Cara mendapatkan bayaran balik untuk pembelian Gedung Google Play

93
AndroidPIT google play 9547
© NextPit oleh Irina Efremova

Kadangkala, membeli daripada Gedung Play bukanlah pengalaman yang menggembirakan. Apl itu bukan seperti yang didakwa, atau muziknya hanya sampah. Tetapi jika anda mahukan bayaran balik, anda perlu bertindak pantas. Begini cara untuk mengembalikan apl, permainan atau media berbayar yang dibeli di Google Play.

Proses untuk bayaran balik boleh berbeza bergantung pada jenis pembelian yang dibuat. Lompat ke hadapan ke bahagian yang berkaitan dengan anda.

Lompat ke:

Ketahui hak undang-undang anda

Dari segi undang-undang, barangan berbayar biasanya dilindungi oleh beberapa prinsip asas: jika ia rosak atau salah diterangkan, anda harus diberi pembaikan, penggantian atau bayaran balik. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa apabila undang-undang pengguna bercakap tentang “kualiti yang memuaskan” yang mereka maksudkan ialah kualiti teknikal, bukan artistik: “lagu ini tidak dimainkan” harus mencetuskan bayaran balik, tetapi “lagu ini berbunyi seperti sekumpulan orang mabuk yang menjerit ke dalam baldi” tidak – melainkan item itu tidak dilabelkan dengan betul dan anda fikir anda akan mendapat single baharu Taylor Swift.

Dengan Google, hak yang anda miliki bergantung pada apa yang anda beli dan dalam beberapa kes, di negara mana anda tinggal.

Jika anda tinggal di EU, beberapa pembelian tertakluk pada peraturan yang berbeza:

 • Jika anda membeli kandungan digital seperti item dalam apl, apl, permainan, muzik atau filem di Google Play, anda mengetepikan hak berkanun automatik untuk pengeluaran dan peraturan bayaran balik standard kami dikenakan.
 • Jika anda membeli perkhidmatan daripada pembangun atau pihak ketiga yang lain, walaupun anda membelinya di Google Play, hubungi penjual untuk menarik balik dan mendapatkan bayaran balik.
kedai mainan baharu androidpit 2019

Apl percuma tidak layak mendapat perlindungan pengguna melainkan ia membunuh haiwan peliharaan anda atau merosakkan peranti anda. / © NextPit

Cara memulangkan apl dan permainan berbayar atau pembelian dalam apl

Dasar pemulangan Apl Android Google adalah mudah: jika anda membeli apl atau permainan Android dan anda tidak berpuas hati dengannya atas sebarang sebab, anda boleh mengembalikannya dalam masa dua jam untuk mendapatkan bayaran balik penuh. Selepas tempoh dua jam itu tamat, anda mempunyai tetingkap 48 jam di mana permintaan bayaran balik boleh diproses oleh Google. Selepas itu, terpulang kepada pembangun apl untuk memutuskan sama ada anda patut mendapatkan semula wang anda atau tidak.

Untuk pembelian dalam apl, walaupun bukan mudah untuk mendapatkan bayaran balik tanpa kelulusan pembangun, anda boleh mencuba melalui proses yang sama seperti dengan tetingkap 48 jam.

Untuk menuntut bayaran balik dalam masa dua jam selepas pembelian:

 1. Buka apl Gedung Google Play.
 2. Ketik pada ikon Menu dan pilih Sejarah Pesanan.
 3. Pilih apl atau permainan yang ingin anda kembalikan.
 4. Ketik pada Laporkan masalah dan pilih masalah daripada menu lungsur.
 5. Ikut arahan pada skrin untuk mendapatkan kembali wang anda dan menyahpasang apl atau permainan.

Jika tempoh dua jam telah berlalu, anda tidak akan melihat butang bayaran balik; sebaliknya akan tertera Nyahpasang.

Untuk menuntut bayaran balik dalam masa 48 jam selepas pembelian:

 1. Buka pelayar web dan pergi ke sini.
 2. Tatal ke bawah ke “Sejarah Pesanan” dan cari pesanan yang ingin anda pulangkan.
 3. Di sebelah kanan pesanan, klik Lagi.
 4. Pilih Minta bayaran balik.
 5. Lengkapkan borang dan ambil perhatian bahawa anda ingin mendapatkan bayaran balik.

Cara menghubungi pembangun apl atau permainan untuk mendapatkan bayaran balik

Pada peranti mudah alih anda:

 1. Buka apl Gedung Google Play.
 2. Cari apl yang pembangunnya ingin anda hubungi.
 3. Ketik pada apl.
 4. Ketik pada Baca Lagi.
 5. Harap maklumat hubungan itu bukan “M. Tikus, Disneyland”.

Bagaimana untuk mendapatkan bayaran balik pada ebook

Google Play biasanya memberi anda tempoh pemulangan buku selama 7 hari (30 hari untuk tajuk pendidikan melalui Google Play for Education) tetapi terdapat beberapa pengecualian, seperti buku yang hanya tersedia untuk tempoh yang sangat singkat. Untuk membuat permintaan bayaran balik, anda perlu menghubungi Sokongan Pelanggan Google Play.

Cara mendapatkan bayaran balik untuk pembelian filem Google Play

Jika klip video itu rosak, anda boleh mendapatkan bayaran balik pada bila-bila masa dalam masa 65 hari – tetapi jika anda hanya memutuskan bahawa Killer Klowns dari Angkasa Lepas bukanlah filem untuk anda, anda hanya mempunyai 7 hari. Tempoh itu hanya terpakai jika anda belum mula menonton filem: jika anda mendapat masa tiga minit dan berfikir “ini adalah sampah!” itulah nasib sukar anda. Peraturan yang sama digunakan untuk rancangan TV.

kedai wira digabungkan

Hak bayaran balik pada filem dan muzik berbeza dari negara ke negara. / © Google

Cara mendapatkan bayaran balik untuk pembelian Muzik Google Play

Sekali lagi, Google dengan senang hati akan membayar balik pembelian anda jika anda belum menstrim atau memuat turunnya; sebaik sahaja anda melakukan salah satu daripada perkara tersebut, Google hanya akan mempertimbangkan bayaran balik jika trek secara teknikal, bukan artistik, tidak mencukupi. Anda mempunyai 7 hari untuk meminta bayaran balik, atau 14 hari jika anda tinggal di Kesatuan Eropah. Untuk meminta bayaran balik:

 1. Menggunakan penyemak imbas web, pergi ke akaun Gedung Play anda.
 2. Cari Sejarah Pesanan dan cari item yang anda ingin minta bayaran balik.
 3. Klik pada ikon menu.
 4. Pilih Laporkan Masalah.
 5. Pilih Saya Ingin Meminta Bayaran Balik.

Jika anda tidak mempunyai akses kepada komputer, anda boleh menghubungi pasukan sokongan sebaliknya.

 • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang Gedung Google Play

Pernahkah anda cuba mendapatkan bayaran balik dan ditolak? Apa yang awak buat? Beritahu kami dalam ulasan!