Cara Menetapkan Balasan Automatik Di Luar Pejabat dalam Outlook

107

Jika anda secara rutin menghantar dan menerima e-mel tetapi merancang untuk pergi bercuti tidak lama lagi, maka menyediakan balasan automatik akan menjadi penyelamat untuk anda. Balasan automatik ialah teks yang dijana mesin yang diaktifkan sebaik sahaja anda menerima e-mel tetapi tidak bersedia untuk membalasnya. Dengan cara ini, pengirim akan mengetahui bahawa anda berada di luar pejabat untuk bercuti, dan ia menyelamatkan peti masuk anda daripada pengeboman e-mel susulan.

Cara Menetapkan Balasan Automatik Di Luar Pejabat dalam Outlook

Jika anda sedang mencari cara mudah untuk menyediakan balasan “di luar pejabat” dalam Outlook, maka panduan ini adalah untuk anda. Artikel di bawah membincangkan menyediakan balasan “di luar pejabat” dalam Outlook pada pelbagai platform.

Cara Menyediakan Di Luar Pejabat dalam Outlook pada PC

Jika anda menggunakan versi web Outlook pada PC untuk menghantar dan menerima e-mel, maka menyediakan balasan “di luar pejabat” boleh dilakukan dengan cepat dalam beberapa langkah. Apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Log masuk ke akaun Outlook anda pada penyemak imbas anda.
 2. Klik pada Ikon Gear di sudut kanan atas.
 3. Klik pada Lihat semua tetapan Outlook.
 4. Pilih tab Mel.
 5. Togol pada pilihan Balasan automatik pada.
 6. Taipkan respons “di luar pejabat” anda dalam kotak teks.
 7. Klik Simpan, dan tetingkap akan ditutup.

Pada Langkah 5, di bawah “Balasan automatik dihidupkan”, anda akan menemui pilihan lain yang dinamakan Hantar balasan hanya dalam tempoh masa. Pilihan ini sesuai jika anda ingin menghantar balasan “di luar pejabat” hanya untuk masa yang terhad, seperti permulaan dan akhir percutian anda.

Mendayakan pilihan ini juga menjimatkan anda daripada langkah tambahan untuk kembali ke Outlook apabila anda ingin mematikan balasan automatik.

Cara Menyediakan Di Luar Pejabat dalam Outlook pada Apl iPhone

Outlook mempunyai versi mudah alih yang hebat yang tersedia di App Store. Jika anda menguruskan e-mel anda daripada kemudahan iPhone anda, maka menyediakan balasan “Di Luar Pejabat” adalah agak mudah.

Berikut ialah langkah-langkah untuk bermula:

 1. Lancarkan apl Outlook pada iPhone anda.
 2. Klik Laman Utama.
 3. Klik ikon Tetapan.
 4. Pilih akaun Outlook anda.
 5. Ketik pilihan Balasan Automatik.
 6. Ketik togol Balasan Automatik untuk mendayakan balasan “di luar pejabat”.
 7. Taipkan respons “di luar pejabat” dalam kotak teks di bawah togol Balasan Automatik.

Selepas anda kembali ke pejabat anda, hanya kembali ke akaun Outlook anda dalam apl Outlook dan ikut langkah yang sama sehingga Langkah 6. Ketik pada togol Balasan Automatik untuk mematikan balasan “di luar pejabat”.

Cara Menyediakan Di Luar Pejabat dalam Outlook pada Android

Menggunakan apl Android Outlook ialah pengalaman yang hebat tetapi menghidupkan balasan “di luar pejabat” anda sebelum pergi bercuti adalah lebih mudah. Sebelum anda meninggalkan bandar, dayakan respons “di luar pejabat” anda dengan langkah berikut:

 1. Melancarkan apl Outlook pada Android anda.
 2. Pilih butang Laman Utama di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Masukkan Tetapan.
 4. Pilih akaun untuk menyediakan respons “di luar pejabat”.
 5. Ketik Balasan Automatik di bawah tajuk akaun untuk membuka tetingkap baharu.
 6. Taip teks “di luar pejabat” yang ingin anda gunakan dalam kotak di bawah Balas kepada semua orang.
 7. Pilih ikon Semak di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.

Kini anda tidak perlu risau tentang tidak memastikan pelanggan anda sentiasa berada dalam gelung.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah cara saya mematikannya apabila saya kembali ke pejabat?

Jika anda ingin mematikan respons automatik “di luar pejabat” dalam Outlook, maka anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengikuti langkah di bawah:

1. Log masuk ke akaun Outlook anda pada penyemak imbas anda.

2. Klik pada Ikon Gear di sudut kanan atas.

3. Klik pada Lihat semua tetapan Outlook.

4. Pilih tab Mel.

5. Matikan togol Balasan automatik.

Adakah Outlook menyokong balasan “Di Luar Pejabat” untuk Gmail?

Outlook menyokong balasan “di luar pejabat” untuk Gmail dan juga Yahoo. Menyediakan balasan “di luar pejabat” agak mudah untuk akaun Gmail dan Yahoo di Outlook. Akaun Microsoft Exchange berfungsi sama, dengan hanya sedikit perbezaan dalam menyediakan balasan “di luar pejabat”.

Pastikan Pelanggan Anda dalam Lingkaran

Setiap orang berhak berehat dari semasa ke semasa, tetapi yang terbaik adalah menyediakan balasan “di luar pejabat” dalam akaun Outlook anda sebelum meninggalkan pejabat. Ia boleh menjadi penyelamat kerana ia memberitahu pelanggan bahawa anda tidak tersedia untuk mendapatkan respons segera. Mereka juga mungkin tahu bila untuk mengharapkan balasan jika anda memberikan jenis maklumat itu dalam balasan “di luar pejabat” anda, menjadikan komunikasi lebih mudah dan kehidupan lebih mudah.

Berapa kerap anda keluar dari pejabat balasan dalam Outlook anda? Adakah anda mematikan respons automatik secara manual? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.