Cara Menetapkan Penggera Muzik pada Peranti Google Home

110

Jika anda bukan orang pagi, ada kemungkinan besar anda tidak suka mendengar penggera lalai peranti anda pada waktu pagi. Bagi mereka yang mencari penyelesaian, Google Home membolehkan anda menetapkan lagu kegemaran anda sebagai penggera anda. Dan anda boleh melakukan ini dengan hanya satu arahan suara.

Cara Menetapkan Penggera Muzik pada Peranti Google Home

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan muzik sebagai penggera pada Google Home dan mengelakkan penggera lalai yang digeruni itu untuk selamanya. Kami juga akan membincangkan pilihan penggera Google Home yang lain.

Cara Menetapkan Muzik sebagai Penggera pada Google Home

Google Home menawarkan empat jenis penggera – penggera umum, media, watak dan matahari terbit. Walaupun anda boleh menggunakan paparan Google Nest untuk menetapkan penggera, anda boleh menetapkan lagu tertentu sebagai penggera pada Google Home dengan hanya satu arahan suara. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menukar penggera lalai umum dengan paparan Google Nest.

Daripada menukar penggera am, lebih mudah menggunakan arahan suara untuk menambah penggera media. Anda boleh memilih mana-mana lagu yang anda mahu menjadi penggera media anda di Google Home.

Mula-mula, sebut Hey Google atau OK Google untuk mengaktifkan peranti, dan kemudian gunakan arahan suara ini: Tetapkan penggera media untuk . Contohnya: “Ok Google, tetapkan penggera media Wake Me Up by Avicii untuk 8 PG esok.”

Terdapat banyak arahan lain yang boleh anda gunakan, bergantung pada media dan kekerapan penggera anda. Selain daripada lagu, anda juga boleh menetapkan senarai main, band, stesen radio, genre atau apa-apa jenis media berulang untuk menjadi penggera anda. Ini ialah beberapa arahan suara yang boleh anda gunakan untuk menetapkan muzik sebagai penggera pada peranti Google Home:

  • “Ok Google, tetapkan penggera untuk Isnin 7 PG yang memainkan Coldplay.”
  • “Ok Google, tetapkan a [radio station name] penggera radio untuk 9 pagi esok.”
  • “Ok Google, tetapkan penggera muzik jazz pada 8 PG pada hari Selasa.”
  • “Ok Google, tetapkan penggera media untuk 7 PG setiap hari.” Google kemudian akan bertanya kepada anda lagu yang ingin anda mainkan pada masa ini. Anda boleh menjawab dengan lagu, album, senarai main atau band.

Perlu diingat bahawa pembesar suara Google Home anda perlu disambungkan ke Wi-Fi apabila anda menggunakan arahan suara. Ciri penggera media Google Home kini tersedia dalam bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol dan Jepun pada semua pembesar suara Google Home dan paparan Google Nest.

Cara Mematikan Penggera Media Anda pada Google Home

Apabila lagu pilihan anda menyedarkan anda atau mengingatkan anda perkara yang perlu anda lakukan, anda boleh menyebut “Berhenti” untuk mematikan penggera. Walau bagaimanapun, jika anda menunggu terlalu lama, anda mungkin perlu berkata, “Hei Google, berhenti”. Jika anda tidak memberitahu penggera anda untuk menunda atau menghentikannya, secara lalai, penggera akan terus dimainkan selama 10 minit.

Satu lagi cara untuk menghentikan penggera anda ialah dengan hanya mengetik pada peranti. Jika anda mempunyai Google Home 2nd generasi, ketik bahagian atas peranti untuk menghentikan penggera anda. Untuk menghentikan penggera pada Google Nest Mini, ketik bahagian tengah peranti. Sebaliknya, jika anda mempunyai Google Home 1st generasi, anda perlu menekan dan menahan kedua-dua belah peranti untuk menghentikan penggera anda.

Untuk mematikan penggera anda pada Google Home Max, ketik garisan di bahagian atas atau sebelah kanan. Untuk Audio Google Nest, ketik bahagian tengah. Dan akhirnya, jika anda mempunyai paparan Google Nest, ketik “Berhenti” pada skrin.

Untuk menunda penggera media anda, sebut “Tunda”. Anda juga boleh menetapkan kekerapan penggera akan berbunyi. Anda boleh melakukan ini dengan berkata: “Tunda selama 10 minit.” Untuk membatalkan penggera sedia ada, gunakan arahan suara ini: “Batalkan penggera saya.” Jika anda mempunyai lebih daripada satu penggera, Google Assistant anda akan meminta anda untuk menentukan penggera yang ingin anda batalkan. Hanya nyatakan masa dan tarikh tepat penggera yang berkenaan.

Cara Menetapkan Muzik Spotify sebagai Penggera pada Google Home

Jika anda tidak mempunyai langganan platform muzik, Google Home akan memainkan muzik secara automatik daripada pustaka Muzik Google Play. Jika anda mempunyai YouTube Premium, akaun Google Home anda boleh dipautkan ke apl muzik ini secara lalai.

Anda boleh memautkan Google Home ke Spotify, Deezer, Pandora atau mana-mana platform penstriman muzik lain. Untuk menetapkan Spotify sebagai pemain muzik lalai anda untuk penggera Google Home anda, anda perlu menggunakan apl Google Home. Begini cara melakukannya:

  1. Pergi ke Akaun pada apl Google Home anda.
  2. Ketik pada Tambah (+) di penjuru kanan sebelah atas skrin.
  3. Teruskan ke Muzik dan Audio.
  4. Cari Spotify dalam senarai.
  5. Pilih Setuju dan Paut.

Nota: Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk kedua-dua peranti Android dan iPhone.

Sebaik sahaja anda log masuk ke akaun Spotify anda, ia dipautkan secara automatik ke Google Home anda. Setelah Spotify ialah pemain muzik lalai anda, anda boleh memilih untuk menetapkan mana-mana senarai main daripada pustaka Spotify anda sebagai penggera. Anda boleh memilih artis, kumpulan muzik atau lagu daripada Spotify sebagai penggera pilihan anda juga.

Dengan mudah, anda tidak perlu menyebut nama perkhidmatan penstriman muzik anda apabila anda menetapkan penggera untuk Google Home. Gunakan arahan suara seperti biasa dan Google Home akan mengeluarkan lagu daripada pustaka Spotify secara lalai.

Jika anda mempunyai Spotify Premium, anda boleh menggunakan ciri premiumnya pada pembesar suara Google Home anda juga.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah cara menukar kelantangan penggera pada Google Home?

Jika anda ingin menukar kelantangan penggera am anda pada Google Home, anda perlu menggunakan apl Google Home yang telah anda pasang pada telefon atau tablet anda sebelum ini. Pastikan telefon anda mempunyai sambungan Wi-Fi yang kuat dan ia adalah sambungan yang sama yang dipautkan pada pembesar suara Google Home atau Google Nest anda.

Setelah anda mengesahkan sambungan Wi-Fi, berikut ialah cara melaraskan kelantangan penggera am:

1. Lancarkan apl pada peranti mudah alih anda.

2. Cari pembesar suara Google Home anda pada senarai dan ketik padanya.

3. Pergi ke Tetapan di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.

4. Teruskan ke Audio.

5. Ketik pada Penggera & Pemasa.

6. Naikkan atau turunkan kelantangan mengikut keinginan anda.

Nota: Kaedah ini adalah sama untuk iPad, iPhone dan peranti Android.

Untuk menukar kelantangan penggera media anda pada Google Home, anda perlu menukar kelantangan pembesar suara dan paparan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan salah satu daripada arahan suara berikut:

· “Ok Google, naikkan/turunkannya.”

· “Ok Google, volum maksimum/minimum.” Gunakan arahan suara ini apabila anda mahu menaikkan atau menurunkan kelantangan sepenuhnya.

· “Ok Google, tahap kelantangan 5.”

· “Ok Google, volum hingga 80%.”

· “Ok Google, kurangkan volum sebanyak 20%.”

Anda juga boleh mengawal kelantangan dengan sentuhan. Untuk meningkatkan kelantangan, leret mengikut arah jam pada bahagian atas peranti Google Home. Untuk mengecilkan kelantangan, leret lawan jam pada bahagian atas peranti Google Home anda. Jika anda mempunyai Google Home Mini (generasi ke-2), ketik pada sebelah kanan peranti untuk menaikkan kelantangan dan di sebelah kiri untuk mengecilkannya. Mengetiknya sepuluh kali berturut-turut akan meredamkan peranti anda sepenuhnya.

Bangun dengan Lagu Kegemaran Anda

Menetapkan penggera tidak pernah semudah ini atau lebih menyeronokkan. Dengan satu arahan suara mudah, Google Home akan membangunkan anda “di sebelah kanan katil.” Sebaik sahaja anda memautkan Google Home anda ke akaun Spotify anda, anda akan dapat memilih mana-mana lagu, album, senarai main atau artis daripada senarai main Spotify anda untuk membangunkan anda pada waktu pagi.

Adakah anda telah menetapkan lagu sebagai penggera Google Home menggunakan arahan suara? Lagu manakah yang anda pilih untuk penggera anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.