Cara Mendapatkan Bayaran Balik daripada Perubahan Harga di Amazon

95

Sebagai gergasi peruncitan dalam talian yang besar, Amazon cuba berusaha keras untuk menyediakan perkhidmatan terbaik yang mungkin kepada pelanggannya. Malah, syarikat itu dahulunya mempunyai salah satu dasar bayaran balik yang paling liberal dan murah hati, dan anda boleh mendapatkan bayaran balik tanpa soalan untuk hampir semua perkara.

Cara Mendapatkan Bayaran Balik daripada Perubahan Harga di Amazon

Tetapi beberapa tahun yang lalu, dasar itu berubah, dan terdapat batasan tertentu sekarang. Untuk menjawab soalan dengan segera, anda mungkin tidak akan mendapat bayaran balik untuk perubahan harga di Amazon. Sebaliknya, jika mereka bersetuju dengan sesuatu, ia akan menjadi pilihan untuk menghantar semula item tersebut dan kemudian membelinya semula pada harga baharu.

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa item yang dilindungi harga yang anda boleh mendapatkan bayaran balik sekiranya terdapat penurunan yang ketara. Inilah sebabnya mengapa ia membayar untuk melihat dengan lebih dekat peraturan bayaran balik di Amazon.

Sejarah Singkat Bayaran Balik yang Dilindungi Harga

Pada permulaannya, Amazon menawarkan jaminan harga 30 hari pada mana-mana item yang mereka jual dan dihantar. Tidak lama selepas itu, tempoh jaminan berubah daripada 30 hari kepada 7 hari sahaja, dan kemudiannya digantung. Ini bermakna anda tidak boleh mendapatkan bayaran balik perubahan harga pada masa kini, tetapi terdapat satu kelebihan.

Walaupun bilangan item yang anda boleh lakukan ini di Amazon telah berkurangan, sesetengah pengguna masih melaporkan boleh mendapatkan bayaran balik. Jadi berbaloi untuk mencuba sekurang-kurangnya, tetapi anda harus berhati-hati kerana Amazon sentiasa memerhatikan semua bayaran balik dan pemulangan. Sesetengah pengguna telah diharamkan kerana mereka melampaui batas dengan permintaan.

perubahan harga di amazon

Cara Meminta Bayaran Balik

Proses meminta bayaran balik di Amazon agak mudah.

Navigasi ke halaman Pemulangan dan Bayaran Balik, pergi ke bahagian Bantuan dan pilih Perlu bantuan lagi. Di sana anda akan menemui pautan untuk Hubungi kami. bagaimana untuk mendapatkan bayaran balik daripada perubahan harga di amazon

Sebaliknya, ia lebih mudah apabila anda log masuk ke akaun anda.

Pergi ke pesanan yang ingin anda bayar balik dan masukkannya dalam pertanyaan.

Pilih Pemulangan dan Bayaran Balik daripada menu lungsur, kemudian Pemulangan lain atau isu bayaran balik untuk memberikan butiran lanjut.

Taip “bayaran balik separa, perubahan harga” dalam kotak yang betul dan pilih kaedah hubungan – e-mel atau sembang.

Perkara yang Perlu Diingati

E-mel bayaran balik perlu dalam nada yang tegas tetapi mesra. Cuba terangkan secara ringkas perubahan harga. Tidak perlu dikatakan, anda harus bersikap sangat sopan tanpa mengira sama ada permintaan anda ditolak atau diterima.

Terdapat kemungkinan besar anda akan menerima e-mel penolakan sebaik sahaja permintaan anda diproses, tetapi semuanya tidak hilang. Jangan ragu untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan melalui telefon dan bercakap dengan ejen mengenai masalah anda. Sekali lagi, anda perlu bertenang dan tenang; pertikaian ghairah tidak mungkin mendapatkan apa yang anda mahukan.

Jangan lupa bahawa terdapat tetingkap 7 hari untuk memulakan proses bayaran balik. Sekiranya harga item turun selepas 7 hari, bayaran balik separa tidak layak.

dapatkan bayaran balik melalui pelarasan harga di Amazon

Kaedah Alternatif

Selain daripada Amazon, anda mungkin boleh mendapatkan bayaran balik daripada syarikat kad kredit anda melalui dasar perlindungan harga mereka. Anda perlu memfailkan aduan (dengan syarikat kad kredit, bukan Amazon) dan meminta bayaran balik untuk perubahan harga.

Secara umum, ini berfungsi untuk pembelian dalam talian jika harga turun dalam tempoh masa yang ditetapkan (60 hingga 90 hari selepas pembelian). Dengan cara ini, syarikat kad kredit membayar balik wang anda. Sebaliknya, anda juga boleh meminta bayaran balik penuh daripada Amazon.

Kembalikan barang dan beli semula pada harga diskaun. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati dengan bayaran balik penuh kerana jika anda melakukannya terlalu banyak kali, Amazon mungkin mengharamkan anda.

Mengapa Amazon Mengubah Polisi Bayaran Balik Perlindungan Harga?

Tiada kenyataan rasmi tentang sebab perubahan itu, tetapi adalah selamat untuk mengandaikan bahawa peningkatan jumlah permintaan adalah salah satu puncanya. Contohnya, pulangan separa mungkin melonjak sekitar Cyber ​​Monday, Black Friday atau Prime day.

Di samping itu, syarikat melaporkan isu tertentu dengan pengendalian jenis bayaran balik ini. Selain itu, sesetengah pelanggan menyalahgunakan dasar liberal dengan meminta pulangan yang tidak sah, yang seterusnya, menelan belanja Amazon yang lumayan.

Cara Menjejaki Harga Amazon

Terdapat beberapa alat dan sambungan penyemak imbas yang membantu anda memantau turun naik harga di Amazon. Mereka menjimatkan masa yang anda luangkan untuk menjejaki tawaran terbaik. Anda juga mendapat pemberitahuan apabila harga berubah pada item yang anda minati.

Veni, Vidi, Visa

Walaupun Amazon mengetatkan dasar pemulangannya, masih ada cara untuk mendapatkan bayaran balik separa. Dan jika anda ditolak, sentiasa ada pilihan untuk memfailkan permintaan dengan syarikat kad kredit anda.

Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah untuk menyelamatkan diri anda daripada masalah dan mengelakkan pembelian impulsif. Luangkan sedikit masa untuk menjejaki harga dan membeli-belah sebaik sahaja anda mendapat tawaran murah.