Cara Mendapatkan Wang Kembali pada Venmo

98

Venmo ialah platform yang hebat untuk menghantar dan menerima wang, kedudukan yang hampir dengan PayPal dalam populariti. Sama ada anda perlu menghantar wang kepada rakan atau membayar perkhidmatan terus di tapak web, anda boleh berbuat demikian menggunakan Venmo. Walau bagaimanapun, kemalangan mungkin berlaku, dan anda mungkin secara tidak sengaja menghantar pembayaran kepada orang yang salah, ditipu atau hanya memerlukan bayaran balik.

Cara Mendapatkan Wang Kembali pada Venmo

Walaupun ia mungkin kelihatan rumit pada mulanya – terutamanya untuk pengguna Venmo kali pertama – proses pemulangan wang bukanlah sains roket. Artikel ini akan berkongsi semua yang perlu diketahui tentang mendapatkan kembali wang ke akaun Venmo anda. Kami juga akan berkongsi perangkap biasa yang mungkin anda hadapi dalam proses itu, jadi anda akan tahu apa yang diharapkan.

Cara Mendapatkan Bayaran Balik dalam Venmo Apabila Anda Membayar Orang Yang Salah

Membayar orang yang salah adalah antara kesilapan yang paling biasa dilakukan pada platform pemindahan wang seperti Venmo. Ramai orang mempunyai nama pengguna yang serupa, dan perkara boleh menjadi lebih mengelirukan apabila orang ramai tidak menukar nama pengguna Venmo lalai daripada persediaan akaun awal.

Seperti yang anda sedia maklum, wang yang anda hantar akan ditambahkan ke akaun pengguna secara automatik, dan mereka akan dapat memindahkan dana tersebut ke akaun bank mereka. Ini bermakna, sebelum menghubungi sokongan Venmo, anda harus meminta semula dana daripada orang yang anda tersilap membayarnya.

Ikut langkah di bawah untuk meminta wang kembali pada akaun Venmo anda:

 1. Lancarkan apl Venmo.
 2. Navigasi ke skrin utama dan ketik pada butang Bayar atau Minta biru di bahagian bawah skrin.
 3. Masukkan nama pengguna orang yang anda ingin minta wang kembali.
 4. Masukkan jumlah wang tepat yang anda hantar.
 5. Tinggalkan nota yang menerangkan keadaan dan minta mereka membayar balik wang yang mereka terima secara tidak sengaja.
 6. Ketik pada Permintaan.
 7. Anda akan melihat mesej hijau yang meminta anda mengesahkan tindakan tersebut. Ketik padanya untuk mengesahkan.

Penerima mungkin tidak melihat mesej anda serta-merta, jadi anda sentiasa boleh menghantar peringatan kepada mereka. Begini cara berbuat demikian:

 1. Ketik pada tiga bar di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Pilih Tidak Lengkap.
 3. Navigasi ke bahagian Permintaan untuk mencari senarai permintaan anda yang tidak dipenuhi.
 4. Ketik pada butang Ingatkan di bawah permintaan yang dipersoalkan.

Butang “Ingatkan” biru akan bertukar kepada mesej kelabu yang mengatakan “Diingatkan.”

Sebaik sahaja orang itu menerima permintaan anda, wang itu akan dihantar semula ke akaun anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pernah menerima wang anda kembali, anda boleh beralih kepada Venmo untuk sokongan. Hanya sedar bahawa syarikat tidak menjamin mereka boleh mendapatkan wang anda kembali. Tetapi mereka akan memberikan anda pilihan terbaik yang tersedia.

Berikut ialah cara untuk menghubungi sokongan Venmo:

 • Menggunakan pelayar web, isikan Borang hubungan.
 • Gunakan apl mudah alih untuk bersembang dengan wakil.
  Nota: Wakil sembang Venmo tersedia Isnin-Jumaat 6 pagi-11:59 malam CST dan Sabtu-Ahad 8 pagi-10 malam CST.
 • Hubungi sokongan Venmo di (855) 812-4430.
  Nota: Waktu telefon Venmo ialah Isnin-Ahad 8 pagi-8 malam CST.

Anda juga boleh mendapatkan pilihan sokongan dalam apl dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Ketik pada Tetapan di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Pilih Dapatkan Bantuan daripada menu pilihan. Ia adalah pilihan terakhir dalam senarai, hanya di sebelah tanda soal.
 3. Pilih Hubungi Kami, kemudian E-mel Kami, atau Sembang dengan Kami, bergantung pada pilihan komunikasi pilihan anda. Jika anda lebih suka membuat panggilan telefon, ketik pada bahagian Semak Waktu Kami untuk mendapatkan nombor yang boleh anda hubungi.

Sebaiknya sediakan maklumat pembayaran anda untuk mempercepatkan proses. Pastikan anda mempunyai amaun dan tarikh pembayaran, serta nama pengguna penerima, di tangan. Ia juga boleh membantu untuk memasukkan nama pengguna, nombor telefon dan alamat e-mel orang yang anda ingin bayar pada mulanya.

Cara Mendapatkan Bayaran Balik dalam Venmo jika Anda Membayar Akaun Yang Tidak Wujud

Mungkin anda tersalah taip nama pengguna secara tidak sengaja, dan transaksi anda berakhir pada akaun yang tidak wujud. Jika e-mel atau nombor telefon yang anda bayar tidak aktif di Venmo, anda boleh membatalkan pembayaran dan menerima wang anda kembali.

Pembayaran harus dipaparkan dalam bahagian Tidak Lengkap di bawah Belum Selesai. Ini sama ada bermakna anda telah membayar akaun yang tidak dipautkan kepada Venmo, atau penerima masih belum mengesahkan profil mereka (wang hanya akan ditunjukkan dalam baki penerima jika mereka mengesahkan akaun mereka buat sementara waktu). Jika itu tidak berlaku, anda boleh mengambil semula wang itu tanpa perlu menghubungi Venmo.

Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Log masuk ke apl Venmo.
 2. Ketik pada tiga bar mendatar untuk membuka menu pilihan.
 3. Pergi ke tab Tidak Lengkap.
 4. Pembayaran anda sepatutnya dipaparkan di bawah bahagian Pembayaran atau ditunjukkan sebagai Belum selesai dalam suapan.
 5. Ketik pada butang Ambil balik di bawah pembayaran yang dipersoalkan.

Dana kini akan diterbalikkan kepada sumber pembiayaan asal anda. Jika anda menggunakan kad kredit atau kad bank anda untuk pembayaran, anda akan menerima wang di sana. Dan jika anda menghantar dana menggunakan baki Venmo anda, anda sepatutnya melihat bayaran balik di sana.

Walau bagaimanapun, jika orang yang anda ingin hantar wang pada mulanya mahu menerimanya, mereka harus mendaftar atau menambah satu lagi alamat e-mel yang sah pada akaun Venmo mereka.

Elakkan Ditipu

Dengan platform yang popular seperti Venmo, hampir tidak dapat dielakkan anda akan menghadapi penipuan. Terdapat berpuluh-puluh kaedah penipuan dalam edaran, dan penipu kelihatan sentiasa mencari jalan untuk mencuri maklumat dan wang berharga orang lain. Itulah sebabnya anda perlu lebih berhati-hati dengan setiap transaksi yang anda lakukan atau terima.

Nota: Jika anda pernah menjadi mangsa penipuan, hubungi sokongan Venmo untuk mendapatkan bantuan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin ditipu dan ingin mendapatkan kembali wang anda. Malangnya, jika anda membayar wang ke akaun Venmo sedia ada (penipuan atau tidak), adalah mustahil untuk membatalkan pembayaran anda dengan mudah. Prosedur standard adalah untuk menghantar permintaan pemulangan ke akaun yang anda hantar dana dan tunggu mereka menghantar wang itu kembali.

Walau bagaimanapun, dengan penipuan, kemungkinan besar senario ini tidak akan berkesan. Memandangkan Venmo lazimnya tidak campur tangan dalam pertikaian yang melibatkan penipuan, anda perlu mengambil beberapa langkah berjaga-jaga sendiri, termasuk:

 • Melakukan pemeriksaan bank atau kad kredit biasa
 • Meminta bank membatalkan sebarang kad yang terjejas atau mengeluarkan nombor baharu
 • Menyediakan pengesahan berbilang faktor pada Venmo
 • Melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan kepada Venmo supaya mereka boleh mengeluarkan amaran kepada pelanggan lain

Berikut ialah maklumat yang lebih praktikal tentang cara mengelakkan penipuan di Venmo. Untuk butiran penuh, pastikan anda menyemak Vemo Penipuan Biasa muka surat.

 • Berhati-hati dengan tindakan anda. Jangan sekali-kali menyertai piramid, roda tunai, bulatan wang atau penipuan lain dengan akaun Venmo anda.
 • Jangan jual kepada orang yang tidak dikenali melainkan dibenarkan oleh perisian.
 • Jangan beli apa-apa daripada orang yang tidak dikenali melainkan dibenarkan oleh perisian.

Beberapa penipuan biasa termasuk mesej daripada seseorang yang meminta anda menghantar sejumlah kecil wang kepada mereka dan mereka akan menghantar jumlah yang lebih besar kepada anda sebagai balasan. Penipu ini mengumpul wang pengguna tetapi tidak pernah membayarnya kembali. Berhati-hati bahawa tawaran ini mungkin datang daripada seseorang yang anda kenali juga. Mana-mana tawaran yang kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan mungkin begitu.

Ramai pengguna juga telah melaporkan penipuan pancingan data melalui SMS. Mereka menerima notis yang mengatakan akaun mereka akan dicaj, dan mereka perlu log masuk dengan cepat untuk mengelakkan tindakan itu. Dengan log masuk, mangsa penipuan mendedahkan nama pengguna dan kata laluan mereka kepada penipu, yang kemudiannya mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas akaun Venmo mereka. Jangan sekali-kali mengklik pautan dalam SMS jika ia datang dari domain yang mencurigakan, dipendekkan, mempunyai sebarang kesilapan menaip atau anda menerimanya sebagai teks rawak.

Tanda-tanda penipuan lain termasuk:

 • Pembeli meminta anda untuk item tersebut tanpa menghantar wang kepada anda.
 • Pembeli menghantar tangkapan skrin e-mel yang mencadangkan mereka menghantar pembayaran kepada anda di Venmo, tetapi tangkapan itu nampaknya telah direka.
 • Pembeli mendakwa mereka telah menghantar dana dan wang itu akan sampai ke akaun Venmo anda sebaik sahaja anda menghantar item. Venmo tidak menawarkan ciri ini sama sekali.

Selain itu, terdapat penipuan di mana penipu boleh menyamar sebagai rakan untuk meminta wang. Mereka mungkin menukar nama pengguna dan gambar profil mereka dan menggunakan maklumat suapan awam untuk menghubungi orang yang berhubung dengan rakan anda, termasuk anda.

Setiap kali anda menerima permintaan seperti ini, semak semula dengan rakan itu untuk memastikan mereka benar-benar membuat permintaan itu. Hubungi rakan itu di luar apl Venmo untuk mendapatkan kepastian.

Ingat: Hanya buat pembayaran ke akaun yang dibenarkan di Venmo dan jangan terima tawaran yang kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan.

Soalan Lazim

Venmo ialah aplikasi yang sangat baik untuk mendapatkan bayaran atau menghantar wang. Tetapi, sentiasa ada sesuatu yang baru untuk dipelajari. Jika anda mempunyai soalan, teruskan membaca.

Berapa lama masa yang diambil untuk mendapatkan bayaran balik?

Masa bayaran balik dikeluarkan bergantung pada perniagaan atau orang yang anda hantar pembayaran. Setelah pembayaran dikembalikan pada akhir penerima, Venmo mengambil masa 1-5 hari perniagaan untuk menghantar semula pembayaran kepada anda.

Bolehkah saya membatalkan pembayaran di Venmo?

Malangnya tidak. Apabila anda menghantar dana pada Venmo ia secara automatik menjadi tersedia kepada orang lain. Oleh itu, anda tidak boleh membatalkan pembayaran.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya ditipu dan menghantar wang dengan Venmo?

Jika anda menjadi mangsa penipuan hubungi pasukan sokongan Venmo menggunakan arahan di atas.

Semak Semula Pembayaran Venmo Anda

Jika anda secara tidak sengaja membayar orang yang salah atau menghantar wang ke akaun Venmo yang tidak wujud, anda sentiasa boleh meminta pemulangan atau mendapatkan kembali wang anda melalui apl. Jika keadaan menjadi rumit, sokongan Venmo sedia membantu. Walau bagaimanapun, platform ini tidak berurusan dengan penipuan, yang bermaksud anda perlu lebih berhati-hati apabila menghantar wang atau memberikan maklumat sensitif.

Walau apa pun, anda hendaklah sentiasa menyemak semula maklumat pembayaran sebelum setiap pemindahan dana untuk mengelakkan sebarang kejutan yang tidak menyenangkan. Paling penting, sentiasa dimaklumkan tentang kempen penipuan yang sedang berjalan supaya anda boleh mengenalinya dengan segera jika ia datang kepada anda.

Mudah-mudahan, artikel ini menjawab semua soalan anda mengenai mendapatkan kembali wang daripada Venmo. Jika ada apa-apa lagi yang ingin anda tanyakan, jangan ragu untuk berkongsi soalan atau pendapat anda di bahagian komen di bawah.