Cara Menetapkan Semula Halaman Jelajah Instagram

81

Instagram ialah platform yang hebat untuk melihat trend baharu. Dengan sejumlah besar pengguna yang mencipta kandungan baharu setiap hari, terdapat foto dan gulungan yang tidak berkesudahan untuk dilihat. Anda akan berfikir bahawa kandungan yang tersedia untuk anda akan menarik dan menghiburkan, tetapi kadangkala anda terus melihat perkara lama yang sama.

Cara Menetapkan Semula Halaman Jelajah Instagram

Nasib baik, ada cara untuk memulakan Instagram, cara untuk menjadikannya menunjukkan kandungan yang berbeza kepada anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara menetapkan semula halaman Jelajah Instagram anda. Jika anda bosan dengan perkara lama yang sama, anda telah datang ke tempat yang betul.

Menetapkan semula Halaman Jelajah Instagram pada Peranti Android

Pengguna harian Instagram sudah biasa dengan halaman Terokanya. Daripada menatal tanpa henti melalui suapan anda untuk melihat apa yang telah disiarkan oleh mereka yang anda ikuti, halaman Teroka menunjukkan kepada anda kandungan yang pelbagai. Perkara yang anda akan lihat ialah gabungan muat naik daripada akaun yang anda ikuti dan beberapa yang tidak anda ikuti. Ini boleh menjadikan keseluruhan pengalaman Instagram anda lebih memperkaya.

Kadangkala, algoritma Instagram boleh tersekat. Daripada mengubah kandungan setiap hari pada halaman Teroka, ia menunjukkan kepada anda perkara yang sama, atau mungkin kandungan yang anda tidak minati. Jika anda pernah mengalami pengalaman yang tidak menyenangkan ini, anda tidak bersendirian. Nasib baik, anda boleh menetapkan semula halaman Teroka anda, menghasilkan kandungan baharu dan pelbagai. Terdapat dua kaedah berbeza yang boleh anda gunakan.

Kaedah pertama ini boleh memakan masa, tetapi ini adalah cara terbaik untuk mengajar algoritma perkara yang anda suka dan tidak suka. Begini cara melakukannya.

 1. Lancarkan Instagram aplikasi.
 2. Navigasi ke halaman “Teroka” dengan mengetik pada ikon kaca pembesar.
 3. Ketik pada siaran yang tidak menarik minat anda.
 4. Tekan pada ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas siaran.
 5. Klik “Tidak berminat.”
 6. Teruskan melakukan ini untuk semua siaran yang mempunyai kandungan yang anda tidak suka.

Terdapat kaedah lain untuk menetapkan semula halaman Instagram Explorer anda untuk memastikan anda hanya melihat jenis kandungan yang anda minati. Walaupun tidak setepat melatih semula algoritma, ia akan membantu untuk menetapkannya semula. Jika anda lebih suka cara yang lebih pantas ini, ikut langkah di bawah.

 1. Buka anda Instagram aplikasi.
 2. Ketik pada “Foto Profil” anda yang terletak di sudut kanan bawah.
 3. Klik pada ikon tiga garis menegak dan kemudian pilih “Tetapan.”
 4. Pilih “Keselamatan” dan kemudian “Kosongkan sejarah carian.”
 5. Terletak di penjuru kanan sebelah atas, pilih “Kosongkan semua.”

Sebaik sahaja anda melakukannya, algoritma akan mula mendasarkan perkara yang ditunjukkan kepada anda pada halaman Teroka pada jenis kandungan yang anda lihat. Kaedah ini mengosongkan algoritma dan memulakan proses sekali lagi.

Menetapkan semula Halaman Jelajah Instagram pada iPhone

Jika anda pengguna biasa Instagram, maka anda sudah biasa dengan halaman Teroka. Halaman ini ialah tempat anda akan menemui foto dan video daripada semua jenis pencipta yang berbeza. Sesetengah daripada akaun yang anda ikuti, yang lain daripada pengguna yang mungkin anda tidak kenali. Perkara yang ditunjukkan kepada anda adalah berdasarkan perkara yang difikirkan oleh algoritma Instagram yang anda akan berminat untuk menonton. Ia meramalkan sejarah tontonan anda yang lalu dan topik atau hashteg berbeza yang anda cari.

Ini bukan sistem yang sempurna dan halaman Teroka anda mungkin tidak selalu menunjukkan kandungan yang menarik minat anda. Terdapat cara untuk menetapkan semula ini dan mula melihat kandungan yang lebih mengikut keinginan anda. Jika anda kebanyakannya melihat foto dan video yang anda tidak minati, anda boleh membuat beberapa perubahan mudah untuk mula melihat kandungan yang lebih sesuai dengan minat anda.

Kaedah pertama ialah cara terbaik untuk melatih semula algoritma Instagram untuk mengajarnya perkara yang anda tidak suka. Ia memakan masa tetapi berbaloi dengan usaha. Begini cara anda melakukannya.

 1. Lancarkan Instagram apl pada iPhone anda.
 2. Klik ikon kaca pembesar untuk menavigasi ke halaman Teroka.
 3. Tatal senarai siaran yang dicadangkan dan klik pada satu yang tidak menarik minat anda.
 4. Pilih ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas siaran.
 5. Tekan “Tidak berminat” untuk memaklumkan algoritma bahawa anda tidak menyukai siaran itu.
 6. Lakukan ini untuk siaran lain yang anda tidak berminat.

Terdapat satu lagi cara untuk mencapai matlamat yang sama dan lebih cepat. Ia tidak secekap kaedah di atas, tetapi ia berfungsi dengan baik. Proses ini akan memadam bersih algoritma, menyebabkannya mempelajari semula pilihan tontonan dan carian anda. Untuk menggunakan teknik ini, ikuti langkah-langkah yang digariskan di bawah.

 1. Buka Instagram aplikasi.
 2. Klik pada foto profil anda di sudut kanan bawah skrin.
 3. Ketik ikon tiga garisan menegak dan pilih “Tetapan.”
 4. Tekan “Keselamatan” dan kemudian “Kosongkan sejarah carian.”
 5. Tekan “Kosongkan semua” di penjuru kanan sebelah atas.

Anda kini telah memadamkan sejarah carian dan paparan anda. Ini akan menyebabkan algoritma mula baharu. Anda sepatutnya melihat perbezaan dalam siaran halaman Teroka anda. Lebih banyak anda mencari dan melihat jenis siaran yang anda suka, lebih baik kemungkinan cadangan halaman Teroka anda menunjukkan kandungan yang sesuai kepada anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah Instagram memutuskan siaran yang hendak dipaparkan pada halaman Teroka saya?

Halaman Teroka Instagram menggunakan algoritma yang memaparkan siaran pada halaman Teroka anda yang dipercayai paling menarik minat anda. Ini berdasarkan beberapa faktor yang berbeza. Ia melihat perkara seperti bilangan suka dan ulasan yang diterima oleh siaran dan bilangan kali ia telah dikongsi. Faktor lain termasuk orang yang anda ikuti, jenis siaran yang anda paling banyak berinteraksi dan sejarah carian anda.

Adakah terdapat cara untuk melihat topik yang Instagram rasa saya minati?

Ya, ada cara untuk melihat maklumat ini, tetapi maklumat itu terkubur agak dalam dalam tetapan anda. Instagram menggunakan data ini untuk menentukan iklan yang paling anda minati. Tiada cara untuk anda mengubah suai senarai ini, tetapi anda boleh melihatnya. Jika anda ingin mengetahui cara melakukan ini, ikut arahan ini.

1. Lancarkan Instagram dan ketik pada foto profil anda.

2. Tekan ikon tiga garisan menegak dan kemudian pilih “Tetapan.”

3. Klik pada “Keselamatan” dan kemudian tekan “Akses data.”

4. Tatal ke bawah ke bawah dan di bawah tajuk “Minat Iklan”, ketik “Lihat Semua”.

5. Anda akan melihat senarai panjang topik yang menurut algoritma anda minati.

6. Untuk melihat kesemuanya, ketik “Lihat Lagi” dan senarai akan diisi.

Sebagai sebahagian daripada Perjanjian Pengguna Instagram, ia mempunyai hak untuk mengumpul maklumat tentang akaun anda. Sebahagian daripada maklumat ini adalah untuk menjana senarai minat pengguna yang boleh digunakan untuk dijual kepada pengiklannya.

Mulakan Halaman Teroka Instagram Anda Dengan Tetapan Semula

Jika anda tidak melihat siaran pada halaman Jelajah Instagram anda yang menarik minat anda, ada cara untuk mengubahnya. Anda boleh menetapkan semula halaman dengan memilih siaran yang anda tidak suka dan memberitahu apl bahawa anda tidak menyukainya. Walaupun ia boleh mengambil sedikit masa untuk memilihnya satu demi satu, kaedah ini sangat cekap. Kaedah terpantas ialah mengosongkan sejarah tontonan anda, yang menghapuskan senarai algoritma.

Sudahkah anda menetapkan semula halaman Jelajah Instagram anda supaya anda dapat melihat siaran yang lebih berkaitan? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.