Cara Mendayakan 4K pada TV Vizio Anda

84

Vizio mempunyai rangkaian luas TV 4K UHD (definisi ultra tinggi). Kesemuanya mempunyai kualiti imej 4K asli, termasuk sokongan HDR. HDR merujuk kepada julat dinamik tinggi, ciri yang memberikan kontras yang lebih baik. Ini bermakna warna pada skrin kelihatan lebih realistik.

Cara Mendayakan 4K pada TV Vizio Anda

Jika anda perlu menghidupkan 4K pada Vizio, anda mungkin menggunakan peranti luaran, seperti komputer, konsol permainan, dsb., yang telah anda sambungkan ke TV Vizio anda. Dalam kes ini, anda perlu mendayakan ciri HDR menggunakan tetapan TV atau Apl Vizio Smartcast yang ditetapkan.

Teruskan membaca untuk mendapatkan arahan terperinci untuk kedua-dua kaedah dan cerapan tambahan.

Cara Menghidupkan 4K

Mari terus ke intinya dan tunjukkan kepada anda cara mendayakan HDR 4K pada TV Vizio anda untuk kegunaan luaran. Sokongan asli akan sentiasa ada, tetapi anda mungkin mahu mempunyai gambar yang lebih baik pada PC, komputer riba atau konsol anda.

Ikuti langkah-langkah:

 1. Muat turun apl Smartcast untuk iOS atau Android.
 2. Lancarkan apl SmartCast.
 3. Ketik pada Tetapan.
 4. Kemudian ketik Input dan pilih Subsampel Warna HDMI.
 5. Pilih HDR pada port HDMI yang anda gunakan (contohnya, HDMI 1 atau port lain yang anda sambungkan peranti anda).

Harap maklum bahawa kami mengandaikan bahawa anda telah menyambungkan peranti luaran anda ke TV Vizio 4K anda. Jika tidak, sambungkannya menggunakan kabel HDMI dan ikuti langkah di atas. Ingat sahaja port HDMI yang anda gunakan.

Anda Boleh Lakukan Ini pada TV Vizio Anda Sebaliknya

Jika anda tidak menyukai peranti dan apl pintar, kami mendengar anda. Anda boleh melakukan ini melalui tetapan Vizio TV anda juga. Langkah-langkah mungkin sedikit berbeza bergantung pada jenis TV Vizio yang anda gunakan. Itulah sebabnya kami menyebut penyelesaian apl dahulu – ia lebih umum.

Bagaimanapun, berikut ialah arahan untuk mendayakan HDR 4K pada TV Vizio V Series 4K (ia sepatutnya berfungsi sama untuk model M dan P):

 1. Kuasakan TV Vizio 4K anda.
 2. Pergi ke Tetapan Input.
 3. Pilih port HDMI yang betul.
 4. Dayakan pilihan Warna UHD Penuh.
  siri m dan v

Itu sahaja, peranti luaran anda kini seharusnya mengecam tetapan TV HDR 4K dan gambar anda seharusnya lebih jelas. Ambil perhatian bahawa ini hanya berfungsi pada model yang lebih baharu, bermakna model yang lebih lama mungkin tidak akan serasi. Sebagai contoh, sementara PS4 Pro atau Xbox One X mungkin menerima resolusi 4K HDR ini, rakan sejawat mereka yang lebih lama tidak akan dapat menjalankannya.

Tetapan Kemas Tambahan

TV Vizio 4K mempunyai pilihan penyesuaian hebat yang boleh anda laraskan mengikut keutamaan anda. Buka tetapan Gambar pada TV anda dan buat percubaan. Kami mengesyorkan mencuba Mod Filem, yang akan meningkatkan lagi kualiti imej untuk keseronokan tontonan anda.

Anda mempunyai ciri Lampu Latar pada menu yang sama, serta kecerahan dan kontras. Semuanya bergantung kepada keutamaan peribadi, dan kami akan menyerahkannya kepada anda. Tetapan gerakan pada TV Vizio malangnya terhad, tetapi dayakan Mod Filem jika anda mahukan imej bebas kegelisahan.

Jika anda seorang pemain, anda akan menghargai tetapan yang dipanggil Permainan Low Latency. Buka tetapan Gambar, kemudian pilih Lagi Gambar, dan hidupkan Kependaman Rendah Permainan. Pilihan ini akan mengurangkan ketinggalan input dengan ketara dan meningkatkan keseluruhan pengalaman permainan anda.

Jika anda menggunakan komputer dengan Vizio TV anda, kami amat mengesyorkan agar anda menjalankan Mod Gambar Komputer. Pergi ke Tetapan Gambar, diikuti dengan Mod Gambar, dan pilih Komputer.

siri vizio p

Nikmati Kandungan 4K Anda

Begitulah cara anda mendayakan 4K HDR pada Vizio TV anda untuk semua kegunaan luaran. Mudah-mudahan, artikel ini membantu anda mendapatkan kualiti imej terbaik daripada TV anda. Semua model Vizio 4K adalah pepejal, tetapi siri P terkini, tanpa ragu-ragu, adalah yang terbaik. Oleh itu, mereka adalah yang paling mahal.

Tidak kira TV Vizio 4K yang anda miliki, anda sepatutnya boleh menggunakan petua ini. Sudah tentu, struktur menu dan nama pilihan mungkin berbeza sedikit.

Jangan ragu untuk meninggalkan komen dan soalan anda di bahagian komen di bawah.