Cara Mendiagnosis & Membaiki Pengawal Xbox Tidak Mengecas

90

Pemain menyukai konsol Xbox kerana keserasian ke belakang mereka, bermakna pemain boleh menggunakan aksesori lama pada konsol yang lebih baharu. Dengan keluaran Xbox siri X/S, Pengawal Wayarles baharu telah mendapat pujian peminat untuk cirinya yang dipertingkatkan. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana alat wayarles, masalah dengan mengecasnya mungkin timbul.

Cara Mendiagnosis & Membaiki Pengawal Xbox Tidak Mengecas

Jika pengawal Xbox anda tidak mengecas, baca artikel untuk mengetahui perkara yang mungkin menyebabkan isu dan cara membetulkannya.

Pengawal Xbox Series S Saya Tidak Mengecas

Anda mungkin pernah mendengar tentang konsol siri Xbox S sebagai konsol Xbox terkecil. Sebagai konsol generasi seterusnya, siri Xbox S ialah versi siri X yang padat dan lebih mementingkan bajet, direka untuk permainan tanpa cakera. Kedua-dua konsol menggunakan aksesori yang sama, termasuk Pengawal Wayarles baharu, dan serasi dengan kebanyakan versi lama. Tetapi isu pengecasan mungkin muncul kerana pengawal baharu memerlukan pendekatan berbeza untuk pengurusan tenaga.

Jika anda perasan bahawa pengawal siri Xbox S baharu anda gagal dicas, berikut ialah beberapa langkah penyelesaian masalah.

Isu Bateri

Pilihan pertama anda untuk menghidupkan Xbox Series S Controller mungkin ialah Xbox Play & Charge Kit.

Kit Play & Charge disertakan dengan pek bateri boleh dicas semula. Ia amat berguna kerana siri Xbox X/S akan menguras bateri AA tradisional, yang mungkin perlu anda ganti dengan kerap. Bateri boleh dicas semula juga haus, jadi anda mungkin perlu menggantikan pek.

Sebelum menggantikan bateri boleh dicas semula Xbox, anda harus cuba membersihkan kenalan bateri.

 1. Buka petak bateri pengawal.
 2. Keluarkan bateri yang boleh dicas semula.
 3. Bersihkan sesentuh bateri dengan kain kering, isopropil alkohol, atau kapas.

Ambil perhatian bahawa semasa membersihkan sesentuh bateri, anda tidak boleh menggunakan air atau sebarang bahan kimia, kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada sesentuh.

Port USB Rosak atau Kotor

Pengawal baharu menggunakan sama ada bateri boleh dicas semula Xbox atau bateri AA klasik. Mengecas Pengawal Wayarles Xbox Series S melalui kit ini memerlukan kabel untuk port USB-C yang disertakan dengan pengawal baharu. Jika anda memiliki kabel mikro-USB, anda mungkin mahu melangkau pilihan ini, kerana port mikro-USB tidak serasi dengan pengawal baharu.

Tetapi jika anda mempunyai kabel yang diperlukan dan port USB yang serasi dan masih menghadapi masalah, maka masalahnya mungkin terletak pada port USB yang kotor atau rosak. Kotoran, habuk dan serpihan di dalam port boleh menyebabkan masalah, serta penyambung yang tercalar. Periksa port USB dari kedua-dua belah untuk melihat sama ada sesuatu menghalang sentuhan dengan penyambung di dalamnya.

Kabel Patah

Walaupun anda tidak melihat kerosakan yang boleh dilihat pada kabel yang menyambungkan pengawal anda dengan konsol, masih terdapat masalah di bahagian dalam.

Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk menyemak sama ada kabel menyebabkan masalah dan menyelesaikan isu ini.

 • Uji kabel dengan memeriksa sama ada ia dipasang dengan selamat pada kedua-dua hujungnya.
 • Cuba sambungkan pengawal dengan kabel lain.
 • Semak sama ada konsol Xbox anda dihidupkan. Jika tidak, bateri tidak akan dicas.

Selepas anda menyemak semua perkara di atas, cuba sambungkan semula pengawal ke konsol melalui kabel.

Siri X Pengawal Xbox Saya Tidak Mengecas

Xbox series X ialah versi lanjutan bagi konsol baharu tetapi menggunakan Pengawal Wayarles Xbox yang sama dengan rakan sejawatnya yang lebih kecil. Masalah dengan pengawal tidak mengecas dengan betul mungkin masalah mekanikal. Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi isu pengecasan dengan versi siri X, anda harus mempertimbangkan faktor tambahan semasa menyelesaikan masalah.

Kabel Mungkin Rosak

Jika Pengawal Wayarles Xbox Series X anda tidak mengecas pada kapasiti penuh atau ia mengambil masa selama-lamanya, kabel boleh menyebabkan masalah ini. Pengawal siri X menggunakan kabel port USB-C dan anda harus menyemak sama ada ia berfungsi.

Untuk berbuat demikian, cuba sambungkan kabel ke peranti lain. Jika ia berfungsi, anda boleh mengecualikan kabel sebagai masalah dan semak pengawal atau konsol anda untuk kerosakan.

Pengawal Rosak

Anda mungkin mendapati bahawa bekalan kuasa untuk Pengawal Xbox Series X anda – termasuk Play & Charge Kit, bateri atau kabel – berfungsi dengan betul. Walau bagaimanapun, pengawal anda mungkin masih tidak mengecas dengan betul, atau tidak mengecas langsung. Jika anda telah berjaya mengecualikan semua punca luaran, masalahnya mungkin pengawal itu sendiri.

Jika anda telah menjatuhkan pengawal anda kebelakangan ini, anda mungkin mendengar beberapa bahagian dalaman berbunyi. Jika itu yang berlaku, jika anda fikir anda boleh menyelesaikan sendiri isu itu dengan selamat, buka pengawal anda untuk menyemak komponen dalaman yang mungkin rosak. Jika anda menemui mana-mana bahagian pengawal yang rosak yang memerlukan perhatian profesional, bawa Pengawal Wayarles ke perkhidmatan pembaikan.

Perisian Tegar Lapuk

Perisian tegar yang lapuk juga boleh menyebabkan isu pengecasan tetapi anda boleh membetulkannya dengan mengemas kini konsol. Melakukan ini akan menghapuskan sebarang gangguan sistem yang berpotensi, meningkatkan prestasi konsol anda dan mengalih keluar sebarang fail yang mungkin rosak.

Untuk mengemas kini perisian tegar pada Xbox Series X Console anda, lakukan langkah berikut:

 1. Hidupkan konsol.
 2. Tekan butang Xbox pada pengawal.
 3. Setelah menu dibuka, pergi ke “Profil dan sistem”.
 4. Pergi ke “Tetapan.”
 5. Di sebelah kiri tetingkap, buka “Peranti dan sambungan.”
 6. Pilih “Aksesori.”
 7. Pilih pengawal anda dan pergi ke tiga titik.
 8. Di sana anda akan melihat sama ada kemas kini tersedia. Jika ya, tekan “Kemas kini sekarang.”

Ambil perhatian bahawa konsol harus melakukan kemas kini secara automatik. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati diri anda menghadapi sebarang masalah dengan sistem atau pengawal, lakukan semakan untuk kemas kini secara manual dari semasa ke semasa.

Apakah itu Cahaya Putih pada Pengawal Wayarles Xbox

Jika butang utama Pengawal Wayarles Xbox anda berwarna putih bercahaya, idealnya, ini bermakna bateri telah dicas sepenuhnya. Walaupun begitu, orang ramai telah menyedari isu lain berlaku. Pengawal bersinar putih selagi ia dipalamkan untuk mengecas. Walau bagaimanapun, apabila anda mengeluarkannya daripada sumber kuasa, bateri masih berada pada tahap bateri yang rendah.

Jika anda tahu bahawa bateri dalam pengawal anda telah dicas sepenuhnya, tetapi lampu putih masih berkelip, lakukan perkara berikut.

 1. Buka petak bateri Xbox Wireless Controller.
 2. Tunggu 15 saat.
 3. Letakkan semula bateri.

Keadaan seperti ini mungkin hanya berlaku semasa pengawal dicabut plag. Jika mengeluarkan bateri tidak menyelesaikan masalah ini, sambungkannya ke konsol melalui kabel USB.

Anda kemudian akan dapat menggunakan pad permainan semasa ia disambungkan ke konsol melalui kabel. Lampu putih yang menunjukkan bateri penuh mungkin muncul hanya semasa pengawal disambungkan ke konsol. Malangnya, ini mungkin bermakna bahawa bateri boleh dicas semula anda telah mati dan anda mungkin perlu menggantikannya.

Isu Berpasangan

Sebab lain mengapa Pengawal Wayarles Xbox anda mungkin putih bercahaya ialah ia tidak digandingkan dengan peranti. Anda boleh membetulkan isu sambungan ini dengan hanya memulakan semula sambungan Bluetooth.

Jika konsol anda berkelip putih dan pengawal mempunyai cahaya putih yang stabil, berikut ialah cara untuk menyelesaikan masalah ini.

 1. Pastikan konsol anda dihidupkan.
 2. Cari butang Bluetooth di bahagian atas sebelah kiri pengawal dan tekan lama sehingga butang Xbox utama mula berkelip.
 3. Tunggu selama beberapa saat sehingga lampu putih pada pengawal dan konsol berhenti berkelip. Ini bermakna peranti telah berjaya digandingkan.

Anda mungkin tidak dapat menyambungkan pengawal dan konsol melalui Bluetooth. Sebaliknya, cuba sambungkannya melalui kabel USB. Penyelesaian ini juga harus membetulkan isu pengecasan, kerana lampu berkelip menandakan bahawa pengawal disambungkan ke sumber kuasa.

Jika tiada kaedah ini tidak berfungsi dan lampu putih masih menyala, cuba mulakan semula Xbox Series X/S Console. Begini caranya.

 1. Pegang butang kuasa konsol selama 10 saat untuk mematikannya.
 2. Hidupkan semula konsol.
 3. Cuba gandingkan konsol dan pengawal sekali lagi.

Perisian Tegar Lapuk

Isu cahaya putih juga mungkin berlaku disebabkan perisian tegar yang sudah lapuk. Mengemas kini perisian tegar pada Pengawal Siri X/S boleh membantu menyelesaikan sebarang ralat sistem yang mungkin berlaku. Biasanya, anda boleh melakukan ini secara wayarles. Dalam kes ini, cuba tingkatkan perisian tegar dengan menyambungkan pengawal dengan kabel USB-C dengan konsol.

Periksa Semua Kemungkinan

Pengawal Xbox generasi seterusnya telah mengekalkan suasana sekolah lama yang dimiliki oleh semua pengawal Xbox. Menguasakannya masih mudah, membolehkan pengguna memilih antara kedua-dua bateri AA boleh dicas semula dan klasik. Walau bagaimanapun, semua bateri akan kehilangan kuasa semasa anda menggunakannya dan akhirnya memerlukan pengecasan semula.

Jika anda menghadapi masalah semasa cuba menghidupkan pengawal anda, semak semua kemungkinan punca dan hapuskan perkara yang tidak berfungsi.

Bagaimanakah anda menyelesaikan masalah pengecasan dengan pengawal Xbox anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!