah dengan Microsoft Edge atau Google Chrome, anda boleh menekan kekunci F1 untuk melawati halaman Pusat Bantuan mereka.

Dapatkan Bantuan dalam Chrome

3. Dengan Melawat Halaman Bantuan Windows atau Bertanya dalam Komuniti Microsoft

Kaedah di atas mungkin tidak membantu jika anda terkunci daripada PC Windows anda atau mengalami masalah yang menghalang akses kepada sistem pengendalian. Anda boleh melawat Halaman bantuan & pembelajaran Windows dan cari atau semak imbas bahagian untuk mendapatkan jawapan kepada pertanyaan anda.

Halaman Bantuan dan Pembelajaran Windows di Web

Anda juga boleh melawat Komuniti Sokongan Microsoft, yang menawarkan Soalan Lazim, topik bantuan dan forum komuniti. Mulakan dengan mencari forum untuk melihat sama ada orang lain telah membincangkan isu yang sama pada masa lalu; ini boleh membawa anda kepada penyelesaian yang berkesan dengan cepat. Jika tidak, log masuk ke akaun Microsoft anda dan siarkan soalan anda dalam forum. Selepas itu, tunggu juruteknik Microsoft, penasihat bebas dan pengguna seperti diri anda untuk membantu anda dengan masalah anda.

Pastikan Spesifikasi PC Anda Berguna untuk Sokongan Berkesan

Apabila mencari bantuan dalam talian atau berunding dengan pembantu Microsoft, anda mungkin perlu menyediakan spesifikasi perkakasan dan perisian PC anda. Anda boleh mendapatkan semua spesifikasi yang diperlukan dengan menuju ke Tetapan > Sistem > Perihal.

Perihal Menu pada Windows 11 PC

Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan nombor model komputer riba anda dan mencarinya dalam talian untuk mendapatkan maklumat terperinci daripada tapak web pengilang.

Mendapatkan Bantuan yang Betul

Terdapat beberapa cara anda boleh mendapatkan bantuan untuk isu Windows anda. Walaupun aplikasi Dapatkan Bantuan Microsoft mungkin mencukupi untuk menangani kebanyakan masalah, ia sentiasa membantu untuk mempunyai beberapa pilihan tambahan yang anda boleh gunakan.

Jika tiada apa-apa yang berjaya, bagaimanapun, anda sentiasa boleh menggunakan perisian desktop jauh percuma dan menghubungi rakan atau profesional untuk mendapatkan bantuan.

Soalan Lazim

S: Bagaimanakah cara saya mematikan apl Dapatkan Bantuan pada Windows?

J: Laksanakan “Get-AppxPackage *Microsoft. GetHelp* -AllUsers | Arahan Remove-AppxPackage” pada terminal Windows yang ditinggikan untuk mengalih keluar apl daripada PC Windows. Anda sentiasa boleh memasang semula dari Gedung Windows.

S: Bagaimanakah cara saya mematikan kunci bantuan F1?

J: Anda boleh menggunakan pendaftaran untuk melumpuhkan bantuan F1, tetapi kami tidak mengesyorkan berbuat demikian. Ia berguna untuk bantuan khusus apl, menjimatkan masa anda akan melabur dalam mencari penyelesaian.