Cara Mendapatkan & Menggunakan Penapis Suara dalam TikTok

34

Kesan perubahan suara telah menarik perhatian dunia dan TikTok turut serta dengan menambahkan penapis yang mudah digunakan pada Oktober 2022. Dengan penapis ini, anda boleh menukar suara anda terus pada apl untuk setiap video yang anda rakam.

Cara Mendapatkan & Menggunakan Penapis Suara dalam TikTok

Tetapi apa yang lebih menarik ialah hakikat bahawa terdapat cara anda boleh mencipta kesan suara anda sendiri dan menerapkannya. Bunyi unik ini akan membantu anda membezakan diri anda dan membantu anda menerima penglibatan yang luar biasa.

Adakah anda ingin mendapatkan penapis suara di TikTok? Artikel ini adalah untuk anda.

Cara Mendapatkan Penapis Suara Terbina

TikTok menyediakan pengguna dengan penapis suara terbina yang boleh mereka gunakan untuk menjadikan kandungan mereka lebih menarik. Ini sesuai untuk pengguna yang tidak mahu bersusah payah membuat penapis suara baharu atau telah memutuskan untuk menyamarkan suara sebenar mereka atas sebarang sebab.

Ikuti langkah di bawah untuk mendapatkan penapis ini:

 1. Lancarkan TikTok.
 2. Rakam video anda bercakap, kemudian ketik pada tanda.
 3. Klik pada tiga titik pada skrin anda dan navigasi ke “Pengeditan suara.”
 4. Tatal melalui kesan suara yang dipaparkan dan buat pilihan anda.
 5. Klik pada kesan untuk menerapkannya, kemudian klik pada “Simpan.”

Penukar suara TikTok tidak berfungsi dengan sempurna dan mungkin mengalami bunyi lain pada video, jadi pastikan anda bercakap dengan kuat dan jelas. Selain itu, pilihan itu tidak berfungsi untuk video yang dialihkan daripada galeri anda, hanya untuk video yang dibuat secara asli melalui apl.

Kesan Suara Popular pada TikTok

Kesan suara telah menjadi trend topik hangat TikTok untuk seketika, tetapi arah aliran terus berkembang dan anda perlu berinovasi. Jika anda telah mencari cara untuk meningkatkan penglibatan anda, berikut ialah beberapa kesan popular yang anda tidak boleh ketinggalan:

Echo: Awak nak buat macam dalam gua ke? Kemudian pilih Echo dan pergi spelunking.

Vibrato: Penapis ini menambah kesan getaran pada suara anda.

Megafon: Adakah anda mempunyai pengumuman penting tetapi tidak mempunyai megafon berdekatan? Ini adalah perkara terbaik seterusnya.

Bariton: Bariton menetapkan suara anda kepada nada lelaki yang mendalam. Ia menjadi popular selepas cabaran “Venom” yang bergaya.

Chipmunk: Ini biasanya biasa di kalangan pencipta kandungan komedi di TikTok. Ia menjadikan suara yang dirakam anda berderit.

Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Jika pilihan asas tidak sesuai dengan keinginan anda, apl pihak ketiga datang untuk menyelamatkan. Clipchamp ialah platform yang hebat untuk digunakan dalam mencipta kesan alih suara anda. Begini cara anda boleh menggunakannya untuk mencipta kesan suara TikTok tersuai:

 1. Buka Clipchamp dan ketik pada butang “Import media”.
 2. Seret video pilihan anda ke platform.
 3. Ketik pada butang “Rekod dan buat”.
 4. Pilih pilihan “Teks kepada ucapan”.
 5. Masukkan teks yang ingin anda tukar dan sahkan.
 6. Pilih penapis suara yang anda mahu gunakan dan ketik pada “butang main pratonton.”
 7. Klik pada butang “Simpan ke media”.
 8. Seret penapis suara yang telah anda buat ke garis masa anda dan edit penapis suara anda.
 9. Simpan dan eksport video TikTok anda.

Petua Menggunakan Penapis Suara TikTok

Penapis suara adalah ciri yang sangat serba boleh. Ikuti petua di bawah untuk memanfaatkan sepenuhnya penapis suara yang disenaraikan di TikTok.

 • Sentiasa tambahkan penapis suara selepas menambahkan video pada garis masa anda. Jika anda tidak melakukan ini, fungsi penapis suara pada video anda mungkin gagal berfungsi dengan betul.
 • Jangan pilih penapis suara dengan bunyi. Anda boleh mengeluarkan bunyi daripada penapis suara dengan mengklik pada ikon bunyi di bahagian atas skrin. Ketik butang X di bahagian bawah di sebelah untuk mengeluarkan bunyi sepenuhnya. Hanya rakam video selepas anda melakukan ini untuk mendapatkan penapis suara berfungsi pada TikTok.
 • TikTok tidak membenarkan anda menambah penapis suara pada duet. Anda perlu membuat video serba baharu tanpa kesan suara untuk menambah penapis. Ini akan meningkatkan penciptaan kandungan anda dan membantu anda untuk menggayakan video dengan sempurna. Ia juga sangat mudah untuk menyelesaikan sebarang isu suara jika anda melakukan ini.

Menyelesaikan masalah Penapis Suara di TikTok

Bahagian ini akan memberi anda penyelesaian yang dicuba dan diuji untuk membantu anda menyelesaikan sebarang isu yang mungkin anda hadapi dengan penapis suara di TikTok.

Kosongkan cache

Anda boleh cuba mengosongkan cache anda jika anda tidak dapat mengakses semua penapis suara pada apl. Mengosongkan cache anda memastikan apl berfungsi dengan lancar dan anda boleh melihat semua penapis suara anda. Jangan risau anda tidak akan kehilangan sebarang data semasa proses ini. Ikuti langkah di bawah untuk mengosongkan cache anda:

 1. Pergi ke Tetapan telefon anda.
 2. Pilih “Aplikasi.”
 3. Pilih “TikTok.”
 4. Ketik pada butang “Kosongkan cache”.

Kemas kini Permohonan

Peranti anda perlu sentiasa dikemas kini agar aplikasi TikTok anda berfungsi dengan baik. Cara terbaik untuk menyelesaikan isu ini ialah mengemas kini peranti anda. Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengemas kini aplikasi:

 1. Ketik pada “Tetapan.”
 2. Pilih “Perihal peranti.”
 3. Pilih “Kemas kini perisian.”

Setelah kemas kini selesai, kembali ke TikTok dan cuba gunakan kesan suara untuk menyemak sama ada isu itu telah diselesaikan. Mudah-mudahan, dua pilihan ini akan membantu anda menikmati penapis suara anda sekali lagi.

Tambah Kesan Selepas Penapis

Jika penapis suara anda tidak berfungsi dengan betul, anda mungkin menambah kesan bunyi dalam susunan yang salah. Untuk penapis mengedit suara anda dan hanya suara anda, ia perlu digunakan terus selepas video telah diambil.

Anda juga tidak boleh menggunakan video yang tidak diambil melalui aplikasi TikTok. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda merakam video dan menggunakan penapis, anda boleh mengeksportnya ke aplikasi lain untuk pemprosesan selanjutnya.

Soalan Lazim

Mengapa penapis suara TikTok anda tidak dipaparkan pada akaun anda?

TikTok tidak menyokong aplikasi penapis suara pada video yang tidak dirakam dalam apl. Jika anda memilih untuk membuat penapis suara di luar TikTok pastikan anda juga membuat video menggunakan aplikasi itu.

Mengapa menggunakan penapis suara?

Anda perlu mengikuti perkembangan terkini untuk berkembang maju dalam ruang TikTok. Menambah penapis suara pada video anda akan membantu anda mengikuti aliran dengan mudah.

Bolehkah anda mendapatkan penapis suara Siri di TikTok?

ya. Anda boleh mendapatkan penapis suara Siri dengan menggunakan kaedah yang disenaraikan dalam artikel ini.

Terokai Koleksi Penapis Suara TikTok

Penyuntingan ialah aspek yang hebat dalam penciptaan kandungan. Penapis suara akan membantu anda mempertingkatkan kandungan TikTok anda dan sebagai hasilnya meningkatkan penglibatan dan jangkauan anda di ruang. Adalah penting untuk anda sentiasa memastikan aplikasi TikTok anda dikemas kini supaya anda sentiasa berada di hadapan dengan mempunyai akses kepada kemas kini penapis suara terkini mereka. Harapan kami artikel ini akan membantu anda mempelajari cara menggunakan penapis suara di TikTok dan mendapat manfaat daripada inovasi genius ini.

Apa yang membuatkan anda melanggan TikTok? Adakah terdapat sebarang peningkatan yang anda ingin lihat mengenai penapis suara pada platform? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.