Cara Menetapkan Semula Kilang iPhone atau iPad Anda: Panduan Mudah untuk Mengelap Peranti iOS Anda

96

Adakah anda perlu menetapkan semula kilang iPhone atau iPad anda? Mungkin anda bercadang untuk menjual telefon bimbit anda dan ingin memadam semua fail peribadi anda, atau mungkin anda telah menjadi mangsa kecurian dan ingin menyental dari jauh apa-apa yang berharga pada peranti itu.

Cara Menetapkan Semula Kilang iPhone atau iPad Anda: Panduan Mudah untuk Mengelap Peranti iOS Anda

Jika itu yang berlaku, melakukan tetapan semula kilang ialah cara terpantas untuk memadamkan semuanya dan bermula semula. Ikuti bersama dalam artikel ini untuk mengetahui cara ia dilakukan.

Perkara yang Perlu Dilakukan Sebelum Anda Tetapkan Semula Kilang iPhone atau iPad Anda

Berikut ialah beberapa perkara penting yang mungkin anda ingin lakukan sebelum anda menetapkan semula kilang iPhone atau iPad anda.

Sandarkan Peranti Anda

Peringatan penting: sebelum anda menetapkan semula kilang iPhone atau iPad anda, pastikan anda telah menyandarkan apa sahaja yang anda mahu simpan pada iCloud atau iTunes. Peranti Apple disulitkan di luar kotak. Ini bermakna fail yang dipadamkan tidak hanya disembunyikan dan dipaparkan sebagai ruang kosong, ia dialih keluar sepenuhnya – tiada perisian boleh menghidupkan semula fail yang dipadam.

Apple mempunyai halaman sokongan yang menerangkan kaedah yang boleh anda gunakan untuk menyandarkan peranti iOS anda, dan ini termasuk melalui iCloud atau melalui iTunes.

 1. Untuk membuat sandaran pada iCloud, sambung ke rangkaian Wi-Fi anda dan pergi ke Tetapan > iCloud > Sandaran iCloud. Selepas anda menekan Back Up Now, fail anda akan disimpan pada akaun iCloud anda dan dipautkan ke Apple ID anda. Tetapan iPhone - Sandaran iCloud
 2. Anda boleh menyemak untuk melihat sama ada sandaran telah berjaya dengan pergi ke Tetapan > iCloud > Storan iCloud > Urus Storan. Ini akan mendedahkan masa dan saiz sandaran terakhir anda. Kini anda bebas untuk menetapkan semula kilang iPhone atau iPad anda.

Sebagai alternatif, buka iTunes, sambungkan peranti anda ke komputer anda (masukkan kod laluan anda atau beritahu anda Percaya Komputer Ini) dan ikuti langkah pada skrin. Pilih iPhone, iPad atau iPod anda apabila senarai peranti muncul dan klik Sandaran Sekarang.

Cara paling mudah untuk membuat sandaran media anda ialah dengan menyambungkan iPhone atau iPad anda ke komputer riba.

Log Keluar daripada iCloud

Salah satu langkah pertama untuk mengelap telefon anda ialah log keluar daripada iCloud. Ini akan mengalih keluar akaun iCloud anda dan melumpuhkan kunci pengaktifan Apple. Sebaik sahaja penerima menerima iPhone atau iPad, mereka boleh log masuk ke akaun iCloud mereka sendiri.

Nota: Anda tidak perlu melakukan ini jika anda cuba menyelesaikan isu dengan peranti anda atau anda hanya mahu memulakan semula. Selagi anda mengetahui ID Apple dan kata laluan anda, anda boleh memulihkan data anda selepas tetapan semula kilang.

 1. Pergi ke Tetapan, ketik pada nama anda dan kemudian ketik Log Keluar. Tetapan iPhone - Apple ID

Cara untuk log keluar dari iCloud dari jauh:

 1. Anda juga boleh melakukan ini dengan melawati log masuk icloud.com dan mengalih keluar peranti daripada senarai. Ketik pada log masuk Cari iPhone saya dan pilih Alih keluar daripada Akaun selepas memilih peranti.

Melakukan perkara ini sebelum menjual peranti Apple adalah penting kerana jika ia tidak dilakukan terlebih dahulu, pengguna baharu tidak akan dapat log masuk ke akaun iCloud mereka sendiri. Jika peranti anda tiada dan anda ingin menjejakinya, jangan lakukan langkah ini.

Cara Menetapkan Semula Kilang iPhone/iPad Anda – Tetapan

Jika anda mempunyai peranti anda, mudah untuk memadamkannya menggunakan tetapan telefon atau tablet.

Ini caranya:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda dan ketik Umum. Menu Tetapan iPhone
 2. Dari sini, ketik Tetapkan Semula di bahagian bawah skrin. Tetapan iPhone - Menu Umum
 3. Sekarang, ketik Padam Semua Kandungan dan Tetapan. Tetapan iPhone - Tetapkan Semula Menu
 4. Kemudian, pilih sama ada Sandarkan Kemudian Padam atau Padam Sekarang. Tetapan iPhone - Tetapkan Semula Pengesahan

Cara Menetapkan Semula iPhone atau iPad dari Jauh

Jika anda telah kehilangan iPhone atau iPad anda dan inginkan ketenangan fikiran kerana mengetahui sebarang data yang disimpan tidak akan diakses, anda juga boleh memadam peranti anda dari jauh.

 1. Lawati iCloud.com dan log masuk. Kemudian klik butang Cari iPhone saya ikon. Cari iPhone Saya
 2. Sekarang, pilih peranti daripada menu lungsur. Cari iPhone Saya - Senarai Peranti
 3. Kemudian, pilih Padam (Peranti). Cari iPhone Saya - Padam iPad

Anda perlu menghantar kod pengesahan ke nombor telefon pada fail atau peranti Apple lain yang mempunyai akaun iCloud yang sama. Jika anda tidak mempunyai kedua-duanya, hubungi Apple.

Ambil perhatian bahawa jika anda kehilangan peranti anda, anda boleh memainkan bunyi dari jauh pada iPhone/iPad anda untuk membantu anda mencarinya.

Tetapkan Semula Kilang iPhone/iPad anda menggunakan iTunes

Anda boleh menggunakan iTunes pada PC atau Mac untuk menetapkan semula iPhone atau iPad anda. Walaupun kaedah ini tidak semudah melakukan penetapan semula daripada iPhone atau iPad itu sendiri, ia merupakan cara yang berkesan untuk menetapkan semula peranti anda.

Perkara yang anda perlukan:

 • Komputer yang menjalankan versi terkini iTunes
 • Kord pengecasan anda
 • iPhone atau iPad yang menjalankan versi terkini iOS
 1. Untuk bermula, pastikan semuanya dikemas kini dan menjalankan Perisian Apple terkini.
 2. Sambungkan peranti anda ke komputer anda menggunakan kord pengecasan. Peranti anda akan meminta kod buka kunci skrin anda. Masukkan kod dan ketik pada Peranti Amanah.
 3. iTunes harus dibuka secara automatik, memberi anda pilihan untuk memilih peranti anda di sebelah kiri. Setelah selesai, pilih Pulihkan iPhone dan sahkan bahawa anda mahu meneruskan apabila tetingkap pop timbul muncul.
Laman Web Apple

Jika anda menggunakan PC dengan iTunes untuk melakukan langkah ini, anda perlu mengklik pada tab Ringkasan untuk mengakses pilihan Pulihkan iPhone.

Jika anda menghadapi ralat atau peranti anda tidak dapat dihidupkan, Sokongan Apple mempunyai artikel yang sangat baik di sini untuk membantu anda menyelesaikan masalah dan membetulkan masalah tersebut.

Cara But semula (Tetap Semula Lembut) iPhone atau iPad Anda

Jika peranti iOS anda telah ranap atau terhenti, dan anda hanya ingin menetapkan semula (but semula), maka anda boleh melakukannya dengan mudah tanpa memadam sebarang data anda dengan menekan dan menahan butang Rumah dan Kuasa serentak selama 5-10 saat.

Untuk iPhone model yang lebih baharu, anda tidak akan mempunyai butang rumah jadi cuba yang ini:

 1. Tekan dan lepaskan butang Naikkan Kelantangan.
 2. Tekan dan lepaskan butang Kurangkan Kelantangan.
 3. Pegang Butang Sisi.

Ini akan memaksa permulaan semula telefon anda menutup sebarang proses yang tidak perlu dan menyelesaikan banyak isu anda. Ini juga berfungsi jika telefon anda dimatikan secara rawak dan tidak dapat dihidupkan semula. Pastikan anda memasangkan telefon dan lakukan tetapan semula lembut, menggunakan blok pengecasan iPad berfungsi dengan baik.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada beberapa lagi soalan anda tentang menetapkan semula iPhone atau iPad

Bolehkah saya memulihkan maklumat yang saya hilang selepas penetapan semula?

Tidak. Sebaik sahaja telefon anda ditetapkan semula kilang, maklumat itu hilang sepenuhnya. Anda boleh cuba menyemak dengan perkhidmatan awan yang mungkin anda miliki pada telefon untuk mendapatkan maklumat yang disimpan. iCloud, Google Photos, Google Drive, Dropbox dan akaun e-mel anda adalah semua cara untuk mendapatkan kembali foto, dokumen dan kenalan.

Saya tidak boleh mendapatkan kod pengesahan untuk log masuk semula ke iCloud saya. Apa yang boleh saya lakukan?

Jika Apple cuba menghantar kod pengesahan ke peranti Apple yang lain dan anda tidak memilikinya, pilih pilihan yang menunjukkan anda tidak mendapat kod, kemudian ketik pilihan untuk menghantarnya ke nombor telefon anda.

Jika nombor telefon anda tidak lagi sah, hubungi Apple di 1-800-MyApple. Pasukan sokongan biasanya sangat membantu dan akan cuba memasukkan anda kembali ke akaun iCloud anda.

Ia adalah proses yang panjang, dan anda mungkin perlu memberikan bukti pembelian atau menunggu beberapa hari untuk mendapatkan kod baharu selepas nombor telefon anda dikemas kini. Kunci pengaktifan Apple pada dasarnya adalah peranti anti-kecurian, jadi sangat sukar untuk memintas tanpa pengesahan yang betul.

Perlukah saya menetapkan semula kilang peranti saya jika ia dicuri?

Ini benar-benar bergantung kepada beberapa faktor. Adakah anda mempunyai kod laluan? Jika telefon anda dikunci kod laluan, data pada peranti mungkin cukup selamat untuk anda menggunakan Cari iPhone Saya untuk menjejakinya. Jika anda tidak mempunyai kod laluan, mungkin lebih baik untuk melindungi maklumat peribadi anda daripada mereka yang mengambilnya dan hanya menetapkan semula kilang. Jika peranti Apple anda dikunci atau dicuri tetapi pencuri telah dihidupkan, anda boleh menetapkan amaran pada icloud.com untuk memberitahu anda jika peranti dihidupkan dan disambungkan ke sambungan Internet.

Bolehkah saya memadamkan iPhone tanpa Apple ID atau kod laluan?

Walaupun anda mungkin boleh memadamkan iPhone tanpa kod laluan, tidak kira apa yang anda lakukan, anda akan memerlukan ID Apple dan kata laluan itu. Walaupun anda menyambungkan peranti ke iTunes perisian akan memerlukan maklumat ini. Dengan mengandaikan anda membeli peranti iOS daripada penjual individu, dan mereka mengabaikan untuk log keluar daripada iCloud mereka, pertaruhan terbaik anda ialah menghubungi mereka dan meminta mereka mengalih keluar kunci pengaktifan dengan melog masuk ke iCloud dan mengalih keluar peranti anda.

Jika anda tidak dapat menghubungi penjual, anda boleh menghubungi Apple, tetapi kemungkinan besar anda tidak akan mendapat terlalu banyak bantuan tanpa kebenaran penjual. Semua itu berkata, terdapat banyak perkhidmatan pihak ketiga yang menawarkan tetapan semula kilang tanpa ID atau kata laluan Apple. Jika anda memilih untuk melakukan ini, lakukan dengan berhati-hati. Ya, anda boleh meletakkan iPhone dalam mod DFU, sambung ke iTunes, pilih Pulihkan dan telefon akan ditetapkan semula sepenuhnya. Tetapi masih terdapat kunci pengaktifan untuk memintas, yang anda tidak akan dapat lakukan sehingga anda mengetahui ID atau kata laluan Apple asal.

Adakah Apple akan membantu saya menetapkan semula kilang peranti orang lain jika saya memberikan sijil kematian?

Dengan mengandaikan anda mengalami kehilangan rakan atau orang tersayang yang malang, anda mungkin mahu terus menggunakan iPhone atau iPad mereka. Malangnya, walaupun dengan sijil kematian, Apple tidak begitu membantu di sini. Demi privasi dan perlindungan data orang lain, syarikat itu terus melindungi maklumat orang lain walaupun selepas mereka lulus.

Terdapat banyak forum dalam talian dan tapak web pihak ketiga yang berjanji untuk memberikan anda akses tetapi kebanyakannya adalah penipuan (terutamanya jika anda menjalankan versi iOS yang lebih baharu). Jika pemilik telefon tidak memberikan anda kod buka kunci skrin atau jika anda tidak mempunyai akses kepada akaun iTunes mereka pada komputer mereka, tiada cara rasmi untuk mengakses telefon mereka.

Menetapkan semula iPhone dan iPad

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin perlu melakukan tetapan semula. Apabila semuanya berfungsi seperti yang sepatutnya, tetapan semula kilang iPhone atau iPad adalah proses yang mudah. Jika anda menghadapi masalah seperti tiada ID Apple atau kod laluan, maka anda mungkin perlu menghubungi sokongan Apple.

Kongsi pengalaman anda dengan menetapkan semula kilang iPhone atau iPad anda dalam ulasan di bawah.