Cara Mengalihkan Dok Anda ke Monitor Lain pada Mac

23

Dock ialah salah satu ciri penting sistem pengendalian Mac OS X Apple. Ia menjadikan penggunaan Mac lebih mudah dan lebih mudah. Versi terkini OS telah melihat perubahan dalam tingkah laku Dok anda apabila berbilang paparan disambungkan ke komputer.

Cara Mengalihkan Dok Anda ke Monitor Lain pada Mac

Dalam artikel ini, kami akan menyiasat cara mengalihkannya ke monitor lain. Kami juga akan membetulkan asas persediaan berbilang monitor.

Mac dan Berbilang Monitor

Komputer riba Mac telah mempunyai pelbagai sokongan monitor untuk masa yang lama sekarang. Walau bagaimanapun, Apple telah mengubah cara anda boleh menyediakannya dan perkara yang boleh anda lakukan dengannya sepanjang tahun. Sesetengah ciri diperkenalkan hanya untuk digugurkan selepas satu atau dua versi, manakala yang lain tersekat dan diperhalusi dari semasa ke semasa.

Mac dan Berbilang Monitor

Sebagai contoh, bar Menu dahulunya hanya dipaparkan pada monitor utama. Namun begitu, dengan pengenalan OS X 10.9 Mavericks, Mac anda akan mula memaparkannya pada setiap monitor yang anda palamkan. Bar hanya akan aktif pada monitor yang sedang aktif, manakala ia akan dikelabukan pada monitor lain.

Dengan pengenalan OS X El Capitan, anda kini boleh mengalihkan Dok ke paparan kedua tanpa mengubah tetapan paparan utama. Semua versi berikutnya, termasuk Sierra, High Sierra, dan Mojave menyokong fungsi ini.

Cara Menggerakkan Dok

Memindahkan Dok ke paparan bukan utama pada komputer riba Mac adalah mudah. Kaedah ini adalah sama untuk Mavericks, El Capitan, dan semua versi kemudian. Jika anda menjalankan Mountain Lion, Lion atau mana-mana versi OS X sebelumnya, anda tidak bernasib baik apabila menggunakan ciri kecil yang kemas ini.

Inilah cara anda boleh menggunakannya:

 1. Gerakkan tetikus atau pad jejak anda ke monitor bukan utama. Jika anda mempunyai tiga, empat atau lebih paparan yang disambungkan, gerakkan kursor ke mana-mana paparan tersebut.
 2. Gerakkan kursor ke bahagian bawah paparan, lebih kurang ke kedudukan di mana Dok sepatutnya muncul pada paparan Mac.
 3. Tunggu beberapa saat sehingga Dok muncul di bawah kursor anda.
 4. Dok kini aktif dan sedia untuk digunakan pada monitor ini.

Perlu diingat bahawa anda boleh menggunakan kaedah ini untuk mengalihkan Dok ke mana-mana monitor pilihan anda hanya dengan mengulangi langkah ini.

Terdapat banyak spekulasi tentang mengapa Dok tidak muncul secara automatik apabila anda menggerakkan kursor tetikus atau pad jejak ke paparan bukan utama. Pandangan kami mengenai perkara ini ialah Apple menolaknya dalam usaha menjadikan pengalaman pengguna lebih lancar dan kurang gangguan visual.

Dengan cara ini, anda sentiasa boleh memanggil Dok bila dan di mana anda memerlukannya dalam masa beberapa saat. Anda tidak perlu memikirkan di mana Dok atau paparan utama anda lagi. Begitu juga, Dok tidak melompat ke arah anda semasa anda beralih ke paparan lain. Sebaliknya, ia menunggu dengan sabar di latar belakang sehingga ia diperlukan.

Cara Menukar Paparan Utama

Semasa kami melakukannya, kami juga boleh meneliti cara untuk menetapkan dan menukar paparan utama pada Mac. Perlu diingat bahawa langkah sebenar dan pilihan yang tersedia mungkin telah berubah sedikit dari semasa ke semasa dan antara semua versi OS X berbeza yang dikeluarkan selama ini. Walau bagaimanapun, prosesnya tetap sama. Berikut ialah cara menukar paparan utama pada Mac OS X:

 1. Klik pada menu Apple.
 2. Pergi ke Keutamaan Sistem.
 3. Sekarang, klik pada Paparan.
 4. Apabila bahagian Paparan dibuka, anda harus mengklik pada tab Susunan.
 5. Klik pada bar putih di bahagian atas ikon paparan utama dan seretnya ke paparan yang anda ingin tetapkan sebagai utama.
  paparan

Jika anda ingin mengatur paparan, anda boleh menyeret ikon paparan ke sekeliling sehingga ia sepadan dengan susunan kiri ke kanan monitor fizikal anda. Apabila anda memilih paparan dan mula mengalihkannya, sempadan merah akan muncul di sekeliling ikon dan paparan monitor sebenar.

Perkara lain yang perlu diingat ialah, sejak pengenalan versi Mavericks, semua monitor memaparkan bar Menu. Walau bagaimanapun, ia digunakan untuk menetapkan paparan utama dalam tetapan Paparan.

Panjangkan Paparan Utama Anda

Mac OS X juga membenarkan anda memanjangkan paparan utama anda ke monitor luaran. Begini cara ia berfungsi:

 1. Klik pada menu Apple.
 2. Pilih Keutamaan Sistem.
 3. Klik pada Paparan.
 4. Jika ia ditandakan, nyahtanda kotak semak Paparan Cermin.
  Paparan Cermin

Dok Percuma

Sesetengah orang berpendapat bahawa keputusan Apple untuk membuat Dock muncul dengan lancar apabila ia diperlukan sangat meningkatkan pengalaman pengguna. Sesetengah pengguna, sebaliknya, mendapati ia mengelirukan.

Anda di pihak mana? Adakah ini ciri yang baik yang harus disimpan oleh Apple untuk versi masa depan atau sesuatu yang perlu dibuang? Apa pendapat anda tentang ini? Pastikan anda memberi kami dua sen anda di bahagian komen di bawah.