Cara Mendayakan Storan Langsung dalam Windows 11

88

Pengumuman baru-baru ini mengenai sistem Windows yang menyepadukan DirectStorage telah meningkatkan jangkaan pemain di seluruh dunia. API peningkatan storan berasaskan Xbox ini membolehkan pembangun meningkatkan pengalaman permainan pengguna secara drastik. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara mendayakan storan langsung dan semua yang anda perlu ketahui tentangnya.

Cara Mendayakan Storan Langsung dalam Windows 11

Apakah Storan Langsung pada Windows 11?

DirectStorage Microsoft ialah API storan peringkat rendah, yang boleh anda gunakan untuk memuatkan permainan anda dalam milisaat.

DirectStorage menyimpan semua aset permainan ke pemacu keras komputer anda apabila anda memuatkannya. Ini termasuk grafik, bunyi, peta dan model watak. Permainan kemudiannya menggunakan Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) untuk mengakses data pada cakera keras.

API bertanggungjawab untuk menyimpan dan mendapatkan semula data daripada pemacu keras sistem ke dalam RAM sistem. Selepas itu, ia dihantar untuk dipaparkan oleh unit pemprosesan grafik (GPU) komputer.

Untuk mengekalkan ruang storan, data permainan dimampatkan sebelum dimuat turun. Tidak boleh menggunakan data termampat pada GPU. Akibatnya, penyahmampatan berlaku pada CPU dan bukannya dalam RAM. Permainan ini kemudiannya dipindahkan ke VRAM GPU untuk paparan.

Terdapat kesesakan antara CPU dan kad grafik atau GPU kerana kesukaran pemampatan. Proses pemuatan warisan melalui CPU adalah lebih perlahan.

Untuk mengurangkan kesesakan ini dan menambah baik permainan PC, Microsoft telah memperkenalkan DirectStorage, yang sebelum ini hanya boleh diakses untuk pencipta permainan Xbox Series X/S.

Mekanisme DirectStorage

Memandangkan ia menggantikan API yang lebih lama, DirectStorage mempunyai banyak perkara untuk ditawarkan kepada pembangun. Sebagai permulaan, penyahmampatan pada tahap CPU tidak lagi boleh dilakukan selepas memindahkan data permainan ke dalam RAM PC anda. DirectStorage, sebaliknya, menggabungkan kaedah pemampatan GPU yang inovatif. Tiada kelewatan dalam memaparkan grafik kerana GPU menerima sejumlah besar data termampat sekaligus dan tidak perlu menunggu. GPU moden yang canggih diperlukan untuk menyahmampat data pada kadar yang lebih pantas daripada CPU.

API terdahulu untuk permainan membaca data pada kadar yang jauh lebih perlahan, pada kadar MB/s atau kurang. DirectStorage memanfaatkan kelajuan dan lebar jalur GB/s NVMe SSD. Ini menghasilkan kadar bingkai yang lebih baik, masa pemuatan yang hampir serta-merta dan membolehkan pembangun permainan membuat permainan yang lebih kompleks. Satu-satunya perkara yang menghalang anda sekarang ialah kekurangan sokongan DirectStorage dalam permainan yang boleh memanfaatkan ciri baharu Windows 11.

Cara Mendayakan DirectStorage dalam Windows 11

Memandangkan DirectStorage ialah API, anda tidak perlu melakukan apa-apa untuk mengaktifkan fungsi ini jika anda menggunakan Windows 11. Walau bagaimanapun, anda perlu menunggu kemasukan pembangun pihak ketiga untuk fungsi ini. Komputer anda akan menguruskan selebihnya apabila anda memulakan tajuk yang serasi dengan DirectStorage.

Ciri ini belum lagi dilaksanakan dalam mana-mana permainan pada masa penulisan. Permainan pertama yang didayakan DirectStorage dijangka tiba pada awal tahun 2023. Kami perlu menunggu dan melihat berapa lama lagi industri permainan menggunakan teknologi baharu ini.

Adakah DirectStorage Perlu?

Tidak. Jika anda tidak mempunyai DirectStorage, anda masih boleh bermain permainan anda seperti yang anda lakukan setakat ini. Walau bagaimanapun, DirectStorage akan meningkatkan pengalaman permainan anda. Jadi, ia adalah perkara yang bagus untuk dimiliki, tetapi ia tidak perlu.

Adakah PC Saya Mempunyai Storan Terus?

Tidak setiap mesin boleh menjalankan subsistem DirectStorage. Untuk menggunakan DirectStorage, anda mesti mempunyai komputer yang memenuhi keperluan sistemnya. Anda memerlukan 1TB NVMe SSD (atau lebih besar) untuk menyimpan dan bermain permainan anda. Pemacu NVMe juga mesti boleh menyokong dan menggunakan pemacu Pengawal Ekspres NVM Standard, yang diperlukan oleh spesifikasi NVMe dan tidak sepatutnya menjadi halangan yang besar.

Anda juga memerlukan GPU berkuasa yang mampu menjalankan DirectX 12 Ultimate dan menyokong Model Shader 6.0. Kad grafik Nvidia RTX 2000 atau RTX 3000 atau AMD RDNA 2 diperlukan.

Menggunakan DirectStorage bersama-sama dengan permainan adalah mungkin jika anda memenuhi keperluan sistem minimum dan mempunyai perkakasan yang betul.

PC juga perlu mempunyai sama ada Windows 11 atau Window 10 patch 1909 dan ke atas.

Perbandingan Prestasi DirectStorage – Windows 11 lwn Windows 10Untuk permainan yang dijalankan pada Windows 11, penambahbaikan DirectStorage baharu akan memberi impak yang lebih ketara kerana DirectStorage API digabungkan ke dalam Windows 11. Sistem tindanan memori yang dipertingkatkan dalam Windows 11 membolehkan prestasi yang lebih baik daripada tindanan OS lama dalam Windows 10 dan Windows akan datang patch tidak akan mengubah ciri warisan. Namun begitu, jangan berkecil hati jika anda menggunakan Windows 10 kerana DirectStorage masih akan memberi manfaat kepada pengguna Windows 10 selagi sistem anda dikemas kini. Anda masih akan mendapat semua faedah yang dinyatakan di atas, seperti pemuatan data yang lebih pantas dan kadar bingkai yang meningkat, tetapi kelajuan mentah tidak akan setinggi pada Windows 11.

Oleh itu, jika anda ingin mengekalkan prestasi permainan yang canggih, anda mungkin perlu memasang sistem pengendalian terkini. Nasib baik, itu agak mudah dengan pelan peningkatan percuma Windows 11.

Walaupun DirectStorage masih di peringkat awal, pencipta permainan tidak lama lagi akan dapat mencipta permainan berkualiti tinggi tanpa perlu berurusan dengan masa pemuatan yang panjang. Pemain akan menikmati tahap rendaman baharu dalam permainan kegemaran mereka tetapi juga perisian PC lain akan mendapat manfaat daripada DirectStorage seperti Office.

Soalan Lazim Tambahan

Versi Windows yang manakah lebih baik untuk DirectStorage?

DirectStorage menunjukkan prestasi yang lebih baik dengan ketara dalam Windows 11 disebabkan oleh pelaksanaan penambahbaikan tindanan storan baharu.

Adakah DirectStorage adalah antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) yang baharu?

Bukan kesemuanya. DirectStorage API disertakan pada kedua-dua konsol Xbox Series X dan Xbox Series S daripada Microsoft. Walau bagaimanapun, ia benar-benar baru apabila ia datang kepada Windows.

Adakah DirectStorage sudah tersedia untuk dimuat turun? Di mana saya boleh memuat turunnya?

Pada Julai 2021, Pratonton Pembangun DirectStorage telah disediakan. DirectStorage API untuk PC kini boleh dimuat turun dari laman web Microsoft.

DirectStorage Masih Jauh lagi

DirectStorage secara teorinya boleh memainkan peranan penting dalam meningkatkan pengalaman permainan beribu-ribu pemain PC. Namun, pembuat permainan video tidak sepenuhnya menggunakan idea itu pada masa ini. Microsoft sedang cuba menjadikan DirectStorage sebagai norma industri de facto, tetapi hanya masa yang boleh menentukan sama ada usaha mereka berjaya atau tidak.

Pembangun permainan kini akan dapat mencipta dunia yang lebih besar dalam skop dan mempunyai visual yang lebih berkualiti. Dengan syarat permainan anda menyokong DirectStorage, anda juga akan menikmati masa pemuatan yang jauh lebih cepat.

Keadaan semasa sokongan DirectStorage adalah tidak konsisten, tetapi dijangka bertambah baik dalam beberapa tahun akan datang apabila teknologi semakin matang.

Apakah pendapat anda tentang Windows yang menggabungkan DirectStorage? Bagaimanakah ia akan menjejaskan dunia permainan, pada pendapat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!