Cara Mengatur Perpustakaan Kindle Anda

110

Amazon Kindle ialah peranti dan aplikasi yang sangat popular. Dengan itu, anda boleh membawa keseluruhan perpustakaan buku anda ke mana sahaja anda pergi. Walau bagaimanapun, mencari bahan yang anda inginkan boleh menjadi mencabar apabila anda mempunyai beratus-ratus buku pada peranti anda.

Cara Mengatur Perpustakaan Kindle Anda

Jika anda menghadapi kesukaran menyusun e-buku anda, kami sedia membantu anda menyusunnya. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara berbuat demikian dalam beberapa cara yang berbeza.

Cara Mengatur Perpustakaan Kindle Anda pada Kindle

Mengatur pustaka Kindle anda ialah cara terbaik untuk mengurangkan kekacauan dan menjadikan buku kegemaran anda lebih mudah dicari. Jika anda seorang yang gemar membaca, anda mungkin mempunyai ratusan buku pada Kindle anda. Di sini kita akan membincangkan beberapa cara untuk mengatur e-buku anda dengan lebih baik.

Gunakan Koleksi Kindle

Mencipta Koleksi ialah cara yang hebat untuk mengatur kekacauan buku Kindle anda. Seperti folder fail, anda boleh mengkategorikan buku ke dalam Koleksi Kindle. Begini cara melakukannya:

 1. Daripada tab Perpustakaan, ketik ikon “tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Daripada menu lungsur turun, pilih “Buat Koleksi.”
 3. Taipkan nama untuk Koleksi dan klik “OK.”

Anda kini telah mencipta folder berguna untuk media anda. Kindle kini akan menggesa anda untuk menambahkan buku pada Koleksi baharu anda. Untuk menambah buku, ikut arahan ini.

 1. Klik kotak di sebelah kiri tajuk yang anda ingin tambahkan pada Koleksi ini.
 2. Setelah anda memilih kesemuanya, tekan “Simpan”.

Anda boleh membuat seberapa banyak Koleksi yang anda mahu. Sebagai contoh, anda boleh membuat Koleksi buku yang belum anda baca dan menamakannya “Untuk Dibaca”. Idea lain ialah mencipta Koleksi mengikut nama pengarang atau genre buku. Pilihan anda tidak terhad.

Apa yang menarik tentang menggunakan ciri ini ialah anda boleh menambah dan mengalih keluar buku daripada Koleksi pada bila-bila masa. Untuk menambah atau mengalih keluar buku, pergi ke menu buku (ketik tiga titik pada tajuk) dan pilih “Tambah pada/alih keluar daripada Koleksi”.

Isih Buku Anda

Cara terbaik untuk melihat buku yang anda miliki adalah dengan menggunakan fungsi isihan. Kindle membolehkan pengguna mengisih menggunakan pelbagai pilihan. Daripada menatal secara membuta tuli melalui pustaka anda, pilihan isihan dengan cepat mengatur tajuk anda menggunakan kriteria carian anda. Untuk menggunakan fungsi carian, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik ikon “Tiga baris” di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Cari menu “Isih mengikut” di bahagian bawah skrin dan buat pilihan anda berdasarkan kriteria yang tersedia.

Menggunakan ciri isihan, anda boleh mengisih tajuk anda dalam senarai yang mudah digunakan. Anda boleh mengisih mengikut tajuk atau terbaharu dan menyenaraikannya dalam susunan menaik atau menurun.

Padamkan Beberapa Tajuk

Pilihan lain yang mungkin untuk organisasi yang lebih baik ialah memadamkan buku yang telah anda baca dan tidak merasakan anda perlu mengaksesnya dengan cepat. Anda boleh memadamkan buku daripada Kindle anda. Walau bagaimanapun, mereka akan kekal boleh diakses dan disimpan dalam akaun Amazon anda. Untuk mengetahui cara melakukan ini, ikut arahan ini:

 1. Ketik butang “Perpustakaan” yang terletak di bahagian bawah peranti anda.
 2. Pilih tiga titik di sebelah kanan tajuk atau tajuk muka depan dan pilih “Alih keluar muat turun.” Secara pilihan, anda juga boleh memilih “Kembali ke Kindle Unlimited” jika anda mempunyai langganan.

Buku itu akan dialih keluar daripada pustaka anda tetapi masih akan tersedia pada akaun Amazon anda.

Cara Menyusun Buku Kindle pada iPad

Ramai orang gemar membaca menggunakan apl Kindle pada iPad mereka. Apabila koleksi anda berkembang, ia boleh bertukar menjadi mimpi ngeri organisasi. Satu cara untuk menghapuskan perkara ini daripada berlaku adalah dengan menyusun buku anda dengan lebih baik. Kaedah terbaik untuk ini ialah membuat Koleksi, bentuk folder Kindle.

Untuk meletakkan buku anda ke dalam folder yang mudah ditemui, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan aplikasi Kindle pada iPad anda.
 2. Tekan lama kulit buku atau tajuk.
 3. Pilih “Tambahkan pada Koleksi.”
 4. Beri nama Koleksi anda dan ketik “Tambah” jika ini Koleksi pertama anda. Jika tidak, pilih Koleksi untuk mengkategorikan media.
 5. Tatal senarai buku anda.
 6. Ketik dan tahan tajuk atau buku yang anda ingin tambahkan pada Koleksi.
 7. Pilih “Tambah pada Koleksi” dan pilih folder yang sesuai, atau ketik tanda “+” untuk membuat Koleksi baharu.
 8. Pilih “Selesai” setelah selesai.

Anda tidak terhad kepada satu Koleksi. Untuk organisasi yang lebih baik, anda boleh membuat Koleksi berbeza untuk mengkategorikan buku anda dengan lebih baik dan menjadikannya lebih mudah untuk dikesan.

Menyusun Buku Kindle ke dalam Folder

Jika buku Kindle anda melimpah secara metafora, cara yang baik untuk membantu mengaturnya adalah dengan menggunakan folder. Dalam dunia Kindle, mereka tidak menggunakan perkataan “folder”. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurus tajuk anda dengan meletakkannya dalam “Koleksi”. Koleksi Kindle ialah folder tempat anda boleh meletakkan buku untuk memudahkannya diurus dan dikesan.

Untuk membuat Koleksi baharu menggunakan Kindle anda, begini caranya:

 1. Pergi ke tab Perpustakaan dan pilih ikon “tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Menggunakan menu lungsur, pilih “Buat Koleksi.”
 3. Taipkan nama untuk Koleksi dan ketik butang “OK”.

Memandangkan anda telah mencipta koleksi, tiba masanya untuk menambah tajuk.

 1. Pilih tiga titik di sebelah kanan bawah kulit buku atau tajuk.
 2. Tekan “Tambah pada/alih keluar daripada Koleksi.”
 3. Pilih folder untuk menambah buku atau buat yang baharu menggunakan ikon “+” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 4. Tekan “Simpan.”

Anda tidak terhad kepada satu Koleksi sahaja, jadi anda boleh membuat beberapa untuk menyusun buku anda dengan lebih baik. Cuba buat satu dan namakannya “Buku Baharu” sementara yang lain dipecahkan mengikut nama pengarang atau subjek.

Untuk menambah Koleksi menggunakan tapak web Amazon, lakukan perkara berikut:

 1. Log masuk ke anda Amazon akaun.
 2. Pilih “Kandungan & Peranti Anda” daripada menu lungsur turun akaun anda.
 3. Dalam tab Kandungan, pergi ke jubin “Buku” .
 4. Tandai kotak di sebelah kiri tajuk yang anda ingin tambahkan pada Koleksi.
 5. Tekan “Lagi Tindakan” di sebelah kanan tajuk dan “Tambah atau Alih Keluar daripada Koleksi.”
 6. Pilih Koleksi yang sesuai untuk menambah buku dan “Buat Perubahan” apabila anda selesai.

Menggunakan tablet Kindle anda, pilih “Segerakkan dan semak item.” Ini akan memastikan bahawa Koleksi yang anda buat di tapak Amazon mencerminkan terus pada peranti anda.

Sila ambil perhatian bahawa anda perlu terlebih dahulu membuat Koleksi pada peranti Kindle atau menggunakan apl Kindle. Sebaik sahaja anda mempunyai Koleksi, anda boleh memuat turunnya ke akaun Amazon anda melalui tapak web.

Anda boleh mempunyai beberapa Koleksi dan menambah buku yang sama pada lebih daripada satu Koleksi. Sebagai contoh, anda boleh memiliki buku yang sama dalam Koleksi bertajuk “Buku Baharu” dan satu bernama “Fiksyen Sains.”

Dijelaskan Organisasi Perpustakaan Kindle Anda yang Lebih Baik

Adalah lebih baik untuk memastikan buku Kindle anda kemas dengan menggunakan ciri Koleksinya. Meletakkan tajuk ke dalam folder yang disusun dengan betul akan menjadikannya lebih mudah dicari. Ini boleh dilakukan terus pada tablet Kindle anda, iPad, atau malah terus dari tapak web Amazon.

Adakah anda ingin mengatur perpustakaan Kindle anda tetapi tidak tahu caranya? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.