Cara Mendayakan Pilihan Pembangun pada Firestick

31

Jika anda perlu menggunakan aplikasi yang tidak tersedia secara asli di Amazon Store, anda perlu menghidupkan pilihan pembangun Firestick anda untuk memintas sekatan aplikasi sistem. Walau bagaimanapun, menggunakan beberapa pilihan secara tidak bertanggungjawab boleh mendatangkan kesan buruk. Bermula dari FireOS 7.2.8.5, tetapan telah dialihkan untuk menjadi lebih sukar untuk dicari dan didayakan secara tidak sengaja. Syukurlah, terdapat cara anda boleh mengakses pilihan ini dan terus menikmati aplikasi pihak ketiga kegemaran anda.

Cara Mendayakan Pilihan Pembangun pada Firestick

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara mendayakan pilihan pembangun pada peranti Firestick anda.

Cara Mendayakan Pilihan Pembangun dalam Peranti Firestick Lama

Peranti Firestick yang dijalankan pada FireOS sebelum kemas kini 7.2.8.5 mempunyai kebolehcapaian mudah kepada pilihan pembangun. Jika anda masih mempunyai versi FireOS yang lebih lama, anda boleh mengakses pilihan pembangun menggunakan kaedah ini:

 1. Hidupkan peranti Firestick anda.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Pilih “Peranti.”
 4. Tatal ke bawah tetingkap skrin “Peranti” dan cari “Pilihan Pembangun.”
 5. Hidupkan togol untuk mendayakan “ADB) atau “Apl daripada Sumber Tidak Diketahui.”

Cara Mendayakan Pilihan Pembangun dalam Peranti Firestick Baharu

Kemas kini Amazon 2022 menyaksikan perubahan dalam kebolehaksesan pilihan pembangun yang penting untuk apl pemuatan sisi. Walaupun ia membantu memastikan pengguna tidak semestinya kucar-kacir dengan fungsi, pilihan ini kini mencabar untuk diakses oleh kebanyakan pengguna. Begini cara anda boleh mendayakan pilihan pembangun dengan jayanya:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Klik pilihan “TV Api Saya” di sudut kiri bawah tetingkap. Pilihan ini juga boleh dipaparkan sebagai “Peranti & Perisian,” bergantung pada model Firestick anda.
 3. Pilih bahagian “Perihal”.
 4. Tekan pilihan “Fire TV Stick” tujuh kali berturut-turut.
 5. Pemberitahuan akan muncul pada skrin anda “Tidak perlu, anda sudah menjadi pembangun.”
 6. Pilihan pembangun didayakan.

Setelah anda menyelesaikan proses ini, anda boleh mengakses tetapan pembangun anda dengan cepat di bawah tetapan. Harap maklum bahawa anda perlu melalui proses ini sekali lagi jika anda menetapkan semula peranti Firestick anda.

Cara Alternatif untuk Mendayakan Pilihan Pembangun pada Firestick

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa Amazon menyediakan menu alat pembangun bebas. Walaupun ia dibuat khusus untuk pembangun, dengan maklumat yang betul, anda boleh mengakses menu dan mendayakan pilihan pembangun. Kaedah di bawah akan membantu anda mencari menu ini:

Menggunakan Firestick Remote

 1. Tekan lama butang tengah pada alat kawalan jauh Firestick TV anda.
 2. Tahan butang anak panah yang menghadap ke bawah.
 3. Tunggu sekurang-kurangnya empat saat sebelum melepaskan kedua-dua butang.
 4. Tekan butang “Menu”.

Menggunakan Pengawal Permainan Api

 1. Tekan lama butang A dan Y pengawal anda secara serentak selama sekurang-kurangnya lima saat.
 2. Lepaskan kedua-dua butang dan tekan butang “Menu”.

Menggunakan Alat Android Debug Bridge

Jika peranti Firestick anda disambungkan ke PC anda dan ADB dikonfigurasikan dengan betul, anda boleh mengikuti langkah di bawah untuk membuka menu alat pembangun:

Jalankan arahan: adb shell am start com.amazon.ssm/com.amazon.ssm.ControlPanel

Anda akan dapati bahawa menu alat pembangun peranti Firestick lebih terperinci daripada pilihan pembangun. Pastikan anda tahu cara menjalankan fungsi berbeza pada menu ini untuk mengelakkan mengehadkan dan memusnahkan operasi peranti Firestick.

Cara Muat Turun Apl daripada Sumber Tidak Diketahui pada Firestick

Untuk dapat mengakses apl yang tidak dibenarkan pada Firestick, anda perlu menggunakan Pengunduh APK dan memuatkan apl daripada fail. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Klik ikon gear pada halaman skrin Utama Firestick anda untuk membuka “Tetapan.”
 2. Navigasi ke sebelah kanan skrin anda dan klik pada “TV Fire Saya” atau “Peranti” jika anda menggunakan Firestick lama.
 3. Pilih “Pilihan Pembangun.”
 4. Hidupkan togol untuk pilihan “Apl daripada Sumber Tidak Diketahui”.
 5. Pemberitahuan yang memberi amaran kepada anda tentang menghidupkan pilihan akan muncul pada skrin anda pilih “OK” untuk mengesahkan arahan.
 6. Pergi ke skrin Utama anda, cari apl “Pemuat Turun”, dan klik padanya untuk memasang.
 7. Lancarkan apl “Pemuat Turun”.
 8. Tambahkan fail APK dan URL yang ingin anda pasang.
 9. Tunggu sehingga fail dimuat turun.
 10. Klik pada butang “Pasang” untuk menyelesaikan proses.

Soalan Lazim

Mengapakah Pilihan Pembangun tidak dipaparkan pada Firestick?

Peranti anda kemungkinan besar adalah salah satu keluaran baharu Amazon. Tetapan Pilihan pembangun tiada dalam kemas kini peranti Firestick terkini.

Mengapa saya memerlukan pilihan pembangun pada Firestick?

Pilihan pembangun memastikan peranti Firestick anda dilindungi daripada serangan perisian hasad berniat jahat yang dibenamkan dalam aplikasi perisian yang tidak sah. Membenarkan apl yang tidak dibenarkan pada telefon anda mungkin memberi laluan kepada pihak ketiga untuk melanggar privasi data anda.

Apakah ADB pada Firestick?

ADB ialah tetapan nyahpepijat yang membenarkan pengguna Firestick memasang dan nyahpepijat apl mereka selepas menyambungkan PC pembangunan anda kepada peranti Firestick.

Adakah undang-undang untuk jailbreak Firestick anda?

Tindakan memecah jail Firestick adalah sah kerana ia adalah harta peribadi anda. Walau bagaimanapun, apl yang anda gunakan selepas melakukan jailbreak mungkin menyalahi undang-undang, jadi selidiki dengan teliti.

Mengapa anda perlu mendayakan penyahpepijatan ADB pada Firestick anda?

Fungsi penyahpepijatan ADB amat berguna untuk pembangun kerana ia membolehkan mereka menjalankan ujian pada ciptaan apl mereka dan mengubah suainya untuk prestasi yang lebih baik. Pengguna juga boleh menggunakan penyahpepijatan ADB untuk menerokai fungsi dalaman Firestick mereka.

Menavigasi Pilihan Pembangun Firestick

Mengakses pilihan pembangun Firestick mungkin diperlukan untuk menjalankan operasi yang lebih maju pada peranti Firestick anda. Pemuatan sisi adalah sebab utama kebanyakan pengguna Firestick bergelut untuk mencari pilihan pembangun. Tiada siapa yang mahu berasa seperti mereka tidak mempunyai hak untuk menjalankan peranti peribadi mereka sesuka hati. Pilihan pembangun Firestick membolehkan anda menggunakan alatan berkuasa yang akan meningkatkan prestasi anda. Ingat untuk berhati-hati supaya anda tidak menjejaskan operasi peranti Firestick anda. Menjalankan penyelidikan mendalam tentang sumber aplikasi pihak ketiga akan membantu memastikan Firestick anda selamat.

Apakah versi Firestick yang sedang anda gunakan? Adakah anda mempunyai pilihan pembangun yang sedia didayakan pada peranti? Apa pendapat anda tentang Amazon menyembunyikan pilihan pembangun untuk keluaran Firestick baharu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.