Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada PlayStation 5

43

Menambah lebih banyak ruang storan pada PlayStation membantu anda mengatasi saiz permainan moden. Permainan hari ini lebih besar daripada sebelumnya dan menggunakan banyak ruang pada konsol PS. 1TB pada PS5 atau 500GB pada PS4 tidak mencukupi. Untuk permainan yang lebih tinggi dan lebih banyak ruang untuk permainan, anda perlu meningkatkan storan anda.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada PlayStation 5

Artikel ini merangkumi cara anda boleh mendapatkan lebih banyak ruang dengan mengosongkan atau menaik taraf storan.

Cara Mengosongkan Sedikit Ruang

Anda boleh mendapatkan lebih banyak storan pada konsol PlayStation dengan memadamkan video, aplikasi, permainan dan semua jenis data. Anda juga boleh melabur dalam cakera yang lebih besar.

Padamkan Aplikasi dan Permainan

Ini adalah kaedah pertama yang anda boleh cuba. Mempunyai terlalu banyak permainan pada PS anda boleh menyebabkan masalah ruang. Jika terdapat permainan yang anda tidak mahu mainkan lagi, anda boleh memadamkannya untuk mengosongkan ruang.

 1. Navigasi ke “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Storan.”
 3. Pilih “Permainan dan apl.” Ini membolehkan anda melihat ruang yang digunakan oleh setiap permainan.
 4. Pilih permainan yang anda tidak perlukan lagi dan pilih “Pilihan.”
 5. Pilih “Padam” pada menu yang terhasil.
 6. Tekan “OK” untuk mengesahkan tindakan anda dan menyelesaikan pemadaman. Anda boleh mengulangi langkah jika anda ingin memadam lebih banyak permainan.

Jika anda tidak lagi memerlukan tema, anda boleh memadamkannya juga, kerana ia juga mengambil sedikit ruang pada PlayStation anda. Lakukan dengan membuka tetingkap “Storan” dan kemudian “Tema.” Klik “Alih Keluar Tema.”

Padamkan Fail dan Data Permainan

Mengikuti langkah di atas tidak memadamkan sebarang tetapan atau data permainan yang disimpan. Ini boleh digunakan apabila anda mahu permainan dipasang semula. Kebanyakan orang tidak memikirkan fail yang ditinggalkan selepas memadamkan permainan, tetapi mereka mengambil banyak ruang dan mengehadkan storan yang tersedia. Pertimbangkan untuk memadamkannya jika anda tidak fikir anda akan memainkan semula permainan itu dalam masa terdekat.

Nota: Jika anda berhasrat untuk memasang semula permainan pada masa hadapan, pertimbangkan untuk membuat sandaran fail terlebih dahulu.

 1. Pergi ke menu “Tetapan” dalam antara muka utama permainan.
 2. Pilih “Data Disimpan.”
 3. Pilih “Storan Konsol.”
 4. Pada tetingkap data yang disimpan, pilih “Padam.”
 5. Tandai kotak di sebelah fail yang ingin anda padamkan.
 6. Pilih “Padam.”
 7. Pilih “OK” untuk mengesahkan pemadaman.

Padamkan Sebarang Video Permainan/Trofi

Kebanyakan pemain suka berkongsi kemajuan atau sorotan semasa mereka bermain permainan video. Jika anda salah seorang daripada mereka, anda mungkin telah menyimpan beberapa video permainan untuk dikongsi di platform sosial seperti YouTube atau Facebook. Apabila terlalu banyak video yang disimpan pada PS, ia menduduki ruang. Padamkannya untuk mempunyai lebih banyak ruang untuk permainan.

 1. Pada skrin utama, pilih profil anda.
 2. Pilih “Trofi.”
 3. Pilih permainan diikuti dengan “Pilihan.”
 4. Klik “Padam.”

Naik taraf kepada SSD yang Jauh Lebih Besar

Memilih kaedah ini membolehkan anda mengembangkan storan PlayStation dengan SSD yang lebih besar. Ini juga membolehkan akses yang lebih pantas. Proses ini melibatkan mengasingkan konsol (sebahagiannya), dan mungkin mengambil sedikit masa untuk menukar SSD. Walau bagaimanapun, anda perlu memilih pemacu yang betul sebelum anda memulakan.

Walaupun menambah storan luaran pada PS5 adalah mungkin, ini bukan pilihan terbaik. Anda mungkin menghadapi masalah prestasi yang berkaitan dengan pemacu dan kelajuan sambungan. Adalah lebih baik untuk menambah ruang dengan menambahkan SSD pada slot SSD, yang terbina dalam dan kosong. Ini boleh membantu menangani isu storan terhad.

Memasang SSD pada PlayStation 5

Untuk berjaya memasang SSD pada PS5 anda, anda memerlukan bekalan tertentu. Sony memerlukan SSD yang sangat khusus. Anda perlu mendapatkan SSD PCle 4.0 M.2 dengan sink haba. Semua syarikat yang membuat SSD akan mempunyai sesuatu yang diiklankan khusus untuk PS5, menjadikannya lebih mudah untuk mencari dan membeli satu. SSD ini tersedia dengan kapasiti storan yang berbeza. Anda boleh menambah apa sahaja antara 500GB dan 4TB.

Item lain yang diperlukan untuk pemasangan ialah pemutar skru kepala Phillips (#1). Langkah-langkah yang anda perlukan untuk melengkapkan pemasangan adalah mudah, walaupun untuk seseorang yang tidak pernah memasang SSD sebelum ini.

Langkah 1 – Tanggalkan Penutup Belakang PS5

Adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Sebelum menanggalkan penutup, pastikan semua kabel dicabut dari peranti. Ini termasuk HDMI dan kabel kuasa. Letakkan konsol rata di atas meja secara terbalik supaya logo PS menghadap ke bawah. Bahagian belakang konsol harus menghadap ke atas. Ambil langkah berjaga-jaga dengan memeriksa permukaan terlebih dahulu untuk mengelakkan calar.

Mengakses slot SSD bermakna menanggalkan penutup belakang. Memandangkan bahagian belakang sudah menghadap anda, angkat sudut kanan hadapan ke atas dan kemudian luncurkannya ke arah sebelah kiri. Ini sepatutnya berjaya mengalih keluar panel.

Langkah 2 – Tanggalkan Penutup Slot Pengembangan PS5

Apabila anda mengalih keluar panel, anda hanya boleh melihat kipas dan penutup slot pengembangan berhampiran dengan bahagian atas perumah. Untuk memudahkannya, pastikan slot SSD lebih dekat dengan anda.

Penutup dipegang pada tempatnya menggunakan satu skru. Buka skru dan letakkan di tempat yang selamat. Skru mempunyai ikon PlayStation, jadi anda tidak boleh ketinggalan.

Langkah 3 – Kerja pada Spacer dan Skru dalam Perumahan SSD

Selepas menanggalkan slot pengembangan, anda perlu menanggalkan skru dan spacer pada perumah SSD. Ini berhampiran dengan hujung perumahan.

Dalam perumah SSD, anda akan melihat lubang yang sepadan dengan panjang kad SSD yang berbeza. Ambil kad SSD anda dan lihat untuk mengetahui di mana ia sepatutnya dipasang.

Pada ketika ini, letakkan ruang di atas lubang yang dimaksudkan untuk SSD. Ia dipegang oleh tiga titik bermakna anda tidak perlu bimbang tentang kekal pada tempatnya atau penjajaran yang sempurna.

Langkah 4 – Masukkan SSD Anda dan Gantikan Skru Pemasangan

SSD perlu meluncur dengan betul ke dalam penyambung dan dikunci pada tempatnya. Anda akan merasainya apabila ini berlaku. Ambil skru pelekap yang telah dikeluarkan sebelum ini dan letakkan semula. Ketatkan skru untuk memastikan SSD dipegang pada tempatnya.

Ambil penutup slot pengembangan dan letakkan pada kedudukan yang sepatutnya menggunakan skru yang disertakan. Tutup PS5 seperti pada mulanya. Sambungkan kembali kabel yang telah anda putuskan sebelum ini.

Langkah 5 – Format SSD

Apabila anda menghidupkan konsol selepas berjaya memasang SSD, anda akan mendapat pemberitahuan untuk memformat pemacu anda. Ini tidak mengambil masa yang lama dan sepatutnya selesai dalam beberapa saat selepas memilih “Format pemacu.”

Pemformatan SSD tidak sepatutnya menjadi masalah jika ia baharu dan dimaksudkan semata-mata untuk konsol PS5. Walau bagaimanapun, jika SSD sedang digunakan semula, ia mungkin mengandungi fail penting. Sebelum memformat peranti, anda harus memindahkan fail untuk memastikan data selamat.

Setelah pemformatan selesai, permainan boleh dialihkan antara SSD baharu dan dalaman. Anda akan berjaya mengembangkan storan pada PlayStation anda.

Tingkatkan Permainan Anda Dengan Storan PlayStation Tambahan

Jika anda suka permainan, anda memahami betapa pentingnya ruang, terutamanya pada konsol PlayStation. Dengan permainan yang semakin besar dan lebih baik, pengguna PlayStation memerlukan lebih banyak ruang storan untuk menikmati permainan dan menyimpan data yang diperlukan. Pilihan di atas memberi anda lebih fleksibiliti yang membolehkan anda mencipta ruang dan menambah ruang cakera mengikut keutamaan anda.

Pernahkah anda kehabisan ruang di PlayStation? Bagaimanakah anda menambah ruang tambahan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.