Cara Mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone Anda

12

Adakah anda bimbang tentang pencuri mengakses data peribadi pada iPhone anda yang dicuri? Walaupun anda boleh mencuba yang terbaik untuk menjejaki iPhone anda yang dicuri atau hilang, anda mesti memastikan bahawa pencuri tidak dapat mengakses maklumat sensitif, seperti data iCloud, akaun bank dan Apple ID, sebelum itu. Untuk mencapai matlamat ini, anda boleh mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone anda.

Cara Mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone Anda

Tetapi apakah sebenarnya ciri Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone, dan bagaimana anda boleh mendayakannya? Ini semua yang anda perlu tahu.

Apakah Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone? Dan Mengapa Anda Perlu Mendayakannya?

Kebimbangan keselamatan utama dengan iPhone yang dicuri ialah jika pencuri entah bagaimana mengetahui kod laluannya, mereka boleh mengakses tetapan iCloud, data sensitif seperti kata laluan yang disimpan dan butiran pembayaran, malah menukar kata laluan akaun Apple anda. Dan dengan menukar kata laluan akaun Apple, pencuri boleh mengakses semua data yang disimpan dalam akaun iCloud anda.

Apple tidak memerlukan pemeriksaan keselamatan tambahan untuk tindakan ini, yang merupakan kesilapan besar. Perlindungan Peranti Dicuri menangani jurang ini dengan memperkenalkan lapisan keselamatan tambahan.

Dengan ciri ini dihidupkan, anda perlu menggunakan Touch ID atau Face ID untuk mengakses maklumat sensitif seperti kata laluan Wi-Fi yang disimpan, butiran iCloud atau maklumat perbankan. Anda tidak boleh mengakses data ini menggunakan kod laluan iPhone anda atau sebarang pilihan sandaran lain.

Perlindungan Peranti Dicuri juga termasuk tempoh menunggu selama satu jam sebelum anda boleh melakukan tindakan sensitif seperti menukar kata laluan Apple ID anda, melumpuhkan Cari Saya, menambah atau mengalih keluar Face ID dan banyak lagi. Anda juga mesti mengesahkan identiti anda dua kali dengan memasukkan kod laluan telefon dan kemudian melalui Face ID atau Touch ID.

Apple berkata kelewatan ini direka untuk memberi anda masa untuk menandakan iPhone anda sebagai hilang dalam Cari Saya sebelum pencuri boleh membuat sebarang perubahan ketara, melindungi Apple ID anda dan maklumat peribadi lain.

Anda boleh menggunakan ciri ini sepanjang masa atau hanya apabila anda berada di luar lokasi biasa anda. Yang terakhir ialah senarai tempat yang anda kerap menggunakan iPhone anda, seperti rumah dan tempat kerja anda.

Adakah terdapat sebarang kelemahan untuk menggunakan Perlindungan Peranti Dicuri? Satu-satunya kelemahan sebenar ialah jika ID Wajah atau pengimbas cap jari iPhone anda berhenti berfungsi, anda tidak akan dapat mengurus kata laluan atau membuat perubahan Apple ID. Perkara asas seperti menghantar mesej dan membuat panggilan tetap akan berfungsi, tetapi anda perlu membetulkan iPhone anda atau menunggu sejam untuk mematikan Perlindungan Peranti Dicuri sebelum mengakses ciri terhad tersebut.

Cara Mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone Anda

Sebelum menghidupkan perlindungan Peranti Dicuri, pastikan anda telah memasang iOS 17.3 atau lebih baharu pada iPhone anda. Selepas itu, ikuti langkah-langkah di bawah. Ini caranya:

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda, dan pilih pilihan ID Wajah & Kod Laluan.
 2. Masukkan kod laluan peranti anda.
 3. Ketik pada Perlindungan Peranti Dicuri.
  Pilihan Perlindungan Peranti Dicuri dalam apl tetapan iPhone
 4. Hidupkan togol di sebelah Perlindungan Peranti Dicuri.
  Togol Perlindungan Peranti Dicuri dalam apl tetapan iPhone
 5. Pilih sama ada anda sentiasa mahu menggunakan ciri ini atau hanya di lokasi biasa.
  Memerlukan tetapan Kelewatan Keselamatan dalam ciri Perlindungan Peranti Dicuri

Dan itu sahaja. Perlindungan Peranti Dicuri kini didayakan pada iPhone anda.

Pastikan Data Anda Selamat Daripada Akses Tanpa Kebenaran

Tidak ada yang lebih buruk daripada orang asing yang mengakses semua data peribadi anda. Anda boleh menghentikannya daripada berlaku dengan mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone anda menggunakan langkah di atas. Nasib baik, ini bukan satu-satunya ciri keselamatan yang ditawarkan oleh iPhone. Anda juga boleh mendayakan ciri seperti kawalan ibu bapa dan pengesahan dua faktor (2FA) pada iPhone anda untuk meningkatkan keselamatannya.

Adakah perlindungan peranti yang dicuri tersedia pada iPhone?

Ya, Stolen Device Protection tersedia pada iPhone yang menjalankan iOS 17.3 atau lebih baru. Untuk menyemak versi iOS anda, cuma buka apl Tetapan, ketik Umum, dan kemudian Kemas Kini Perisian.

Bagaimanakah cara saya menyekat peranti Apple yang dicuri?

Untuk menyekat peranti Apple yang dicuri, buka iCloud dan log masuk dengan bukti kelayakan anda. Kemudian, klik Cari Saya dan di bawah bahagian Semua Peranti, pilih peranti Apple yang telah dicuri dan kemudian klik pilihan Tandakan Sebagai Hilang. Ini akan mengunci peranti dan jika seseorang menjumpainya, mereka perlu memasukkan kod laluan, ID Wajah atau cap jari untuk membuka kuncinya.

Bolehkah produk Apple yang dicuri dikesan?

Ya, produk Apple yang dicuri boleh dikesan, tetapi terdapat beberapa prasyarat untuknya. Pertama, Cari Saya mesti didayakan pada produk Apple yang hilang. Kedua, produk mesti dihidupkan. Jika kedua-dua keperluan dipenuhi, anda boleh menjejaki produk Apple anda yang dicuri melalui Cari Saya dengan melog masuk ke akaun iCloud anda.