Cara Mendayakan Mod Gelap di Facebook

117

Antara muka pengguna (UI) Facebook terkini adalah perubahan yang dialu-alukan dan peralihan yang mudah daripada versi lama. Memandangkan pilihan mod gelap ialah pilihan popular untuk aplikasi, masuk akal bahawa Facebook akan menggunakan ciri tersebut.

Cara Mendayakan Mod Gelap di Facebook

Tanpa mengira keserasian, setiap aplikasi atau peranti mempunyai proses yang berbeza untuk menetapkan mod gelap pada Facebook dan Messenger. Artikel ini membimbing anda melalui pelbagai kaedah berdasarkan apl dan sistem pengendalian, seperti Windows 10, macOS Catalina, Android 10+ dan iOS 13+.

Mendayakan Mod Gelap Facebook pada Penyemak Imbas Mac dan Windows

Untuk menghidupkan Mod Gelap untuk Facebook dalam penyemak imbas Windows atau macOS, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada anak panah yang menghadap ke bawah di bahagian atas kanan Facebook.
 2. Klik pada Paparan & Kebolehcapaian.
 3. Cari Mod Gelap di bawah tetapan, kemudian gerakkan peluncur ke kanan untuk mengaktifkan pilihan. Halaman Facebook anda akan muncul dengan latar belakang hitam dan bukannya putih.

Nota: Apabila bertukar daripada mod terang kepada mod gelap di Facebook (semasa dalam penyemak imbas), tetapan berubah di seluruh papan. Setiap halaman, termasuk Messenger, akan menampilkan UI gelap secara automatik. Jika anda menggunakan pelayar untuk mengakses Facebook Messengeranda boleh mengikuti langkah yang sama yang disenaraikan di atas.

Sesetengah pengguna mungkin melihat pilihan untuk beralih kepada Facebook baharu. Jika anda melihat pilihan ini, tukar kepada Facebook baharu, kemudian anda akan melihat pilihan untuk mendayakan mod gelap.

Mendayakan Mod Gelap Facebook pada Android dan iOS

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, aplikasi Messenger dalam iOS dan Android menyertakan ciri Mod Gelap, dan ia telah hadir untuk beberapa lama. Facebook kini mengeluarkan tetapan Mod Gelap kepada peranti iOS dan Android. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tetapan mod gelap global pada Android 10 ke atas (atau iOS 13 dan ke atas) tidak mengubah Facebook sama sekali, sekurang-kurangnya tidak sekarang.

Dayakan Mod Gelap Facebook pada Android

Kepada hidupkan mod gelap dalam apl Facebook Android, ikut langkah mudah ini:

 1. Pada Laman Utama Facebook, ketik ikon menu hamburger.
 2. Klik pada Tetapan & Privasi dalam menu utama.
 3. Pilih Mod Gelap untuk membuka pilihan tersuai.
 4. Pilih Hidup untuk mengaktifkan mod Gelap.

Jika anda telah mengemas kini tetapan peranti anda kepada mod gelap, anda juga boleh memilih Sistem. Memilih tetapan ini bermakna apl Facebook anda akan bertukar kepada mod gelap atau mod terang, bergantung pada tetapan Android anda.

Dayakan Mod Gelap Facebook pada iOS

Mod Gelap Facebook kini tersedia pada iOS. Ikuti langkah di bawah.

 1. Di Laman Utama Facebook, ketik ikon menu hamburger yang terdapat di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Pilih Tetapan & Privasi dalam menu utama, kemudian pilih Mod Gelap daripada menu dikembangkan.
 3. Akhir sekali, pilih Hidup atau Sistem untuk mendayakan mod gelap.

Jika anda memilih Sistem, Facebook akan meniru tetapan telefon anda (iaitu, mod gelap dan mod terang).

Mod Gelap Pengutus Facebook pada iOS

Untuk mendayakan tetapan Mod Gelap pada apl iOS Facebook Messenger, gunakan langkah berikut:

 1. Pilih gambar profil anda, yang terletak di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Pilih pilihan Mod Gelap.

Mod Gelap Messenger Facebook pada Android

Jika anda menggunakan Facebook Messenger pada peranti Android, cuma ikut langkah berikut:

 1. Buka Facebook Messenger dan ketik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada Mod Gelap.
 3. Ketik gelembung di sebelah Hidup.

Mod Gelap untuk Facebook dan Facebook Messenger Lite

Mulai Januari 2022, mod gelap tersedia pada kebanyakan platform Facebook; ini termasuk Facebook Lite. Jika anda pengguna Facebook Lite atau Messenger Lite, adalah penting untuk memahami bahawa Facebook Messenger Lite tidak mempunyai tetapan mod gelapnya sendiri. Ini bermakna anda perlu mendayakan Mod Gelap pada Facebook Lite, dan Messenger Lite juga akan bertukar kepada tetapan yang lebih gelap.

Begini cara anda boleh mendayakan mod gelap pada versi Ringkas Facebook dan Messenger:

 1. Ketik pada menu tiga baris mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada Mod Gelap.
 3. Ketik suis togol untuk mendayakan mod gelap.

Soalan Lazim

Mod Gelap masih agak baru kepada peminat Facebook. Walaupun ia adalah ciri yang hebat, anda mungkin mempunyai lebih banyak soalan. Teruskan membaca untuk jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya.

Saya tidak nampak pilihan untuk Mod Gelap. Apa yang sedang berlaku?

Ini adalah, pada satu masa, soalan paling popular yang kami terima. Facebook perlahan-lahan melancarkan Mod Gelap untuk memilih pengguna dan hanya pada peranti terpilih. Hari ini, ia sepatutnya tersedia untuk semua orang yang mempunyai peranti yang disebutkan di atas. Tetapi, jika anda tidak melihat pilihan Mod Gelap, kita perlu menggali sedikit lebih mendalam.

Pertama, jika anda menggunakan aplikasi Facebook untuk iOS atau Android, sahkan bahawa anda menjalankan versi terkini. Ini penting kerana ia adalah kemas kini baharu yang mempersembahkan Mod Gelap kepada kami. Jika ia tidak terkini, teruskan dan kemas kini apl anda.

Seterusnya, jika anda menggunakan penyemak imbas web, anda mungkin menjalankan versi yang sudah lapuk. Apabila Mod Gelap pertama kali dikeluarkan, ia hanya tersedia di Facebook Baharu. Ketik pada ikon anak panah di penjuru kanan sebelah atas Facebook dan cari pilihan untuk beralih ke Facebook Baharu. Pilihan ini tidak sepatutnya muncul sama sekali pada tahun 2021, tetapi seperti yang telah kami katakan, jika anda entah bagaimana menjalankan versi yang lebih lama, anda perlu bertukar kepada Facebook Baharu sebelum pilihan itu muncul.

Adakah Mod Gelap lebih baik?

Kebanyakan pengguna memilih Mod Gelap kerana ia kelihatan lebih baik. Tetapi, dikatakan juga bahawa Mod Gelap mengurangkan ketegangan pada mata, dan ia tidak menjejaskan tahap melatonin (bermakna anda tidak boleh tidur selepas bermain telefon anda sebelum tidur.)

Mod Gelap juga menggunakan hayat bateri yang kurang daripada alternatif yang lebih cerah. Secara keseluruhan, Mod Gelap ialah ciri yang popular untuk alasan yang baik. Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka antara muka standard, itulah sebabnya anda sentiasa boleh bertukar kembali jika anda mahu.

Facebook saya berada dalam Mod Gelap, dan kini tidak. Apa yang berlaku?

Kembali pada Mei 2021, pengguna mengalami isu yang menyebabkan versi iOS dan Android Facebook kembali kepada antara muka klasik mereka. Nasib baik, ini adalah masalah mudah yang diselesaikan oleh pembangun Facebook dengan cepat. Penyelesaiannya adalah mudah untuk pengguna yang mengalami masalah: tutup atau paksa tutup aplikasi Facebook dan buka semula.

Jika, atas sebab tertentu, Facebook anda kembali kepada latar belakang putih klasik, tutup apl dan bukanya. Sudah tentu, anda juga mungkin perlu mengemas kini apl di App Store atau Google Play Store jika masalah berterusan.

Adakah anda menikmati mod gelap di Facebook dan Facebook Messenger? Adakah tutorial kami membantu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!