Cara mengatur kenalan anda seperti profesional pada Android

120
Kenalan AndroidPIT htc 10
© NextPit

Apl Kenalan ialah salah satu yang paling penting pada peranti Android anda. Lagipun, telefon pintar anda sebahagian besarnya ada untuk membantu anda terus berhubung dengan orang ramai (serta melayari web sambil lewa dan menghabiskan banyak masa bermain permainan). Dengan itu, anda berhutang kepada diri sendiri untuk memastikan senarai rakan dan keluarga anda teratur.

Android memang menawarkan anda sedikit bantuan ke arah ini, walaupun tidak selalu jelas perkara yang boleh anda lakukan atau cara anda boleh melakukannya. Itulah sebabnya kami telah menulis panduan komprehensif ini, yang termasuk pautan ke beberapa apl pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk membantu anda bersama-sama, sama ada anda menggunakan Google Pixel 3a atau Samsung Galaxy Tab S5e untuk melakukan komunikasi anda.

Apl Kenalan

Apl Kenalan (ia telah melalui beberapa penjelmaan, tetapi ia dipanggil Kenalan dalam Android Pie) memberikan anda akses segera kepada semua kenalan yang dikaitkan dengan akaun Google anda. Terdapat butang carian di bahagian atas sebelah kanan dan butang Tambah kenalan berwarna biru besar di bahagian bawah sebelah kanan.

kad kenalan androidpit nexus 6

Buka kad kenalan untuk melihat cara anda boleh berhubung. / © NextPit

Ketik untuk membuka tab Kegemaran dan anda akan melihat senarai kenalan yang telah anda bintangkan (sama ada pada Android atau web) serta senarai orang yang sering dihubungi di bawahnya. Jika bilangan orang yang anda ajak bercakap adalah terhad, ini mungkin cara yang lebih baik ke apl Kenalan untuk anda.

Pilih mana-mana kenalan untuk memaparkan kad kenalan — dari sini anda boleh menghubungi, menghantar e-mel atau menghantar teks kepada mereka (jika maklumat yang berkaitan disimpan), melihat interaksi terkini (terutamanya mesej teks pada telefon pintar) dan mengedit kenalan pada peranti anda (melalui ikon pensel di bahagian atas sebelah kanan).

Menyesuaikan kenalan

Ketik butang menu Lagi dan pilih Kenalan — skrin seterusnya membolehkan anda memilih kenalan yang ditunjukkan dalam apl dan yang disembunyikan daripada paparan.

apl tambah kenalan google

Kenalan boleh disesuaikan daripada apl. / © NextPit

Pilihan akan termasuk mana-mana apl dengan senarai kenalan dan sub-bahagian mereka sendiri dalam senarai tersebut. Dalam kes kenalan Google anda, sebagai contoh, anda boleh memilih untuk menunjukkan kumpulan tertentu yang telah anda sediakan dan bukannya semua orang dalam buku alamat anda.

Anda boleh memilih untuk menunjukkan kumpulan tertentu dan bukannya semua orang

Jika anda tidak melihat pilihan akaun yang anda fikir perlu ada, pilih Akaun saya daripada menu Tetapan. Ini akan menunjukkan semua apl yang dipasang pada telefon anda yang menyokong penyepaduan kenalan: ketik pada mana-mana entri dalam senarai atau pilih Tambah akaun untuk mengimport satu daripada tempat lain.

Dengan menyesuaikan kumpulan kenalan Google yang anda lihat pada skrin, serta apl lain yang dibenarkan untuk menunjukkan kenalan, anda boleh membina versi senarai kenalan anda yang lebih diperibadikan, diisi oleh orang yang sebenarnya anda hubungi. secara tetap.

Apl pihak ketiga

Jika anda ingin melebarkan sayap anda di luar apl Kenalan yang dibekalkan dengan stok Android, terdapat banyak alternatif untuk dipilih. Kenalan+sebagai contoh, datang dengan integrasi rangkaian sosial yang mengagumkan dan banyak ciri penyesuaian.

aplikasi kenalan cloze

Beberapa perkhidmatan boleh menyatukan kenalan anda. / © Cloze

Kenalan Penuh ialah perkhidmatan berasaskan web yang komprehensif yang memastikan kenalan anda sentiasa dikemas kini dan kemudian menyalurkannya ke mana-mana sahaja yang mereka perlukan (termasuk Android).

Cloze ialah apl lain yang patut dilihat: Ia cuba menganalisis interaksi anda dengan kenalan anda untuk membawa orang yang paling penting ke hadapan. Ia juga boleh memberitahu anda tentang kemas kini penting pada media sosial yang mungkin anda terlepas pandang.

  • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp ke telefon baharu

Ia juga patut disebut yang telah dirombak baru-baru ini Kenalan Google di web, sedang diuji beta dan ditetapkan untuk dilancarkan kepada semua orang tidak lama lagi. Dengan antara muka yang bersih dan jelas, ia membolehkan anda mengemaskan kad kenalan anda menggunakan tetikus dan papan kekunci daripada perlu mematuk skrin sentuh.