Cara Mengaktifkan dan Menggunakan Pemberitahuan Kilat Kamera atau Skrin pada Android 14

39
Pemberitahuan Flash
© onephoto / Adobe Stock

Telefon Android mempopularkan penunjuk LED, tetapi penunjuk tersebut telah dihapuskan secara berperingkat dan digantikan dengan paparan sentiasa hidup atau isyarat lampu suluh. Dalam Android 14, Google menyepadukan kembali ciri tersebut sebagai pemberitahuan denyar yang menggunakan LED dan skrin kamera. Ini adalah fungsi serupa yang sudah tersedia pada telefon Samsung Galaxy. Berikut ialah cara untuk mendayakan dan menggunakannya pada Pixel anda.

Bergantung pada model peranti anda, kebanyakan pengeluar Android membenarkan anda menyesuaikan mod paparan sentiasa hidup untuk mempersembahkan animasi apabila menerima pemberitahuan. Ini dipanggil pencahayaan Edge pada One UI Samsung. Sementara itu, denyar LED boleh dimanfaatkan juga untuk panggilan masuk atau mesej sebagai amaran tambahan pada kebanyakan peranti.

 • Baca juga: Petua dan kiat terbaik untuk menguasai One UI pada mana-mana Samsung Galaxy

Tetapi jika anda mahukan lebih fleksibiliti, kedua-duanya kini ditambah secara asli sebagai ciri pemberitahuan kilat pada Android 14 OS beta, walaupun ini pertama kali diperkenalkan oleh Samsung. Ia dijangka akan dibawa ke binaan terakhir apabila ia dikeluarkan pada akhir tahun ini. Pada yang sama, ia juga boleh diguna pakai oleh jenama lain selain telefon Samsung Galaxy dan Google Pixel yang kini mempunyai ciri tersebut.

 • pengguna iPhone? Ketahui cara menggunakan denyar kamera sebagai lampu pemberitahuan

Telefon dan model Android yang mempunyai pemberitahuan kilat

Jadi selain Samsung Galaxy pada One UI, pemberitahuan kilat kini tersedia dalam Google Pixels yang berjalan pada Android 14 beta. Ini termasuk Pixel 4a sehingga ke siri Pixel 7 dan Pixel 7a (ulasan) serta duo Pixel 8 yang akan datang. Anda dikehendaki menjalankan versi beta terkini, atau sekurang-kurangnya Pratonton Pembangun 2.

 • Google Pixel 4a
 • Google Pixel 4a 5G
 • Google Pixel 5
 • Google Pixel 5a 5G
 • Google Pixel 6
 • Google Pixel 6 Pro
 • Google Pixel 6a
 • Google Pixel 7
 • Google Pixel 7 Pro
 • Google Pixel 7a
 • Google Pixel Fold
 • Google Pixel 8
 • Google Pixel 8 Pro

Untuk telefon bukan Galaxy atau Pixel, tetapan pemberitahuan berkelip khusus baharu ini hanya boleh didapati pada Android 14. Tetapi pada masa ini, kebanyakan orang boleh memanfaatkan makluman berkelip yang biasanya berfungsi untuk panggilan dan SMS. Jika anda ingin mendapatkan pemberitahuan apl disokong, anda perlu memasang aplikasi pihak ketiga.

Cara menghidupkan pemberitahuan denyar kamera atau denyar skrin

Sebelum menggunakan ciri ini, anda perlu mendayakan setiap fungsi secara individu daripada bahagian kebolehaksesan dalam tetapan umum. Di bawah ialah cara untuk mengakses pemberitahuan kilat pada peranti yang disokong dalam panduan langkah demi langkah.

 1. Buka apl Tetapan pada telefon anda.
 2. Pergi ke Kebolehcapaian.
 3. Cari dan pilih Pemberitahuan kilat.
 4. Togol pada denyar Kamera atau Pemberitahuan denyar Skrin.
 5. Tetapkan warna jika anda memilih pemberitahuan kilat skrin.
 6. Kembali ke skrin sebelumnya untuk menyimpan tetapan.
Pemberitahuan Denyar untuk denyar dan skrin LED kamera ditambahkan pada Android 14 OS

Untuk mendayakan pemberitahuan kilat kamera atau skrin pada peranti yang layak yang dijalankan pada OS Android 14, pergi ke Tetapan > Kebolehcapaian > Pemberitahuan Flash. / © nextpit

Bagaimana untuk menyesuaikan pemberitahuan denyar kamera atau denyar skrin

Jika anda mengaktifkan pemberitahuan denyar kamera, ini akan memberikan kesan berkelip pada denyar LED apabila anda menerima pemberitahuan atau penggera. Pada masa ini, tiada tetapan tambahan untuk menyesuaikan mod ini. Walau bagaimanapun, ikon obor atau lampu suluh pada menu pantas harus diserlahkan apabila aktif, jadi anda masih dapat mengetahui bahawa pemberitahuan itu aktif walaupun jika peranti anda diletakkan di belakangnya.

Untuk pemberitahuan kilat skrin, anda boleh menguji warna yang dipilih dengan mengetik butang pratonton di bawah tetapan, walaupun rona sepatutnya sudah kelihatan pada butang. Kesan yang terhasil ialah skrin bercahaya secara berkala yang hanya akan diketepikan jika anda membuka kunci peranti anda dan membaca pemberitahuan.

Oleh kerana lampu berkelip, ciri ini tidak disyorkan untuk mereka yang mempunyai kepekaan cahaya, epilepsi dan keadaan lain yang boleh dicetuskan oleh variasi cahaya.

Adakah anda juga menggunakan denyar kamera atau pemberitahuan denyar skrin apabila menerima makluman atau penggera pada telefon anda?