Cara Mendayakan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan

62

Pada 10 Mei 2020, kemas kini Windows 10, Microsoft memperkenalkan ciri baharu yang dipanggil “Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan.” Sebagai ciri pilihan, ia tidak dihidupkan secara lalai sama ada dalam Windows 10 atau Windows 11, bermakna anda perlu mengaktifkannya sendiri jika anda ingin memanfaatkannya.

Cara Mendayakan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan

Itu membawa kepada dua soalan mudah – apakah itu Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan, dan bagaimana anda menghidupkannya?

Apakah Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan?

Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memahami asas penjadualan GPU. Pada tahun 2006, Microsoft memperkenalkan Windows Display Driver Model 1.0 (WDDM), yang membawa bersamanya konsep penjadualan GPU. Sebelum penjadualan wujud, aplikasi boleh menyerahkan seberapa banyak permintaan kepada GPU yang mereka mahu, selalunya membawa kepada logjam yang menjejaskan prestasi sistem. Fikirkan ia seperti sedozen orang yang cuba masuk ke pintu yang sama sekali gus, dan anda akan faham mengapa kekurangan penjadualan ini menjadi masalah sedemikian.

Pelancaran WDDM memperkenalkan alatan organisasi yang mengutamakan dan menjadualkan permintaan secara automatik kepada GPU. Pada tahun-tahun antara 2006 dan 2020, WDDM mengalami banyak evolusi, dengan setiap perubahan menambahkan ciri baharu untuk mengambil kira peningkatan kerumitan komputer baharu. Akhirnya, penyambungan ciri baharu pada WDDM menjadi tidak praktikal dan intensif sumber, memerlukan pengenalan bentuk penjadualan baharu.

Begitulah cara Microsoft menghasilkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan.

Dengan mengandaikan peranti anda mempunyai perkakasan yang betul (dan pemacu yang sesuai), Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan boleh memunggah kebanyakan penjadualan yang sebelum ini dikendalikan oleh WDDM kepada pemproses penjadualan berdasarkan GPU anda sendiri. Microsoft mentakrifkan perubahan ini sebagai serupa dengan membina semula asas rumah semasa anda masih tinggal di rumah itu, kerana ia pada asasnya mengubah cara komputer anda menjadualkan permintaan yang dibuat kepada GPU.

Apakah yang Anda Perlukan untuk Mendayakan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan?

Malangnya, tidak semua peranti dengan Windows 10 atau Windows 11 boleh menggunakan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan. Anda memerlukan gabungan perkakasan dan pemacu yang betul untuk memanfaatkan ciri tersebut.

Dari segi perkakasan, anda memerlukan kad grafik yang agak terkini, seperti yang terdapat dalam komputer permainan moden. Apa-apa sahaja daripada julat AMD 5600 atau lebih baharu, bersama-sama dengan kad dalam julat NVIDIA GTX 1000 atau lebih baharu, boleh menggunakan ciri ini. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menyelidik kad grafik anda secara individu sebelum cuba mengaktifkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan.

Di luar perkakasan, anda perlu memasang Windows 10 atau 11 (bermaksud tiada perubahan dalam penjadualan untuk Windows 9 atau ke bawah), bersama-sama dengan pemacu yang sesuai. Ciri ini memerlukan pemacu WDDMv2.7 atau lebih baru, yang disertakan dengan Kemas Kini Windows 10 Mei 2020.

Ambil perhatian bahawa mempunyai pemacu dan kad grafik yang tidak serasi bermakna anda tidak boleh mengaktifkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan, dengan perkara yang sama berlaku jika anda mempunyai kad grafik yang serasi tetapi belum mengemas kini versi Windows anda untuk mendapatkan pemacu.

Cara Menghidupkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan dalam Windows 10

Dengan mengandaikan anda mempunyai kad grafik yang serasi dan pemacu yang sesuai, anda boleh mengaktifkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan dalam Windows 10 menggunakan dua kaedah:

Gunakan Tetapan Windows

Cara paling mudah untuk mengaktifkan ciri ini ialah melakukannya melalui Tetapan Windows anda:

 1. Klik butang “Mula” pada desktop anda dan pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Sistem” untuk memaparkan menu di sebelah kiri.
 3. Daripada mana anda memilih “Paparan.”
 4. Navigasi ke “Paparan Berbilang” dan klik pautan “Tetapan Grafik”.
 5. Anda sepatutnya melihat togol di sebelah “Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan”, yang boleh anda hidupkan atau matikan dan mulakan semula komputer anda selepas membuat perubahan.

Apabila dimulakan semula, peranti anda mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk dimuatkan kerana ia melaraskan kepada tetapan baharu.

Gunakan Registry Editor

Anda mungkin tidak dapat mencari pilihan untuk Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan dalam menu Tetapan Windows. Jika itu berlaku, kemungkinan besar anda tidak mempunyai kemas kini yang sesuai dipasang atau Windows 10 menyedari bahawa kad grafik anda tidak serasi dengan ciri tersebut. Jika anda pasti bahawa kad anda serasi dan bersedia untuk memintas kaedah Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan terbina dalam Microsoft, anda boleh menggunakan editor pendaftaran untuk mengaktifkannya:

 1. Klik pada butang “Mula” dan taip “editor pendaftaran” ke dalam bar carian.
 2. Tekan “Jalankan Sebagai Pentadbir.”
 3. Pergi ke “HKEY_LOCAL_MACHINE,” kemudian klik “System” diikuti dengan “CurrentControlSet.”
 4. Pilih “Kawalan” dari lungsur turun fail, kemudian klik pada “GraphicsDrivers.”
 5. Cari “HwSchMode” dalam senarai fail di sebelah kanan skrin dan bukanya.
 6. Dalam pop timbul yang terhasil, tetapkan “Asas” kepada “Hexidecimal dan “Data Nilai” kepada 2.
 7. Klik butang “OK” untuk menyimpan perubahan anda secara automatik.
 8. Mulakan semula komputer anda.

Ia mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk komputer anda dimuatkan selepas anda membuat perubahan ini, walaupun ia akan melaraskan dan memuatkan dengan lebih lancar tidak lama lagi dengan dimulakan semula seterusnya.

Cara Menghidupkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan dalam Windows 11

Pengenalan Windows 11 menyaksikan ciri Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan dibawa, walaupun anda perlu menggunakan kaedah lain untuk menghidupkannya:

 1. Pegang butang “Windows” dan tekan “I” untuk membuka aplikasi “Tetapan”.
 2. Navigasi ke “Sistem” melalui menu sebelah kiri dan pilih “Paparan.”
 3. Tatal ke bawah ke “Tetapan Berkaitan” dan klik pada “Grafik.”
 4. Klik pautan “Tukar Tetapan Grafik Lalai”.
 5. Hidupkan togol di bawah “Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan” dan klik “Ya” dalam gesaan.
 6. Tutup apl “Tetapan” dan mulakan semula PC anda.

Adakah Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan Berbaloi?

Menariknya, Microsoft mengatakan anda tidak mungkin melihat sebarang perbezaan fungsi utama dalam komputer anda (dengan andaian semuanya berfungsi dengan betul) apabila anda menghidupkan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan. Ciri ini hanya mengubah cara permintaan GPU diproses, yang tidak kelihatan serta-merta apabila menggunakan peranti anda untuk tugasan harian.

Faedah akan dimainkan apabila anda mula menjalankan lebih banyak tugas intensif CPU, seperti permainan, dengan yang berikut merupakan sebab terbaik untuk mencuba ciri tersebut:

 • Kurangkan Penggunaan CPU – Memindahkan tanggungjawab penjadualan kepada GPU anda bermakna CPU anda tidak perlu terus membuat data bingkai yang biasanya diperlukan oleh GPU anda untuk mengendalikan permintaan ini.

 • Kurangkan Input Lag – Setiap milisaat lag dalam permainan video berasaskan refleks adalah masa yang boleh membuat perbezaan antara kemenangan atau kekalahan. Memandangkan GPU anda mengendalikan semua aspek pemprosesan grafik, terdapat kurang kelewatan antara menekan butang dan tindakan pada skrin yang sepadan.

 • Turunkan Suhu CPU Anda – Dengan lebih sedikit permintaan yang dikenakan ke atas CPU disebabkan suis dalam tanggungjawab penjadualan, CPU anda boleh berjalan lebih cepat dan lebih lama tanpa terlalu panas.

Walaupun faedah ini dinyatakan untuk permainan PC mewah, anda perlu mengambil kira Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan yang meletakkan lebih banyak permintaan pada GPU anda. Penggunaan kuasa akan meningkat, dan anda mungkin mendapati bahawa komputer anda mula bergelut untuk memaparkan grafik pada tetapan mewah jika GPU anda sudah menghampiri penggunaan maksimumnya sebelum anda mengaktifkan ciri tersebut.

Jadualkan Perkara Secara Berbeza

Ciri Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan adalah faedah yang berguna untuk pemain (dan orang lain yang menggunakan apl intensif grafik) kerana ia mengurangkan beban yang diletakkan pada CPU anda. Walau bagaimanapun, anda memerlukan perkakasan yang mampu menggunakan ciri tersebut dan anda mungkin menghadapi masalah jika anda cuba menjalankan apl intensif grafik kerana lebih banyak permintaan dikenakan pada GPU anda.

Namun, ia boleh menjadi ciri yang berguna bagi mereka yang tahu cara menggunakannya.

Adakah anda seorang yang menggunakan Penjadualan GPU Dipercepatkan Perkakasan lebih awal? Adakah anda fikir ia akan menjadi kaedah standard untuk penjadualan GPU pada tahun-tahun akan datang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.