Cara Mendayakan Mod Gelap di Instagram

96

Pada akhir 2019, berikutan kemas kini Mod Gelap iOS 13, Instagram melancarkan mod gelap untuk aplikasinya. Pemilik iPhone pada iOS 13 atau lebih baharu dan pengguna Android pada Android 10 atau lebih baharu boleh, dengan versi Instagram terkini, menggunakan mod gelap di Instagram. Terdapat juga cara untuk menukar skema warna Instagram melalui aplikasi pihak ketiga atau sambungan penyemak imbas daripada era pra-gelap Instagram.

Cara Mendayakan Mod Gelap di Instagram

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyediakan mod gelap pada Instagram pada peranti iOS, Android dan desktop anda.

darkmode

Cara Mendayakan Mod Gelap di Instagram

Pengguna boleh mendayakan Mod Gelap pada peranti iOS atau Android mereka. Tetapi, anda juga boleh menukar apl Instagram kepada Mod Gelap itu sendiri. Bahagian ini akan merangkumi cara menukar Instagram kepada Mod Gelap dalam apl.

Cara Menukar Instagram kepada Mod Gelap – AndroidOS

Jika anda menggunakan apl Android, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mengaktifkan Mod Gelap:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah bawah. Kemudian, ketik tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada Tema.
 3. Ketik pada Gelap.

Jika anda memutuskan anda ingin mengembalikan perubahan, anda boleh dengan mengikuti langkah secara terbalik.

Pilihan System Default memaksa Instagram menukar tema mengikut Tetapan peranti anda. Untuk menukar tema lalai pada Android anda, ikut langkah berikut:

 1. Tetapan Akses.

 2. Ketik pada Paparan.

 3. Anda akan melihat togol di sebelah “Tema Gelap” dalam menu Paparan. Togol ini hidupkan dan paparan anda akan bertukar kepada mod gelap serta-merta.

 4. Log masuk ke Instagram untuk memastikan perubahan ini telah berlaku.

Cara Menukar Instagram kepada Mod Gelap – iOS

Apl Instagram iOS tidak menawarkan tetapan Mod Gelap yang sama seperti versi Android. Nasib baik, anda boleh pergi ke Tetapan peranti anda untuk mendayakan ciri tersebut. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka apl Tetapan pada peranti iOS anda.
 2. Ketik Paparan & Kecerahan.
 3. Anda boleh bertukar antara mod Cerah dan Gelap di bahagian atas skrin. Instagram akan bertukar kepada mana-mana mod yang anda tetapkan pada peranti anda.

Sekarang, lancarkan Instagram dan anda akan melihat aplikasi dalam Mod Gelap.

Terdapat beberapa cara mudah lain untuk mendayakan mod gelap pada iPhone dan iPad anda dalam iOS 13. Pusat Kawalan menawarkan

 1. Dari mana-mana skrin pada iPhone atau iPad anda, leret buka Pusat Kawalan anda. Pada iPhone 8 dan lebih lama (Touch ID), anda melakukan ini dengan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin. Pada iPhone X dan lebih baharu (Face ID), serta pada mana-mana iPad yang dikemas kini kepada sekurang-kurangnya iOS 13, anda leret ke bawah dari penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 2. Dalam Pusat Kawalan, tekan dan tahan peluncur Kecerahan.
 3. Gelangsar Kecerahan akan berkembang, mengambil keseluruhan skrin. Ketik gelembung kiri bawah untuk menghidupkan Mod Gelap dan ketik sekali lagi untuk mematikan Mod Gelap. Apabila ia dihidupkan, Instagram juga akan berada dalam mod gelap.

Jika anda lebih suka Instagram mengikut tema telefon anda, anda boleh mengetik Tetapan Sistem dalam apl Instagram. Kemudian, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mendayakannya dalam Tetapan pada iPhone anda.

 1. Buka apl Tetapan pada peranti iOS anda.
 2. Ketik Paparan & Kecerahan.
 3. Anda akan melihat suis togol yang menyatakan Automatik betul-betul di bawah pilihan Terang dan Gelap. Apabila anda menghidupkan suis ini, peranti iOS anda akan bertukar secara automatik antara mod Cerah dan Gelap bergantung pada waktu siang hari itu (Gelap pada waktu malam, Terang pada siang hari). Instagram akan berubah dengan tetapan ini secara automatik.
 4. Anda boleh menetapkan masa anda ingin bertukar antara dua mod dengan memilih Pilihan terus di bawah togol Automatik.

Gunakan Sambungan Pelayar Mata Malam Untuk Desktop

Tapi tunggu! Bagaimana jika anda tidak sentiasa menggunakan Instagram pada peranti mudah alih? Nasib baik, ada cara, dengan sambungan pelayar Night Eye. Night Eye bukan sahaja akan menyediakan mod gelap yang cantik untuk Instagram, tetapi anda juga boleh menggunakannya untuk tapak web lain untuk memudahkan penyemakan imbas lewat malam anda pada pelayar lama.

The Mata Malam sambungan adalah berbilang platform dan akan berfungsi pada mana-mana peranti yang menjalankan penyemak imbas yang disokong. Senarai penyemak imbas yang disokong benar-benar mengagumkan, termasuk Edge, Firefox, Chrome, Safari, Opera dan beberapa yang lain. Sambungan ini membolehkan anda menetapkan tapak web untuk dijalankan dalam salah satu daripada tiga mod – Gelap, Ditapis dan Normal.

Memasang sambungan penyemak imbas Night Eye adalah mudah:

 1. Pergi ke https://nighteye.app/
 2. Pilih penyemak imbas yang sesuai daripada menu “Pasang” pada tapak Night Eye.
 3. Ini sepatutnya membawa anda ke halaman khusus penyemak imbas: ketik “Tambah Sambungan” atau butang serupa untuk menambah sambungan.

Night Eye mempunyai pelbagai lapisan perkhidmatan, daripada percuma hingga murah. Versi percuma sambungan adalah milik anda untuk digunakan selama-lamanya, satu-satunya had ialah anda hanya boleh menggunakannya pada lima tapak web tertentu. Anda juga boleh membeli langganan tahunan dengan harga $9, yang mengalih keluar had 5 tapak. Sebagai alternatif, anda boleh menggugurkan $40 sebagai bayaran sekali untuk mendapatkan penggunaan Night Eye tanpa had untuk selama-lamanya.

Mod Gelap Instagram Boleh Menyelamatkan Mata Anda

Ingat, terlalu banyak masa skrin mempunyai banyak implikasi negatif terhadap penglihatan dan kesihatan keseluruhan anda. Telah terbukti bahawa orang yang menghabiskan lebih dari empat jam melihat telefon mereka mengalami keletihan dan sakit kepala, apatah lagi mata berair dan masalah lain. Sediakan mod gelap pada telefon anda, dan sekurang-kurangnya anda boleh memastikan bahawa kerosakan adalah minimum.

Tidak kira sama ada anda menggunakan Instagram atau mana-mana aplikasi lain; jika latar belakang berwarna putih, mata anda akan merasakan ketegangan selepas beberapa ketika. Perkara menjadi lebih sukar pada mata anda jika anda merenung skrin di dalam bilik gelap, jadi selalu terbaik untuk memasang atau menetapkan mod gelap dalam kes tersebut.