Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Telefon Samsung Tanpa Butang Kuasa atau Kelantangan

8

Adakah butang kelantangan atau kuasa (sisi) telefon Samsung anda rosak? Atau adakah anda menemui cara tradisional untuk mengambil tangkapan skrin dengan menekan kelantangan dan kekunci kuasa secara serentak? Syukurlah, terdapat beberapa cara lain untuk menangkap tangkapan skrin pada telefon Samsung. Mari belajar cara mengambil tangkapan skrin pada telefon Samsung Galaxy tanpa menggunakan butang kuasa (sisi) atau kelantangan.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Telefon Samsung Tanpa Butang Kuasa atau Kelantangan

1. Menggunakan Tetapan Pantas

Salah satu cara paling mudah untuk mengambil tangkapan skrin pada telefon Samsung Galaxy tanpa menggunakan sebarang butang – kuasa atau kelantangan adalah daripada panel Tetapan Pantas. Leret ke bawah dua kali dari bahagian atas telefon anda untuk memaparkan panel Tetapan Pantas. Ketik jubin Ambil Tangkapan Skrin untuk menangkap tangkapan skrin.

Panel Kawalan pada Samsung.

Sekiranya anda tidak menjumpai jubin Ambil Tangkapan Skrin atau anda ingin mengalihkannya ke permulaan panel Tetapan Pantas untuk akses yang lebih pantas, anda juga boleh melakukannya dengan mudah, seperti yang ditunjukkan di bawah:

 1. Buka Tetapan Pantas pada telefon anda.
 2. Pada One UI 6+, ketik pada ikon Pensel (Edit) untuk mengedit panel, diikuti dengan Atas atau Penuh, berdasarkan panel yang ingin anda edit. Pada versi One UI yang lebih lama, ketik pada ikon tiga titik dan pilih Edit daripada menu.
  Butang Edit panel kawalan pada Samsung.
 3. Gerakkan butang Ambil Tangkapan Skrin dari bahagian Butang Tersedia ke atas dengan menyeretnya. Sebagai alternatif, jika anda ingin menukar kedudukan jubin, seret dan dan gerakkannya ke kedudukan yang diingini.
 4. Tekan Selesai selepas anda membuat perubahan yang diingini.
Tetapan Panel Kawalan pada Samsung.

Sesetengah apl, seperti Netflix, tidak membenarkan tangkapan skrin. Jika itu yang anda cuba lakukan, ikuti panduan kami tentang cara mengambil tangkapan skrin pada Netflix.

2. Menggunakan Leret Telapak Tangan untuk Menangkap Gerak Isyarat

Jika anda lebih suka menggunakan gerak isyarat, Samsung menyediakan cara asli untuk menangkap tangkapan skrin menggunakan gerak isyarat. Ini berguna jika anda ingin mengambil tangkapan skrin pada telefon Samsung Galaxy anda dengan kekunci sisi/kelantangan yang rosak.

 1. Pada telefon Samsung Galaxy anda, pergi ke Tetapan.
 2. Ketik pada Ciri lanjutan diikuti dengan Pergerakan dan gerak isyarat.
 3. Dayakan togol di sebelah leret Palm untuk menangkap.
  Tetapan ciri Lanjutan pada Samsung.
 4. Dengan tetapan didayakan, leret pada paparan dengan sisi tapak tangan anda dari kiri ke kanan atau sebaliknya. Iaitu, letakkan tepi tangan kanan anda (jari kelingking di sisi telefon) pada sama ada kiri atau sisi telefon anda dan kemudian hanya luncurkannya ke sisi lain.

  Itu sahaja. Telefon Samsung anda akan menangkap tangkapan skrin dan skrin akan berkelip apabila itu berlaku.

  3. Menggunakan Bixby atau Google Assistant

  Jika anda gemar menggunakan pembantu suara seperti Bixby atau Google Assistant pada telefon Samsung Galaxy anda, anda boleh menggunakannya untuk mengambil tangkapan skrin juga. Mula-mula, aktifkan pembantu pilihan anda dan kemudian gunakan arahan “Ambil tangkapan skrin” untuk menangkap tangkapan skrin skrin aktif.

  Jika anda lebih suka menggunakan Google Assistant berbanding pembantu suara Samsung, anda boleh melumpuhkan Bixby pada telefon Samsung anda untuk selama-lamanya.

  4. Menggunakan Tugas dalam Panel Tepi

  Panel Edge dalam telefon Samsung Galaxy adalah seperti kotak harta karun rahsia di mana anda boleh menemui semua jenis perkara yang berguna, malah keupayaan untuk mengambil tangkapan skrin. Pada asasnya, anda perlu mendayakan panel Tugas dalam Panel Tepi. Ia menawarkan pintasan pantas untuk menangkap skrin telefon Galaxy anda dengan hanya menekan butang pada skrin tanpa menggunakan kekunci sisi fizikal (kuasa) atau butang kelantangan.

  1. Buka Tetapan pada telefon Samsung Galaxy anda.
  2. Pergi ke Paparan dan ketik pada panel Edge.
  3. Hidupkannya pada skrin yang dipaparkan. Kemudian, ketik pada Panel.
   Tetapan Panel Tepi pada Samsung.
  4. Pilih bulatan pemilihan di atas panel Tugasan untuk mendayakannya, dan ketik pada butang Edit di bawah panel Tugasan.
  5. Pastikan Ambil Tangkapan Skrin dipaparkan di sebelah kanan. Jika tidak, tambahkannya pada panel Tugasan dengan mengetiknya dari panel kiri.Tetapan panel dan tugasan pada Samsung.
  6. Setelah ditambahkan, pergi ke skrin yang anda ingin ambil tangkapan skrinnya dan leret ke kiri pada pemegang Edge. Leret sekali lagi sehingga anda melihat panel Tugasan.
  7. Ketik pada butang Ambil Tangkapan Skrin dalam panel.
    Panel tangkapan skrin pada Samsung.

    5. Menggunakan Gerak Isyarat Ketik Belakang

    Satu lagi cara hebat untuk menangkap skrin pada telefon Samsung Galaxy anda ialah dengan mengetik pada bahagian belakangnya menggunakan tindakan Ketik Belakang. Ciri ini tidak tersedia secara asli pada telefon Samsung Galaxy; anda mesti menggunakan aplikasi Good Lock Samsung untuk mendayakan ini.

    1. Pasangkan Aplikasi Good Lock pada telefon Samsung Galaxy anda. Apl ini hanya tersedia di Galaxy Store dan bukan di Play Store.
    2. Buka apl Good Lock dan pergi ke tab Life Up di bahagian bawah.
    3. Tekan ikon Muat Turun di sebelah modul RegiStar untuk memasangnya.
    4. Buka modul RegiStar dan ketik pada tindakan Back-Tap.
     Menu GoodLock pada Samsung.
    5. Dayakan tindakan Ketik Balik pada skrin yang dipaparkan.
    6. Kini, anda boleh menetapkan tindakan tangkapan tangkapan skrin sama ada pada gerak isyarat Ketik Dua Kali atau Ketik Tripe. Ketik pada pilihan pilihan dan pilih Ambil dan Kongsi tangkapan skrin.
     Menu kebolehaksesan pada Samsung.
    7. Kini apabila anda ingin mengambil tangkapan skrin, hanya ketik dua kali (atau tiga kali berdasarkan pilihan yang dipilih) di bahagian tengah di belakang telefon anda.

    Anda boleh menyesuaikan tindakan tangkapan skrin dengan mengetik ikon Tetapan di sebelah pilihan Ambil dan Kongsi tangkapan skrin untuk memilih sama ada anda mahu menangkap tangkapan skrin asas atau menunjukkan menu juga selepas menangkap skrin.

    6. Menggunakan Menu Kebolehcapaian

    Jika anda kerap mengambil tangkapan skrin, anda boleh menambah butang terapung pada telefon Samsung anda untuk mengambil tangkapan skrin. Ini boleh dilakukan menggunakan butang Kebolehcapaian.

    Ikut langkah ini untuk membolehkan butang Pembantu terapung mengambil tangkapan skrin:

    1. Buka Tetapan pada telefon anda.
    2. Pergi ke Kebolehcapaian diikuti dengan Interaksi dan ketangkasan.
    3. Dayakan togol di sebelah menu Assistant dan sahkan pada pop timbul yang muncul dengan mengetik pada Benarkan.
    4. Butang terapung akan dipaparkan pada skrin anda. Kini anda perlu memastikan bahawa pilihan tangkapan skrin ditambahkan padanya.
    5. Ketik pada teks menu Assistant dan pergi ke Pilih item menu Assistant.
     Menu Kebolehcapaian Samsung.
    6. Pastikan pilihan Tangkapan Skrin muncul di panel atas. Jika ia tiada, ketik ikon + pada butang Tangkapan Skrin di panel bawah untuk menambahkannya pada menu Pembantu.
     Tetapan Panel Kawalan pada Samsung.
    7. Untuk mengambil tangkapan skrin, ketik pada ikon menu Assistant terapung dan pilih Tangkapan skrin daripada menu.
      Menu tangkapan skrin pada Samsung.

      Anda boleh menekan lama dan menyeret ikon dalam menu Assistant untuk menyusunnya semula mengikut pilihan anda.

      Kawal Telefon Tanpa Butang

      Itu adalah beberapa cara untuk mengambil tangkapan skrin pada telefon Samsung tanpa menggunakan sebarang butang. Sekiranya butang kuasa telefon anda (kunci sisi) tidak berfungsi dengan betul, ketahui cara untuk mematikan telefon anda tanpa butang kuasa. Dan sebelum anda pergi, ketahui cara merakam skrin pada telefon anda.