Cara Menebus Kod pada PS5

88

Jika anda memiliki PS5, terdapat kemungkinan besar anda telah menemui kod boleh tebus yang terdapat dalam pakej konsol atau pada kad hadiah dan kandungan digital. Walau bagaimanapun, jika anda pengguna baharu PlayStation atau veteran yang terlalu biasa dengan cara PS4 disusun dan berfungsi, anda mungkin keliru tentang perkara yang perlu anda lakukan dengan kod anda.

Cara Menebus Kod pada PS5

Artikel ini memberi anda cara anda boleh berjaya menebus kod anda. Ia juga akan menggariskan langkah-langkah untuk mengakses permainan PS4 pada PS5 dan perkara yang perlu dilakukan jika anda menemui mesej ralat semasa menebus kod.

Penebusan Kod PS5

Terdapat tiga cara berbeza untuk anda menebus kod untuk PlayStation 5.

Menggunakan Konsol

Cara paling biasa dan paling mudah untuk menebus kod ialah melakukannya secara terus pada konsol.

Inilah cara anda melakukannya:

 1. Navigasi ke PlayStation Store yang terdapat di hujung kiri menu utama dan tekan X pada konsol anda. Tatal ke bawah untuk mendedahkan menu kedai.
 2. Tekan segitiga pada konsol anda untuk mengakses menu baharu di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 3. Pilih ikon “…” di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 4. Klik pada “Tebus Kod.”
 5. Masukkan kod baucar 12 aksara anda dengan tepat bagaimana ia muncul dan tekan butang R2 pada konsol anda apabila selesai. Anda akan melihat pratonton perkara yang dibuka kuncinya.
 6. Pilih “Tebus” untuk menggunakan kod atau tekan bulatan pada konsol anda untuk kembali dan menebus kod itu kemudian.
 7. Apabila penebusan kod permainan selesai, anda boleh mula memuat turun kandungan anda dengan segera.

Menggunakan Laman Web Rasmi

Anda juga boleh menebus kod PS5 anda di tapak web rasmi PlayStation.

Ini adalah langkah-langkahnya:

 1. Log masuk ke akaun anda pada rasmi laman web.
 2. Pilih “Tebus Kod.”
 3. Masukkan kod 12 digit anda dan pilih “Tebus.”
 4. Apabila penebusan kod permainan selesai, anda boleh mula memuat turun kandungan anda dengan segera.

Menggunakan Apl PlayStation

Cara ketiga untuk menebus kod pada PS5 adalah melalui aplikasi PlayStation. Aplikasi ini tersedia di Google Play, App Storeatau pada laman web PlayStation.

Begini caranya:

 1. Muat turun apl PlayStation jika anda belum melakukannya.
 2. Buka apl. Log masuk jika perlu.
 3. Pilih ikon menu dengan tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik pada “Tebus Kod.”
 5. Masukkan kod 12 digit anda dan klik “Seterusnya.”
 6. Apabila penebusan kod permainan selesai, anda boleh mula memuat turun kandungan anda dengan segera.

Ambil perhatian bahawa baucar dengan kod yang anda cuba tebus mestilah dari wilayah yang sama dengan akaun anda. Selain itu, anda tidak boleh memindahkan kandungan ke akaun lain, jadi pastikan anda menebus kod pada akaun yang anda merancang untuk mengakses permainan.

Cara Mengakses Permainan PS4 pada PS5 Anda

Sebaik sahaja anda menebus kod untuk permainan, anda boleh memilih versi PS4 atau PS5 untuk dimuat turun bagi kod yang mempunyai pilihan itu. Mulakan muat turun dengan mengklik pada anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah kanan setiap versi. PlayStation 5 adalah serasi ke belakang dengan lebih 4,000 permainan PS4, jadi melainkan anda membeli tajuk baharu, anda mungkin mempunyai pilihan ini.

Tambahan pula, anda boleh menambah permainan yang anda sudah miliki pada PS4 anda ke Pustaka PS5 anda dengan menyalinnya ke peranti storan luaran dan kemudian menyambungkannya ke PS5, atau dengan memasangnya terus pada SSD dalam PS5 anda.

Jika anda pelanggan PlayStation Plus, anda juga boleh mengakses permainan PS4 dalam Koleksi PlayStation Plus baharu. Bagi salinan permainan PS4 fizikal, anda hanya boleh memasukkan cakera ke dalam PS5 anda jika konsol mempunyai pemacu cakera.

Cara Memasukkan Kod Diskaun

Berhati-hati dengan bilangan aksara pada kod anda. Jika anda mempunyai kod 10 digit, anda tidak akan dapat menebusnya dengan cara yang sama seperti kod permainan dan DLC anda. Kod yang disingkatkan ini ialah kod diskaun dan anda perlu memasukkannya dengan cara yang berbeza.

 1. Pergi ke PlayStation Store dan tambah item pada Troli anda.
 2. Pilih “Masukkan Kod Diskaun.”
 3. Masukkan kod 10 digit.
 4. Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan pembelian.

Kod diskaun hanya boleh digunakan sekali dan tidak boleh digabungkan dengan kod diskaun lain. Ia juga tidak terpakai untuk perkhidmatan langganan, kandungan video atau prapesanan.

Mengapa Kod Ditunjukkan sebagai Tidak Sah?

Terdapat beberapa kemungkinan sebab mengapa kod anda tidak dapat digunakan. Jika anda menghadapi beberapa isu, berikut ialah beberapa cara untuk menyelesaikan masalah tersebut.

 • Semak sama ada kod telah dimasukkan dengan betul. Ingat, 12 digit untuk permainan dan DLC, dan 10 untuk diskaun.
 • Lihat baucar untuk tarikh tamat tempoh. Mungkin kod tersebut telah tamat tempoh dan tidak boleh digunakan lagi.
 • Setiap kod hanya ditebus sekali. Anda boleh menyemak sejarah transaksi anda di bahagian butiran akaun dalam talian anda. Walau bagaimanapun, kedai itu mungkin telah menjual produk pendua secara tidak sengaja atau seseorang telah menebus kod tersebut tanpa membayarnya. Hubungi tempat pembelian jika anda mengesyaki pertindihan atau kecurian.
 • Kadangkala baucar langganan memerlukan kaedah pembayaran yang sah pada akaun, seperti kad debit atau kredit. Semak sama ada terdapat keperluan sedemikian untuk kandungan yang anda cuba akses.
 • Jika permainan itu baru dikeluarkan, cuba tebus kod anda sekali lagi pada masa akan datang. Pelayan mungkin sibuk luar biasa.
 • Rangkaian PlayStation mungkin mengalami masalah. Semak Status Rangkaian PlayStation sebelum cuba menebus kod anda. Anda mungkin perlu menunggu sebarang masalah rangkaian. Walau bagaimanapun, jika rangkaian baik, cuba log keluar dan log masuk ke akaun anda sekali lagi.

Jika tiada petua yang dinyatakan berfungsi, hubungi peruncit untuk meminta pengaktifan atau penggantian kod.

Permainan Baharu Dengan Perjuangan Sifar

Mengetahui cara menebus kod untuk PS5 akan membolehkan anda memuat turun permainan kegemaran baharu anda dengan mudah, menggunakan diskaun pada kandungan yang berbeza dan menjadikan pengalaman permainan anda lebih lancar secara keseluruhan. Ingatlah bahawa kod penebusan hanya boleh digunakan sekali, jadi pastikan anda mempunyai sambungan internet yang kukuh sebelum menebusnya.

Apakah cara paling mudah untuk menebus kod pada PS5? Pernahkah anda mengalami masalah menebus kod? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.