Cara Menetapkan Tema Lalai dalam WordPress

16

Sebelum anda memulakan blog di tapak web WordPress, anda perlu menetapkan tema lalai. Tetapi dengan begitu banyak pilihan yang tersedia, memilih satu yang sepadan dengan identiti jenama anda dan menawarkan pengalaman penyemakan imbas tanpa gangguan boleh menjadi mencabar. Tetapi jangan takut – artikel ini di sini untuk membantu. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menetapkan tema lalai pada WordPress.

Cara Menetapkan Tema Lalai dalam WordPress

Cara Menetapkan Tema Lalai dalam WordPress

Jika anda memilih tema lalai semasa atau pilihan seperti Twenty Twenty, Twenty Nineteen atau Twenty Sixteen, langkah untuk menetapkan tema lalai dalam WordPress adalah sama. Sama ada anda telah menggunakan WordPress untuk seketika atau baru bermula, anda boleh menyediakan tema lalai dengan cepat dan mudah.

 1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda.
 2. Pada bar sisi kiri, klik Rupa.
 3. Daripada menu lungsur turun, pilih Tema.
  Pilih Tema daripada pilihan Penampilan dalam bar sisi WordPress
 4. Tuding pada tema yang dikehendaki.
 5. Klik butang Aktifkan supaya ia menjadi tema lalai tapak.
 6. Jika anda ingin memasang tema lalai baharu, klik Tambah Baharu di bahagian atas skrin.
  Menambah tema lalai baharu dalam WordPress
 7. Dalam bar carian, taipkan nama tema lalai yang anda inginkan (dua puluh dua puluh tiga, misalnya). Sebagai alternatif, anda boleh pergi melalui senarai tema dan pilih tema yang anda suka.

Tema lalai yang sangat baik adalah sebab mengapa WordPress adalah antara pembangun laman web terbaik untuk perniagaan anda.

Bagaimana Memutuskan Tema WordPress Lalai Mana Yang Terbaik Untuk Anda?

WordPress mengeluarkan tema lalai baharu setiap tahun, dan lalai semasa biasanya dinamakan sempena tahun semasa: Twenty Twenty-Three. Seperti yang dinyatakan, anda juga boleh memilih daripada tema lalai yang digunakan sebelum ini seperti Twenty Twenty, Twenty Nineteen, Twenty Eighteen dll.

Semuanya bergantung kepada keutamaan peribadi dari segi gaya visual. Semak tema dalam Direktori Tema WordPress untuk mendapatkan idea tentang rupa setiap tema lalai. Tema tahun semasa lebih bergaya dalam gaya berbanding lalai lama seperti Twenty Twenty.

Fikirkan tentang tema yang paling sesuai dengan estetika tapak anda dan melengkapkan kandungan anda. Anda boleh mengaktifkan beberapa tema buat sementara waktu hanya untuk melihat rupa tapak anda. Reka letak keseluruhan, pilihan fon, warna dan elemen reka bentuk di seluruh tapak anda ditentukan oleh tema lalai.

Selepas anda memilih tema lalai yang betul untuk penjenamaan visual tapak anda, teruskan ke langkah pemasangan dan pengaktifan untuk fasa seterusnya. Kedua-dua tema lalai baharu dan sedia ada boleh diaktifkan dengan mudah dalam WordPress itu sendiri.

Petua Penyelesaian Masalah

Jika anda menghadapi masalah dengan menetapkan atau menetapkan semula tema lalai pada WordPress, berikut ialah beberapa petua penyelesaian masalah yang perlu diingat:

 • Pastikan tema lalai yang dikehendaki telah dipasang dengan betul dan diaktifkan dengan berkesan. Semak silang sama ada tema aktif yang ditunjukkan di bawah Rupa, kemudian Tema adalah tepat.
 • Jika tapak anda kelihatan rosak selepas menukar tema lalai, navigasi ke Rupa > Tema dan tukar kepada pilihan lain seperti Twenty Twenty-Two. Ini sepatutnya menjadikan keadaan kembali normal.
 • Cuba tetapkan semula tema lalai. Pergi ke Penampilan > Tema dan klik butang Tetapkan Semula Lalai. Tema aktif anda akan dikembalikan kepada standard WordPress untuk anda.
 • Semak sebarang pemalam atau penyesuaian yang tidak serasi dengan tema lalai yang anda inginkan. Lumpuhkan pemalam satu demi satu untuk mengasingkan sebarang konflik.
 • Jika halaman gagal dimuatkan dengan sempurna maka kosongkan cache dan kuki Chrome. Ini mengosongkan sebarang fail tema cache dan boleh menyelesaikan sebarang isu yang tidak diingini.
 • Akhir sekali, pulihkan sandaran atau pasang semula WordPress sebagai pilihan terakhir. Ini akan menetapkan semula tema dan pemalam.
 • Mencari penyelesaian yang berkaitan dengan isu tema lalai? Lawati forum WordPress. Cari masalah khusus anda di sana untuk menyemak sama ada orang lain telah menyelesaikannya atau tidak.

Dengan beberapa langkah penyelesaian masalah utama, anda sepatutnya dapat menyelesaikan kebanyakan masalah tema lalai dalam WordPress.

Faedah Menggunakan Tema WordPress Lalai

Tapak anda boleh mendapat manfaat daripada tema WordPress lalai. Dibuat dan disokong oleh pasukan teras WordPress, ia akan menjamin pengalaman pengguna yang hebat.

Berikut ialah beberapa kelebihan yang boleh anda nikmati dengan menggunakan tema lalai:

 • Penjenamaan dan visual yang seragam – Tapak web anda akan kelihatan sama sepanjang ihsan tema lalai. Ini menggalakkan keseragaman dari segi identiti jenama serta persembahan kandungan.
 • Pengurusan yang lebih mudah – Penyelenggaraan adalah mudah apabila kemas kini tema automatik disertakan dalam kemas kini teras WordPress. Tambahan pula, tema lalai disepadukan dengan baik dengan ciri lain serta fungsi yang disediakan oleh sistem teras WordPress.
 • Pengalaman pengguna yang lebih baik – Banyak masa dan ujian telah digunakan untuk memastikan pengguna mempunyai pengalaman yang hebat semasa menggunakan perisian ini. Akibatnya, perisian ini telah direka bentuk dengan mengambil kira semua pengguna supaya mereka boleh menavigasinya dengan mudah.

Dengan mengambil kesempatan daripada tema lalai, anda akan dapat menumpukan pada mencipta kandungan dan bukannya menyesuaikan elemen reka bentuk. Selain itu, apabila WordPress terus berkembang, ini akan memastikan keserasian ke hadapan untuk tapak anda dengan penggunaan tema lalai.

Bilakah Anda Perlu Mengubah Tema Lalai WordPress?

Menukar tema WordPress lalai adalah perkara biasa dalam beberapa keadaan.

Reka Bentuk Semula Utama atau Penjenamaan Semula

Apabila tapak web anda perlu dijenamakan semula atau direka bentuk semula, menukar tema lalai boleh mengubah rupa dan rasa tapak web anda. Ia meningkatkan keseragaman halaman berbeza di tapak dengan memilih lalai lain untuk arah jenama baharu. Oleh itu, pilih tema yang boleh disesuaikan dengan tinggi untuk dipadankan dengan identiti jenama.

Melancarkan Fokus Kandungan Baharu

Untuk kawasan tapak anda yang mempunyai fokus kandungan baharu, gunakan tema lalai yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda ingin memulakan blog atau majalah dalam talian di bawah tapak sedia ada, anda mungkin menyediakan tema gaya majalah sebagai lalai hanya untuk bahagian ini.

Meningkatkan Prestasi

Tidak semua tema dioptimumkan untuk kelajuan dan prestasi yang sama. Jika tema lalai semasa anda memperlahankan keadaan, pertimbangkan untuk menukar tema tersebut dengan tema yang ringan untuk meningkatkan kelajuan tapak. Cari tema yang direka khusus untuk prestasi.

Anda boleh menukar tema lalai untuk memastikan tapak web anda kelihatan segar, menyerlahkan kandungan baharu dan meningkatkan prestasi. Walau bagaimanapun, pastikan sebarang lalai baharu sesuai dengan identiti jenama anda juga.

Soalan Lazim

Apakah yang perlu saya pertimbangkan semasa memilih tema lalai untuk laman WordPress saya?

Anda harus memikirkan gaya visual, reka letak dan cara ia paling sesuai dengan keperluan anda. Ia juga harus mencerminkan identiti jenama anda dan memberikan pengalaman pengguna yang lancar di tapak anda.

Apakah beberapa isu biasa yang mungkin saya hadapi semasa menetapkan tema lalai dan bagaimana saya boleh menyelesaikannya?

Isu biasa termasuk penampilan tapak rosak selepas perubahan tema lalai. Halaman tidak dimuatkan dengan betul dan ketidakserasian pemalam atau penyesuaian. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh bertukar kepada tema lain, kosongkan cache/kuki penyemak imbas, lumpuhkan pemalam satu demi satu untuk mengenal pasti konflik, atau sebagai pilihan terakhir memulihkan sandaran/memasang semula WordPress.

Bilakah masa yang sesuai untuk mempertimbangkan menukar tema lalai pada laman WordPress saya?

Menukar tema lalai boleh dipertimbangkan semasa reka bentuk semula tapak web utama atau penjenamaan semula apabila melancarkan kandungan baharu, atau untuk meningkatkan prestasi tapak. Pastikan tema lalai baharu sejajar dengan identiti jenama anda.

Bagaimanakah tema WordPress premium dibandingkan dengan tema percuma?

Terdapat lebih banyak pilihan reka bentuk yang tersedia untuk tema premium. Mereka telah meningkatkan kualiti serta sokongan, penyesuaian dan lebih banyak ciri yang lebih baik daripada mana-mana jenis templat WP yang lain. Tema premium memberikan lebih banyak kebebasan reka bentuk, kekuatan dan serba boleh berbanding tema percuma. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa alternatif pepejal ini kekurangan apa-apa dari segi keupayaan reka bentuk.

Bagaimanakah penetapan tema lalai menyumbang kepada identiti jenama saya?

Dengan mewujudkan rupa yang seragam di seluruh tapak anda, tema lalai membantu mengekalkan identiti jenama dan pembentangan kandungan yang konsisten mewujudkan pengalaman pengguna yang lebih baik secara keseluruhan.

Transformasi Lancar Laman Web

Dengan menyesuaikan dan meningkatkan daya tarikan visual tapak web anda, menetapkan tema lalai dalam WordPress ialah langkah penting yang memastikan paparan yang konsisten merentas tapak anda. Selain itu, ia membantu dalam membina identiti jenama yang kukuh yang mudah dikenali oleh khalayak sasaran anda.

Pernahkah anda mencuba menyediakan tema lalai pada laman WordPress anda? Bagaimanakah ia mengubah rupa dan pengalaman pengguna tapak web anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.