Cara Menebus Kod dalam Google Play

107

Google Play, atau lebih rasmi Gedung Google Play, menawarkan beribu-ribu apl percuma. Selain itu, anda juga berpeluang untuk membeli aplikasi juga. Jika anda telah menerima kod hadiah atau mempunyai kod promosi dan ingin menggunakannya untuk apl untuk dijual, anda mungkin tidak menyedari terdapat pelbagai cara untuk menebusnya.

Cara Menebus Kod dalam Google Play

Dalam artikel ini, kami akan mendedahkan cara menebus kod dalam Google Play. Bersama-sama itu, kami akan menunjukkan kepada anda cara melihat baki Google Play anda dan tempat anda boleh membeli kad hadiah.

Langkah-langkah untuk menebus kod dalam Google Play berbeza-beza bergantung pada perkara yang anda tebus dan bila. Kami akan menjelaskan kekeliruan dan menerangkan cara yang berbeza untuk melakukannya.

Cara Menebus Kad Hadiah, Kod Hadiah atau Kod Promosi di Google Play

Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menebus kad hadiah, kod hadiah atau kod promosi dan menambahkannya pada baki anda pada kedua-dua telefon dan komputer anda.

Cara Menebus Kad Hadiah, Kod Hadiah atau Kod Promosi dalam Google Play pada Peranti Mudah Alih

Jika anda menebus ini menggunakan telefon mudah alih anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Google Play.
 2. Ketik gambar profil anda.
 3. Tekan “Pembayaran & langganan.”
 4. Pilih “Tebus kod hadiah.”
 5. Masukkan kad hadiah atau kod promosi ke dalam medan dan ketik “Tebus”. Jumlah tersebut akan ditambahkan pada baki anda.

Cara Menebus Kad Hadiah, Kod Hadiah atau Kod Promosi dalam Google Play pada PC

Pengguna komputer boleh menebus kad hadiah, kod dan kod promosi dengan mengikut arahan ini:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Google Play.
 2. Pilih “Tebus” daripada menu di sebelah kiri.
 3. Masukkan kad hadiah atau kod promosi dan pilih “Tebus”. Baki Google Play anda akan dinaikkan dengan jumlah itu.

Bagaimana untuk Menebus E-mel Hadiah Google Play?

Hadiah Google Play juga boleh dihantar melalui e-mel. Jika anda telah menerimanya, berikut ialah cara untuk menebusnya menggunakan telefon mudah alih atau komputer anda:

 1. Buka peti masuk e-mel anda.
 2. Cari e-mel berkenaan yang mengandungi Hadiah Google Play.
 3. Ketik “Tebus hadiah.”
 4. Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan proses.

Jika anda telah memadamkan e-mel itu secara tidak sengaja, anda sentiasa boleh menghantar mesej kepada orang yang membelinya untuk anda dan meminta mereka menghantarnya semula.

Bagaimana untuk Menebus Kod Google Play Semasa Membuat Pembelian?

Cara lain untuk menebus Kod Google Play ialah semasa anda membuat pembelian. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Mulakan proses pembayaran untuk kandungan yang ingin anda beli.
 2. Sebaik sahaja anda sampai ke kaedah pembayaran, ketik anak panah yang menunjuk ke bawah dan pilih “Tebus”.
 3. Masukkan kod dan selesaikan proses dengan mengikut arahan pada skrin. Google Play akan menerima kod anda dan menolak amaun daripada jumlah keseluruhan kandungan yang anda beli.

Cara Menebus Kod Filem di Google Play

Filem & TV Google Play ialah perkhidmatan atas permintaan yang membolehkan anda menyewa atau membeli filem. Jika anda telah menerima kod Google Play, anda boleh menggunakannya untuk membayar filem yang ingin anda tonton sepenuhnya atau menampung sebahagian daripada kos. Langkah-langkah berbeza sedikit bergantung pada sama ada anda menggunakan telefon atau komputer anda, jadi kami telah membahagikannya kepada dua bahagian.

Cara Menebus Kod Filem di Google Play pada Peranti Mudah Alih

Ikut langkah ini untuk menebus kod filem di Google Play jika anda menggunakan telefon mudah alih anda:

 1. Buka apl Google Play.
 2. Ketik “Filem & TV” di bahagian bawah.
 3. Pilih kandungan yang anda ingin sewa/beli.
 4. Pilih “Tebus kod.”
 5. Masukkan kod anda dan pilih “Tebus.”

Cara Menebus Kod Filem di Google Play pada PC

Jika anda menggunakan komputer dan ingin menebus kod filem, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Google Play.
 2. Pilih “Filem & TV” dalam menu kiri.
 3. Pilih tajuk yang anda ingin sewa/beli.
 4. Tekan “Tebus kod.”
 5. Masukkan kod dan pilih “Tebus.”

Cara Menebus Kod Google Play Dari Negara Lain

Kod Google Play dikunci wilayah, yang bermaksud anda tidak akan dapat menebusnya jika anda telah menerimanya daripada seseorang yang bukan berada di negara anda. Sesetengah pengguna melaporkan dapat menebus kod tetapi tidak dapat membeli apa-apa dengan mereka.

Satu cara yang mungkin untuk mengatasinya ialah menggunakan perkhidmatan rangkaian peribadi maya (VPN). Perkhidmatan ini membolehkan anda menutup alamat IP anda dan “menipu” Google Play supaya beroperasi seolah-olah anda berada di negara lain. Sebagai contoh, jika anda ingin menebus kod dari AS, anda harus memilih wilayah tersebut semasa mengkonfigurasi lokasi VPN anda. Anda akan menemui banyak perkhidmatan VPN di internet. Bagi kebanyakan mereka, anda perlu membeli langganan.

Sebaik sahaja anda menyediakan lokasi VPN, anda perlu mengosongkan cache untuk Google Play dan melancarkannya semula, dan kini anda sepatutnya boleh menebus dan menggunakan kod anda.

Jika anda belum lagi menggunakan VPN, ini mungkin kedengaran agak rumit. Pada akhirnya, mungkin lebih mahal untuk membeli langganan VPN daripada hanya melepaskan kod Google Play.

Tebus Kod dan Nikmati Keseronokan

Kad hadiah Google Play ialah cara terbaik untuk memberikan hadiah keseronokan dan permainan kepada pengguna Google yang lain. Jika anda telah menerima hadiah atau kod promosi, anda boleh menebusnya dalam masa beberapa saat, tanpa memerlukan kad kredit. Selain itu, anda boleh melakukannya pada telefon dan komputer anda.

Kami berharap artikel ini membantu anda mempelajari cara menebus kod dalam Google Play dan anda kini menikmati kandungan yang menyeronokkan.

Pernahkah anda membeli atau menebus kod hadiah di Google Play? Adakah anda lebih suka menggunakan platform pada telefon atau komputer anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.