Cara Menerima Wang di PayPal

112

PayPal ialah salah satu platform pembayaran paling popular hari ini, memudahkan proses membeli produk dan perkhidmatan dalam talian. Selain sebagai perkhidmatan pemprosesan pembayaran, PayPal juga membolehkan anda memastikan produk yang anda beli adalah yang anda inginkan. Jika tidak, anda boleh meminta bayaran balik dengan mudah.

Cara Menerima Wang di PayPal

Sudah tentu, perkara yang sama berlaku apabila menjual sesuatu dalam talian kerana PayPal akan memastikan pembayaran diproses dengan betul dan anda menerima dana ke e-dompet anda. Memandangkan terdapat banyak kes penggunaan yang berbeza untuk menerima wang melalui PayPal, artikel ini diharapkan dapat menjawab beberapa soalan yang mungkin anda ada mengenai topik tersebut.

Cara Menerima Wang di PayPal Tanpa Akaun Bank

Menerima wang di PayPal tanpa akaun bank adalah salah satu soalan yang paling biasa mengenai penerimaan wang melalui PayPal. Nasib baik, jawapan kepada soalan ini ialah “tidak,” anda tidak perlu memiliki akaun bank untuk menggunakan faedah sistem PayPal.

Apa yang menarik tentang PayPal ialah ia sangat mudah untuk digunakan. Apa yang anda perlukan ialah alamat e-mel, dan itu sahaja. Semasa membuat akaun PayPal anda, anda mesti memasukkan alamat e-mel anda untuk menyelesaikan proses tersebut. Anda boleh berkongsi alamat e-mel anda dengan penerima dan menerima dana.

Anda boleh meninggalkan dana dengan selamat dalam akaun PayPal anda apabila anda menerima pembayaran. Melakukan ini membolehkan anda membeli item dalam talian atau menghantar wang kepada pengguna lain sendiri, semuanya melalui akaun PayPal yang sama.

Jika anda memilih untuk mengeluarkan dana daripada akaun PayPal anda, anda boleh melakukannya tanpa akaun bank juga. Walaupun tidak semudah menghantar atau menerima wang antara dua akaun PayPal, ia juga tidak begitu rumit. Satu-satunya syarat ialah mempunyai debit yang layak atau jenis kad kredit tertentu untuk membuat ini berfungsi. Sebagai contoh, mengeluarkan wang dari PayPal ke kad debit Visa adalah hampir sama seperti semasa membeli sesuatu dalam talian. Satu-satunya perbezaan ialah anda yang menerima wang kali ini.

Cara Menerima Wang di PayPal daripada Rakan

Seperti yang dinyatakan, PayPal memproses semua pemindahan wang berdasarkan alamat e-mel pengguna mereka. Apabila menerima wang daripada rakan, proses akan berbeza berdasarkan sama ada mereka mempunyai akaun PayPal atau tidak.

Pertama sekali, jika rakan anda adalah pengguna PayPal berdaftar, mereka boleh membuat pemindahan terus ke akaun PayPal anda. Jika anda meminta bayaran daripada mereka, ikut langkah di bawah:

 1. Log masuk ke akaun PayPal anda.
 2. Klik tab “Hantar & Minta” di bahagian atas halaman.
 3. Dalam medan “Nama atau e-mel”, masukkan alamat e-mel rakan anda dan klik “Seterusnya”.
 4. Masukkan jumlah yang anda minta. Pada halaman ini, anda boleh menambah lebih ramai orang pada permintaan ini dan menambah nota.
 5. Klik “Minta Pembayaran,” dan itu sahaja.
 6. Kini, rakan anda akan menerima permintaan pembayaran ke akaun PayPal mereka dan boleh membuat pembayaran dengan hanya satu klik.

Walaupun rakan anda bukan pengguna PayPal, anda masih boleh membuat permintaan wang dalam PayPal dan menghantarnya ke alamat e-mel mereka. Setelah mereka menerima e-mel daripada PayPal, mereka akan melihat arahan untuk membuat akaun PayPal dan membuat pembayaran.

Cara Menerima Wang di PayPal Tanpa Bayaran

Walaupun menerima wang tanpa bayaran pemindahan PayPal adalah mungkin, ia bergantung kepada pelbagai faktor. Perkara pertama yang perlu difahami ialah anda tidak boleh menghantar permintaan wang atau invois tanpa dikenakan bayaran. Satu-satunya cara yang berpotensi untuk mengelakkan bayaran adalah untuk orang lain menghantar wang kepada anda daripada PayPal.

Apabila menghantar wang kepada seseorang, satu-satunya cara untuk mengelakkan yuran pemindahan adalah dengan memenuhi dua keperluan ini:

 1. Pemindahan dibuat di dalam AS antara dua penduduk.
 2. Pengguna yang menghantar wang memindahkannya daripada baki PayPal atau akaun bank mereka.

Ini bermakna jika anda menerima wang daripada pengguna di negara lain atau mereka cuba menggunakan kad kredit AS mereka untuk berbuat demikian, PayPal akan mengenakan bayaran untuk transaksi ini.

Cara Menerima Wang di PayPal Tanpa SSN

Malangnya, menerima wang melalui PayPal tanpa Nombor Keselamatan Sosial (SSN) bukan lagi pilihan. Pada Mac 2019, PayPal menukar polisinya berkenaan akaun peribadi. Ini menetapkan bahawa anda perlu menyediakan SSN anda untuk menerima wang. Dan itu tidak kira jumlahnya, tidak kira betapa kecilnya.

Cara Menerima Wang dengan Apl PayPal

Menggunakan apl PayPal agak mudah. Langkah pertama ialah memasang aplikasi pada telefon anda. Ia tersedia untuk kedua-duanya Android dan iOS peranti mudah alih.

Sebaik sahaja anda telah memasang apl, cuma ikut langkah di bawah.

 1. Buka apl PayPal pada peranti mudah alih anda.
 2. Pada skrin utama, ketik ikon “Permintaan” di bahagian bawah skrin.
 3. Masukkan alamat e-mel pengguna dan ketik “Seterusnya”.
 4. Sekarang masukkan amaun dan ketik “Minta Sekarang.”

Dan itu sahaja; anda telah berjaya menghantar permintaan pembayaran.

Cara Menerima Wang di PayPal dari eBay

Untuk menerima wang di PayPal daripada eBay, anda mesti mempunyai akaun PayPal dan eBay. Jika anda belum mempunyai salah satu daripada ini, mula-mula lawati tapak web PayPal untuk membuat akaun anda dan kemudian lakukan perkara yang sama di eBay.

Langkah seterusnya ialah mentakrifkan PayPal sebagai salah satu kaedah pembayaran dalam tetapan untuk akaun eBay anda.

 1. Buka https://www.ebay.com menggunakan pelayar web pada komputer anda.
 2. Klik nama anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Klik “Tetapan akaun.”
 4. Apabila halaman “Ebay Saya” dibuka, klik tab “Akaun”.
 5. Dalam bahagian “Pembayaran”, klik “Akaun PayPal.”
 6. Sekarang ikut arahan pada halaman ini untuk memautkan akaun PayPal dan eBay anda. Ini pada asasnya berkaitan dengan log masuk ke PayPal anda dari halaman ini, dan itu sahaja.

Apabila anda berjaya menjual item, orang yang membelinya akan menerima arahan pembayaran daripada eBay. Selain pelbagai butiran pembelian, pembeli juga akan dapat melihat alamat e-mel anda untuk pemindahan PayPal, membolehkan mereka menghantar pembayaran kepada anda dengan mudah.

Cara Menerima Wang di Akaun Perniagaan PayPal

Jika anda membuka akaun perniagaan PayPal, anda mungkin mempunyai kedai dalam talian anda sendiri dan memerlukan sistem yang selamat untuk memproses pembayaran. Menambah PayPal ke kedai anda agak mudah, dan ia memerlukan penambahan beberapa baris kod HTML ke tapak web anda.

PayPal mempunyai tutorial yang agak mudah tentang cara melakukan ini, tetapi jika anda tidak berasa cukup yakin untuk melakukannya sendiri, anda mungkin perlu mendapatkan bantuan daripada rakan profesional atau berpengetahuan.

Cara Menerima Wang di PayPal Tanpa Pengesahan

Menerima wang ke akaun PayPal anda tidak memerlukan pengesahan, selagi anda tidak keberatan menyimpan wang dalam dompet PayPal anda. Tetapi, jika anda ingin mengeluarkan wang daripada PayPal ke kad kredit (atau debit) atau akaun bank anda, maka anda perlu mengesahkan kad atau akaun anda terlebih dahulu.

Cara Menerima Wang di PayPal dari Facebook

Untuk memautkan akaun PayPal anda ke Facebook dan boleh menerima pembayaran, cuma ikut beberapa langkah seterusnya.

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda.
 2. Klik ikon “Akaun” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Klik “Tetapan & Privasi.”
 4. Klik “Tetapan.”
 5. Daripada menu di sebelah kiri, klik “Facebook Pay.”
 6. Klik “Tambah Kaedah Pembayaran.”
 7. Klik “PayPal” dari tetingkap pop timbul.
 8. Dari sini, anda boleh log masuk ke akaun PayPal anda.

Cara Mencari Pautan PayPal.Me Anda

Mencari pautan PayPal.Me anda adalah mudah, seperti yang anda boleh lihat daripada langkah di bawah.

 1. Log masuk ke akaun PayPal anda.
 2. Klik ikon roda gigi di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Tab “Akaun” dibuka secara lalai, menunjukkan maklumat profil anda dan butiran peribadi lain.
 4. Betul-betul di bawah nama anda dalam bahagian “Profil”, anda sepatutnya melihat pautan “Dapatkan PayPal.Me”.

Cara Menerima Wang di PayPal

Apabila seseorang menghantar wang kepada anda melalui PayPal, wang tersebut akan masuk ke dompet PayPal anda secara automatik. Jika anda belum mempunyai akaun PayPal lagi, anda perlu mencipta satu untuk membuat dompet dan menerima wang yang masuk. Jika itu berlaku, sila ingat bahawa anda perlu mendaftar untuk PayPal dengan alamat e-mel yang dihantar wang.

Cara Membuat Invois di PayPal

Pengguna PayPal Perniagaan dan Individu boleh membuat invois untuk dihantar kepada pelanggan dan orang lain. Invois memberi anda pilihan untuk merincikan kerja anda dan dibayar dengan sewajarnya. Berikut ialah cara membuat invois di PayPal:

 1. Buka PayPal dan log masuk ke akaun anda. Kemudian, ketik Buat Invois.
 2. Masukkan alamat e-mel orang tersebut untuk menerima invois.
 3. Isikan setiap item yang disertakan dalam invois anda. Jika anda memerlukan lebih banyak ruang, klik Tambah item atau perkhidmatan.
 4. Selepas mengisi butiran invois, klik Hantar di penjuru kanan sebelah atas untuk menghantar invois anda.

Anda akan menerima pengesahan e-mel selepas menghantar invois anda. Anda juga boleh menyemak semua invois anda dalam akaun PayPal anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bahagian ini termasuk jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang PayPal.

Adakah PayPal Mengecaj Anda untuk Menerima Wang?

Anda tidak perlu membayar yuran jika anda dan pengirim tinggal di AS dan pengirim menggunakan baki PayPal atau akaun bank mereka untuk membuat pembayaran ini. Walau bagaimanapun, sebarang jenis pemindahan antarabangsa pasti akan dikenakan beberapa bayaran. Untuk berada di pihak yang selamat, pastikan anda menyemak jenis yuran transaksi yang dikenakan untuk negara khusus anda.

Bagaimana Anda Menghantar Wang Kepada Seseorang Melalui PayPal?

Sama seperti apabila anda menerima wang, menghantarnya melalui PayPal juga agak mudah. Apabila anda log masuk ke akaun PayPal anda, klik ikon “Hantar”, masukkan alamat e-mel orang itu, taipkan jumlahnya dan hantarkannya. Tidak banyak lagi perkara itu.

Apabila Seseorang Membayar Anda Melalui PayPal, Bagaimana Anda Mendapatkan Wang?

Apabila anda menerima wang dalam akaun PayPal anda, anda boleh sama ada menyimpannya dalam dompet PayPal anda atau memindahkannya ke akaun bank atau kad debit anda. Bergantung pada negara anda dan jenis kad yang anda miliki, PayPal mungkin mengenakan bayaran untuk jenis pengeluaran ini.

Adakah Selamat Menerima Wang di PayPal?

Ya, ia benar-benar selamat. PayPal menggunakan protokol keselamatan tertinggi untuk menyediakan persekitaran yang selamat untuk penggunanya. Sebenarnya, sebagai institusi kewangan, mereka juga diwajibkan untuk mematuhi piawaian keselamatan mandatori yang digunakan di seluruh industri.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menerima wang di PayPal?

Menerima wang melalui PayPal hampir serta-merta. Sebaik sahaja seseorang menghantar wang kepada anda, ia akan mengambil masa paling lama satu atau dua minit untuk transaksi itu dijalankan.

Bagaimana Anda Menghantar Wang dari Akaun Bank ke PayPal?

Pertama, anda perlu menyambungkan akaun bank anda ke akaun PayPal anda. Kemudian, apabila anda ingin menghantar wang kepada seseorang, cuma pilih akaun bank anda sebagai kaedah pembayaran. Anda juga boleh menetapkannya sebagai lalai, mempercepatkan lagi proses.

Mendapat Bayaran dengan PayPal

Sekarang setelah anda mengetahui semua cara anda boleh menerima wang dalam akaun PayPal anda, sudah pasti anda akan dapat mencari yang sesuai untuk anda.

Adakah anda berjaya menerima bayaran melalui PayPal? Adakah anda mempunyai sebarang cadangan lagi tentang topik tersebut? Sila kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.