Cara Mengalih Keluar Akaun Daripada Xbox One

13

Apabila anda pergi ke rumah rakan atau lokasi baharu dan ingin bermain Xbox, ciri yang hebat ialah anda boleh menambahkan profil anda pada Xbox mereka dan mempunyai akses kepada semua maklumat akaun anda. Walau bagaimanapun, kemudian, anda mungkin mahu memadamkan akaun anda daripada konsol itu supaya anda tidak perlu risau tentang apa yang berlaku padanya apabila anda tiada di sana. Anda juga mungkin perlu memadamkan akaun lama atau yang terjejas daripada konsol anda sendiri.

Cara Mengalih Keluar Akaun Daripada Xbox One

Nasib baik, mengalih keluar akaun adalah proses yang mudah. Artikel ini akan menerangkan cara mengalih keluar akaun daripada Xbox One.

Alih keluar Akaun Xbox One

Apabila anda sudah bersedia untuk mengalih keluar akaun daripada Xbox anda, ikut langkah mudah ini. Proses ini adalah sama untuk mana-mana konsol Xbox Series. Sebelum anda mula, semak untuk memastikan sebarang maklumat konsol telah dikemas kini ke akaun dalam talian anda. Jika anda disambungkan ke Internet, ini tidak sepatutnya menjadi masalah.

 1. Dari halaman menu utama, tekan butang Xbox pada pengawal untuk membuka Panduan.
 2. Dalam bahagian Profil anda, pilih “Tetapan” untuk memaparkan menu tetapan.
 3. Tatal ke tab “Akaun” dan pilih “Alih keluar akaun.”
 4. Pilih akaun yang ingin anda alih keluar. Setelah anda membaca maklumat, sahkan tindakan untuk meneruskan.
 5. Pilih “Alih Keluar” untuk melengkapkan proses dan memadam profil daripada konsol ini.

Setelah akaun dialih keluar, maklumatnya tidak lagi akan disimpan ke konsol. Walau bagaimanapun, semua data anda masih boleh diakses daripada akaun Xbox Live anda.

Perkara yang Berlaku Apabila Anda Mengalih keluar Akaun Xbox

Mengikuti langkah ini tidak akan memadam atau merosakkan sama ada Akaun Microsoft atau Xbox Live anda. Proses ini hanya mengalih keluar akaun daripada disimpan pada konsol Xbox. Jika anda mempunyai akaun lama yang tidak lagi berguna, anda juga perlu memadamkan akaun Xbox Live dan Microsoft yang berkaitan secara kekal.

Cara Memadam Akaun Xbox One Secara Kekal

Jika anda ingin memadamkan akaun Xbox anda secara kekal, tidak akan digunakan lagi, itu juga boleh dilakukan. Ambil perhatian bahawa proses ini memerlukan anda memadamkan akaun Microsoft yang berkaitan anda juga. Apabila anda sudah bersedia untuk memadamkan akaun Xbox/Microsoft anda secara kekal, ikut langkah ini.

 1. Buka pelayar internet dan navigasi ke Xbox laman web.
 2. Log masuk ke akaun Xbox anda dengan nama pengguna dan kata laluan anda.
 3. Klik ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih pautan ke “Akaun Microsoft Saya.”
 5. Tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan pilih pautan untuk “Tutup akaun anda.”
  Jika anda tidak menemuinya, pilih ikon “Bantuan” di penjuru kanan sebelah atas.
 6. Jika pautan tidak tersedia, pilih “Lagi Bantuan dengan Akaun Microsoft Anda.” Cari “Tutup Akaun”, dan arahan akan tersedia dengan pautan “Tutup akaun anda”.
 7. Anda perlu mengesahkan identiti anda untuk meluluskan proses tersebut.
 8. Ikut gesaan untuk membaca maklumat tentang penutupan akaun dan akui bahawa ini adalah perkara yang anda mahu lakukan.

Sama ada anda menutup akaun lama atau baru memutuskan bahawa anda telah selesai menggunakan Microsoft, anda mempunyai 60 hari untuk membuka semula akaun tersebut jika anda berubah fikiran. Selepas 60 hari tidak aktif, akaun anda akan hilang selama-lamanya.

Mengapa Saya Perlu Padamkan Akaun Xbox One?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda boleh memadamkan akaun daripada konsol Xbox One anda.

 • Anda mempunyai akaun lama yang tidak lagi anda gunakan.
 • Anda telah membenarkan rakan atau ahli keluarga menambah akaun mereka dan bermain pada konsol anda, tetapi ia tidak diperlukan lagi.
 • Anda menjual atau memberikan konsol anda dan tidak mahu meninggalkan maklumat akaun anda padanya.
 • Anda telah membeli Xbox yang berasingan untuk ahli keluarga yang pernah berkongsi satu, dan kini akaun tersebut perlu diasingkan. Mengalih keluar akaun yang tidak akan digunakan menjimatkan ruang storan dan mencipta antara muka yang lebih bersih.
 • Anda ingin cuba membetulkan masalah dengan akaun yang telah ditambahkan.

Mana-mana situasi ini memberi anda alasan yang bagus untuk mengalih keluar akaun daripada Xbox anda.

Mengapa Saya Akan Memadamkan Akaun Xbox One/Microsoft Secara Kekal?

Akaun Microsoft terkenal kerana mempunyai masalah kata laluan dan masalah keserasian aplikasi. Akaun Microsoft selalunya akan berhenti membenarkan penetapan semula kata laluan atau terus memberikan mesej ralat yang mengatakan “Sesuatu yang Salah,” tanpa penjelasan atau pembetulan. Kadangkala terlalu sukar untuk menguraikan kekusutan Microsoft, dan lebih mudah hanya untuk menyediakan akaun baharu.

Proses mulakan semula adalah sangat mudah dan masuk akal untuk memadamkan akaun lama kadangkala dan bermula dari awal. Akaun Xbox Live tidak boleh berdiri sendiri tanpa akaun Microsoft yang berkaitan, jadi ia mesti dipadamkan bersama-sama.

Cara Mengalih Keluar Semua Akaun daripada Xbox One

Jika anda menukar konsol atau ingin bermula dari awal, anda boleh memadamkan semua akaun pada Xbox dengan menetapkannya semula. Ambil perhatian bahawa memulihkan konsol kepada tetapan kilang akan memadamkan semua maklumat yang disimpan padanya.

 1. Tekan butang Xbox pada pengawal anda.
 2. Navigasi ke menu Tetapan.
 3. Pilih “Semua tetapan.”
 4. Tatal ke bawah untuk memilih “Sistem.”
 5. Pilih pilihan “Maklumat Konsol”.
 6. Bergerak ke bawah dengan d-pad untuk menyerlahkan “Tetapkan semula konsol.”
 7. Serlahkan “Tetapkan semula dan alih keluar semua” dan pilihnya. Ini akan memulihkan tetapan kilang pada konsol anda, mengalih keluar semua data, termasuk akaun.

Berhati-hati bahawa tiada langkah untuk mengesahkan pilihan ini. Tindakan itu tidak boleh dibuat asal apabila anda memilih untuk menetapkan semula Xbox.

Soalan Lazim

Mengapakah terdapat dua pilihan set semula dalam tetapan sistem?

Pilihan “Tetapkan semula dan alih keluar semua” menetapkan semula konsol kepada lalai kilang seolah-olah ia baru dan tidak pernah dimainkan. Pilihan “Tetapkan semula dan simpan permainan & apl saya” menetapkan semula perisian tegar konsol dan tetapan Xbox tanpa menukar apl dan permainan anda.

Apakah yang saya perlukan untuk mengalih keluar akaun Xbox saya?

Anda memerlukan pengawal yang bersambung dan keupayaan untuk log masuk ke akaun anda. Bersedia untuk mengesahkan identiti anda semasa proses.

Bolehkah saya menutup akaun Xbox Live saya tanpa menutup akaun Microsoft saya?

Malangnya, setiap akaun Xbox dikaitkan dengan akaun Microsoft, dan tidak ada cara untuk memisahkannya dan hanya memadamkan akaun Xbox. Untuk benar-benar memadamkan akaun Xbox Live, anda mesti menutup akaun Microsoft juga.

Jika saya mengalih keluar profil Xbox One, bolehkah saya menambahkannya semula kemudian?

Ya, anda boleh menambah dan mengalih keluar profil pada masa lapang anda tanpa kehilangan data pada akaun anda.

Mengalih keluar Akaun Xbox One

Syukurlah, Xbox telah memudahkan untuk menambah dan memadam akaun profil. Ciri ini bermakna anda boleh bermain dari mana-mana Xbox yang anda mainkan tanpa perlu menyimpan maklumat anda pada konsol di seluruh dunia. Lindungi maklumat anda dengan mengalih keluar akaun anda pada bila-bila masa anda selesai bermain pada konsol tertentu yang bukan milik anda. Ia juga menggembirakan untuk mengetahui bahawa anda tidak perlu menggunakan bilik storan pada Xbox anda hanya supaya rakan anda boleh memainkannya dari semasa ke semasa. Sebaik sahaja anda tahu cara mengalih keluar akaun, pilihan permainan anda adalah lebih fleksibel.

Adakah anda telah mengalih keluar akaun daripada Xbox? Sila kongsi pengalaman anda dengan kami dalam ulasan.