Cara Mendayakan Chromecast pada Google Chrome

41

Mengaktifkan Chromecast pada peranti digital anda telah menjadi cara yang pasti untuk meningkatkan pengalaman hiburan anda. Walaupun pada mulanya ia datang sebagai perkakasan, Google telah menaik taraf model ini dan ia kini pra-dibina pada penyemak imbas Google Chrome. Sekeping teknologi Google yang mesra pengguna dan terbina dalam ini membolehkan anda menstrim kandungan dengan lancar merentas peranti digital.

Cara Mendayakan Chromecast pada Google Chrome

Walau bagaimanapun, Chromecast tidak mempunyai pilihan penstriman yang kukuh dan murah serta garis panduan terperinci tentang cara menyediakannya. Artikel ini menggariskan cara mendayakan Chromecast di Google. Ikat pinggang. Pengalaman hiburan anda akan meningkat satu tahap lebih tinggi.

Cara Mendayakan Chromecast pada Google Chrome pada PC Anda

Terdapat dua cara yang boleh anda gunakan untuk mendayakan Chromecast pada Google Chrome pada PC anda. Tukar pengalaman hiburan anda dengan mengikuti langkah mudah ini:

 1. Buka penyemak imbas Google Chrome pada peranti pilihan anda dan tampal dalam pautan ini: //flags/#media-router pada bar alamat dan klik pada Enter.
 2. Tiga tetapan akan muncul pada bendera penghala media: Lalai, Dayakan dan Lumpuhkan. Klik pada Dayakan. Tetapan baharu akan berkuat kuasa sebaik sahaja anda melancarkan semula Chrome.
 3. Pilih pilihan “Hantar” dengan mengklik kanan pada butang Dayakan dan kemudian pilih peranti Chromecast anda.

Nota: Beberapa pilihan bendera mungkin muncul bergantung pada versi Chrome yang anda gunakan. Jika senarai bendera muncul, cari “Sambung ke peranti Cast” pada semua pilihan alamat IP. Jika bendera tidak muncul, anda perlu mengemas kini Google Chrome anda untuk mengaksesnya.

Cara Alternatif untuk Mendayakan Chromecast pada Google Chrome pada PC Anda

Anda juga boleh menggunakan langkah ini untuk mendayakan Chromecast pada Google Chrome untuk PC anda:

 1. Sambungkan Chromecast dan PC anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Lancarkan penyemak imbas Chrome pada PC anda.
 3. Klik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas bar alamat Google Chrome.
 4. Menu lungsur turun akan muncul dengan pilihan “Hantar”. Klik pada “Hantar.”
 5. Tetingkap tab hantar akan muncul dengan senarai peranti Chromecast yang diimbas yang disambungkan ke Wi-Fi anda.
 6. Klik pada peranti pilihan anda untuk mendayakan Chromecast pada Google Chrome.

Cara Mendayakan Chromecast pada Google Chrome Menggunakan Android

Jika anda ingin menstrim kandungan daripada Android anda, berikut ialah caranya:

 1. Pilih rangkaian Wi-Fi yang sama untuk kedua-dua peranti Android dan Chromecast anda.
 2. Ketik pada ikon “Tetapan” pada telefon anda dan pilih Peranti yang disambungkan
 3. Buka “Siaran Skrin”
 4. Pilih “Cari peranti paparan”.
 5. Skrin telefon Android anda akan dipaparkan pada TV Chromecast anda.
 6. Semak imbas dan pilih perkara yang anda ingin hantar dan ia akan dimainkan secara automatik pada TV anda.

Nota: Ikon Cast tidak boleh diakses pada penyemak imbas Google Chrome pada peranti Android. Anda perlu membuka panel pemberitahuan peranti anda untuk mencerminkan terus skrin Android anda kepada Chromecast anda. Aplikasi yang anda pilih hendaklah didayakan Chromecast. Ikon Cast biasanya muncul sebagai segi empat sama dengan isyarat radar. Lokasi ikon bergantung pada apl penstriman yang anda gunakan.

Cara Mendayakan Chromecast pada Google Chrome Menggunakan iPhone

Peranti iOS tidak boleh menyaring terus kandungan cermin ke Chromecast. Oleh itu, proses mendayakan Chromecast pada penyemak imbas Chrome adalah sedikit berbeza.

 1. Pasang Laman Utama Google melalui App Store untuk membantu mencerminkan iPhone anda kepada Chromecast.
 2. Sambungkan iPhone dan Chromecast anda ke Wi-Fi yang sama.
 3. Buka Apl Google Home dan pilih peranti Chromecast anda.
 4. Pilih “Cermin Skrin” dan klik pada “Butang Mulakan Siaran.” Skrin iPhone anda akan dipaparkan pada TV Chromecast anda selepas langkah ini.
  .

Cara Menambah Sambungan Chromecast pada Google Chrome

Menggunakan Chromecast daripada penyemak imbas Google Chrome ialah salah satu kemas kini terbaik daripada Google. Penghantaran daripada penyemak imbas telah terbukti lebih dipercayai dan dengan isu kependaman minimum. Jika anda telah menggunakan perkakasan Chromecast dan mencari kemudahan, sambungan Chromecast ialah penyelesaian yang sesuai untuk anda.

Berikut ialah langkah yang boleh anda ikuti untuk menambahkan sambungan Chromecast pada penyemak imbas anda:

 1. Sambungkan Chromecast dan peranti penstriman anda kepada Wi-Fi yang sama.
 2. Lancarkan penyemak imbas Google Chrome anda.
 3. Klik pada tiga titik menegak di bahagian atas sebelah kanan bar alamat.
 4. Pilih “Sambungan” dan pilih “Lawati Kedai Web Chrome” daripada menu lungsur.
 5. Kedai web Google Chrome akan muncul, cari Chromecast dan pilih Google Cast.
 6. Klik “Tambah sambungan” pada tetingkap Google Cast yang muncul.
 7. Sambungan Chromecast akan dipasang dan didayakan secara automatik pada penyemak imbas Google Chrome anda.

Nota: Adalah penting untuk anda menyemak dengan teliti sambungan Chromecast yang anda klik. Sumbernya mestilah Google untuk mengelakkan sebarang pelanggaran keselamatan. Sesetengah sumber mungkin mempunyai perisian hasad dan boleh menyebabkan kerosakan peranti

Cara Menyelesaikan Masalah Chromecast

Jika anda menghadapi masalah dengan prestasi Chromecast anda, kami mengesyorkan mencuba pilihan pembetulan mudah ini untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Semak Wi-Fi Anda

Anda boleh melakukan ini dengan menyemak isyarat penghala Wi-Fi anda. Cari apa-apa yang luar biasa dengan lampu. Anda juga boleh menggunakan peranti mudah alih anda untuk melihat sama ada Wi-Fi berfungsi dengan baik. Carian mudah pada penyemak imbas tapak web pada peranti akan membantu anda mengesahkan jika itu berlaku.

Jika Wi-Fi berfungsi, maka isu itu mungkin terletak di tempat lain. Jika tidak, penyelesaian terbaik adalah dengan memulakan semula penghala Wi-Fi anda. Anda boleh mematikan bekalan kuasa daripada penghala. Anda juga boleh memulakan semula penghala dengan menekan lama butang kuasa penghala. Pastikan semua lampu padam sebelum melepaskan butang kuasa. Tunggu sekurang-kurangnya seminit sebelum memasangkan bekalan kuasa. Penghala akan dihidupkan sebaik sahaja proses restart selesai.

Kemas kini Penyemak Imbas Google Chrome Anda

Anda mungkin menghadapi masalah menghantar menggunakan PC anda jika anda tidak menggunakan versi Google Chrome terkini. Mengklik pada tiga titik menegak pada penyemak imbas Chrome anda akan memberikan anda pilihan kemas kini pada menu lungsur jika ada yang diperlukan. Klik pada versi terkini versi Chrome yang tersedia untuk mengemas kini penyemak imbas.

Pastikan Peranti dan Chromecast Anda Menggunakan Rangkaian Wi-Fi yang Sama

Peranti penstriman anda tidak akan dapat bersambung dengan Chromecast anda jika ia berada pada rangkaian yang berbeza. Anda perlu memastikan bahawa mereka menggunakan Wi-Fi yang sama untuk dapat mengimbas dan mencari peranti yang ingin anda sambungkan.

Tetapan Semula Kilang Chromecast

Pilihan terakhir anda ialah menetapkan semula Chromecast anda. Kami mengesyorkan ini sebagai pilihan terakhir kerana proses itu akan memadamkan semua data anda. Anda perlu menyediakan Chromecast semula jika anda memilih untuk tetapan semula kilang. Anda boleh melakukan ini melalui aplikasi Google Home atau tekan lama butang tetapan semula kilang di bahagian belakang peranti Chromecast. Lepaskan apabila lampu bertukar menjadi putih pejal. Chromecast akan ditetapkan semula.

Petua Bonus!

Jika semua pilihan penyelesaian masalah ini tidak membuahkan hasil, anda perlu menghubungi Google untuk mendapatkan sokongan. Kami mengesyorkan saluran sembang langsung mereka sebagai kaedah terpantas.

Menavigasi Chromecast Menggunakan Google Chrome

Chromecast ialah salah satu pilihan yang paling berpatutan untuk penstriman kandungan. Paling penting, ia mudah disediakan dan dikendalikan. Kami mengesyorkannya jika anda mencari pilihan penstriman kandungan mesra bajet. Anda perlu mempunyai sambungan Chromecast pada TV anda, penyemak imbas Chrome yang dikemas kini, rangkaian Wi-Fi yang boleh dipercayai dan peranti Chromecast yang serasi untuk mendayakan Chromecast pada Google Chrome dengan jayanya.

Adakah anda pernah menggunakan Chromecast sebelum ini? Adakah anda menggunakan beberapa helah dan petua yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.