Cara Menetapkan Memoji sebagai Foto ID Apple

9

Jika anda seorang peminat Apple, kemungkinan besar anda sudah biasa dengan memoji. Ini adalah ciri yang agak baharu yang membolehkan anda mencipta avatar diri anda. Anda boleh menyesuaikannya dengan pakaian yang berbeza, topi, janggut, warna rambut, ekspresi muka atau apa sahaja yang anda suka.

Cara Menetapkan Memoji sebagai Foto ID Apple

Memoji boleh menjadi cara terbaik untuk melancarkan kreativiti anda dan mengekspresikan diri anda dengan lebih baik. Ia bukan sahaja digunakan untuk foto Apple ID tetapi juga berfungsi sebagai emoji animasi dalam perbualan iMessage. Tetapi bagaimana anda boleh menetapkan satu pada peranti anda?

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk menetapkan memoji sebagai foto Apple ID atau foto kenalan anda dan membuat sembang yang lebih menarik dengan rakan dan keluarga.

Bagaimana Untuk Tetapkan Memoji sebagai Foto ID Apple anda

Jika peranti Apple anda berjalan pada iOS 13 atau lebih tinggi, anda boleh meninggalkan avatar lama itu demi memoji tersuai yang menyerlah. Anda boleh menetapkan memoji sebagai foto Apple ID anda dalam dua cara:

Menetapkan Memoji melalui iMessage

iMessage – Apl pemesejan proprietari Apple – membolehkan anda menetapkan foto profil yang akan muncul di sebelah mesej anda.

Apabila menyediakan foto profil, iOS memberi anda pilihan untuk menggunakan foto tersebut sebagai foto Apple ID anda. Anda boleh menggunakan peluang ini dan membuat memoji tersuai yang akan berfungsi sebagai foto Apple ID anda. Ini caranya:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda.

 2. Ketik pada “Mesej.”


 3. Ketik pada “Kongsi Nama dan Foto.”


 4. Masukkan nama pertama dan nama keluarga anda dalam medan teks yang disediakan.


 5. Ketik pada “Tambah foto.”


 6. Pilih salah satu daripada Memoji pra-dibuat. Jika anda ingin menjadi lebih kreatif, ketik pada “+” untuk membuat Memoji tersuai yang mencerminkan rupa, ekspresi muka dan penutup kepala anda. Jika peranti anda menyokong Face ID, anda boleh mengambil swafoto dan membuat pose yang anda ingin gunakan dalam memoji anda.


 7. Setelah anda selesai membuat memoji, ketik “Selesai”.


 8. Pada ketika ini, anda akan melihat tetingkap timbul bertanyakan anda sama ada anda mahu memoji yang baru anda buat untuk digandakan sebagai foto Apple ID anda. Ketik pada “Gunakan” untuk mengesahkan.


 9. Ketik pada “Selesai” di penjuru kanan sebelah atas skrin anda untuk menyelesaikan proses.

Menetapkan Memoji melalui Apl Tetapan

Jika anda berminat untuk menggunakan foto yang berbeza dalam iMessage dan Apple ID, pendekatan yang diperincikan di atas tidak akan berfungsi kerana ia menggabungkan kedua-duanya. Nasib baik, anda masih boleh menetapkan memoji dari dalam apl Tetapan tanpa membuka iMessage. Kelemahannya ialah anda tidak akan dapat membuat memoji secara langsung. Anda hanya boleh mengambil foto atau memilih satu daripada storan setempat anda. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Pastikan anda mempunyai pelekat memoji pra-buat atau memoji tersuai dalam storan setempat anda.


 2. Buka Tetapan pada peranti anda.

 3. Ketik nama anda.


 4. Ketik pada ruang bulat yang ditetapkan untuk foto. Jika anda sudah menggunakan foto sebagai sebahagian daripada Apple ID anda, hanya ketik padanya untuk mendedahkan semua pilihan penyuntingan foto yang tersedia.


 5. Ketik pada “Pilih Foto” dan kemudian navigasi ke folder tempat anda menyimpan memoji anda.


 6. Gunakan alatan pada skrin untuk mengalih dan menskalakan foto mengikut kesesuaian anda.


 7. Ketik “Selesai.”


Dan itu sahaja! Memoji baharu anda kini akan dipaparkan dalam Apple ID anda merentas semua peranti anda.

Cara Tetapkan Memoji sebagai Foto Kenalan Anda pada iPhone

Menetapkan memoji sebagai foto kenalan anda pada iPhone tidak berbeza dengan menetapkan memoji pada iPad:

 1. Buka peranti anda dan navigasi ke apl Kenalan.


 2. Ketik pada “Kad Saya.”


 3. Ketik pada “Edit” di penjuru kanan sebelah atas. Ini akan membolehkan anda mengedit butiran hubungan anda, termasuk nama, nombor telefon, alamat e-mel dan gambar kenalan anda.


 4. Ketik pada avatar anda.


 5. Pilih salah satu memoji yang telah dibuat atau buat yang baharu dengan pose yang diingini.


 6. Ketik “Selesai” untuk melengkapkan proses dan menyimpan perubahan.

Cara Menetapkan Memoji sebagai Foto Kenalan Anda pada Mac

Jika Mac anda berjalan pada macOS Big Sur, anda boleh membuat seberapa banyak memoji yang anda mahu dan menggunakannya sebagai foto kenalan anda. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda.

 2. Klik pada “Mesej.”


 3. Klik pada “Sediakan Perkongsian Nama dan Foto.”


 4. Tekan butang “Teruskan” untuk menetapkan nama dan foto yang akan dipaparkan dalam semua apl komunikasi anda.


 5. Masukkan nama pertama dan nama keluarga anda dalam medan teks yang disediakan.


 6. Pilih salah satu memoji pra-dibuat, atau berseronoklah mencipta memoji yang mencerminkan pilihan dan citarasa anda.


 7. Klik pada “Selesai” untuk menyelesaikan.


 8. Pada ketika ini, anda akan melihat pop timbul bertanyakan anda sama ada anda mahu menggunakan memoji baharu anda sebagai ID Apple dan foto kenalan anda. Ketik pada “Gunakan” untuk mengesahkan.


 9. Anda akan ditanya sama ada anda mahu foto baharu anda ditambahkan secara automatik pada butiran hubungan anda atau jika anda lebih suka ditanya setiap kali sebelum foto itu dikongsi. Pilih pilihan yang menarik minat anda, kemudian klik pada “Selesai.”

Jadilah Anda!

Memoji ialah cara yang menyeronokkan untuk memperibadikan mesej anda dan mempamerkan perkara yang menjadikan anda, baik, anda.

Mereka juga merupakan alat pemasaran yang sangat baik untuk jenama yang ingin berhubung dengan khalayak mereka dengan cara baharu yang menarik. Jika anda sedang mencari cara untuk melibatkan pelanggan anda dan menonjol daripada pesaing dalam dunia yang semakin digital, memoji harus mempunyai tempat dalam senjata anda.

Ingat bahawa tetapan memoji hanya berfungsi dalam iOS 13 atau lebih baru. Jika peranti anda berjalan pada iOS 12 atau salah satu daripada pendahulunya, anda perlu menaik taraf kepada OS terkini untuk menikmati memoji paling hebat di luar sana atau mencipta yang baharu yang mewakili diri anda dan perkara yang anda suka.

Adakah anda mempunyai memoji tersuai dalam apl kenalan atau Apple ID anda? Kami ingin mengetahui cara anda menetapkannya dan cara anda menangani cabaran yang mungkin anda alami sepanjang perjalanan.

Mari terlibat dalam bahagian komen di bawah.