Cara Mendapatkan Makmal Apl pada Pencarian 2

65

Keluarga Meta Quest mempunyai perpustakaan permainan dan apl yang luas, dan Oculus Store ialah cara rasmi untuk menemui apl baharu pada set kepala anda. Walau bagaimanapun, terdapat alternatif untuk mengakses kandungan Quest.

Cara Mendapatkan Makmal Apl pada Pencarian 2

Meta (dahulunya dikenali sebagai Facebook) melancarkan Makmal Apl pada Februari 2021. Dengan itu, pengguna boleh memasang permainan dan apl bukan Oculus Store. App Lab masih dikendalikan oleh Meta, walaupun tidak seketat kedai rasminya.

Apl dan permainan yang ditampilkan di sana mungkin kurang stabil. Namun, App Lab kekal sebagai pilihan popular untuk komuniti VR. Di sini kami akan menerangkan sebab anda perlu mempertimbangkan untuk memuat turunnya dan menawarkan berbilang pilihan pemasangan mudah.

Cara Makmal Apl Berfungsi

Untuk mendapatkan akses kepada App Lab, anda memerlukan SideQuest. Anda boleh memuat turun SideQuest ke komputer anda atau mengaksesnya melalui penyemak imbas. Jika anda hanya berminat dengan kandungan App Lab, pergi ke laman web SideQuest pada komputer atau peranti mudah alih anda. Anda boleh menyemak imbas semua apl dan permainan App Lab utama di tapak web tersebut.

Jika anda biasa menyemak imbas Gedung Oculus rasmi, anda mungkin mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan cara App Lab berfungsi. Oculus Store beroperasi seperti kedai maya tradisional. Tidak kira peranti anda (PC, telefon atau set kepala), semua kandungan boleh dilihat di satu tempat. Keseluruhan katalog permainan dan apl yang diluluskan Meta hanya dengan satu klik sahaja.

Walau bagaimanapun, Makmal Apl berfungsi sepenuhnya berbeza. Setiap apl mempunyai penyenaraian URL individu. Pembangun kemudian boleh memilih untuk mengedarkan URL tersebut dalam apa jua cara yang mereka mahu. Setelah pengguna menambahkan URL pada pustaka, apl itu boleh dipasang sama seperti tajuk Oculus Store yang lain. Nasib baik, terdapat cara yang lebih mudah untuk mengakses semua kandungan App Lab – melalui SideQuest.

Memasang Kandungan Makmal Apl

Terima kasih kepada SideQuest, pengguna boleh membeli dan memasang permainan App Lab. Sebaik sahaja anda telah menemui permainan yang anda suka, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih butang Muat Turun Apl (Oculus) terus di sebelah kanan tajuk permainan.
 2. Pastikan anda log masuk ke akaun Meta anda. Klik pada butang biru untuk memuat turun permainan.
 3. Buka apl mudah alih Oculus.
 4. Ketik ikon buku dalam pustaka anda.
 5. Klik pada permainan App Lab yang baru anda muat turun.
 6. Ketik “Pasang pada Alat dengar.” Permainan kini akan muncul dalam senarai permainan rasmi anda di Oculus Quest.

Adakah Sideloading Kandungan Berbaloi?

App Lab memperkemas keseluruhan proses mengakses kandungan VR di luar gedung rasmi. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak potensi bagi mereka yang bersedia untuk memuatkan permainan pada mereka Pencarian 2. Permainan video klasik dari tahun 90-an, seperti Doom, Quake dan Half-Life, boleh dimainkan dalam VR berkat port buatan kipas. Anda juga boleh memuatkan persekitaran rumah tersuai pada set kepala anda untuk menggantikan persekitaran lalai Meta.

Di sinilah SideQuest masuk. Walaupun anda boleh menggunakan arahan Android Debug Bridge (ADB) pada komputer, ramai yang mendapati SideQuest adalah pilihan yang lebih mudah.

Sideloading VS App Lab

App Lab dan sideloading berkongsi premis yang sama. Walau bagaimanapun, App Lab ialah penyelesaian rasmi Meta. Ia lebih mudah diakses oleh pengguna biasa tanpa pengetahuan teknologi diperlukan. Menggunakan App Lab juga mempunyai banyak faedah keselamatan berbanding pemuatan sisi.

Lebih penting lagi, anda mungkin mempertaruhkan peranti anda semasa memuatkan sisi apl dan permainan. Muat turun yang mencurigakan boleh mengandungi perisian hasad yang pengguna secara tidak sengaja memasang pada sistem mereka semasa memuatkan sisi. Menggunakan App Lab ialah satu cara untuk memastikan peranti anda kekal selamat.

Persediaan Kali Pertama SideQuest

Apabila anda mula-mula memuat turun SideQuest, anda perlu melengkapkan persediaan awal.

 1. Sambungkan telefon dan set kepala anda melalui kabel USB.
 2. Pastikan akaun Oculus yang dikaitkan dengan peranti anda didaftarkan sebagai pembangun.

Setelah persediaan selesai, anda boleh bertukar kepada Mod Pembangun. Ikuti langkah di bawah untuk bermula.

 1. Buka apl Meta Quest pada telefon anda.
 2. Klik pada “Peranti” dalam tab Tetapan.
 3. Pilih set kepala Quest 2 anda supaya ia “Disambungkan” ke peranti.
 4. Navigasi ke “Tetapan Alat Dengar” dan pilih “Mod Pembangun.”
 5. Pastikan suis dihidupkan “Hidup.”
 6. But semula Pencarian 2.

Mod pembangun didayakan apabila anda menghidupkan peranti semula. Pergi ke Halaman muat turun SideQuest dan dapatkan Pemasang Mudah untuk sistem anda (PC, Mac atau Linux).

Memasang SideQuest untuk PC

Anda perlu melakukan perkara berikut untuk memasang SideQuest terus pada set kepala anda:

 1. Sambungkannya ke USB dan hidupkan set kepala.
 2. Dalam Pemasang Mudah, pilih “Pasang SideQuest dalam Set Kepala Anda.”
 3. Cabut plag peranti setelah pemasangan selesai.
 4. Navigasi ke tab “Sumber Tidak Diketahui” dalam Pustaka Apl Pencarian.
 5. Pilih “SideQuest.”
 6. Pergi ke anda Akaun SideQuest pada peranti lain dan masukkan kod pemautan daripada set kepala.

Selepas anda memautkan akaun anda, anda boleh menggunakan SideQuest pada set kepala anda – tiada telefon diperlukan. Anda boleh memasang mana-mana aplikasi dengan mengklik butang merah jambu pada halaman penyenaraian.

Memasang SideQuest untuk Android

Jika anda pengguna Android, anda mempunyai pilihan tambahan. Beberapa tahun yang lalu, SideQuest mengeluarkan apl Android yang membolehkan pengguna memuatkan kandungan dengan telefon mereka. Ikuti langkah di bawah untuk pemasangan SideQuest pada Android:

 1. Muat turun dan pasang apl SideQuest daripada Google Play.
 2. Gunakan kabel USB untuk menyambungkan telefon anda ke Quest 2 anda. Apabila digesa, sahkan untuk “Benarkan Penyahpepijatan USB.”
 3. Setelah penyahpepijatan selesai, lancarkan SideQuest untuk Android.
 4. Jika logo di tengah-tengah bar alat berwarna hijau, semuanya disambungkan dengan betul.
 5. Jika tidak, cuba cabut plag set kepala anda dan ulangi langkah di atas.
 6. Dalam apl, cari permainan untuk dimuat turun.
 7. Tekan “Pasang ke Alat Dengar” pada penyenaraian permainan.
 8. Anda akan melihat mesej “Berjaya” setelah muat turun selesai.

Cara Baharu untuk Muat Turun Kandungan untuk Oculus Quest 2

Walaupun tidak seintuitif sumber lain, App Lab ialah pilihan yang berdaya maju bagi mereka yang mencari sesuatu di luar keluarga tawaran biasa Oculus. Ia juga lebih selamat daripada memuat turun kandungan ke Oculus Quest 2 anda. Cuma ingat untuk memuat turun SideQuest dahulu supaya anda boleh memasang kandungan dengan cepat semasa anda menyemak imbas App Lab.

Pernahkah anda mencuba sebarang kandungan di luar gedung Oculus rasmi? Beritahu kami tentang pengalaman anda di bahagian komen di bawah.