Cara Mendayakan Squiggles Ralat dalam Kod VS

13

Coretan ralat dalam Kod VS ialah garis bawah berlekuk-lekuk yang menyerlahkan amaran, ralat sintaks dan banyak isu lain yang terdapat dalam kod. Walaupun didayakan secara lalai dalam Kod VS, terdapat keadaan apabila coretan ralat mungkin tidak muncul. Atau anda boleh melumpuhkannya secara tidak sengaja. Jadi, bagaimana anda mendayakan coretan ralat dalam Kod VS? Ketahui dalam panduan ini.

Cara Mendayakan Squiggles Ralat dalam Kod VS

Cara Mendayakan Squiggles Ralat dalam Kod VS

Coretan ralat adalah penting dalam Kod VS kerana ia membantu anda menangkap ralat pengekodan tersebut lebih awal. Ia membolehkan anda melihat kemungkinan isu dalam kod anda sebelum pergi lebih jauh. Selain itu, mempunyainya bermakna anda boleh menulis kod dengan cepat dan kemudian kembali dan menyemak ralat. Mereka membantu menghapuskan kesilapan pengaturcaraan atau kesilapan silap yang paling biasa, memperkemas aliran kerja.

 1. Tekan Ctrl+Shift+P pada Windows atau Cmd+Shift+P pada macOS.
 2. Dalam medan carian, taip “Error squiggles.”
  Mencari Ralat Squiggles dalam Kod VS
 3. Pilih C/C++: pilihan Squiggles Ralat dan tetapkannya kepada didayakan.
  Mengklik C/C++: Dayakan Squiggles Ralat dalam Kod VS

Selepas mengikuti langkah di atas, coretan ralat harus kelihatan pada kod anda. Melumpuhkan tetapan bermakna menogol pilihan di atas kepada Dilumpuhkan.

Pasang Sambungan C/C++

Jika anda cuba mengikuti langkah di atas tetapi menyedari anda tidak dapat mencari tetapan C_Cpp: Error Squiggles, pastikan sambungan C/C++ dipasang dan didayakan. Inilah cara untuk melakukannya:

 1. Pergi ke bar sisi kiri dan pilih Sambungan. Ia boleh dibuka dengan menekan kekunci Ctrl+Shift+X pada Windows. Pada macOS, tekan Cmd+Shift+X.
  Memilih Sambungan dalam Kod VS
 2. Pada bar carian, taip C/C++.
  Mencari Sambungan C/C++ dalam Kod VS
 3. Pastikan anda sudah memasang sambungan pada peranti. Jika tidak, pasang dan dayakannya.
  Memastikan Sambungan C/C++ dipasang dalam Kod VS

Setelah langkah di atas diikuti, tetapan C_Cpp: Error squiggles akan dipaparkan. Teruskan dan dayakannya untuk mula menyerlahkan ralat.

Cara Mendayakan Squiggles Ralat Secara Tempatan dalam Kod VS

Jika anda perasan bahawa coretan ralat tidak ditunjukkan dalam projek selepas kaedah di atas, cuba sediakannya secara setempat dalam ruang kerja anda. Ini menganggap anda telah mencipta ruang kerja untuk projek ini. Jika tetapan ruang kerja diedit, ia akan mengatasi semua konfigurasi global. Ini dilakukan dengan mengemas kini fail .vscode/settings.json.

 1. Jika ia belum wujud, buat folder .vscode dalam direktori akar projek.
  Memilih folder VSCODE dalam Kod VS
 2. Dalam folder ini, buat fail settings.json.
  Mengklik pada settings.json dalam Kod VS
 3. Tambah kod "C_CPP.errorSquiggles": "enabled" ke fail settings.json.
  Menambah kod pada settings.json dalam Kod VS

Dayakan Squiggles Melalui Palet Perintah dalam Kod VS

Anda boleh mendayakan dan melumpuhkan squiggles melalui palet arahan:

 1. Tekan Ctrl+Shift+P pada Windows atau Command+Shift+P pada macOS. Sebagai alternatif, tekan butang F1.
 2. Taip “Dayakan coretan ralat”.
  Mencari Dayakan coretan ralat dalam Kod VS
 3. Pilih arahan C/C++: Dayakan Error Squiggles.
  Mengklik butang C/C++: Dayakan butang Error Squiggles dalam Kod VS

Dayakan Squiggles Ralat dalam Kod VS untuk Pengekodan Yang Diperbaiki

Apabila anda memanfaatkan coretan ralat, anda boleh mengesan dan menangani semua jenis isu pengekodan dengan lebih cekap. Dengan cara ini, anda meningkatkan amalan pengekodan dan mendapat hasil tanpa ralat. Dalam Kod VS, coretan ralat adalah berdasarkan LSP atau Protokol Pelayan Bahasa. Ini menganalisis kod dalam masa nyata. Anda mendapat coretan ralat untuk import yang tidak digunakan, pembolehubah tidak ditentukan, jenis ketidakpadanan dan ralat sintaks melalui analisis statik.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyesuaikan coretan ralat?

ya. Kemunculan coretan ralat boleh disesuaikan untuk memenuhi keutamaan tertentu atau kebimbangan rabun warna. Apabila editor atau tetapan tema warna diubah suai, gaya dan warna garis bawah diubah. Dengan cara ini, lebih mudah untuk membezakan antara jenis ralat.

Adakah coretan ralat menawarkan maklumat mengenai ralat yang dikesan?

ya. Jika anda melihat coretan ralat, anda harus tuding di atasnya. Dengan cara ini, Kod VS memaparkan petua alat yang menawarkan maklumat tambahan mengenai amaran atau ralat. Ia boleh memberitahu anda tentang isu khusus yang dikesan dan penyelesaian untuk dipertimbangkan. Dengan ciri ini, pembangun boleh memahami isu ini dengan lebih cepat tanpa menavigasi daripada kod.